Äänestys Mitä olette mieltä kesän säästä?

Vituttaako kylmä kesä?


  • Äänestäjiä yhteensä
    32
Ruotsalaisilla on taas enemmän hellepäiviä kuin meillä - tässä syy
1436505525994.jpg

Heinäkuun toinen päivä ihmiset nauttivat auringosta ja lämmöstä rannalla Vuosaaren Aurinkolahdella. (KUVA: Mikko Stig)
Julkaistu: 10.7. 20:44

Lovisa Andersson kertoo.

Ruotsissa helteestä on siis saatu nauttia jo 11 päivänä. Heinäkuun alun helteiden aikaan lämpötilat kohosivat monin paikoin 30 asteeseen tai jopa sen yli.

Suomessa hellepäiviä on tähän mennessä ollut yhteensä neljä, kertoo puolestaan Ilmatieteen laitoksen meteorologi Asko Hutila.

Hutilan mukaan tänä kesänä säätyyppi on ollut sellainen, ettei Suomen ja Ruotsin kesäsäässä ole ollut suuria eroja.

Syynä molempien maiden koleaan säähän on suihkuvirtaus, joka pitää lämpimän ilman Keski- ja Etelä-Euroopassa. Pohjoisessa taas on matalapaineiden myötä kylmää ja sateista.

Yksinkertainen syy siihen, että Ruotsissa kuitenkin on useammin hellepäiviä kuin Suomessa, on se, että lämmin ilma tulee kaikkein useimmin lounaasta. Vaikka helteet tulevat välillä myös Venäjän suunnalta, jolloin Suomessa on lämpimämpää kuin Ruotsissa, idästä helteet tulevat silti harvemmin kuin lounaasta.

Ruotsi on siksi useammin lämpimän ilmamassan reitillä - myös tänä kesänä.

– Kun lämmintä ilmaa tulee useimmiten lounaan suunnalta, on selvää, että Etelä-Ruotsin ilmasto on helteisempi kuin Suomen, Forecan päivystävä meteorologi Juha Föhr kertoo.

Kuluva kesä on ollut koko Suomessa tavallista kylmempi.

– Suomen keski- ja pohjoisosissa keskilämpötila on ollut jopa harvinaisen alhainen eli keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa on niin kylmää kuin nyt on ollut, Hutila kertoo.

1436505527681.jpg

Ihmiset paistattelivat päivää Saltholmenin kallioilla Göteborgin edustalla 1.7. (KUVA: TT NEWS AGENCY)

”Pari kolme kertaa vuosisadassa on yhtä sateista”
Vaikka Ruotsissa on ollut hellettä enemmän kuin Suomessa, myös siellä kesä on ollut tavanomaista koleampaa. Länsinaapurissa on ollut paikoin myös keskimääräistä sateisempaa, joskin paikalliset erot ovat suuria.

– Ei ole ollut tyypillistä kesäsäätä, kiteyttää SMHI:n meteorologi Andersson.

Suomessa Keski-Lapissa sateita on ollut tavanomainen määrä tai jopa hieman vähemmän kuin tavallisesti. Myös Pohjois-Karjalassa ja maan kaakkoisosassa sateita on ollut tavanomainen määrä – Virolahdella sateita saadaan näin vähän keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Länsiosassa ja entisen Oulun läänin alueella on sen sijaan ollut selvästi tavanomaista sateisempaa, monin paikoin jopa harvinaisen sateista.

– Kun mennään Pohjois-Pohjanmaalle, siellä on ollut ihan poikkeuksellista sateisuutta tänä kesänä. Keskimäärin pari kolme kertaa vuosisadassa on yhtä sateista kuin tänä kesänä, Hutila kertoo.
 
Vituttaa niikuin pientä oravaa jolla on käpy mutta ei vielä hampaita....:mad:

Mitä tulee länsi naapuriin (stokkiholmi) niin äsken siellä ainakin tuli vettä ihan kunnolla :p heheeee
 
Täällä on ainakin lämmintä ja kosteusprosentti melkein sata ei kummemin valittamista ;)
 
En tiedä johtuuko ilmastonmuutoksesta vai iänmuutoksesta vai ruumiinmuutoksesta vai mielenmuutoksesta vai mistä mutta minä olen sen verran vahingoniloinen velho ja sisäkissa, että olen räkättänyt kähisten kun suurten massojen ja auringonpalvojien kesät ovat pilalla. Viimeiset noin viisi kuumaa kesää saivat minut arvostamaan pilvisyyttä. Pitäisi tästä mennä autiolle kylmälle hiekkarannalle juomaan kylmiä juomia, toppatakki päällä, hymy naamalla. Hyvällä säkällä siellä näkee jonkun hytisevän kurjan ulkoilmaihmisen uikkareissaan; optimistin, joka yrittää parhaansa mukaan nauttia kesästä väkisin. Ha! Haha!

Vuosi 2015 - Sisäkissan vuosi, kiinalaisessa kalenterissa.
 
Säiden puolesta melko paska kesä.
 
Back
Top