Miten ruokin viisi henkeä kolme viikkoa?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja baikal
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Kyllä niitä esim. jenkit Afgoissa söivät kuukausikaupalla. Selviää hyvin dokkarielokuvista Restrepo ja Korengal. Eikä ittelläkään ole ollut mitään ongelmaa syödä viikkoja MRE-juttuja. Ainoa ongelma on, että ne aiheuttaa ummetusta.

1513782793779.webp

Viikko MRE-kuurilla piisaa mulle.
 
Kiintoisa aihe pohdittavaksi samalla kun joulupöytä notkuu.

Tekisi mieli esittää koko liuta jatkokysymyksiä. Pitääkö kaikki kyetä kuskaamaan repussa vai saako majoittua kellarin viereen? Tarvitseeko rehkiä vaiko vain maata kolme viikkoa riippumatossa tai eräkämpällä? Onko hyväksyttävää paikkailla heti jälkeenpäin kymmenen kilon painonpudotusta ja sekalaisia puutostauteja vai pitäisikö pysyä edes suunnilleen lähtökunnossa loppuun asti? Pitääkö pysyä puheväleissä kyseisten henkilöiden kanssa? Kuinka pitkälle jalostettuja tai sekoitettuja tuotteita saa käyttää?

Vesi on tietysti ihan oma lukunsa. Kolme viikkoa pysyy hengissä aika minimaalisellakin ravinnolla, mutta ilman vettä tulee noutaja. Koska kyseessä on niin ehdoton erityistapaus, en ryhdy asettelemaan sitä samalle listalle muiden tarpeiden kanssa.

Jos valitsee omia suosikkejaan, kolme viikkoa voi vielä mennä mukavasti, mutta heti sen jälkeen ne voivat siirtyä ei-niin-suosikkien listalle. Kumpi tässä sitten on tärkeämpää...

Joskus minulle kerrottiin, että puhtaan ravintoarvon puolesta ihminen pärjäisi pitkään pelkällä lantulla ja piimällä. En tiedä, oliko tämä täysin todistettu fakta. Ensimmäisenä luultavasti loppuisi elämänhalu.

Opiskelijoiden perimätieto kertoo, että pitkiäkin aikoja voi selvitä makaroonilla ja tonnikalalla tai sitten kaupan einespitsoilla ja hampurilaisilla. Ehkä tässäkin tiedossa on pohjimmiltaan tiettyä perää, mutta en ehkä luottaisi kaupan roiskeläpän säilyvyyteen ihan näin kauan.

No, jos nyt lähdetään mahdollisimman universaalilla otteella eli yksinkertaisilla aineksilla, jotka pystyy kantamaan mukanaan ja joilla pysyy toimintakunnossa, listalle voisi päätyä:
  • Jotain viljatuotetta, josta saa puuroa sekä leiväntapaista. Melkoinen lohko maailmaa on elänyt pitkälti näin maanviljelyn keksimisestä alkaen. Jossain se on vehnää tai ohraa, jossain maissia, jossain riisiä, jossain hirssiä. Kaurahiutaleillakin pärjää aika pitkälle.
  • Papuja. Esimerkiksi suuren osan meksikolaisesta arkikeittiöstä voi tiivistää konseptiin "viljaan käärittyjä papuja". Intiaanit viljelivät maissin, papujen ja kurpitsan muodostamaa "kolmea sisarta", osittain ravintoarvon ja osittain hyvän yhteisviljeltävyyden ansiosta. (Kurpitsassa, ainakin kokonaisessa, on tosin tiettyjä haasteita kuljetettavuuden kanssa.)
  • Kuivattuja marjoja tai hedelmiä. Esimerkiksi rusinat, puolukat tai omenat ovat aika monikäyttöisiä. Jos saa sekoittaa, elämä on mukavampaa. Sopiva valinta auttaa myös makeanhimoon.
  • Kuivattua lihaa. Vegaaninakin pärjäisi, mutta aina ei huvita. Modernimpi ihminen saattaisi suosia tölkitettyä. Jos tähän pistää suolaa, säilyvyys on jälleen parempi, eikä muuta suolan lähdettä tarvita. Muutkin mausteet voi kipata tänne. Yhtenä varianttina voi tietysti kokeilla kauttaaltaan kypsää, säilyvää makkaraa. Sillä on lähdetty moneen sotaan ja savottaan.
  • Öljyä. Parantaa energiasisältöä, helpottaa kokkausta, ja koko sotku menee liukkaammin alas.
Näitä keskenään sekoittamalla saa aika paljon kaikenlaista. Jos valmiista seoksista puhutaan, monessa kulttuurissa tunnetaan pemmikaanin tapainen eväs, jossa kuivattua lihaa ja marjoja sotketaan rasvaan. Säilyy pitkään ja ainakin täyttää välittömät ravintotarpeet. Riippuu tietysti reseptistä, henkilöstä ja nälkiintymisen asteesta, miten hyvin maistuu vai onko pikku paasto sittenkin mieluisampi valinta. Ehkä tällainen yhden tuotteen ruokavaliokin voittaisi lopulta houkuttelevuudessan nälkäkuoleman.

