Millaiseen sopimukseen Ukrainan sota päättyy?

Kalvosinappi

Kersantti
BAN
Ukrainan sota -ketju on ensisijaisesti sodan etenemisen seuraamista, mutta poliittisella ja strategisella tasolla on hyvä miettiä millaiseen poliittiseen päätökseen sota voisi loppua. Johonkin se kuitenkin ennen pitkää loppuu. Jos ei tänä vuonna, niin tällä vuosikymmenellä, tai vuosisadalla. Luulisin että molemmin puolin rintamalinjoja ollaan jo aika kyllästyneitä sotimiseen.

Sodan alkupäivinä oli vielä riski että koko Ukraina kaatuu täysin ja sulautetaan Venäjään. Tämä oli varmasti myös Putlerin tavoite sodan alussa, mutta onneksi epäonnistuminen kävi selväksi pian.

Toisessa ääripäässä ovat haaveet Krimin palauttamisesta Ukrainalle, Venäjän ajamisesta 1991 rajoille, Venäjän maksamista sotakorvauksista ja Putinin tuomitsemisesta Haagissa. Toivossa on toki hyvä elää, mutta ei tämäkään oikein todennäköiseltä näytä tai vähintään aika paljon ukrainalaisillakin kynttä kylmenee tätä odotellessa...

Mitäs arvelette, minkälaisilla ehdoilla rauhansopimus aikanaan kirjoitetaan? Minkälaiseen sopimukseen voitaisiin päästä siten että molemmat kokevat sodan lopettamisen niillä ehdoin paremmaksi kuin jatkamisen?
 
Olisi kyllä hienoa, jos vuoden 1991 rajat vahvistettaisiin, Putin & Co joutuisi Haagissa tuomiolle, Venäjä joutuisi maksamaan massiiviset sotakorvaukset jne, ja mahdollisesti vielä luotaisiin tilanne jossa Venäjän olisi jatkossa vaikeaa lähteä uhkaamaan muita maita. Ei kyllä varmaan ole kovin realistista; toki jos Putin putoaa ikkunasta ja Venäjällä todetaan tilanne tarpeeksi vaikeaksi, niin Ukraina saattaa saada paremmat rauhan ehdot.

Uskon, että jonkinlainen tulitauko voi tulla tässä kevättalven tai kevään aikana, mutta tilanne saattaa muodostua jäätyneeksi konfliktiksi samoin kuin Koreoiden välillä ja varsinaista rauhaa ei välttämättä saada ainakaan pitkään aikaan.

Voi olla myös että tehdään jonkinlaisia alueellisia vaihtokauppoja vallattujen alueiden välillä, mutta en usko että Venäjä luopuu Krimistä. Sotakorvauksiakaan eivät maksa, mutta Ukraina saa korvauksia Venäjän jäädytetystä omaisuudesta ulkomailla. Ukrainan jälleenrakennuksessa ja maahan tehtävissä investoinneissa on todella iso bisnes, ja se saattaa edetä aika nopeastikin. Ukraina pyrkii Natoon hyvin pikaisesti, ja saattaa jopa päästäkin melko nopeasti. Riippuu toki jarrumiesten aktiivisuudesta.
 
Kun ukrainalaiset vertasivat taisteluaan suomen talvisotaan, missä pienempi pistää isommalle turpiin, niin huonon rauhan tullessa voidaan nähdä ukrainalainen versio heimosodista, aika näyttää
 
Status quo ante bellum korvauksineen sun muineen ois ideaali, mutta jonkinlainen kompromissi taitaa olla mihin päädytään.
 
Nythän se näyttää siltä, että ryssälle krimi, donbass ja Dnipron eteläranta. Epärealismia, että verellä ostamaansa antaisi pois. Ukraina saa rauhan, miehittäjiä ja jälleenrakennusohjelman. Ja pääsee eroon ryssämielisestä väestönosastaan.

Euroopalle nöyryyttävästi osa miehittäjistä tullee Aasiasta.
 
