Maavoimien taistelutapa muuttuu

Peiper

Majuri
http://www.hs.fi/kotimaa/Maavoimien+taistelutapa+muuttuu/a1305550386319

Puolustusvoimat aloittaa maavoimien taistelutavan vaihtamisen. Kyseessä on yksi suurimmista maavoimia koskevista muutoksista vuosikymmeniin.

Uudistus koskee alueellisia joukkoja, joihin kuuluu lähes 60 prosenttia sodan ajan armeijasta. Muutettu taistelutapa otetaan käyttöön 2015.

Puolustusvoimat muuttaa alueellisten joukkojen sodan ajan rakenteita. Nykymuotoiset jalkaväkiprikaatit puretaan. Tilalle tulee muutamia uusia alueellisia prikaateja ja taisteluosastoja.

Aluepuolustuksesta ei luovuta, mutta sen perusfilosofia vaihdetaan.

Nykyään puolustustaistelu perustuu tärkeiden maastonkohtien pitämiseen. Tulevaisuudessa joukot pyrkivät tuottamaan hyökkääjälle riittävät tappiot toimimalla nykyistä hajautetummin, aktiivisemmin ja joustavammin.

Taistelutapaa on kehitetty maasotakoulussa, jossa sitä on testattu sotapeliohjelmilla ja operaatioanalyysityökaluilla.

Lisää aiheesta keskiviikon Helsingin Sanomissa




http://www.hs.fi/kotimaa/Jalkav%C3%A4en+ryhm%C3%A4t+varustetaan+pime%C3%A4n%C3%A4k%C3%B6laitteilla+ja+p%C3%A4%C3%A4tteill%C3%A4/a1305550386284


Jalkaväen ryhmät varustetaan pimeänäkölaitteilla ja päätteillä
30.11.2011 6:00 | 1 |
A A
Jarmo Huhtanen
HELSINGIN SANOMAT

Uuden taistelutavan juuret ovat joukkojen ryhmissä. Ryhmänjohtajille hankitaan radio ja taistelijan päätelaite, jolloin joukon käsitys taistelukentän tilanteesta paranee.

Armeija tutkii sitä, mitä paikannus- ja viestintäominaisuuksia päätteellä pitää olla.

"Mahdollisimman yksinkertaista ja olemassa olevaa tekniikkaa sotaväen muotoon väännettynä. Ei mitään teknoarmeijaa", tiivistää prikaatikenraali Veli-Pekka Parkatti.

Tarkoitus on myös hankkia jokaiseen ryhmään muutama pimeänäkölaite, jolloin niitä olisi joukkueessa jo kymmenkunta. Tärkeimmille alueellisille joukoille luodaankin kyky aloittaa taistelu pimeällä.

Perinteiset taisteluparit muuttuvat kolmen hengen partioiksi. Kolmesta partiosta muodostuu 9-henkinen ryhmä, ja kolme ryhmää muodostaa joukkueen.

Ryhmien aseistusta vahvennetaan siten, että kahdella partiolla olisi kevyt konekivääri ja yhdellä tarkkuuskivääri.

Komppaniassa olisi kolme tai neljä joukkuetta.

Pataljoonatasolla joukkoja organisoidaan taisteluosastoiksi, joihin kuuluu kenttätykistöpatteristo.
 
Peiper kirjoitti:
Pataljoonatasolla joukkoja organisoidaan taisteluosastoiksi, joihin kuuluu kenttätykistöpatteristo.

Jos tuossa on vielä lisäksi rskrh:ta lisäksi, niin siinä alkaa olla pataljoonalla tulivoima kohdallaan.
 
Ei pidä ahnehtia SJ. Tarkoitus on pitää varmasti muodostettava joukko mahdollisimman joustavana ja liikehtivänä, toki rs-heitin-joukko kulkee siinä kuin tykistökin, taitaa mennä helpomminkin, mutta tykistöllä on etunsa. Tulen vaikuttavuus ja ametit tulevat heti mieleen. Rs-heitinjoukkoja varmasti liitetään poppoisiin siellä missä se on paikallaan. Jos jokin kuvaa uudistusta se ollee joustavuus, joustavuus ja joustavuus.

Melkoinen kukonloikka tulee taisteluosien varustukseen, ihan niinkuin pitääkin. Pimeänäkölaitteet ja tilannekuva, viesti ja tulivoima ryhmissä, melkoinen loikka lisää suorituskykyyn.

