Minkälaisia elokuvia te katotte?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Hejsan
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Otin uusintakierroksen Steve McQueenin 12 Years a Slave'sta - kävin sen katsomassa aikanaan teatterissa:
http://www.imdb.com/title/tt2024544/?ref_=nv_sr_3

McQueenin elokuva kuvasi raadollisella tapaa kyseisen aikakauden arkea ja sitä kuinka osassa Yhdysvaltoja ihmiset eivät olleet tasa-arvoisia vaan rotu määritteli sen kuinka ihmisiä kohdeltiin. Toisaalta elokuvassa myös plantaasien omistajista oli löydettävissä inhimillisiä piirteitä ja tunteita vaikka heidän toimintansa kokonaisvaltaisesti olikin tuomittavaa. Jos ihminen on syntymästään asti kasvatettu siihen, että rodut ja ihmiset eivät ole tasa-arvoisia, eikö tuolloin ole varsin loogista, että aikuistuttuaankin ajattelee näin ja etenkin aikana jota elokuvassa elettiin, jolloin rodullinen tasa-arvo ja siitä puhuminen oli monien mielestä suoranainen vääryys. Ja elokuvan katsottuaan voi myös miettiä, että kuka plantaasin omistajista loppujen lopuksi oli tuomittavin? Ford (Benedict Cumberbatch) vai Edwin Epps (Michael Fassbender)? Toinen oli ilkeä, paha ja julma ja toinen taas monellakin tapaa pelkuri, joka lopullisesti tuomitsi Solomon Northupin (Chiwetel Ejiofor) vuosikausien orjuuteen.

Vaikka elokuva onkin Solomon Northupin (orja Platt) selviytymistarina ja uskomaton sellainen niin elokuvassa hänestä ei kuitenkaan pyritty luomaan pyhimystä vaikka sellainenkin mahdollisuus oli olemassa. Loppujen lopuksi osassa toimista oli havaittavissa selkeää itsekkyyttä ja oman edun ajamista, raadollista pelaamista niillä pelimerkeillä joita hänelle oli suotu. Osa hänen teoista oli oikeutettuja, osa pakon sanelemia ja osa kenties jopa pelkuruutta.

Kiehtovaa olisi lukea Solomon Northupin kirjoittama kirja kokemuksistaan ja verrata sitä elokuvan rakentamaan todellisuuteen - ja toistaalta pyrkiä näkemään kirjan kautta sen kuinka hän asiat kokee, näkee ja kuvailee. Kirjaa kuitenkaan tuskin tullaan suomentamaan, joten taitaa jäädä haaveeksi sen lukeminen - en nyt kuitenkaan niin kiinnostunut ole, että jaksaisin lähteä englannin kielistä teosta mistään metsästämään.

McQueenin 12 Years a Slave ei ollut ainoa uusintakierrokselle päätynyt leffa.

90-luvulla katselin taivaskanavilta Richard Stanleyn Hardwaren (suom. Mark 13 - ohjelmoitu tappamaan) - jokin aika sitten hankin sen englannin kielisenä versiona kokoelmiini (halvalla kun sai!): http://www.imdb.com/title/tt0099740/?ref_=nv_sr_1

Kyseessä ei todellakaan ole mikään elokuvataiteen helmi vaan lähinnä häiriintynyt kuvaus tulevaisuuden dystooppisesta maailmasta, jossa keskiöön nousee lopulta itsensä uudelleen kokoava Mark 13 kyborgi. Sen jälkeen kun "vyöhykkeeltä" tuotu romuläjä päätyy "romunkerääjän" naisystävä Jillille, jota näytteli Stacey Travis ja sen jälkeen kun tämä romuläjä Mark 13 on kasannut itse itsensä elokuva pääsee lopulta vauhtiin ja alkaa hurmeinen & väkivaltainen taistelu ihmisten ja kyborgin välillä. Parasta elokuvassa on Stacey Travisin roolisuoritus ja etenkin sen raivoisa huipennus suihkuun päättyvällä kohtauksella. No leffassa on jokunen kiintoisa - hyvin lipevä - hahmo, mutta muutoin näyttelijäsuoritukset ovat tasalaatuisia. No eipä Hardwaren tarkoitus ollutkaan tarjota loistavia näyttelijäsuorituksia, minulle sen ainoa tarkoitus oli tarjota nostalgiamatka hurmeiseen dystooppiseen maailmaan. Leffan musiikkimaailma on erinomainen - suorastaan loistava (Simon Boswell):


Hardwarea (K18-varoitus):


vlad
 
Katsoin The Dance of Reality:

Erikoinen ja hyvä elokuva.
 
