Miten haavoittuvimpia suojellaan kriisitilanteissa?

Slammer kirjoitti:
skärdis kirjoitti:
Tuosta samaa mieltä eli se perinteinen VSS-asia eli pommisuojan rakentaminen on melkolailla turhaa touhua. Nykyajan kriiseissä ei päällimmäisenä uhkana ole viikkoja jatkuvat massapommitukset.

Vaan enpä minä näkisi väestönsuojien päätehtäväksi viikkojen massapommituksiin varautumista. Siihen ne ovat kovasti ylivarusteltuja. Pommeilta voisi suojautua välttävästi myös esimerkiksi tilapäisillä kaivannoilla.

Mikä niiden päätehtävä sitten on?

Väestönsuoja on saatava toimintakuntoon 72 tunnissa, siis tunnissa eikä minuutissa. Tuo aikamääre poistaa kaikki ajateltavissa olevat siviilimaailman vaaratilanteet ja onnettomuudet pois tehokkaan käyttötarkoituksen listalta. Jossakin Raumalla tai Loviisassa voisi kyseeseen tulla säteilyltä suojautuminen, mutta silloinkin 72 h on turkasen pitkä tolmintavalmiusaika. Etäämpänä ydinvoimaloista on jo fysiikan perusteidenkin mukaan mahdotonta saada niin suurta säteilyannosta, etteikö tavalliseen rakennukseen suojautuminen riittäisi kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Vaarallisten aineiden onnettomuudessa syntyvässä kaasuvaaratilanteessa tuollainen pommisuoja muuttuu ennemminkin kaasukammioksi kuin turvapaikaksi.

Kerrostalojen väestönsuojien ainoa järkevä käyttötarkoitus on nimenomaan kylmän sodan aikaiset massapommitukset, joista saadaan ilmavalvonta(lottien) antama hälytys edes 30 minuuttia ennen vihollisen pommikonelaivueiden saapumista. Tällöin ennalta käyttökuntoon valmistellut pommisuojat ovat hyvä suoja siviileille.

Valitettavasti nykyisin käytävä ohjussota ei anna aikaa edes tuohon, kun pahimmillaan havaitusta ohjuksesta kestää osumaan joitakin kymmeniä sekunteja.
 
No esimerkiksi suomalaisten ydinvoimaloiden sekä muutaman lähialueen ydinvoimalan tapauksessa vakava onnettomuus voisi edellyttää suojelutoimenpiteitä. 72 tuntia on tässä pitkä aika, mutta tilat on kyllä mahdollista saada osittaiseen käyttöön nopeamminkin.
Lisäksi käsityksesi ohjussodasta on kovin kapea. Suurin osa käytettävistä ohjuksista on joko hitaita tai lentokoneista laukaistavia, jolloin niidenkin kohdalla jää suojautumisaikaa huomattavasti enemmän.
Lisäksi väestönsuojista on hyötyä mikäli taistelut etenisivät kaupunkeihin saakka.
 
Back
Top