Mikä on Suomen puolustusvoimien Akilleen kantapää?

Mikä on Suomen puolustusvoimien suurin heikkous?


  • Äänestäjiä yhteensä
    77
Magistra yrittää sanoa ettei miehensä kotona vässykkänä tossun alla vaikuta niin alfalta kuin varusmiesjoukon edessä karjuessa. :p

Äänestin kalustovaihtoehtoa, joka on kaltaiseni maallikon vaikea hahmottaa. Ainakin toivon ja uskon, että esimerkiksi valmiuden suhteen on kaikenlaisia suunnitelmia ja kykyä toimia, ilman että minä niistä tiedän. Aktiivihenkilöstön luulisi olevan ainakin kohtalaista tasoa, ja reserviläisetkin varmasti kykenee ikävyyksiä vanjalle aiheuttamaan, vaikka vähän rapakunnossa olisivatkin. Näitä on vaikea arvioida.
 
Mitä sen "sotilaana olemisen" sitten pitäisi tarkoittaa? Pitäisikö olla 24/7 reppu pakattuna, maalit naamassa ja rambopuukko hampaissa siltä varalta, että tuhma R-alkuinen asiakokonaisuus vyöryy valtakunnanrajan yli? Sellaisiakin taistelijoita varmasti löytyy, mutta sotaväen sijaan ehkä paremminkin hullujen huoneelta

Ja minä kun luulin että tämä on PERK! Niin ne valkotakkiset miehet sanoi!
 
Mitä sen "sotilaana olemisen" sitten pitäisi tarkoittaa? Pitäisikö olla 24/7 reppu pakattuna, maalit naamassa ja rambopuukko hampaissa siltä varalta, että tuhma R-alkuinen asiakokonaisuus vyöryy valtakunnanrajan yli?

Magistra yrittää sanoa ettei miehensä kotona vässykkänä tossun alla vaikuta niin alfalta kuin varusmiesjoukon edessä karjuessa. :p.

Katsopas, löysit Tetra asian ytimen, hyvä kun valistit puolestani Laamanatoria ;)

No asiaan. Tämän vlopun eväillä (enkä tarkoita äitienpäivää) joudun vaihtamaan omaa näkemystäni siitä akilleen kantapäästä, joka oli alunperin henkilöstö. Ei, se ei ole nyt mieheni, vaan täppä tulisi kohtaan muu. Ja se muu olisi nopeus.

Tämä ei ole kattava ja perinpohjainen perustelu, mutta uuteen taistelutapaan tarkemmin tutustuttuani termi "nopeus" jäi hakkaamaan takaraivoon.

Ensinnäkin: naapurissa on iso valtio, jolla on kohtuu mukavasti kalustoa ja miehiä valmiina, jos haluavat tännepäin suunnistaa. Mikä on meidän nopeutemme pistää oma homma liikkeelle? Kuulostaa ikävän hitaalta perustamiset (Laamanatoria lainaten maalit naamaan ja puukko hampaiden väliin...) ynnä muut, mutta entäpä koko uuden tst-ajattelun oivaltaminen, kouluttaminen, sisäistäminen...

Toiseksi: yhä uudelleen, naapurissa on se iso..., jolla on kalustoa, johon meidän pikkusinkojemme ynnä muiden värkkien tulinopeus, kantama ja läpäisykyky jne. eivät ihan helpolla pysty.

Kolmanneksi: naapurissa on - joo tiedättehän, kalustoa, johon iskemme epäsuoraa tulta ja lähdemme siirtämään traktorivetoisesti (lue: todella nopeasti) tykistöä pois vastaiskun alta. Kylmähermoiselle kuskille tuo traksa...

Neljänneksi: naapurissa... on nuoria, kovakuntoisia, koulutettuja miehiä. Iskemme kolonnaan joukkueen tuliylläkön. Irtaudumme tuhottuamme vaaditut neljä rynnäkkövaunua ja yhden tstvaunun. Nopeus, jolla pääsemme irtautumaan on toivon mukaan, niin, nopeaa. Siis kunto. Katsokaa ympärillenne julkisella paikalla ja miettikää, kuinka monen kanssa haluaisit partioon.

