SJ kirjoitti:
Iso-Mursu kirjoitti:
SJ kirjoitti:
Iso-Mursu kirjoitti:
Olisihan se Puolustusvoimillekkin iso pr-tempaus kun 40-50-vuotiaat reserviläiset kävisivät kertausharjoituksissa viemässä ruuat vanhuksille, puut sissään, vedet taloustarpeisiin jne.. Tai jopa järjestettäisiin poikkeusmajoitukset ja kaikki muu
Onko tuo sellainen homma, että sitä pitää välttämättä kertausharjoituksena kouluttaa? Siis onko tuo niin vaikeaa? Kartan luku on tietenkin oma asiansa, mutta laitetaan tositilanteessa se kyseisen vanhuksen avustajana toiminut henkilö mukaan kierrokselle.
Yksi juttu minkä olen meinannut mainita on se, että näillä vanhuksilla on jo jonkinlainen tukiverkko olemassa, joten niitä metsämökin mummoja ei tarvitse ruveta kriisitilanteessa etsimään, vaan viranomaisilla ei ole vain tietoa näiden osoitteista, vaan heillä on usein henkilö palkoilla, joka käy tämän mummon luona vähän väliä. Lisää henkilöresursseja tuo tietenkin vaatii, jotta homma saadaan hoidettua ajoissa, mutta eiköhän sitä saada järjestettyä.
Itse en ehkä ihan kauheasti riviukkoja tohon kertauttaisi. Mutta jonkun verran kokeilukokoonpanoa kasailisin jolla voisi etsiä fiksuja käytäntöjä ja laatia edes jonkin sortin paikallistoiminnan "ohjesääntöä"
Kannattaako niitä varoja (PV:n) käyttää ollenkaan? Meinaan, että olisi kätevämpää patistaa nuo viranomaiset itse harjoittelemaan noita tilanteita, apua voisivat saada vaikka miltä vapaaehtoisjärjestöiltä. Noiden apuun kutsuttujen ei tarvitse olla mitään VPK tasoa koulutukseltaan, koska tositilanteessa sivarit tms. ei olisi sen kummempia nekään. Mitenkähän muuten mahtaisi onnistua, että kaikki kunnan sivarit koottaisiin tuohon harjoitukseen? Olisikohan laillista?
Tampereen pelastuslaitos osoittaa kiitettävää aloitteellisuutta järjestämällä seuraavan harjoituksen:
http://yle.fi/uutiset/nasinkallion_vaestonsuojaa_testataan_ihmiskokeella/6145353
Siinä 600 vapaaehtoista sijoitetaan muutamaksi vuorokaudeksi väestönsuojaan johon tositilanteessa mahtuisi 6000 ihmistä. Tampereella on myös harjoiteltu viikon sähkökatkoa ajatuksena, että esimerkiksi vanhainkoti voitaisiin evakuoida väestönsuojaan.
"Ei sotaa vaan sähkökatkoa pakoon
Suomessa väestönsuojia rakennetaan yhä, vaikka useimmissa Euroopan maissa rakentamisesta on luovuttu.
- Sodankäynti on muuttunut. Uhkakuva ei enää välttämättä ole se, että vihollinen tulee ja pommittaa kaupunkia. Siksi väestönsuojaamistoimenpiteetkään eivät ole samanlaisia kuin viime sotien aikana, Markku Lehtonen sanoo.
Nykymaailmassa väestönsuojia voidaan käyttää uudenlaisten uhkien yhteydessä. Tampereen pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö antaa esimerkiksi sähkökatkon, jonka aikana suojaan voisi majoittaa ihmisiä."
Tilanteen hankaluutta kuvaa kuitenkin se, että esimerkiksi Tampereen alueella asuu yli 300 000 henkilöä joista lähes 30 000 on yli 65 vuotiaita, lisäksi tulevat sairaalat, lastenkodit ja koulut. Haaste on siis melkoinen.
Asenne Tampereella on kuitenkin oikea, ei ammuta yli, muttei kuitenkaan myöskään vähätellä:
"Markku Lehtonen toivoo, että poikkeusolojen tekniikkaa harjoiteltaisiin entistä enemmän.
- Noita asioita ei vielä oikein hallita, ja siksi harjoitteluun pitäisi panostaa. Meillä pelastuslaitoksella sanotaan usein, että kantapään kautta oppii parhaiten. Tässä tapauksessa näin ei tietenkään ole."