Nyt sitten normi-itkut pienistä lukumääristä......D.
 
Tuo "uusi" taistelutapa on testattu monessa simulaatiossa koneissa ja kentällä --- Toimii (edelleen), kunhan kalustoa hieman ajantasaistetaan. Passiivinen rintamapuolustus on ollut aikansa elänyt jo muutama kymmenen vuotta. Nyt tarvitaan aloitteellisuutta, ennakointia ja täsmätoimia, niin paikan kuin ajoituksenkin suhteen ..taisteluosastojen tarkoituksen mukaisia kokoonpanoja unohtamatta.

SISSI-Toimintaa :D Täytyneepi lisätä/laajentaa koulutusta.
 
Mitenkäs ajoneuvot?

Kuorma-autoihin tietysti mahtuu, mutta miten muut? Onko vaikutuksia käytettävään kalustoon, tai joudutaanko hankkimaan lisää ajoneuvoja? Tietysti paljon vaikuttaa, minkä verran joukkoja loppupelissä tulee käyttöön.
 
"Nykyään puolustustaistelu perustuu tärkeiden maastonkohtien pitämiseen. Tulevaisuudessa joukot pyrkivät tuottamaan hyökkääjälle riittävät tappiot toimimalla nykyistä hajautetummin, aktiivisemmin ja joustavammin."

Eli lopultakin päästään talvisodan muistelusta eroon ja aiotaan käydä sissi- ja vastarintataistelua sekä epälineaarista sodankäyntiä. Harmi vain että samaan aikaan valtiovalta on edellytyksiä tälle kutistanut mm. aselakia tiukentamalla ja jv-miinat kieltämällä.

"Uuden taistelutavan juuret ovat joukkojen ryhmissä. Ryhmänjohtajille hankitaan radio ja taistelijan päätelaite, jolloin joukon käsitys taistelukentän tilanteesta paranee."

Oikeinko radio rj:lle?! Nyt kyllä on teknologiassa Suomi-poika edellä muita ja ylivarustaa...

"Tarkoitus on myös hankkia jokaiseen ryhmään muutama pimeänäkölaite, jolloin niitä olisi joukkueessa jo kymmenkunta. Tärkeimmille alueellisille joukoille luodaankin kyky aloittaa taistelu pimeällä."

Jos tarkoitus on hankkia pari per ryhmä niin voidaan suoraan nähdä että jalkaväkijoukkueella on niitä nyt 0-2. Muissa armeijoissa yönäkölaitteet ovat olleet jalkaväkijoukoilla jokamiehen laitteita jo 10-20 vuotta. Mistäs ne yönäkölaitteiden kanssa toimivat tähtäimet luuraavat vai onko tarkoitus ampua lonkalta... Tälläkin laudalla oli keskustelu yönäkölaitteista ja eräät pitivät valopistooleita riittävinä... Heh. :D

"Ryhmien aseistusta vahvennetaan siten, että kahdella partiolla olisi kevyt konekivääri ja yhdellä tarkkuuskivääri."

Ja mistäs ne ylimääräiset kevyet konekiväärit ja tarkkuuskiväärit saadaan? Taikaseinästä? Vai ratkaistaanko ongelma edelleen vain supistamalla joukkojen määrää? :D Tämä kyllä pitäisi tehdä jo että pelkät rynnäkkökiväärit riittäisivät mutta ehkä tässä on kuitenkin opittavaa neuvostoliittolaisilta, joka toinen mies saa kiväärin ja toinen seuraa häntä poimien kiväärin kaverin kuoltua.
 
EK kirjoitti:
Mitenkäs ajoneuvot?

Kuorma-autoihin tietysti mahtuu, mutta miten muut? Onko vaikutuksia käytettävään kalustoon, tai joudutaanko hankkimaan lisää ajoneuvoja? Tietysti paljon vaikuttaa, minkä verran joukkoja loppupelissä tulee käyttöön.

Varmaan kysymys, jota ovat akkiloineet jopa sinua ja minua korkeampiarvoisetkin sotilaat, luulen. :a-grin: Ehkä on otettu järki käteen ja menty tässä asiassa voisiko sanoa "muut Asian vaatimukset edellä". Tosiasia on kuitenkin, että ajoneuvoja tässä maassa on, jos ei nyt justi milspecsejä täyttäviä niin ajoneuvoja kuitenkin.
 
commando kirjoitti:
"Nykyään puolustustaistelu perustuu tärkeiden maastonkohtien pitämiseen. Tulevaisuudessa joukot pyrkivät tuottamaan hyökkääjälle riittävät tappiot toimimalla nykyistä hajautetummin, aktiivisemmin ja joustavammin."

