Media ja sen seuraaminen

Sardaukar

Greatest Leader
BAN
Kun tuli mieleen TBman-jäsenen kanssa jutustelu, niin mitä medioita MP-porukka pitää luotettavina?
 
Hyvä ketju!
Mielellään sellaisen median tosiaan bongaisi, joka laittaa asiat kuin asiat ovat, mutta ei olisi mitenkään "värittynyt" kuin nyt vaikka se MV lehti on...

Bointsit @Sardaukar :)
 
Yleisesti itse seuraan valtamedioista YLE, BBC ja muutamaa saksalaista, aina kannattaa katsoa useampia. USA:n mediaa vältän sen selvästi poliittisesti värittyneistä asioista. Israelin asioita seuraan Times of Israel-julkaisun ja Jerusalem Postin kautta. Times of Israelin johtokuntaan kuuluu hassusti entinen Mossadin heppu. :D
 
Samoilla linjoilla kuin @Vääpeli. Luen kaiken mitä löydän ja vertailen niiden sanomaa toisiina josta sitten teen omat johtopäätökseni...eli "tunne vastustajasi ja miten hän ajattelee" menttaliteetilla ikäänkuin liikkuen ...

Tuohan on median seuraamisessa tärkeintä, useiden eri lähteiden vertaaminen. Valitettavasti osittain monet käyttävät samoja lähteitä.
 
Pakko on käyttää sellaista "suodatinta", lukipa sitten mitä uutislähdettä tahansa... Tästä tulee muuten jatkossa entistä voimakkaampi vaikuttamisen keino, kuin on osattu olettaa aiemmin!
Siksi pitäisi olla sellainen riippumaton media, jolla olisi vielä hyvä yleistietämys asioista..
Yle voisi olla hyvä, mutta se on erittäin vahvasti suodatettu ja sensuroitu valtiollinen lähde, joten se voi rauhassa "alaskirjata", kuin se MV-lehti, joka pyrkii rajuilla "ylilyönneillään" pääsemään punaisten niskojen suosikiksi ja ehkäpä osin on jo onnistunutkin siinä!!!
Iltis ja iltalehti on myös vahvasti sensuroitu media, päätoimittajan kirjasta työnsä vaiheista tulisi aika puiseva ja ohkainen, kun sisällyksettömiä sivuja olisi n. 30 kpl :)
 
En luota 100% mihinkään. Sen sijaan mitä kukin sanoo, yritän tehdä johtopäätökset sen perusteella, mitä tapahtuu. Sen, mitä kukin osapuoli tekee.
 
Olen tietoisesti jättänyt median seuraamisen vähemmälle koska sen sisältämä Suomi osuus on joka päivä niin masentavaa.
HS lehden tilaus lopetettiin jo yli vuosi sitten, telkkarista katson useimmiten MTV uutiset ja töissä vilkaisen IS -sivun ehkä pari kertaa päivässä. Siinä kaikki. Ei vaan viitsi enää seurata joka hätkäytystä.
Uutisten linkkejä joutuu näkemään täälläkin ihan riittävästi. Pysyy mieli edes hieman virkeempänä kun sulkee paskaa pois ja keskittyy kivempaan.

Parempi keskittyä muihin asioihin, erityisesti sellaiseen, mihin itse pystyy vaikuttamaan....harrastukset....uudet innostukset...jne.... .

.
 
Ongelmana osassa mediaa on, että sen täytyy myydä. Sitten tulee typeriä otsikoita ja artikkeleja kun täytyy "hätkäyttää".
 
Tuohan on median seuraamisessa tärkeintä, useiden eri lähteiden vertaaminen. Valitettavasti osittain monet käyttävät samoja lähteitä.


aivan..... ja ihan totta....ei vaan tule itsellänikään laitettua usein kuin yksi linkki vaikka ehkä on tullut muistakin lähteistä aiheesta luettua...?
 
Yleisesti itse seuraan valtamedioista YLE, BBC ja muutamaa saksalaista, aina kannattaa katsoa usempia. USA:n mediaa vältän sen selvästi poliittisesti värittyneistä asioista
Itse seuraan tapahtumia varsinkin Pohjois-Amerikasta varsin laajasti mutten alekirjoita tuota koska aina joku paljastaa vedätykset ja siellä on myös politiikkojen paskanpuhumisen paljastamiseen erikoistuneita toimijoita.
Muutoin seuraan myös Australian ja Euroopan sekä Etelä-Amerikan ja myös Etelä-Afrikan tapahtumia, Suomessa olen varsin kaikkiruokainen mutta talousalaa kaikkein tiiviimmin.
 
jpost, times of Israel, BBC, yle. Maailmalla kun reissaili, niin hotellissa oli aina BBC auki, ei CNN. Janes tietysti lisänä.
 
Seuraan iltalehteä, iltasanomia, mvlehteä, kaikkea ampparit.comista.. some tykkäyksien päivitykset.. Mihinkään en oikein luota. Töissä tulee oltua useampi tunti koneella niin siinä kerkeää tylsyyteen asti internettiä selailla.
 
