Millaiseen sopimukseen Ukrainan sota päättyy?

Sopimus pehmeni alkuperäisestä kiristysryöstön yrityksestä. Ukraina ei jäänyt Yhdysvalloille velkaa jo annetusta sotilasavusta, mutta tulevista luonnonvarojen tuotosta menee varmaan puolet. Vastinetta siihen en tiedä. Turvatakuita ei ole.

Luonnonvarojen tuoton dollariarvo on yksi suure, toinen on se raaka-aineiden osoite. Ovatpahan pois kuleksimasta ja kenties kiinalaisia hyödyttämästä.

Luonnonvarasodista ei ole muodikasta puhua, mutta mille tämä nyt ainakin osaltaan näyttää.
 
Asiassa on sekin puoli, että tukirahoista on käsittääkseni iso osa jäänyt lahjoittajankin hyödyksi, koska varastosta on viety vanhaa tavaraa Ukrainaan ja ostettu itselle uutta tilalle. Näin vaikkapa ohjuksille on voitu saada 10-15 vuotta lisää elinkaarta ilman että rahaa on palanut omalta budjettimomentilta. Suomen apupakettien osalta hinnoittelu lienee samantyyppistä.

Tuki on joka tapauksessa ollut Ukrainalle merkittävää ja asiallinen taloudellinen kompensaatio paikallaan. Asiallista ei olisi, jos vaikkapa käytetyn auton alunperin lahjana saanut joutuisikin antamaan vastineeksi useita uusia. Vieläpä niin ettei hänellä itsellään olisi vuosikymmeniin varaa kuin polkupyörään. Silloin mentäisiin hyväksikäytön ja koronkiskonnan puolelle.

Sopimuksen kohtuullisuutta määriteltäessä pitäisi tuntea aika monta toistaiseksi tuntematonta muuttujaa. Sopimus asettuu lopulta johonkin ja sen kanssa sitten eletään. Toivottavasti Ukrainalle ainakin jää mahdollisuus ostaa USA:lta aseita. Euroopassakin olisi kyllä käypäistä tavaraa vähän joka sektorille, mutta kyky tuottaa sitä on luokkaa säälittävä.
Joskus sillä ei ole merkitystä miten asiat ovat vaan sillä miltä ne näyttävät. Onhan siellä pakotteiden myötä USA saanut myös kaasulleen uusia asiakkaita euroopasta ja sitä myötä tuloja, mutta jos "average Joe" on sitä mieltä että rahan kaataminen Ukrainaan on huono juttu niin kyllä siellä uusi hallinto pyrkii asialle jotain tekemään. Tuohan oli yksi asia jota Trump vaalitaistelussa rummutti, jo senkin takia jotain oli äänestäjille pakko näyttää.
 
Viimeksi muokattu:
Luonnonvarasodista ei ole muodikasta puhua, mutta mille tämä nyt ainakin osaltaan näyttää.
Kyllä. Ukrainan luonnonvarat, Arktisen alueen luonnonvarat jne. Tämä ei riipu edes Yhdysvaltain kulloisestakin hallintopuolueesta. Eikä Putinin seuraajasta. Homma on näin.

Jos tarpeeksi kauas katsoo, vesi on öljyä kovempi juttu, ja sitten ovat pieni Suomi ja Ruotsikin kenraalien luupin alla. Sitä minä en näe, mutta sanokaa nuorille poliitikoille, että eivät myy pikkurahalla kuten digiverkko ja sähkönsiirtoinfra myytiin.
 
BBC:

Sopimus sisältää myös määräyksiä öljystä, maakaasusta ja muista hiilivedyistä.

Kaikissa tapauksissa resurssit pysyvät Ukrainan omistuksessa, vaikka Yhdysvallat saa osuuksia.

Yhdysvallat tunnustaa Ukrainan aikomuksen liittyä EU:hun ja sen, että sopimus ei ole ristiriidassa sen kanssa.

Siinä sanotaan myös, että jos Ukrainan on tarkasteltava uudelleen sopimuksen ehtoja "lisävelvoitteiden" vuoksi osana EU:hun liittymistä, Yhdysvallat suostuu neuvottelemaan "in good faith".