Viidenneksi: Jotta en myy maatani jo etukäteen murehtimalla, laitan luottoni tähän: vaikka vastapuolella on moni nopeusvaltti, uusi tst-tapa vaatii nopeutta tilannetajussa ja oma-aloitteisuudessa, ihan partiotasollakin. Jos alkujaan henkilöstö näytti silmissäni heikolta lenkiltä, nyt sillä olisi arviointini mukaan ainoa mahdollisuus kääntää homma meidän eduksemme ja olla nopea päätöksissään taistelutilanteessa. Yleensä aina joku taisteluharjoituksissa huikkaa kaverille, että "parasta mitä voi tehdä housut jalassa". Tämä antaa toivoa siihen, että maasta löytyy miehiä, jotka tositilanteessa olisivat samaa mieltä - olla kylmänviileitä ratkaisuissaan, mutta nopeita reagoimaan tilanteen vaatimuksiin.
 
Mutuna sanoisin riippuvuus vetyhiili pohjaisista polttoaineista.
 
Öö..... Kertoisitko vähän lisää?
Lentokoneet, ajoneuvot, agregaatit, vaunut, helikopterit, lamppuöljy, jne, tiedät kyllä.
Jos vastapuoli onnistuu iskemään meidän polttoainehuoltoon tarpeeksi tehokkaasti upottamalla tankkereita, pommittamalla öljysatamia ja polttoaine jalostamoja sekä tuhoamalla polttoainetta kuljettavia kolonnia ja rautateitä niin ollaan liemessä.

Sama ongelma useimmilla muillakin moderneilla armeijoilla.
 
Lentokoneet, ajoneuvot, agregaatit, vaunut, helikopterit, lamppuöljy, jne, tiedät kyllä.
Jos vastapuoli onnistuu iskemään meidän polttoainehuoltoon tarpeeksi tehokkaasti upottamalla tankkereita, pommittamalla öljysatamia ja polttoaine jalostamoja sekä tuhoamalla polttoainetta kuljettavia kolonnia ja rautateitä niin ollaan liemessä.

Sama ongelma useimmilla muillakin moderneilla armeijoilla.

Nimenomaan, tämä on kaikkien ongelma. Emme liene tässä mitenkään erikoistapaus.
 
Valmius. Reserviläisarmeija vastaan ammattiarmeijan suurin heikkous. Naapuri ehtii rauhan ajan korkean valmiuden joukoilla tekemään paljon pahaa ennen kuin meillä saadaan joukkoja perustettua. Edellyttäisi poliitikoilta suurta valmiutta aloittaa valmiuden kohottaminen ajoissa. Mutta todennäköisesti tilanteen tullessa sanottaisiin vain että "ei haluta provosoida naapuria", joten ei tehdä mitään. Ikäänkuin suurvalta nyt aidosti provosoituisi jos pieni sotilaallisesti liittoutumaton maa nostaa valmiuttaan.
Hyvä kalustokaan ei auta jos ei saada joukkoja ajoissa kentälle.
 
Ja toisaalta sama tottelevainen armeija harhauttaa sekä suorastaan valehtelee samaisille poliitikoille, joita se niin kuuliaisesti tottelee.

Muunmuassa sotamateriaalin hävittämisen piti olla seis. PE ja PlM molemmat kilpaa vakuuttelivat näin puolustusvaliokunnan jäsenille. Mutta todellisuudessa stenaus/pokkaus jatkuu täyttä häkää; uusia asemalleja on jo valikoitu hävitettäviksi ja ne taatusti tullaan myös hävittämään.

Puolustusvoimat vetäytyy aina poliitikon selän taakse, aivan kuten näimme viimeisimmässä lakkautuspäätös-sirkuksessa. Komentaja ja ylin upseeristo ei kanna pienintäkään vastuuta tekemisistään. "Tein vain mitä käskettiin" ei kelvannut puolustukseksi Nürnbergin sotasyyllisoikeudenkäynnissäkään.

Kyllä se demokraattisen maan armeijan tärkein ominaisuus rauhan aikana on kuuliaisuus lailliselle valtiovallalle. Jos siitä livetään, menetetään perusarvot. Sota-aikana voi jo olla vähän oma-aloitteinenkin. Norjan miehityksessä huhtikuussa 1940 norjalaiset saivat varoituksen että saksalaiset ovat tulossa, mutta puolustusvoimien komentaja kielsi radion käyttämisen reserviläisten hälyttämiseen kun laki sanoi että pitää lähettää kutsut postitse. Sitten kun ne ressut saapuivat kutsujensa kanssa liikekannallepanopaikoille, siellä olikin ihan eri univormulla varustetut ukot vastassa.