Mitäs arvelette, minkälaisilla ehdoilla rauhansopimus aikanaan kirjoitetaan? Minkälaiseen sopimukseen voitaisiin päästä siten että molemmat kokevat sodan lopettamisen niillä ehdoin paremmaksi kuin jatkamisen?

Venäjä:

-Ei Äiti-Venäjän aluetta Ukrainalle
-Maayhteys Krimille
-Saa pitää suurimman osan nyt hallitsemastaan alueesta
-Ukraina tunnustaa sotasyyllisyytensä Venäjän sisäisiin tarkoituksiin (esim. Zelensky erotetaan ja pakenee maasta Sveitsiin, jossa asuu kuolemaansa saakka), jolloin Venäjä näyttäytyy puhtaana ja natsit on kaadettu

Ukraina:

-Rauhan tulee olla kestävä (lännen pitää jollakin tapaa sitoutua Ukrainan puolustukseen, esim. NATO-jäsenyys) - aselepo/rauhansopimus yksinään antaisi vain lännelle tilaisuuden unohtaa koko ikävä konflikti ja Venäjä jatkaisi myöhemmin saatuaan rivinsä kuntoon
-Ukrainan tulee saada jonkin verran ukrainalaisenemmistöisiä maa-alueita takaisin (esim. Hersonin alue)
-Ukrainan tulee saada puolustettavissa olevat rajat (eli ei mitään Hankoniemiä tms. sillanpääasemia Venäjälle)
 
-Rauhan tulee olla kestävä (lännen pitää jollakin tapaa sitoutua Ukrainan puolustukseen, esim. NATO-jäsenyys) - aselepo/rauhansopimus yksinään antaisi vain lännelle tilaisuuden unohtaa koko ikävä konflikti ja Venäjä jatkaisi myöhemmin saatuaan rivinsä kuntoon
USA ei anna NATOa. Monta syytä tälle, mutta etenkin se pakottaa Euroopan vastaamaan EU-jäsenyyskyssäriin.
 
Missä määrin Ukraina voi käyttää pelikorttina Kurskista valtaamaansa ryssän maaperää ? Putleria varmasti harmittaa tämä että pyhää Äiti-Venäjän maaperää menetettiin ukrainalaisille fasisteille, eikä kuukausien yrityksistä huolimatta aluetta ole saatu takaisin hallintaan.
 
Ilta-Sanomien pessimismiin tällä hetkellä yhdyn minäkin.



Putinille tuli joulu jo helmikuussa. Hän sai palan Ukrainaa ja vakuutuksen sen Nato-jäsenyyden torppaamisesta.

Kyseessä ovat kaksi tärkeintä asiaa, joiden takia hän Ukrainaan hyökkäsikin. Hän voinee hyvin luopua Kiovan hallinnon kaatamistavoitteestaan sekä ukrainalaisten tuhoamisesta toistaiseksi ja säästää sen myöhemmäksi.



Tämä tosin on vielä auki, lopputulemaa emme vielä tiedä.


Yhdysvaltain johto löi märällä rätillä kasvoihin myös niitä eurooppalaisia johtajia, suomalaisiakin, jotka viime viikkoina olivat viestittäneet toiveikkuuttaan, että Trump sittenkin olisi kova Venäjää vastaan.

Juuri nyt ei siltä näytä.
 
Oli teksti mikä tahansa, siitä paperista tulee vain seuraava ”Minskin sopimus” jota tuolla naapurilla ei ole aikomuskaan noudattaa kauemmin kuin sotavoimien jälleenrakennus vaatii. Venäjä tulee olemaan vaarallisempi kuin vuosikymmeniin.
Ukr tulee ulkoa rauhanturvaajia/miehittäjiä. Siten ryssän seuraava uhri on vaikka Georgia.
 
