Merivoimien kehitysnäkymät

TS.fi pohdintaa mitä poistuville aluksille tapahtuu. En pysty linkkaamaan uutista kun uudessa IOS versiossa on joko hemmetin bugi. Uutinen mielenkiintoinen.
 
TS.fi pohdintaa mitä poistuville aluksille tapahtuu. En pysty linkkaamaan uutista kun uudessa IOS versiossa on joko hemmetin bugi. Uutinen mielenkiintoinen.

Tämä? Ei lukuoikeuksia allekirjoittaneella...

 
Tämä? Ei lukuoikeuksia allekirjoittaneella...

Laitan sen tänne kun pääsen koneelle.
 
Merivoimien poistuvien aluksien kohtaloa mietitään – Håkans: "Ei ajatus niiden hankinnasta kauhean suuria intohimoja herätä"
7:30
Miinalaiva Pohjanmaata uhkasi ensi romuttaminen, mutta sitten siitä tuli tarjouskilpailu.  Arkistokuva Merivoimien vuosipäiväjuhlista  vuodelta 2011.

Liisa Enkvist
Laivue 2020 -hankkeen toteutumisen myötä merivoimilta poistuu käytöstä yhteensä seitsemän alusta. Neljä Rauma-luokan ohjusvenettä ja kaksi Hämeenmaa-luokan miinalaivaa väistyvät uusien monitoimikorvettien tieltä ensi vuosikymmenen puolivälissä. Yksi aluksista, miinalaiva Pohjanmaa, poistui käytöstä jo aikaisemmin.
Ensimmäisestä Merivoimien poistuvasta aluksesta tuli jopa kiistaa. Vuonna 2016 romutukselta välttynyt miinalaiva Pohjanmaa siirtyy Meritaito Oy:lle 100 000 eurolla, vaikka turkulaisyritykset Alfons Håkans ja Nostokonepalvelu jättivät siitä selvästi korkeamman tarjouksen. Håkansin tarjous oli 350 000 euroa ja Nostokonepalvelun 375 000 euroa.
Nyt aluksia olisi ehkä muutaman vuoden päästä tarjolla useita. Varustamo Alfons Håkansin toimitusjohtaja Joakim Håkans ei kuitenkaan lämpene ajatukselle, että varustamo hankkisi jatkossa omistukseensa entisiä merivoimien aluksia, jos ne tulisivat myyntiin.
– Riippuu ihan siitä, millaiset käyttömahdollisuudet niillä olisi siviilikäyttöön. Selkeillä sota-aluksilla ei ole meille mitään käyttöä, Håkans sanoo.
Hänen mukaansa tilanne oli erilainen vuonna 2016. Pohjanma-alukselle olisi ollut silloin selkeästi tarvetta.
– Pitää katsoa, mikä tilanne sitten on, jos tai kun nämä alukset tulevat myyntiin. Ei ajatus niiden hankinnasta kauhean suuria intohimoja herätä, Håkans tuumaa.
Nostokonepalvelun toimitusjohtaja Juha Luoma ei myöskään tässä vaiheessa osaa sanoa, olisiko hänen johtamallaan yrityksellään kiinnostusta hankkia Merivoiminen käytöstä poistuvia aluksia omistukseensa.
Ohjelmajohtaja Lauri Puranen Puolustusministeriöstä sanoo, että vaihtoehtoja käytöstä poistuvien aluksien jatkosijoitukseen pohditaan parhaillaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
– Kartoitetaan, onko niille markkinoita vai ei, Puranen kertoo.
– Rauma-luokka saattaa siinä vaiheessa olla jo aivan loppu, alukset ovat vielä vuosia käytössäkin, hän pohtii.
Merivoimien esikunnan suunnittelupäällikkö, kommodori Janne Muurinenkertoo, että nykyisten alusten luopumishanketta valmistellaan parhaillaan. Se sisältää myös suunnittelun siitä, miten aluksista luovutaan.
– Suunnitelma ei ole vielä valmis, hän kertoo.
Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunnan apulaisjohtaja, insinöörikenraalimajuri Kari Renko vahvistaa, että aluksien kohtalosta ei ole vielä päätetty.
– Periaatteessa vaihtoehtoja on kolme. Alukset voidaan joko Museoida, romuttaa tai laittaa myyntiin, Renko kertoo.
Myymisessä vastaa tulee monia ongelmia, kuten vientivalvontamääräykset.
– Sota-alus on sota-alus, sitä ei helposti saada pois siitä luokasta. Täytyy miettiä tarkkaan kenelle voi myydä. Aluksesta pitää ehkä purkaa paljon, ja silloin hanke ei välttämättä ole taloudellisesti kannattava, Renko pohtii.
Hänen mukaansa vielä ei kuitenkaan ole tehty markkinakartoitusta siitä, haluaisiko joku ostaa käyttöönsä alukset vai ei.
– Lisäksi Rauma-luokan aluksissa ongelmana on se, että ne ovat alumiinisia, hyvin nopeita veneitä, joilla mennään kovaa vauhtia aallokossa. Alumiini väsyy kovassa käytössä ja siihen tulee säröjä ja repeämiä. Välttämättä näillä aluksilla ei olisi kauhean paljon elinikää jäljellä enää siinä vaiheessa, kun ne tulisivat myyntiin, Renko arvelee.
 
Toivottavasti yksi Rauma museoitaisiin näytteenä suomalaisista kevyistä taistelualuksista. Näkisin sillä suurempaa museaalista arvoa kuin vaikkapa Hämeenmaalla tai Uusimaalla - merivoimien kaksi "isoa" sodanjälkeistä alusta kuitenkin on jo museoituna.
 
Toivottavasti yksi Rauma museoitaisiin näytteenä suomalaisista kevyistä taistelualuksista. Näkisin sillä suurempaa museaalista arvoa kuin vaikkapa Hämeenmaalla tai Uusimaalla - merivoimien kaksi "isoa" sodanjälkeistä alusta kuitenkin on jo museoituna.
Forum Marinum ei nähnyt tarvetta museoida edes ohjusvene Turkua. Ei taida edes tilaa löytyä enää aurajoesta.
 
Back
Top