Ujuttaisin mieluusti listalle myös pähkinät. Maapähkinän ja maitojauheen seosta käytetään aliravitsemuksen hoitoon, eli sillä on mahdollista pysyä hengissä ja jopa hyvässä lihassa. Jätetään nyt kuitenkin pois, jos ei kelpaa allergiariskin takia.

Itse joutuisin tietenkin pohtimaan ensin, minkä noista korvaisi kahvilla.

Aatosta loppiaiseen voi kuulemma selvitä pelkästään kinkulla, perunoilla, lanttulaatikolla, kalalla ja oluella. Silloin tuota viimeistä kyllä menee aika lailla...
 
Vettä on saatavissa ja se voidaan keittää koska ehtojen mukaan nuotio on käytössä.

Oikein tiukalle kun vetää, niin selviää neljällä.

Kestomakkaraa malli meetvursti koska sisältää paljon rasvaa. Oikealla tavalla ilmakuivattu kinkku suojahomeessa käy myös, mutta vaikeammin saatavissa ja rasvapitoisuus pienempi.

Kikherneitä kuivattuna tai kuivattua linssi-hernelajitelmien sekoitusta. Jauhettuna menee pienimpään tilavuuteensa.

Kovaa juustoa.

Hapankaalia. C-vitamiinin tarpeeseen.

Viides on sitten jo ylellisyyttä. Vaikka taistelusuklaata Lekasta. :)
 
Ei ole kyllä ketään kenttämuonituksen asiantuntijoita täällä, postauksien perusteella.
 
Itte vetelin corned beaf-kamaa suolakeksien päällä.
 
Ainakin minun kohdallani ammattilaisten määräämä kenttädieetti oli tietenkin "noppasoppaa, satunnaisesti vuoroteltuna luonnetta karaisevien paastopäivien kanssa". :p

Kyllähän peruna, lanttu ja kaalikin ovat kiistatta toimivaksi havaittua käyttövoimaa pellon raivaukseen, mutta 80-90 prosentin vesipitoisuus tarkoittaa, että niitä on haljua kantaa mukanaan kolmen viikon satsi edes yhdelle hengelle. Kuivatuissa aineksissa saa tällä mittarilla paremman hyötysuhteen, kunhan sitä vettä vain jossain on. Kellarin vieressä loikoilu menisi tietysti eri säännöillä.

Milloin oikea rivi julkaistaan?
 
Jatkokysymys: Talousaliupseerin pitää muonittaa kenttälinnotteita rakentamaan alistettu pioneerijoukkue komppanian muonavahvuuden mukaan laskettujen elintarvikkeiden mukaan. Miten hän toimii?





- Lisää keittoon 15 litraa vettä.
 