Täytyy myöntää että meillä on ollut muutama pvkom jotka ovat tehneet enemmän vahinkoa kuin hyvää, keulassa tietenkin heko-hägglund. Kaskealan päätös T-72 ja BMP-1 kaluston hävittämisestä ei myöskään ollut kovin järkevä. Mutta pääosa on hoitanut hommansa ihan hyvin ottaen huomioon vähäiset resurssit ja poliitikkojen asettamat rajoitukset. Vähän räväkkyyttä kyllä odottaisi. Voisi komentaja tosiaan tulla julkisuuteen vähän enemmän esittämään puolustuksen tarpeita, vaikka sen puolustusvaliokunnan puheenjohtaja tiukasti yrittääkin kieltää.

Kyllä kulissien takana puolustusvoimissa väännetään kättä välillä voimakkaastikin, mutta julkisuuteen tullaan sitten päätöksenteon jälkeen yhtenäisenä. Ja näin kai pitää ollakin, mitä se edesauttaa jos puolustushaarat tappelevat julkisesti rahoista? Saako/uskaltaako väittää vastaan riippuu vähän komentajasta ja muista esimiehistä, sekä omasta asenteesta. Hägglundin aikana vastaanväittäminen oli välitön uraitsemurha. Samanlaista en ole huomannut Kaskealan ja Puheloisen aikana.

En kyllä tunnista väitettyä valehtelua poliitikoille. Jalkaväkimiinojen hävittäminen etenee hyväksytyn suunnitelman mukaisesti. PE ei tietääkseni ole muuta väittänyt. Puolustusministeri nyt ei useinkaan tiedä asioista kun avustajansa eivät osaa kysyä asiaa pääesikunnasta. Jos viittaat jphonkin muuhun aseistukseen niin sano se auki, niin että voisi kommentoida. Ei tässä tietääkseni mitään suurempaa hävittämistä ole parhaillaan käynnissä.

Aika paljon rahaa olisi säästetty jos oltaisiin voitu tehdä pätöksiä operatiivisilla perusteilla, ei puolustusministerin kotiseudun hyväksi. Vrt Maavoimaesikunta Mikkeliin, Uudenmaanprikaati Raaseporiin ja aiemmilta vuosikymmeniltä monta muuta vastaavaa "hölmön tölväystä".
 
Valmius. Reserviläisarmeija vastaan ammattiarmeijan suurin heikkous. Naapuri ehtii rauhan ajan korkean valmiuden joukoilla tekemään paljon pahaa ennen kuin meillä saadaan joukkoja perustettua. Edellyttäisi poliitikoilta suurta valmiutta aloittaa valmiuden kohottaminen ajoissa. Mutta todennäköisesti tilanteen tullessa sanottaisiin vain että "ei haluta provosoida naapuria", joten ei tehdä mitään. Ikäänkuin suurvalta nyt aidosti provosoituisi jos pieni sotilaallisesti liittoutumaton maa nostaa valmiuttaan.
Hyvä kalustokaan ei auta jos ei saada joukkoja ajoissa kentälle.

Kyllä se tämä on. Olen varma, että täyteen laajuuteen viritetty SA on paha pala mille tahansa hyökkääjälle, joka aikoisi anastaa alueita. Mutta tuo SA ei ole lähellekään niin paha pala, jos "harmaa vaihe" jää kovin lyhyeksi ja valmistautuminen jää kesken. Poliitikkojen puolesta en osaa sanoa mitään, on hirmu vaikea arvioida, mitä tahtia kävisi poliitikkojen ja kenraalien askel? Tietty vastuullisuus leimaa suomalaista turvallisuuspolitiikkaa, siinä on vahvuutensa, mutta myös heikkoutensa. Tässä on sitten vielä eräs muuttuja: paljonko valmiutta voidaan korottaa "näkymättömästi"? Valmiuslakien ja määräysten polkaiseminen kehiin tuo ainakin julkisuutta. :rolleyes:
 
