Miten Suomen asevoimat olisi mielestäsi järjestettävä.

Miten asepalvelu tulisi suomessa järjestää?

 • Sveitsin malli, miliisiin perustuva asevelvollisuus

  Ääniä: 13 38.2%
 • Suomen malli, kaaderiin perustuva asevelvollisuus

  Ääniä: 17 50.0%
 • Britannian malli, ammattiarmeija ja sitä tukeva vapaaehtoinen palvelu

  Ääniä: 3 8.8%
 • Japanin malli, vapaaehtoisiin perustuen

  Ääniä: 1 2.9%

 • Äänestäjiä yhteensä
  34

Creidiki

Ylipäällikkö
BAN
NATO eli ei, Suomen on joka tapauksessa ylläpidettävä asevoimia. Miten armeija olisi mielestäsi järjestettävä?
 
Unohdit creidiki sen oleellisimman: Kilpailutuksen jälkeen ulkoistettu (ja halvin) vaihtoehto. Mielellään yrityspohjainen. :a-cool:
 
Ulkoistus, hmm, kiinalaiset tekisivät sen varmaan suht` edukkaasti..?
 
Tvälups kirjoitti:
Ulkoistus, hmm, kiinalaiset tekisivät sen varmaan suht` edukkaasti..?

:cool: Tuossahan on ajatusta. Selustasta on tehokkaampaa vahtia ja tarvittaessa toimia :a-cool:

Puolustus hoidetaan itse perinteisellä ammattilaisten johtamalla reserviläisarmeijalla.
Hyökkäyksen voisi ulkoistaa ;)

Noh.. Joka tapauksessa tarvitsemme omien kansalaistemme/rajojemme/alueidemme/inframme turvaamiseen oman jalkaväen ja siihen liittyvät mekaaniset osastot. Valvottavia ja pidettäviä vesialuettakin riittää. Ilmatilan hallintaan tarvitaan kalliimpaa kalustoa, johon liittouma tarjonnee säästöjä. Samoin imatilamme muoto (pohjoinen-etelä kapea kaista) edellyttää yhteistoimintaa laajemmalla alueella. Ilman sopimuksia ei tämäkään onnistu.

Pulma on siinä, ettei pullasta saa vain rusinoita. Sitoumukset ovat yleensä kaksipuolisia/monen keskeisiä, joten ulkoisiakin velvotteita tulee.
 
Miielestäni Suomen asevoimat voitaisiin järjestää hyväntekeväisyysperiaatteella, samoin kuin Islanti tai Falklandin saaret järjestää omansa... Jos tämä ei käy niin ehdotan myös kansalaisten itse organisoimia kevyitä armeijoita eteläisen Somalian ja Afganistanin tyyliin.
 
SA 50t ukkoa palkollisena kokopäiväisesti, kalusto priimaa ja kuranttia, loput 150 t ukkoa sitten paremmin palkattuna (työttömyyspäivärahan verran) kuin nykyään varusmiespalvelun kautta ja oikeasti kertauttamalla.

Tietty tuo vakinainen armeija olisi vakio vuodesta toiseen, mutta varusmieskoulutus suhteutetaan tuhon 150 t ukkoon.

Saadaanko motivoituneempia varusmiehiä: Ihan varmasti. Päävastuun kouluttamisesta kantavat juurikin nämä kantajääkärit ja alikessut: Pikaisesti väitän, että koulutustaso on parempi kuin saman ikäryhmän omilla res.au:lla. Luulis nykyisen kantapeikkojenkin motivaation nousevan.

Riittääkö ukot: jos nyt astui about 12500 ukkoa riviin -> 30t vuodessa,
joten 5v päästä olisi tuo tavoite 150 t ukkoa rivissä viimeistään. Oletan tässä kuitenkin sen, että aloittajien keskeytysprosentti on motivoimamman palvelun ja paremman korvauksen osalta pienempi.

Tarkoisuksellisesti siis olen pienentänyt tuon SA vahvuuden 200t ukkoon.

Kannattaako: Kyllä, jos vaihtoehto on mennä Natoon.

Miten. Kalmarin unioni m. 2015, joutava kansainvälinen hörhötys pois ja paukut kotimaan puolustamiseen. Toki nuo palkkajägsterin tarvitsevat kansainvälisä kontakteja, joita löytyy sitten tuo KU2015 puitteissa sotaharjoituksista Naton joukkoja vastaan (ja miksei myös Venäjän, ei sen puoleen).

Riittääkö: Kyllä, kun lasketaan Swedujen kalusto mukaan.Näiden ukoista ei muutoin kuin kalustomiehinä kannata erikseen laskea lisää, eikä pitäisi tarvitakaan jos saadaan Norjakin vielä muilutettua Natosta.

Eikös meillä olisi tässä about 5th army in the world (jos nyt ei oteta nuita nuclear hommeleita mukaan) : Usa, Kiina, Venäjä, Israel?. Saksa, Ranska ja Britit kun ajavat omaansa alas koko ajan.

Niin siis alkaa mennä taasen toisen ketjun aihepiiriin ...

edit: äänestelin tuon "Britannian malli, ammattiarmeija ja sitä tukeva vapaaehtoinen palvelu", toki aivan samanlaisesta mallista ei siis kuitenkaan ole kyse, tuntui parhaiten sopivalta: Palkka-armeija ja tukeva vapaaehtoisuus jonka tässä käsitän sisältävän myös asevelvollisuuden ....
 
Näen scip10:n ehdotuksessa olevan potentiaalia, hieman samansuuntaista olen toisessa ketjussa esittänyt vaihtoehdoksi. Kaiketi tämän äänestyksen vaihtoehdoista tämä on lähinnä Suomen mallia.
 