Eli lopultakin päästään talvisodan muistelusta eroon ja aiotaan käydä sissi- ja vastarintataistelua sekä epälineaarista sodankäyntiä. Harmi vain että samaan aikaan valtiovalta on edellytyksiä tälle kutistanut mm. aselakia tiukentamalla ja jv-miinat kieltämällä.

Tuon vastarintataistelun olet keksinyt kyllä ihan omassa päässäsi, enkä tuota sissitaisteluakaan perinteisessä mielessä nyt niin kovin ponnekkaasti toisi esiin...
Nythän näyttää siltä että puretaan vain prikaati kokoonpanot pataljoona kokoluokkiin jotka sisältää edelleen siis mm. kt patteriston. Ei tuollaisesta porukasta ihan ensimmäisenä tule mitkään jalkapatikkaan nojaavat perinteiset sissiosastot mieleen. Toki jäykästä puolustuksesta luopuminen voidaan jollain tapaa tulkita askeleeksi kohti sissimäisempää tst-tapaa, mutta ei tässä mihinkään täysin omillaan&puhtaasti jalkaisin matkaa taittaviin kokoonpanoihin sentään olla siirtymässä...
 
Niin olenkin keksinyt, aivan kuten sen keksivät asekätkijätkin aikoinaan. Ei heitä historiankirjoitus ja valtiomiehet tunne epäisänmaallisina, valtion vastaisen agendan aktivisteina tai pettureina. Aikalaiset mm. Valpon johdalla olivat kyllä sitä mieltä. Ymmärsin kyllä kirjoittaessa, että joku tuohon puuttuu koska asiathan eivät ole täysin samoja. Näkisin että muutos on oikeanlainen sillä joustavuus ja sopeutuvuus on päivän sana oli kyseessä sitten teollinen valmistus tai sotiminen mutta niin kauan kuin sitä joustavuutta ei pystytä saavuttamaan varustuksen puutteen vuoksi en näe muutoksessa hyvää. Mistä rahat välineisiin, joltakin se on aina pois ja jos olemassaolevia resursseja täytyy nyt jo karsia muista syistä niin ko. muutoksen toteuttaminen käytännössä karsii puoleen sa:n joukon. Oikea tie säästöihin ei ole kouluttaa lyhyeksi aikaa ihmisiä reserviin, esim. 10 vuodeksi, koska koulutus karsii verojen tuottoa vaan oikea tie on pitää reservi kauemmin jonossa mutta karsia varusmieskoulutukseen parhaimmisto ja palkita se veroluonteisilla sekä hallinnollisilla eduilla. Suoritus suhteessa kustannuksiin saadaan tätä kautta kuntoon mutta valitettavasti PV:lla varataan yhteiskunnan muita kustannuksia (kunto- ja hiihtokoulu, syrjäytymisenesto-opisto) muttei rahoitusta. Itse tosin olen tätäkin enemmän paikallismilitiajärjestelmän miehiä. :)
 
Mullistavina on jalkaväen kouluttaminen kolmen miehen ryhminä tst-parin sijaan, hetkonen, eikös sissit liiku soluttain...

RJ+TA-tstpari, 2x 3hlön kk-solu. Epäsuora kivkrh ja singot?

Pimeätoiminta- ja viestikyky paranee entisestä, mutta ei tämä nyt kuitenkaan miltään superuudistukselta kuulosta.
 
En ole tästä jutusta ihan vakuuttunut. Tällainen taktiikka ei toimi ilman massiivista epäsuoraa, koska muutoin vastapuolen keskitetty hyökkäys vyöryy tappioista huolimatta. Meiltä loppuu alue kesken.

Kun huomioidaan tykistömme ja heittimien lyhyt kantama ja heikko liikkuvuus, on suurena uhkana uuden taisteluosaston epäsuoran menettäminen heti ensimmäisenä taistelupäivänä. Kovin joustavasti ei meinaan voida vastapuolen panssarikärjen edessä puolustaa tai tykit jää jalkoihin.

Koko juttu tuntuu pienen mittakaavan piiperrykseltä. Yhdistelmä erillisen pataljoonan taistelua, sissiromantiikkaa ja lujaa uskoa vastapuolen sivistyneeseen sodankäyntiin.