1. Perunoita
2. Porkkanoita
3. Sipuleita
4. Kestomakkaraa (pepperoni/salami)
5. Voita (oikeaa voita)

Laktoosivammaiset saa vähän piereskellä jos siltä tuntuu. :D

Lisäisin mukaan maapähkinät.
 
Vesi, makaroni, nötkötti, hernekeitto. Näillä elää sen kolme viikkoa, joten viidennen elintarvikkeen voi valita jopa hemmotteluna. Vaikkapa kilokaupalla tummaa suklaata.

Vai alkaisivatko ne pienet yrittäää syödä sitä hernarin asemasta? Sellaiseen pelleilyyn ei olisi varaa muutaman viikon ulkoilussa. Ehkäpä sitten vaikka porkkanoita...

Omassa kotivarassani on aina nämä kaikki.

Pikkuisen perusteluja valintoihin. Perunan glykeeminen indeksi on sama kuin ohra-/riisipuuron eli hiton korkea ja se sokeri palaa sitten aivan liian nopeasti. Makaronin sokeri-indeksi on puolet pienempi (kuten myös hyvän suklaan on). Makaronin hiilarit ovat hitaampia ja pitkäkestoisempia. Kun peruna ottaa kosteudesta osumaa, se homehtuu. Se vie tilaa. Sen keittämiseen kypsäksi tarvitaan energiaa eli enemmän klapeja tai mitä hyvänsä.

Suolaa ei pidä unohtaa.

Kuivatun sissimuonan peruskaavahan on naudanliha, sianliha, vesi, hernekuitu ja hernetärkkelys. Mutta ei se vedä täysin vertoja iltatulistelun ohessa keitetylle makaronille, johon käristetään nötköttiä rasvoineen sekaan. Siihen suklaaviipale päälle ja taas kestetään yksi ehtoo.
 
30 purkkia nötköttiä, 60 purkkia hernaria, 30 pussia makaronia +200 litraa vettä.

Tällä pysyisi hengissä ja on laskettu lievä marginaali. Valitettavasti valinnanvaraa on vain, onko hernaria lounaaksi ja nötköttiä illaksi vai päinvastoin.
 
Onkos ukot ja akat kattellu kotivarat kuntoon? On taas niin outo tuo maailman tilanne. Ei ole edes sähkönsaannista varmuutta lähikuukausille, joten vaihtoehtoisia ruoanlaittovermeitäkin pitää varastoida.
 
Pottuja kellarissa, hirvenlihaa ja marjoja pakastimessa. Ohraa ja kauraa sen verran, että ei takuulla syömällä lopu. Ruista saa vaikka ohralla tai kauralla tekemällä vaihtokaupaa. Polttoainetta pyörittää agrekaattia. Naapurista saa maitoa.
Sekä tarvittaessa mullin orteen. Lämpöenergiaa halkoina ja hakkeena talveksi.

Maaseudulla tilanne on usein lähtökohtaisestikin lämmitykseen tarvittavan energian sekä evään puolesta helpompi kuin kaupungissa.

Myös maaseudun jokseenkin kaikista taloista löytyy jokin puulla toimiva lämmitys, saunankiuas, leivinuuni, hella, takka tms. Toki näin taitaa olla tilanne nykyään myös taajamissa. Muistaakseni rakennuslupaa ei uudelle talolle myönnetä, jos siinä ei ole sähköstä riippumatonta lämmitystä varalla.
 
Monivitamiinitabletit varmaan hyvä lisuke jos purkkiruokien varassa ollaan ja muutenkin.
Saahan niistä juomiinkin vähän vaihtelua jos poretabletteja käyttää.
Itse tehnyt joskus vertailua Jenkkien, Ranskisten, Brittien, Sakemannien ja Ryssien taistelumuonapakkausten välillä.
Kai niitä kaikkia syö ennenkuin selkäänsä ottaa. Ryssien paketista en kyllä lihoja arvannut syödä. . . . jotain keksejä nakertelin.

Otsikon kysymykseen:
Perunaa, pastaa, purkkilihaa, valmiskeittoaineksia ja Real Turmatteja tms.
 
Back
Top