Kyllä se tämä on. Olen varma, että täyteen laajuuteen viritetty SA on paha pala mille tahansa hyökkääjälle, joka aikoisi anastaa alueita. Mutta tuo SA ei ole lähellekään niin paha pala, jos "harmaa vaihe" jää kovin lyhyeksi ja valmistautuminen jää kesken. Poliitikkojen puolesta en osaa sanoa mitään, on hirmu vaikea arvioida, mitä tahtia kävisi poliitikkojen ja kenraalien askel? Tietty vastuullisuus leimaa suomalaista turvallisuuspolitiikkaa, siinä on vahvuutensa, mutta myös heikkoutensa. Tässä on sitten vielä eräs muuttuja: paljonko valmiutta voidaan korottaa "näkymättömästi"? Valmiuslakien ja määräysten polkaiseminen kehiin tuo ainakin julkisuutta. :rolleyes:

Pystyisikö paikallisjoukkojen kautta, jotka tukeutuu tulevaisuudessa pitkälle harjoittelussaan MPK:n toimintaan, "hissun kissun" polkea konetta pikku hiljaa käyntiin tuollaisen harmittoman julkisoikeudellisen kansalaisjärjestön kautta? Vai onko tämä vain operatiivisista ja alueellisista joukoista ikämiehenä pois siirretyn yksilön yritystä nähdä tätä osastoa merkittävämpänä kuin se onkaan?
 
Pystyisikö paikallisjoukkojen kautta, jotka tukeutuu tulevaisuudessa pitkälle harjoittelussaan MPK:n toimintaan, "hissun kissun" polkea konetta pikku hiljaa käyntiin tuollaisen harmittoman julkisoikeudellisen kansalaisjärjestön kautta? Vai onko tämä vain operatiivisista ja alueellisista joukoista ikämiehenä pois siirretyn yksilön yritystä nähdä tätä osastoa merkittävämpänä kuin se onkaan?

Jaa-a. 2015 jälkeen olemme viisahampia. Minä en usko mihinkään laatikkoleikkiin, ennenkuin näen de factot. Olen viimeiset 20 vuotta plus ollut tilaisuudessa tuta ja nähdä erilaisia laatikkohässäköitä ihan tarpeeksi. Uskon, että ensi vuonna case avataan reilummin. Eihän tässä jäniksen selässä olla, mitä nyt Naapuri vähän lykkii vauhtia. Oliko se nyt etelä-karjalassa, kun aletaan rekrytoida 1000-2000 reserviläistä paikallisjoukkoihin? Kyllähän se suuntaa antaa. Valmiudesta en osaa sanoa mitään, mutta kyllähän paikallisjoukot on pumpattavissa haluttaessa nopeasti jalkeille ja vastaamaan ainakin Krimillä ym. nähtyihin uhkiin, en tiedä sitten.
 
Tässä on sitten vielä eräs muuttuja: paljonko valmiutta voidaan korottaa "näkymättömästi"? Valmiuslakien ja määräysten polkaiseminen kehiin tuo ainakin julkisuutta. :rolleyes:
Riippuu siitä paljonko aikaa on käytettävissä ja miten hyvin vastapuolen tiedustelu toimii. Huomaavatko että ilotulitteita kuljettavalla laivalla on liikaa syväystä ja ilotulitteita kuljettavien rekkojen jouset ovat painuneet liikaa ja että ilotulitteet viedäänkin suoraan tukikohtiin ja varikoille?
Tai että Maarianhaminaan menevällä autolautalla on tavallista enemmän kovakuntoisia miehiä jotka eivät jatka Ruotsiin? Jne.
 
Viimeiset tunnit ovat valaneet minuun uskoa, että valmiutta löytyy riittävästi. Onko muiden käsitykset muuttuneet viime aikoina?
 
Suurin heikkous on NATO-jäsenyyden puuttuminen, mutta jos sitä ei lasketa niin mielestäni valmius on vakavin puute. Hägglundin ideoima palvelusaikajärjestely aiheuttaa sen, että maavoimien joukkoja on valmiudessa vain pienen osan vuodesta. Pidempi palvelusaika operatiivisiin joukkoihin sijoitettaville, toki reilulla korvauksella, voisi olla helpoin ratkaisu tähän ongelmaan.
 
Tässä yksi asiallinen näkökohta pohdittavaksi, kommentteja, kiitos!