Tämä on elokuva rakkaudesta ja sadomasokismista.
Minulla on linkki jossa elokuva voi nähdä kokonaan vaikka heti.
 
Saksan Amazonista löytyi edullisesti DVD:nä mielenkiintoista aihetta käsittelevä tv-elokuva.


Juoni käsittelee Länsi-Saksan Luftwaffen 60-luvulla kokemaa ns. "Starfighter -kriisiä." Ihmissuhdekuvioita tietty mukana, mutta tarina itsessään näyttää keskittyvän kyseisellä konetyypillä sattuneisiin lento-onnettomuuksiin. Harmi vaan, kun en osaa saksaa kuin nimeksi, mutta kun halvalla irtosi, niin meni hankintaan.

Katselin juuri äsken DVD:n. Täytyy sanoa, että tämä oli yllättävän mielenkiintoinen ja hyvin tehty. Lähes olemattomasta saksan kielen taidostani huolimatta pysyin mielestäni melko hyvin kärryillä koko ajan. Tässä tietysti auttoi se, että aihe oli entuudestaan tuttu. 60-luvun ajankuva oli kohdallaan ja F-104 Starfighter sekä Luftwaffen koneen kanssa kokemat vaikeudet kuvattiin ihan pätevästi.
 
Katsoin myös tätä trilleria. Ihan hyvä sekin.
 
Viimeksi muokattu:
No huh ! En ihan vähään aikaan ole katsonut mitään tällaista. Nimittäin juuri äsken tuli katseltua puolalainen elokuva Wolyn vuodelta 2016. Nimensä mukaisesti elokuva sijoittuu Volynian maakunnassa sijaitsevaan kyläyhteisöön, jossa asuu puolalaisia, ukrainalaisia ja juutalaisia. Syksyllä 1939 alkanut sota muuttaa kaiken.

Saksalaiset ja neuvostoliittolaiset miehittäjät kohtelevat vuoroittain väestöä tylysti ja ankarasti. Tämän lisäksi puolalaisten ja ukrainalaisten välillä kytenyt viha leimahtaa liekkeihin kesän 1941 jälkeen, jolloin Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon. Elokuva kuvaa yhden puolalais-ukrainalaisen perheen elämää tuossa tilassa. Elokuvan katsominen oli suorastaan ahdistava kokemus. Sen verran graafisesti veri ja hurme nimittäin katsojan silmille lentelevät, että nyt on vaikea sanoa, mitä mieltä oikein olen koko elokuvasta.

Järkyttävä kokemus tämä kyllä oli.

https://en.wikipedia.org/wiki/Volhynia_(film)

 
No huh ! En ihan vähään aikaan ole katsonut mitään tällaista. Nimittäin juuri äsken tuli katseltua puolalainen elokuva Wolyn vuodelta 2016. Nimensä mukaisesti elokuva sijoittuu Volynian maakunnassa sijaitsevaan kyläyhteisöön, jossa asuu puolalaisia, ukrainalaisia ja juutalaisia. Syksyllä 1939 alkanut sota muuttaa kaiken.

Saksalaiset ja neuvostoliittolaiset miehittäjät kohtelevat vuoroittain väestöä tylysti ja ankarasti. Tämän lisäksi puolalaisten ja ukrainalaisten välillä kytenyt viha leimahtaa liekkeihin kesän 1941 jälkeen, jolloin Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon. Elokuva kuvaa yhden puolalais-ukrainalaisen perheen elämää tuossa tilassa. Elokuvan katsominen oli suorastaan ahdistava kokemus. Sen verran graafisesti veri ja hurme nimittäin katsojan silmille lentelevät, että nyt on vaikea sanoa, mitä mieltä oikein olen koko elokuvasta.

Järkyttävä kokemus tämä kyllä oli.

https://en.wikipedia.org/wiki/Volhynia_(film)

Pitääkin katsoa kyseinen elokuva - aiheensa puolesta vaikuttaa todella mielenkiintoiselta.

Aihetta hiukan sivuten, toisen maailmansodan sodan jälkeen (1947) Puolan kaakkoisosissa toteutettiin Operation Vistula (Akcja "Wisła"), jossa yli 140 000 ukrainalaistaustaista asukasta pakkosiirrettiin itään. Vastaavasti nykyisen Ukrainan alueelta neuvostohallinto siirti puolalaisia ja Puolan juutalaisia länteen. Tätä useampikin nykypoliitikko on kutsunut paikalliseksi/alueelliseksi etniseksi puhdistukseksi.