Paljon tässä jutussa on hyvää, mutta nämä pitäisi nähdä lisänä vanhaan. Tykistön ripottelussa pataljoonatasolle en tosin näe mitään mieltä.
 
Tvälups kirjoitti:
RJ+TA-tstpari, 2x 3hlön kk-solu. Epäsuora kivkrh ja singot?

Jos KK = PKM, niin vähän raskaan oloinen organisaatio kevyeksi jalkaväeksi... noistahan muodostuu enempi KK-joukkue kuin KvJV. 3-hengen partiolla ei tst-kestoa kyllä pahemmin ole eikä ryhmällä kaiken kahden PKM-johdannaisen tavaran kanssa pahemmin myöskään manööverimiehiä.
 
Olisiko kuitenkin niin, että erillisistä pataljoonista muodostettaisiin tehtävän mukaan taisteluosastoja ja nämä taisteluosastot saisivat tällöin sen kenttätykistöpatteriston?

Jäykkä puolustuskin vaatii nimenomaan massiivista epäsuoraa, koska siinäkin tapauksessa vastapuolen keskitetty hyökkäys vyöryy tappioista huolimatta kun jostain päästään läpi ja sen jälkeen vasta oltaisiinkin pulassa. Mielestäni tämä uusi tapa ei sulje pois jäykkää puolustusta tarvittaessa, mutta mahdollistaa myös joustavamman toiminnan kuin aiemmin.
 
vm78 kirjoitti:
Jos KK = PKM, niin vähän raskaan oloinen organisaatio kevyeksi jalkaväeksi... noistahan muodostuu enempi KK-joukkue kuin KvJV. 3-hengen partiolla ei tst-kestoa kyllä pahemmin ole eikä ryhmällä kaiken kahden PKM-johdannaisen tavaran kanssa pahemmin myöskään manööverimiehiä.

3-hengen partiot ja konekivääreiden lisäys kuulostaa minusta pikemminkin siltä että aluejoukot olisivat asentelemassa ajoneuvojen lavoille konekiväärit teknikaalimielessä. Onhan tätä ennenkin ehdoteltu, että alueelliset joukkojen ryhmäkokoa kasvatettaisiin ja ryhmä liikkuisi panssaroimattomilla ajoneuvoille (joita voi varastaa siviilistä). Panssaroituja ajoneuvoja ei ole alueellisille joukoille ja loputkin hajoavat käsiin. En pidä tätä sinällään yhtään hullumpana kehityksenä vastaamaan vanhentuneisuutta. Alueelliset joukot ovat vanhoja miehiä eli yli 30-vuotiaita joista suurimman osan kunto ei riitä edes säbämailan kanssa sykkimiseen joten ajoneuvojen käyttö paikkaa tätä samoin tarve liikkua nopeammin. Suomalaisen autoverotuksen vuoksi pick-upin oltava single crew, joten 3-hengen partio per ajoneuvo on juuri oikea ratkaisu meikäläisten erikoisiin olosuhteisiin. :D

KIESLERROLLBARMOUNTPKM1LG.gif
 
Ryhmämuutoksista:

Onko noiden kolmen (kolmen henkilön) fireteamin lisäksi ryhmänjohtaja vielä erikseen, vai sisältyykö hän jo johonkin noista? Mielestäni ryhmänjohtajan kuuluisi olla erikseen. USMC:n ryhmässä on myös 3 fireteamia, tosin neljän hengen sellaista, ja ryhmyri erikseen. Eli 13 jamppaa yhteensa. 3 hengen fireteamit ovat vähän köykäisiä tappionsietokyvyltään.
 
Sinänsä tämä uusi sodankäyntitapa kuulostaa kovasti parveilu-taistelutavalta:
http://www.sci.fi/~fta/swarming_fin.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Swarming_(military)

Ajatus ja taistelutapa itsessään ovat jo ikivanhaa perua. Tapa sopii sinänsä hyvin pienemmälle ja kevyemmin varustetulle joukolle. Ei kannata jäädä höyryjyrän alle jos sen voi välttää ja taistella omilla ehdoilla. Toki tuo tapa sitten vaatii hyvää tilannekuvaa, kauas kantavaa epäsuoraa ja riittävästi tilaa toimia. Sissisodankäyntiähän tuo ei ole, vaan ihan oma ja erilainen taistelutapansa, vaikka samoja ajatuksia ja menetelmiä sisältääkin.
 