”Karu totuus” näkyy Ukrainassa – ”Suomen reagoitava”

us2.jpg

Uusi Suomi
Luotu:
31.8.2014 11:48
  • Kuva: EPA / All Over Press
    ukraina17.51542408.jpg

    Taistelua Ukrainan armeijan ja separatistien välillä kuluneella viikolla. Tom Packalenin mielestä Ukrainankin tapahtumatkin osoittavat, että maajoukkoja tarvitaan yhä.
Kotimaa
|
Ukrainan kriisi
Kansanedustaja Tom Packalén (ps.) haluaa Suomen armeijaan lisää ”laatujoukkoja” ja ajattelutavan muutosta. Packalénin mielestä Venäjän toimet Krimillä osoittavat, että maajoukkoihin on Suomessakin panostettava. Paniikkiratkaisuihin ei kuitenkaan ole syytä.

Packalén arvioi Venäjän sotilasstrategiaa blogissaan näin:

- Oma näkemykseni on, että Venäjä pyrkii kehittämään kykyään juuri yllätyshyökkäysmäiseen taistelutapaan, jolloin joku naapurimaa voidaan ottaa salamaoperaationa muutamissa tunneissa. Tämän tyyppisissä operaatioissa pyritään vastapuoli lamauttamaan kaikin mahdollisin keinoin kyberillä ja erikoisjoukkojen käytöllä ensimmäisten tuntien ajaksi, jotta liikekannallepanoa ei ehditä toteuttamaan.


Packalénin mielestä Suomikin tarvitsee lisää ”laadukkaita korkeassa valmiudessa olevia sotilaita” tällaisen vihollisen torjuntaan. Packalén kuitenkin korostaa Uudelle Suomelle, että Suomi ei edelleenkään ole sotilaallisen uhan alla.

- Uhka muodostuu kyvystä ja halusta. Halu voi muodostua päivässä, kykyyn menee vuosia, Packalén sanoo.

- Suomen ympärysmaista Ruotsilla ja Virolla ei ole halua eikä kykyä. Venäjällä ei ole halua, mutta kyky on kehittymässä. Siihen Suomen on reagoitava.

Packalén ehdottaa puolustusvoimiin reserviläisistä koostuvia taisteluosastoja, joiden jokaisessa sissijoukkueessa olisi tarkka-ampujaryhmä. Packalénin mielestä Ukrainan tapahtumat osoittavat, että todellisuus ei ole muuttunut.

- On ollut suuri joukko ihmisiä, jotka ovat uskoneet maailman muuttuneen [sodankäynnin osalta]. Karu totuus on se, että maan valtaamiseen tarvitaan maajoukkoja, Packalén sanoo.

Hänen mielestään venäläisten erikoisjoukkojen sotilasoperaatio Krimillä oli taidokas.

Packalén antaa blogissaan myös kustannusarvion:

- 2000 modernia tarkkuuskivääriä optiikoineen maksaisi reilu 10 miljoonaa, mutta pystyisi tuottamaan viholliselle laskennallisen 2000 sotilaan päivätappion ja 14.000 viikkotappion. Tällaisia tappioita ei yksikään nykyarmeija kestäisi.

Packalénin mielestä tarkka-ampujajärjestelmä olisi myös selvästi puolustuksellinen toimi, kun taas Somen Nato-jäsenyys olisi uhka Venäjälle.
 
JOOOpajooo, taas vain ajatellaan mikä olisi uhka Venäjälle...
 
Elääkö Packalen ihan samassa todellisuudessa meidän muiden kanssa?
"Venäjällä ei ole halua, mutta kyky on kehittymässä."

Ukraina on osoittanut, että Venäjällä on sekä halua, että kykyä.

Sisänsä tarkkaampuja on toimiva konsepti vastaamaan vihreiden miesten uhkaan, mutta on säälittävää, että tällaisilla "kusisukassa" ihmisillä on miehitetty sekä ulkoaisain-, että puolustusvaliokunta.
Kuten joku jo aikaisemmin kirjoitti, annataan sitten Venäjän päättää politiikastamme, mihin me näitä omia poliitikkoja tarvitaan.
 
Elääkö Packalen ihan samassa todellisuudessa meidän muiden kanssa?
"Venäjällä ei ole halua, mutta kyky on kehittymässä."

Ukraina on osoittanut, että Venäjällä on sekä halua, että kykyä.

Riippuu hieman, että mihin Venäjällä on halua. Siis avoimeen sotaanko (ja ketä vastaan)? Nähdäkseni ei, kun kerran joutuu käyttämään noita hivutustaktiikoita. Ei sillä, etteikö venäjän halu käyttää olemassaolevia kykyjä ole huolestuttavaa.
 
Back
Top