Monipuolinen mediaseuranta ulkomaita myöten auttaa kokonaiskuvan muodostamisessa. Lisäisin vielä, että sitten kannattaa seurata yksittäisiä toimittajia. Jotkut eivät mene sieltä, missä aita on matalin. He vain usein hukkuvat massaan.
Media menee kuin sopulilauma kulloinkin muodissa olevien aiheiden perässä. Isotkin kriisit voivat elää aivan hiljaiseloa mediassa, kuten nyt Ukrainassa.
 
Jos teen pientä jaottelua seuraamieni medioiden ja julkaisuiden suhteen niin uutis- ja ajankohtaismedioista seuraan päivittäin kotimaisista ns. valtamedioista: YLE, mtv3 sekä uutisten osalta iltapäivälehtien verkkosivut. Helsingin Sanomien verkkosivun käyn kerran pari päivässä läpi mutta luen vain mielenkiintoisimmat uutiset, sekä tiede- ja kulttuuriuutiset.

Kotimaisten uutis- ja ajankohtaismedioiden ohella säännönmukaisessa seurannassa on twitterin ja facebookin kautta suurehko joukko kv. uutis- ja ajankohtaistoimituksia lähes kaikilta mantereilta. Niistä tosin poimin vain kiinnostavimmat uutiset ja tapahtumat, mutta ne omalta osaltaan auttavat kokonaiskuvan muodostamisessa, joka olisi aivan liian suppea ilman ulkomaalaisten uutis- ja ajankohtaistoimitusten antia. Jokunen kv. uutistoimisto löytyy myös selaimen suosikeista esim. BBC, Reuters tms.

Uutis- ja ajankohtaismedioiden lisäksi seuraan säännönmukaisesti minua kiinnostavia lehtiä ja verkkolehtiä tms. Kotiin tulee Tiede, Suomen Sotilas, Tähdet ja avaruus. Kirjastossa käydään lukemassa Panssari, Sotilasaikakauslehti tms. julkaisuja. Postituslitojen kautta tulee viestiä Janes'ilta, Global security org:lta etc.

Tärkeää on tietty pitää silmät auki ja olla ennakkoluuloton, sekä mahdollisimman monipuolinen kuva eri lähteiden perusteella.

vlad
 
Nyrkkisääntönä olen pitänyt, että on aina suositeltavaa tarkistaa jutunlaatijan ja julkaisijan taustat. Samalla kannattaa myös katsastaa, millaisia muita juttuja kyseinen henkilö tai taho on laatinut aiemmin. Nykyaikana se käy hakukoneilla helposti.
 
Olipa informaatio tai media mikä tahansa pyrin asettelemaan kiinnostavan tai merkittävänä pitämäni uutisen tai tiedon johonkin isompaan kokonaisuuteen. Siinä voi mennä päiviä, viikkoja, kuukausia....vuosia. En hätäile yleensä, vaan odotan lisää ja pyrin ymmärtämään siinä rinnalla sitä kuviota, johon aihe tai asia liittyy. En osaa neuvoa ketään, mutta tällä tavoin tulee seurattua loppujen lopuksi aika pientä määrää asioita ja mielenkiinnon kärki kohdistuu kapealle sektorille. Sanotaan nyt vaikka suurvaltapolitiikka tai sotavaltiot ja niiden toiminta ja tosiolevuus. Suurvaltapolitiikkaa on turha seurata siinä mielessä, että valitsee ne mediat, jotka ovat juuri mun mielestäni "luotettavia". Suurvaltapolitiikka on näköjään aihe, jonka voi vuosien mittaan piirtää karttoihin: ne kädet, ne kädet.
 
Pitää osata lukea. Nykyään puhutaan paljon lähdekritiikistä, ja silti kirkkain silmin kuvitellaan totuuden löytyvän vaihtoehtomedioista ja trollilehdistä. Voihan niissä joku yksitäinen oivallus olla joskus, mutta se ei kokonaiskuvaa paranna. Uutistoimistoista seuraan päivittäin Reutersia ja venäläisistä Fontankaa ja Novaja Gazetaa kuukkelikääntäjän kanssa. Luen myös Yleisradion nettiuutisia.

Median ja maailman tapahtumien seuraamisen pohjaksi olisi hyvä, jos on hyvät pohjatiedot historiasta, maantieteestä ja erilaisten kansojen ajattelusta ja uskomuksista. Yleissivistyksen dramaattinen lasku johtaa heikkoon mediataitoon. Mediataitoinen ei osaa pelkästään seurata mediaa ja tuottaa mediatekstejä, vaan hän osaa pohtia omaa suhdettaan mediaan - tästä mediataitoisesta avauksesta kiitokset @Sardaukar !

Lukutaitoa on aina tarvittu, ja se on vähenemään päin. Jopa itsesensuurin aikana tämä osattiin, mutta nykypolvi tuntuu välillä kovin heikolta. Kun 1970-luvulla lehti kirjoitti, että "turistia etsitään Turussa" ja jutusta selvisi, että turisti on ollut vasta pari tuntia kateissa ja jo poliisit perässä, tuli lukijalle virne suupieleen, kun hän näki silmissään mahorkalta tuoksuvan Ikarus-bussin ja hikisen matkanjohtajan.
 
Back
Top