Maavoimien mekanisoitu harjoitus Arrow 19

Surkea juttu:

Varusmies loukkaantui vakavasti sotaharjoituksessa Niinisalossa
Maavoimien mukaan varusmies sai iskun päähänsä panssarivaunun äkkijarrutuksen seurauksena.
sotaharjoitukset
7.5.2019 klo 15:25päivitetty 7.5.2019 klo 15:48
Pansarvagn av typen Leopard II under en militäövning.

Leopard-panssarivaunu.Rainer Jensen / EPA

Panssariprikaatin varusmies loukkaantui vakavasti tänään aamupäivällä sotaharjoituksessa Niinisalossa.

Onnettomuus sattui maavoimien mekanisoidussa Arrow 19-sotaharjoituksessa Panssariprikaatin Panssarivaunukomppanian harjoituksen yhteydessä.

Maavoimien mukaan Leopard-panssarivaunun äkkijarrutuksen seurauksena vaunun lataajana toimineen varusmiehen pää sai iskun vaunun tykin peräytymissuojuksesta. Varusmies kuljettettiin sairaalaan Tampereelle.

Hänellä on vakavia pään alueen vammoja, mutta ei välitöntä hengenvaaraa. Varusmiehen omaisiin on oltu yhteydessä. Muille tilanteessa mukana olleille tarjotaan iltapäivän aikana kriisiapua.
Harjoitus jatkuu Niinisalossa normaalisti.

 
Eikös se baretin perimmäinen tarkoitus sotilaspäähineenä ole aina ollut naisten iskeminen? Mitä ne niitä jossain maastossa pitää? Sotkuauton tätiä varten nyt tietenkin, mutta kun munkit on saatu (ja ehkä puhelinnumero, tod. näk. ei), niin sen jälkeen taas hyödyllisempi hattu päähän ja baretti rullalle reisitaskuun.

Vihdoinkin joku ymmärtää mistä on kysymys. Päähine on osa joukon hengen nostattamista, yhteenkuuluvuuden rakentamista ja aselajiylpeyden nostamista. Siksi jokin maavoimien yleisbaretti jonka saa kuittaamalla varusvarastolta on naurettava. Laskuvarjojääkärit saavat baretin hyppykurssilla hypyn jälkeen, rannikkojääkärit vaativan barettimarssin jälkeen. Silloin päähinettä arvostaa kun sen eteen on joutunut tekemään töitä. Ennen vanhaan mustan baretin sai vain vaunumiehet erikoistutkinnon jälkeen. Sitten tietyt ei-panssarimies komentajat alkoivat pohtia että muille tulee paha mieli, ja barettia alettiin jakamaan kaikille sotilasvalan jälkeen ilman muita vaatimuksia.

Siksi panssarivaunukomppanioissa otettiinkin 1990-luvulla käyttöön yksikköjen hihamerkit, jotka sai vasta tankkimiestutkinnon jälkeen kun oli perusteet hallitseva panssaritaistelija. Ihan samat syyt kuin tietyn värisen baretin jakamisessa.

Mutta taistelukentällä pidetään tosiaan kypärää tai vaunupäähinettä. Lisäksi pitää todeta että lippa on tietyissä päähineissä lähinnä suojaamassa silmiä oksilta ja sateelta. Jos lippaa tarvitsee kentällä suojaamaan auringolta, on sotilas väärässä paikassa tähystämässä. On syytä siirtyä varjoon ettei paljastu.
 
Taskut on tehty sitä varten, että käsiä voidaan luonniikkaasti lepuuttaa niissä. Ylpalvo on muutenkin perseestä...tosin se ei kyllä mainitse mitään käsistä ja taskuista, joten kyseessä on typerä suullinen perinne

Edit. Ne olikin jenkkejä
Ensimmäisessä kuvassa kädet taskussa oleva tyyppi taitaa muutes olla britti, jolla on päällään Windproof Smock, josta löytyy fleecellä vuoratut kädenlämmittelytaskut. Kuvassa oikealla seisoo brittiläinen kersantti, jolla on jaloissaan samanlaiset ruskeat saappaat.
 
Back
Top