Yhdysvallat on määritellyt sopimuksen välttämättömäksi allekirjoitettavaksi, jos Ukraina saa jatkossakin sotilaallista apuaan.

 
Joskus sillä ei ole merkitystä miten asiat ovat vaan siltä miltä ne näyttävät. Onhan siellä pakotteiden myötä USA saanut myös kaasulleen uusia asiakkaita euroopasta ja sitä myötä tuloja, mutta jos "average Joe" on sitä mieltä että rahan kaataminen Ukrainaan on huono juttu niin kyllä siellä uusi hallinto pyrkii asialle jotain tekemään. Tuohan oli yksi asia jota Trump vaalitaistelussa rummutti, jo senkin takia jotain oli äänestäjille pakko näyttää.
Usein on tosiaan tärkeämpää mille asiat näyttävät kuin miten ne lopulta ovat. Jotain oli tuolta pohjalta ihan asiallista sopia. Ja jotain on ilmeisesti nyt sovittukin. Toivottavasti ehdot ovat kohtuulliset suhteessa hyötyihin, tilanne rauhoittuu ja asiat lähtevät etenemään Ukrainalle suotuisaan suuntaan.

Tilanne taitaa nyt olla sikäli suosiollinen ettei kukaan pysty tällä hetkellä sanomaan paljonko USA sopimuksella tienaa. Sopii hyvin sen pariksi ettei kukaan tiedä paljonko USA on antanut. Poliitikot voivat sitten halujensa mukaan vääntää asioita jokaisen omaan tarinaan istuvaan muotoon.
 
Amerikan kärjistyneessä poliittisessa keskustelussa kilpailijan tekemiset on aina virheitä. Koska Biden tuki Ukrainaa niin Trumpin oli sitä vastustettava.

Yhdysvaltojen sisäinen epätasapaino on syytä myös meillä tiedostaa. Vastaaviin u-käännöksiin kykenee myös demokraattipuolue.
 
Amerikan kärjistyneessä poliittisessa keskustelussa kilpailijan tekemiset on aina virheitä. Koska Biden tuki Ukrainaa niin Trumpin oli sitä vastustettava.

Yhdysvaltojen sisäinen epätasapaino on syytä myös meillä tiedostaa. Vastaaviin u-käännöksiin kykenee myös demokraattipuolue.

Niin pitää. Ei Usa suorittanut rintamanoikaisua Afganistanissa Trumpin kaudella.
 
No, tämähän kääntyy nopeasti siihen että lopetetaan sota sitten toisella tavalla...
 
Iso kysymys taitaa olla, millä verukkeella Venäjä edes voi lopettaa operaation ja palata omalle puolelleen mutta jäädä pystyyn maana, ettei raato ja sen resurssit tipu Kiinan syliin. Tämä ei taida onnistua ilman Putinin ”luonnollista” kuolemaa. Perintöprinssi voi sitten irtisanoutua vastuuttomasta operaatiosta ja asiat alkavat normalisoitua.
Saa suorittaa…

Mutta onko tuo kansa ja valtio jo liian rikki edes pysymään pystyssä? Onko ”korjausvelkaa” jo liikaa.
 
Mitä hä, nytkö ne hanskat sitten tipahti Washintonissa o_O


Pikkuhiljaa. Ukrainassa kaikki ei ole enää ukrainalaisia vaan se on luonnonvaroiltaan myös osa Amerikan Yhdysvaltoja.

Lausunnon mukaan Yhdysvallat ei enää toimi välittäjänä Ukrainan ja Venäjän välisissä rauhanneuvotteluissa sen jälkeen, kun Vladimir Putin kieltäytyi allekirjoittamasta tulitaukoa.

Ulkoministeriö sanoi, että se muuttaa "metodologiaa siitä, kuinka osallistumme" neuvotteluihin, eikä se enää "lennä ympäri maailmaa" kokouksiin.