Taitaa olla niin että kaksi partiota (3 henkeä) joissa on konekiväärit, ovat nuo kaksi taistelijaa varustettu kantoavuksi konekiväärin patruunoille. Näin sen näen järkevänä. Konekiväärimiehelle ja hänen taistelijaparilleen tulee liikaa kuormaa ette he voisivat liikkua tehokkaasti. Järkevintä lienee siis jakaa ammusmassaa tasaisemmin eli kahdella kantajalle, koska 7.62x54R painaa ja eivätkä kannut ole kovin ergonomisia kantaa kasoittain. Lisäksi konekiväärimiehen asemaan ja sieltä poistumista pitäisi myös pystyä suojaamaan. Mielestäni sellainen on paljon helpompaa kolmella hengellä.

Luulen että ryhmänjohtaja on tavallaan ylimääräisenä tarkka-ampujaparin poppoossa, josta hän voi irrottautua tarvittaessa. Sinällään suomalainen tarkka-ammunta on lähinnä pulttilukkokiväärillä tulituen antamista (tulinopeus olematon TAK85:lla ja TRG:llä), koska ns. "oikeaa sniper-toimintaa" sekä pitkän matkan ammuntaa ei ole opetettu tarkka-ampujalle, spotterille tai ryhmän/joukkueen johtajille sen tehokkaasta käytöstä. Se vaatisi jo sitä että kouluttajat koulutettaisiin. En siis usko että tarkka-ampujan pari on ns. oikeasti spotteri vaan lähinnä suojamiehen tehtävässä johtuen pulttilukkokivääreiden hitaudesta antaa tulitukea. Onhan meillä SVD-kivääreitäkin mutta todella vähän. Harvassa ovat .30 väljyydessä hankittavat pulttilukkokiväärit nykypäivänä vaan suunta on tämän kaliiberin aseilla tulituessa (itselataavat AR-10:t) ja ns. oikeaan tarkka-ammuntatyöskentelyyn sitten hankitaan pitemmälle kantavia aseita ja koulutus hoidetaan helvetin hyvin. Saa toki esittää arvauksiin valistunutta kritiikkiä.
 
JOKO kirjoitti:
En ole tästä jutusta ihan vakuuttunut. Tällainen taktiikka ei toimi ilman massiivista epäsuoraa, koska muutoin vastapuolen keskitetty hyökkäys vyöryy tappioista huolimatta. Meiltä loppuu alue kesken.

Kun huomioidaan tykistömme ja heittimien lyhyt kantama ja heikko liikkuvuus, on suurena uhkana uuden taisteluosaston epäsuoran menettäminen heti ensimmäisenä taistelupäivänä. Kovin joustavasti ei meinaan voida vastapuolen panssarikärjen edessä puolustaa tai tykit jää jalkoihin.

Eiköhän homma pyritä toteuttamaan jotenkin niin että epäsuora ampuu ns. pääuralla ohi etenevää hyökäystä sivusta eikä ns. suoraan kohti tulevaa hyökkäystä jonka jalkoihin se väistämättä lopulta jäisi.

Pienempien urien varteen sivustaan esim. 10km päähän pääuralta jäänyttä epäsuoraa on jopa helppo puolustaa jos/kun hyökkääjän pääpainopiste on kuitenkin pääuran suuntainen. Jossain vaiheessa sivustaan oman epäsuoran suojaksi toivottavasti jonkinlaisessa tst-kunnossa siirtyneet joukot aloittavat taistelun uudelleen...?

JOKO kirjoitti:
Koko juttu tuntuu pienen mittakaavan piiperrykseltä. Yhdistelmä erillisen pataljoonan taistelua, sissiromantiikkaa ja lujaa uskoa vastapuolen sivistyneeseen sodankäyntiin.

Paljon tässä jutussa on hyvää, mutta nämä pitäisi nähdä lisänä vanhaan. Tykistön ripottelussa pataljoonatasolle en tosin näe mitään mieltä.

Minä olen ymmärtänyt tämän niin että alueellinen tst-ryhmä (joka muodostuu 3-6 tst-osastosta (vahvennetusta pataljoonasta) hoitaa puolustusta enemmän tai vähemmän yhteispelillä, vaikkakin kenties erillään toisistaan. Osa tuottaa tappioita hyökkäyksen edetessä jonkilaisella viivytysperiaatteella ja osa suorittaa sitten tietyssä pisteessä peristeisempää jäykkää puolustusta. Jossain vaiheessa mukaan hyppää operatiivinen yhtymä...
 
Back
Top