Tuenilmaus Kiovassa tuli tarpeeseen – sitten tarvitaan valtavasti rahaa ja rautaa
Kommentti|Eurooppa tarvitsee ehkä 300 000 sotilasta ja 250 miljardia euroa vuodessa lisää puolustukseen, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski Kiovasta.
Presidentti Alexander Stubb keskusteli maanantaiaamuna Kiovassa Viron pääministerin Kristen Michalin kanssa. Kuva: Juha Salminen / HS
Kuuntele juttu
Heikki Aittokoski HS
15:40 | Päivitetty 15:50
Euroopan turvallisuuden ympärillä tapahtui maanantaina paljon. Pitääkin tapahtua, koska läntinen maailmanjärjestys on murenemassa.
Brysselissä EU:n ulkoministerit sopivat uusista Venäjä-pakotteista. Samaan aikaan Ranskan presidentti
Emmanuel Macron matkusti Yhdysvaltoihin tapaamaan presidentti
Donald Trumpia ja puhumaan hänelle järkeä.
Macronin onnistumisen varaan ei kannata laskea.
Berliinissä Saksan vaalivoittaja
Friedrich Merz julisti tuoreeltaan, että hänen ykkösasiansa on ”vahvistaa Eurooppaa niin nopeasti kuin mahdollista, jotta saavutamme todellisen riippumattomuuden Yhdysvalloista”.
Merz toivottavasti pääsee tavoitteeseensa. Eurooppa todellakin tarvitsee johtajuutta.
Kiovassa taas oli maanantaina koolla suuri joukko eurooppalaisia johtajia, Suomesta presidentti
Alexander Stubb. Eurooppalaisten lisäksi paikalla oli Kanadan pääministeri
Justin Trudeau.
Huippukokous järjestettiin juuri 24. helmikuuta, koska se on päivämäärä, jona Venäjä aloitti hyökkäyssotansa vuonna 2022.
Täysimittainen tragedia on siis siirtynyt neljänteen vuoteensa. Kiovan huippukokous oli hieno ja tarpeellinen ele hetkellä, jolloin Yhdysvallat rikkoo välejään Eurooppaan ja Ukrainaan.
Tuella on väliä. Oli hyvä nähdä Suomen presidentti plaseerattuna Ukrainan presidentin
Volodymyr Zelenskyin viereen.
Henkisiä tuenilmauksia enemmän Ukraina tarvitsee tietysti rahaa ja rautaa.
Rahaakin oli maanantain tuomisina. Muun muassa EU-komission puheenjohtaja
Ursula von der Leyen lupasi 3,5 miljardia euroa ja Espanjan pääministeri
Pedro Sánchez miljardin.
Pohjoismaat ja Baltian maat puolestaan lupasivat yhdessä varustaa ja kouluttaa yhden uuden Ukrainan armeijan prikaatin. Kyse on tuhansien ukrainalaissotilaiden joukosta.
Nämä ovat hyviä lisiä Ukrainan puolustustaisteluun, mutta nykytilanteen tarpeet ovat aivan eri tasolla. Eikä kyse ole pelkästään Ukrainan tarpeista.
Ajatushautomo Bruegelin
arvion mukaan Euroopan maiden pitää kasvattaa yhteenlaskettuja puolustusmenojaan 250 miljardilla eurolla vuodessa, jos ne haluavat saada pelotteensa uskottavalle tasolle.
Joukkoja pitäisi Bruegelin mukaan perustaa 300 000 sotilaan verran lisää. Tuollaisen määrän ei pitäisi olla Euroopan tasolla mahdotonta, koska suuruusluokka on sama kuin Suomen armeijan sodan ajan vahvuus.
Monet valtiojohtajat tähdensivät Kiovassa, etteivät Venäjän tavoitteet rajoitu Ukrainaan. Niin teki myös Stubb omassa puheenvuorossaan.
”Jos Venäjä saa nyt, mitä se haluaa, se ei pääty Ukrainaan vaan Putin jatkaa”, Stubb sanoi.
Kiovan huippukokouksen aattona HS:llä oli tilaisuus kuunnella Ukrainan ulkomaantiedustelun päällikön
Oleh Ivašenkon arvioita Venäjän pidemmän aikavälin tavoitteista. Ne olivat synkeitä.
Kysyin Ivašenkolta tarkennusta siihen, mitä hän arvioi Venäjän haluavan länsirajoillaan. Hän vastasi sotilaalle tyypillisellä ytimekkyydellä.
”Ensin Venäjä haluaa valloittaa Ukrainan”, Ivašenko sanoi. ”Sitten se kokee olevansa imperiumin hallitsija ja hamuaa lisää alueita. Yksinkertaisesti sanottuna, se haluaa palauttaa Neuvostoliiton.”
Eurooppa tarvitsee ehkä 300 000 sotilasta ja 250 miljardia euroa vuodessa lisää puolustukseen, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski Kiovasta.
www.hs.fi