jokiranta kirjoitti:
Siinä, missä ammattisotilas on vasta kandidaatti, on reserviläinen jo maisteri tai tohtori.
En ymmärrä nyt taas vaihteeksi oikeastaan lainkaan, mikä tuolla kommentilla ajetaan takaa.. mutta se nyt on ihan se ja sama jos KPÄÄLL on sotatieteen kandi ja KVARAPÄÄLL jonkun muun alan maisteri tai tohtori.
Tuskin kukaan sitäkään kyseenalaistaa etteikö lääketieteen kandi olisi oman alansa hommissa selvästi pätevämpi kuin jonkun muun alan maisteri tai tohtori..vaikka vasta kandi onkin.
Kapiainen kirjoitti:
Se kun nyt vaan on niin, että jalkaväen kandi on saanut ihan kohtalaisen määrän opetusta KPÄÄLL tehtäviin + hänen opetuksensa on jatkunut hänen valmistuttaan joukko-osastossa. Reserviläinen ei ole saanut oikeastaan minkäänlaista koulutusta KPÄÄLL-tehtäviin.
No miten uskot, että esimerkiksi magna cum laude approbaturilla lukiosta valmistunut "sotatieteiden" kandidaatti kahden viikon koulutuksella selviäisi päällikön tehtävistä verrattuna esimerkiksi jonkin vaativan tieteenalan maisteriin tai tohtoriin verrattuna?
Miksi Upseeriliiton jäsenet viroissa istuessaan everstiluutnantteina, eversteinä, prikaatikenraaleina ja kenraalimajureina pitävät reservin apupäälliköt ja päälliköt niin heikoilla koulutuksella? Onko tarkoituksena johtaa tai tukea reservin päälliköiden osaamista ja käskeä heitä vai onko tarkoituksena osoittaa, että se, joka vanhenee armeijassa 10 - 20 vuotta on juuri ja juuri reserviupseerin tasoinen joukkueenjohtaja tai päällikkö?
Sanoisin kyllä, että osa Upseeriliiton jäsenistä on eräänlaista leipäpapistoa, joka pyrkii vain tehostamaan omaa akavalaista asemaansa ja sanoutumaan irti niin kappalaisista (reservin päälliköistä ja apupäälliköistä) ja suntioista (toimiupseereista).
Tuo yhtenäispäällystökehitys on ilmeisesti antanut kenraalikunnan painostuksella vääpeleille luvan ajatella luutnantteina tai kapteeneina, mutta tasa-arvokehitys eli lupa ajatteluun ei koske vielä aivan kaikkia.
Yleensäkin puolustusvoimat on laitos, jossa sananvapaus alkaa ensimmäisenä eläkepäivänä ja ajattelu vasta tuossa everstiluutnantin, everstin, vanhemman everstin eli prikaatikenraalin ja kenraalimajurin kohdalla.
Aselajeista olen sitä mieltä, että kunniat, pokkuroinnit, miehekkyydetä ja kovuudet sekä sotilasarvot pitää olla kohdallaan taistelevassa aselajissa, jalkaväessä ja ylemmällä tasolla taktinen osaaminen on siellä.
Sen sijaan tukevissa aselajeissa ja huoltavassa aselajissa, jotka ovat palvelijattaria taistelevalle, voi ylänappi olla hieman löysemmällä ja protokollavirheitä voidaan ymmärtää arvomerkkien kohdalla tehtävään nähden.