Sodan kuluessa ja etenkin sodan jälkeisinä aikoina yhteensä noin ½-miljoonaa etnisesti ukrainalaista siirrettiin Puolan itä- ja kaakkoisosista itään ja vastaavasti nykyisen Ukrainan ja Valko-Venäjän alueilta reilut miljoona puolalaistaustaista sekä Puolan juutalaista pakkosiirrettiin länteen. Nämä pakkosiirrot ajoittuivat vuosille 1944-1946 eli ajalle ennen Operation Vistulaa.

L:n isän isä oli taustaltaan ukrainalaisia, jotka asuivat silloisen Puolan ja nyky-Ukrainaan kuuluvien alueiden rajaseudulla. Sodan jälkeen alue päätyi lopulta Puolan hallintaan, niinpä heitäkin kohtasi lopulta karkotus itään. L:n on kertonut kuinka isän isä joutui karkotetuksi itään. Eräänä aamuna kylä oli saarrostettu puolalaisten turvallisuusjoukkojen ja neuvostojoukkojen toimesta. Kylän asukkaille oli annettu muutama tunti aikaa pakata se mitä jaksavat kantaa. Ennen puoltapäivää kylä oli tyhjennetty asukkaista, yhtäkään etnisesti ukrainalaista ei jäänyt alueelle. L:n isän isän ohella kaikkia sukulaisia kohtasi karkotus itään.

Kylästä nämä ihmiset marssitettiin lähimmälle rautatieasemalle, jossa heidät lastattiin karjavaunuihin ja alkoi matka itään. L:n isän isä päätyi lopulta Donetskin alueelle - suurin osa miehistä joutui hiilikaivoksiin töihin. Heikommin kävi sitten heille, jotka kuljetettiin junissa syksyn ja alkutalven ajan kauas itään Siperiaan - osan päätyessä aina Ohotan meren rannoille. Ennen lähtöä kukaan ei saanut tietää mihin heidän siiretään, joten harva osasi varata riittävästi vaatteita. Huomattava osa Siperiaan päätyneistä kuoli ensimmäisen talven kuluessa.

Stalinin kauden päätyttyä 50-luvulla osa pääsi palaamaan länteen. L:n isoisän sukuun kuuluneista jokunen palasi läntisen Ukrainan alueelle. L on kertonut, että ennen sotaa hänen isoisänsä asui isossa kartanossa, perhe ei ihan köyhä ollut. Sodan jälkeen L:n suvusta he jotka palasivat länteen "saivat" asumuksekseen pienen maalattialla varustetun mökin, jossa oli pari huonetta. Neuvostoyhteiskunnan "anteliasuutta". Nyt tämä alue, jolta L:n isän puoleinen suku on kotoisin kuuluu Puolalle - Lublin ollessa lähin suuri kaupunki, rajalle toki on matkaa vain jokunen kymmenen kilometriä.

vlad
 
Nyt vuorossa Yksin Berlinissa.

Minä katsoin tuon vajaa kuukausi sitten. Oli ihan mielenkiintoinen. Ehkä suurin yllätys oli ruotsalaisnäyttelijä Mikael Persbrandtin rooli SS -upseerina. Minä kun olen tottunut näkemään hänet ruotsalaisten Beck -poliisijännäreiden hyviksenä, kovaotteisena Gunvald Larssonina. :)

bigOriginal.webp
 
Venäjällä pyörii ilmeisesti parhaillaan elokuvateattereissa tämmöinen Aleksei Leonovin historiallista avaruuskävelyä kuvaava elokuva.


Juri Gagarinista ilmestyi vastaavanlainen draama muutama vuosi sitten ja se oli minusta ihan katseltavaa tasoa, ei mitään maata mullistavaa mutta kun itseäni kiinnostaa avaruuslentojen historia, niin ihan OK se oli. Veikkaan vahvasti että tämä Leonovista kertova on samanlainen. Nykypäivän Venäjälle sopivasti kansallismielinen sankaritarina siis. Pitää katsastaa tämä, jos tästä ilmestyy englanninkielisillä teksteillä varustettu dvd.
 
Tänään aloitin Rebellion sarjan.
-------
En jaksa katsoa sitä, joskus toiste..
 