Mielestäni nykyisiin ja tulevaisuuden uhkakuviin vastaisi malli Sveitsi parhaiten. Sveitsiläisten joukkojen perustaminen kestää tunteja... mitä luulette SA-joukkojen mobilisoinnin kestävän? En kannata rynkkyä kotiin, muitakin toimivia vaihtoehtoja on. Myös muitakin etuja Sveitsiläisillä on, mutta ei niistä sen enempää.
 
Ake-ukkia on helppo kompata, samoja syitä ja samoja jää mainitsematta.
 
Sveitsin malli, jota sovellettaisiin kansallisesti sopivammaksi. Kaikki ei siis olisi ihan 1:1, mutta pääpiirteittäin kyllä.
 
Se miten se on nyt, mutta ei niin helpoksi vapautaminen armeijasta..ja naiset..hmm en tiedä....
 
Vapaaehtoinen malli, jossa reserviläiset saavat esimerkiksi verovähennyksen reservissä olostaan ja aseet ja kamat (tai johonkin lähelle kuitenkin) kotiin Sveitsin mallin mukaan. Tasa-arvoinen, tasapuolinen, tehokas, edullinen, maanpuolustuksen kannalta helvetin hyvä. Ketään ei tarvitse pakottaa mihinkään.
 
Minun mielestäni Creidiki laittoi äänestysvaihtoehdot valmiiksi parhaasta vaihtoehdosta heikoimpaan. :a-cool:
 
baikal kirjoitti:
Hejsan kirjoitti:
Se miten se on nyt, mutta ei niin helpoksi vapautaminen armeijasta..ja naiset..hmm en tiedä....

Miksi sinä et mene kotimaasi inttiin?

Koska kotimaani on Suomi ja btw täällä ei ole enään inttiä....ne potkaisee ammattisotilaita pittää säästä rahaa....
 
Oletko Hejsan harkinnut Hemvärnetin toimintaa? Siellähän saisi alokaskoulutuksesta lähtien tarpeellisia taitoja ilman, että tarvitsisi vakinaisessa lusia päivääkään...
 
pstsika kirjoitti:
Oletko Hejsan harkinnut Hemvärnetin toimintaa? Siellähän saisi alokaskoulutuksesta lähtien tarpeellisia taitoja ilman, että tarvitsisi vakinaisessa lusia päivääkään...

No en ole mutta olen katsonut niitä sivuja ja minkälaisia joukkoja täällä on.

Olen liian fatso ja huono kuntoinen.
 
hessukessu kirjoitti:
Vapaaehtoinen malli, jossa reserviläiset saavat esimerkiksi verovähennyksen reservissä olostaan ja aseet ja kamat (tai johonkin lähelle kuitenkin) kotiin Sveitsin mallin mukaan. Tasa-arvoinen, tasapuolinen, tehokas, edullinen, maanpuolustuksen kannalta helvetin hyvä. Ketään ei tarvitse pakottaa mihinkään.

Joo ja lisämausteena ulkovaltojen rahoitus Yhdysvallat voisi antaa vaikka alkuun 1,5 miljardia vaikkapa uusiin hävittäjiin =)

EU:n tukiaisina merivoimille uusia aluksia, ne voitaisiin rakentaa omilla telakoilla, työllistävä vaikutus ;)
 
Oli malli mikä hyvänsä, niin nämä:

- ulkomailla on oltava muutama miljardi likvidiä valuuttaa tai kultaa, että saa ostettua kalustoa tarvittaessa

- vastatykistö pitää olla oma aselaji eikä kenenkään harrastus. Sama asema kuin PST, vähintään.
On heidän oma ongelmansa että miten budjetin käyttää. Oli sitten U-2 40km korkeudessa, osuus satelliitista, lekoja, hekoja, uav, ukkoja, rikkidioksidi-ohjautuvia hitaita ohjuksia, ihan sama.
 
Sveitsin malli olisi noista lähinnä omaa ajatusta.
Ehdottaisin että etulinjassa taistelevat joukot muodostetaan vapaaehtoisista mutta psykologisesti vähemmän haastavissa hommissa olisi edelleen myös asevelvollisia. Esimerkiksi ilmatorjuntaa, tykistöä ja tiedustelevia sissejä muodostettaisiin edelleen myös asevelvollisista.
Asevelvollisuus suoritettaisiin vaiheittain. Kaikki joilla ei ole fyysistä/psykologista estettä (myös naiset) kävisivät peruskoulutuskauden ja sitä seuraavan erillisen talvi/kesä harjoituksen. Myöhemmin osaamisen, motivaation ja kunnon perusteella valikoitu osa kutsutaan joukko koulutukseen.
Tarpeellista siviili osaamista saaneet kutsutaan myös palvelukseen. Esimerkiksi ei-sivari sairaanhoitajat koulutettaisiin lääkintähenkilöiksi.
Lisäksi perustettaisiin uusia joukkoja kuten osa porukasta erikoistuisi valemaalien tekemiseen, käyttöön ja ylläpitämiseen ja osa pioneereista ensisijaisesti vain kaivaisi uutta luolastoa PV:n tarpeisiin.
Myös vapaaehtoinen kansalliskaarti perustettaisiin. Mm ne jotka eivät ole saaneet muuten sijoitusta tai ovat siirtyneet vara-reserviin iän/kunnon vuoksi voivat liittyä vapaaehtoisina kaartiin.
Kaikille sijoituksen saaneille jaettaisiin osa varusteista mukaan mutta aseita annettaisiin vain niille jotka haluavat ottaa tällaisen mukaan ja läpäisevät tausta tutkimuksen.
Sodanajan sijoituksesta tulee validi peruste aselupien anomiselle tehtävään sopiville aseille.
 
Back
Top