Ukr tulee ulkoa rauhanturvaajia/miehittäjiä. Siten ryssän seuraava uhri on vaikka Georgia.
Itse veikkaan Armeniaa, joka käänsi selän ryssille kun Azerit vähän kurmootti eikä Ukrainan suunnalta irronnut joukkoja apuun.

Tulevat jakamaan maan siten, että ryssä saa pohjoisosat ja Azerit eteläosan. Vaikka geopoliittisesti tuo on melko vähäpätöinen kolkka, epälojaliteetti ei Putinille mene läpi. Georgia on jo vassali, ainakin toistaiseksi, kun siellä on ryssän bulvaanit vallassa.

Huolestuttavaa on kehitys poliittisilla rintamilla, ei voi muuta sanoa.
 
Realismia on se että länsimaat, mukaan luettuna Suomi, ei tule omia miehiään lähettämään sotimaan Ukrainan puolesta.

Ukrainan täytyy siis tulla toimeen omillaan, aseita se saa sekä rahaa, muttei miehiä. Jos ei Ukrainalla riitä voimaa ottaa vallattuja alueita takaisin, eikä Ryssillä riitä voimaa edetä Ukrainassa pidemmälle, realismia on se että rajat jäävät jotakuinkin paikalleen.

Ukraina saanee tulevaisuudessa EU-maan statuksen, ja pääsee hyötymään isoista markkinoista Euroopassa ja USA:ssa. Sotateollisuus tullee kukoistamaan Ukrainassa. Ukraina vaurastunee, Ryssä köyhtynee.

Kunhan Putin kupsahtaa, Ukraina voi lähteä uusintaotteluun jos huvittaa.
 
Tämän haluaisin tietää, että jos jenkkien lähtökohdat on nyt esillä, niin millä perusteilla nämä uskovat / luulevat ryssien kunnioittavan minkään solmitun sopimuksen ehtoja ? Jos Trump käytännössä pelastaa Putlerin antamalla tälle sen mitä tämä haluaa, on luvassa korkeintaan jonkin sortin välirauha. Tämän aikana ryssä vetää henkeä ja ennen pitkää aloittaa uudelleen, koska itsenäistä Ukrainaa ei sen mielestä saa olla olemassa. Putler näkee, että röyhkeydellä ja sikamaisuudella, väkivallalla saa tahtonsa läpi. Ja näkee miten helvetin tyhmä vastapuoli on kun uskoo joka sanan mitä ryssät näennäisesti lupaavat. Kannattaisi nyt Trumpin tiimin pitää mielessä Martti J. Karin lanseeraama termi taktinen totuus. Eli ryssä valehtelee aina, ei siihen voi luottaa.
 
Ihan vaan kysyn. Jos Trumpin diili tulee olemaan Ukrainalle sysipaska, ja jos jollain ihmeellä Eurooppa saisi terästä selkärankaan, niin voisiko Ukraina jättää jenkit ja ryssät keskustelemaan keskenään ja jatkaa sotaa eurooppalaisten tuella ?
Mun nähdäkseni voi, ja tavallaan tätä toivoisinkin jos USA:n kätilöimä diili on sysipaska. Eri asia sitten haluaisinko itse pistää koko kansakunnan tulevaisuuden sen varaan että toivon että EU pystyy korvaamaan USA:n.
 
Missä määrin Ukraina voi käyttää pelikorttina Kurskista valtaamaansa ryssän maaperää ? Putleria varmasti harmittaa tämä että pyhää Äiti-Venäjän maaperää menetettiin ukrainalaisille fasisteille, eikä kuukausien yrityksistä huolimatta aluetta ole saatu takaisin hallintaan.
Venäjä tuskin suostuu mihinkään alueluovutuksiin, mutta kyllä tuo Ukrainalle ihan hyvä kortti on. Sillä voidaan taivutella joku Venäjälle hankala asia läpi, että luvataan palauttaa Kurskin valtaukset. Tai ainakin vaihtaa se johonkin Venäjän valtaamaan alueeseen.
 
Back
Top