Viimeksi muokattu:
Pari aasialaistakin leffaa on tullut katsottua, Toshiya Fujitan Lady Snowblood on se elokuva, josta Quentin Tarantino otti vaikutteita Kill Bill -leffoihinsa. Fujitan Lady Snowbloodista ja sen jatko-osasta Tarantino on lainannut henkilöhahmoja, musiikkia (Meiko Kajin laulama "Flowers of Carnage" on myös Kill Billien tunnuskappale) ja kohtauksia Kill Billeihin. Olen lapsesta saakka pitänyt samuraileffoista, joten tämäkin leffa oli lähinnä nostalgiamatka lapsuuteen ja nuoruuteen - tosin Fujitan filmeihin olen tutustunut vasta aikuisiällä dvd-aikakaudella.

Elokuvassa kosto - äidin tyttärelleen sälyttämä toive kostosta - on kantava ja oikeastaan ainoa merkittävä teema. Elokuva rakentuu kaikella tapaa tämän teeman ympärille, vaikka juonirakenteen ja taustoituksen myötä leffalle yritetään rakentaa tukevampaa perustaa. Minulle selkeä ja yksiselitteinen koston teema sopii oikein mainiosti, etenkin kun leffalla Fujita ei yritä kuitenkaan tavoitella taivaita.

Linkki: http://www.imdb.com/title/tt0158714/?ref_=nv_sr_1

Toinen aasialaisleffa jonka katsastin on The Raid 2: Berandal - ohjaajana, aivan kuten ykkösessäkin The Raid: Redemption, on walesilaissyntyinen Gareth Evans. Tästä on vierähtänyt jo jokunen vuosi kun katsoin The Raid: Redemptionin, josta pidin oikein paljon, joten viimein oli aika katsastaa tämä jatko-osa. Tai jatko-osa ainakin sillä tapaa, että osa henkilöhahmoista oli samoja ja juonenkulussa oli yhteneväisyyttä unohtamatta leffan kuvamaailmaa. Aivan kuten ykkönen, myös The Raid 2 on brutaali ja väkivaltainen - sekä armoton. Se kuvaa väkivaltaista alamaailmaa, jossa ihmishenki ei lopultakaan ole juuri minkään arvoinen - eikä aina lojaaliuskaan ole arvossaan.

Tällaiselta leffalta ei oikeastaan edes hae mitään muuta kuin sujuvaa tarinaa yhdistettynä visuaaliseen ja näyttävään kerrontaan (ja runsaaseen & brutaaliin väkivaltaan). Hiukan väkivaltaista toimintaa:


Linkki: http://www.imdb.com/title/tt2265171/?ref_=nv_sr_2

vlad
 
Katselin äsken Arrivalin.


12 avaruusalusta laskeutuu eri puolille maapalloa. Mitä tässä tilanteessa tehdään ? No, lähetetään yksi maailman parhaimmista kielitieteilijöistä ottamaan ensimmäisen kontaktin ulkoavaruuden asukkien kanssa ja samalla selvittämään millä aikeilla vieraat telluksellemme oikein tulivat. Ovatko ystävällismielisiä vai onko näillä pahat mielessä ? Tarinan lähtökohta on ihan mielenkiintoinen, mutta joku tässä vähän tökki. Jännitysmomenttia ei oikein ollut ja tarina lupaavan alun jälkeen vähän lassahti kasaan. Ensimmäisen tunnin jälkeen vilkuilin jo kelloakin että meneekö tässä vielä pitkään. Sanotaan että kouluarvosana tälle olisi noin 6 / 10.
 
Katselin äsken Arrivalin.


12 avaruusalusta laskeutuu eri puolille maapalloa. Mitä tässä tilanteessa tehdään ? No, lähetetään yksi maailman parhaimmista kielitieteilijöistä ottamaan ensimmäisen kontaktin ulkoavaruuden asukkien kanssa ja samalla selvittämään millä aikeilla vieraat telluksellemme oikein tulivat. Ovatko ystävällismielisiä vai onko näillä pahat mielessä ? Tarinan lähtökohta on ihan mielenkiintoinen, mutta joku tässä vähän tökki. Jännitysmomenttia ei oikein ollut ja tarina lupaavan alun jälkeen vähän lassahti kasaan. Ensimmäisen tunnin jälkeen vilkuilin jo kelloakin että meneekö tässä vielä pitkään. Sanotaan että kouluarvosana tälle olisi noin 6 / 10.
Minä tykkäsin sitä, harmitti vain ettei avaruusolioita näytetty sen enemmään.

Kohta katson tämän tulevaisuuselokuvan:
 
Back
Top