Kaikki tapahtui sen jälkeen, kun Yhdysvallat allekirjoitti mineraalisopimuksen Ukrainan kanssa edullisemmilla ehdoilla, mitä alun perin luultiin. Donald Trumpin kerrotaan myös allekirjoittaneen hallintonsa ensimmäiset asetoimitukset Kiovaan.

Ulkoministeriö totesi, että Kiovan ja Moskovan on nyt esitettävä "konkreettiset" ehdotukset sodan lopettamiseksi ja tavattava suoraan konfliktin ratkaisemiseksi.

Trump on ollut yhä turhautuneempi Putiniin. Yhdysvaltain tiedustelutiedotustilaisuudet yössä vihjasivat myös, että Putin on nyt heikentyneessä asemassa ja on siirtänyt sotatavoitteitaan pitääkseen sen mitä on.
 
Sopimus pehmeni alkuperäisestä kiristysryöstön yrityksestä. Ukraina ei jäänyt Yhdysvalloille velkaa jo annetusta sotilasavusta, mutta tulevista luonnonvarojen tuotosta menee varmaan puolet. Vastinetta siihen en tiedä. Turvatakuita ei ole.
Onhan tuo valtavasti suotuisampi kuin millä me annamme luonnonvaramme pois! 0,6% kaivosmineraalivero, Ukraina saa 50%!

Tuossa siis Ukraina säilyttää omistusoikeuden luonnonvaroihin ja oikeuden päättää, mitä kaivetaan tai jätetään kaivamatta. Puolet tuotoista menee sitten siihen rahastoon, jonka on tarkoitus edistää mineraalivarojen etsintää ja hyödyntämistä amerikkalaisyritysten kanssa. Käytännössä siis amerikkalaisyritykset tulevat saamaan tämän avulla tulevaisuudessa kaivannaiset ilman merkittäviä oman pääoman investointeja (koska ne katetaan tuosta rahastosta), maksamalla Ukrainalle jonkinlaisen käyvän hinnan.

Tai ainakin näin itse ymmärsin.
 
Olen toistuvasti lainannut Juho Kustin näkemyksiä lähes sadan vuoden takaa. Ei voisi tänäänkään tarkempaa analyysiä antaa.

"Venäläisten muuttumattomana politiikkana on saada, mitä he voivat, niin vähällä kuin mahdollista, ja sitten pyytää lisää. He eivät uhraa koskaan välittömiä etujaan tulevaisuuden päämäärien hyväksi. He eivät kiinnitä koskaan huomiota siihen mitä on sanottu, vaan ainoastaan siihen, mitä on tehty. He pyrkivät saamaan korkean hinnan siitä, minkä ymmärtävät joutuvansa tekemään joka tapauksessa. He ovat immuuneja eettisille, humanitaarisille ja abstraktiin oikeuteen perustuville tekijöille ollen pelkästään käytännöllisten ja realististen näkökohtien vaikutettavissa." -
Tuo on jo ruotsalaisten rauhanneuvottelijoiden havainto jostain 1500-luvulta. Tietysti kaikkien valtioiden edustajat tuohon aikaan käyttäytyivät öykkärimäisesti ja pompöösisti, koska se korosti heidän kuninkaansa arvoa, mutta kuulemma venäläiset olivat jotain ihan muuta. Samaa sanovat muutkin. Ruotsalaiset valittavat kirjeissään, että venäläiset tuovat neuvottelupöytään maksimivaatimukset, joista ei suinkaan tingitä alaspäin vaan ylöspäin. Jos noudatetaan järkevää neuvottelutaktiikkaa, eli myönnytään johonkin, että saataisiin kompromissi aikaiseksi, venäläiset eivät suinkaan anna periksi jossain muussa, vaan vaativat siinäkin lisää. Että ajat muuttuvat, mutta tavat eivät.

Lisäksi venäläisillä oli se ihastuttava tulkinta, että "ikuinen" rauha koski vain sillä hetkellä vallassa olevaa tsaaria. Kun johtaja vaihtui, piti neuvotella uusi rauha. Ja taas samalla kaavalla, eli se vanha sopimus ei kelvannut, vaan Venäjän piti saada jotain lisää. :D
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top