Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

MPK:n puheenjohtaja / mielipide

Viestiketju osiossa 'Reserviläistoiminta' , aloittaja Vonka, 06.10.2014.

 1. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,513
  Tykkäykset:
  33,165
  Pisteet:
  1,286
  Puolustuksen peruspilareja ei ole viisasta horjuttaa

  Juha Korkeaoja

  Ukrainan kriisi on ymmärrettävästi aktivoinut Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta käytävää keskustelua. Monissa puheenvuoroissa on noussut esille näkemys, jonka mukaan Suomen nykyinen maanpuolustus on heikolla tolalla ja tilanteen parantamiseksi Suomen tulisi liittyä Naton jäseneksi.

  Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka on koko sodanjälkeisen ajan perustunut viisaaseen ulkopolitiikkaan ja uskottavaan omaan puolustukseen hyvin tuloksin. Maamme kehitys tältä osin on ollut vakaata. Ulkopolitiikkaa johdetaan edelleen viisaasti ja Puolustusvoimien koulutuksellinen ja materiaalinen taso on parempi kuin ehkä koskaan. Kansalaisten maanpuolustustahto on korkealla. Tilanne ei siis ole huono niin kuin väitetään.

  Miksi muuttaa sellaista, mikä toimii hyvin? Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kolme peruskiveä ovat yleinen asevelvollisuus, alueellinen puolustus ja sotilaallinen liittoutumattomuus. Olisi sinisilmäistä kuvitella, että voisimme muuttaa yhtä näistä peruspilareista ilman vaikutuksia muihin. Rakennelma on kuin kolmijalkainen tuoli: kun yksi jalka katkeaa, tuoli kaatuu.

  Suomen Nato-jäsenyydellä olisi syvällisiä vaikutuksia niin yleiseen asevelvollisuuteen kuin alueelliseen puolustukseenkin. Nato-jäsenyys murentaisi yleisen asevelvollisuuden perustan nopeassa tahdissa.

  Yleinen asevelvollisuus rakentuu perustuslain tasolla säädettyyn maanpuolustusvelvollisuuteen. Nato-jäsenyys merkitsisi Puolustusvoimille velvollisuutta osallistua Suomen puolustamisen lisäksi myös muiden Naton jäsenmaiden puolustamiseen.

  Ajatus, että Naton jäsenmaa Suomen reserviläispohjainen armeija puolustaisi Suomea yhdessä muiden kanssa, mutta ei osallistuisi muiden maiden puolustamiseen, on mahdoton.

  Toisaalta on mahdotonta uskoa, että yleinen asevelvollisuus olisi nykyisellä tavalla laajasti kansalaisten hyväksyttävissä, jos velvollisuutena olisi osallistua muiden, ehkä kaukanakin olevien maiden puolustamiseen. Kehitys johtaisi vääjäämättä yleisen asevelvollisuuden legitimiteetin murenemiseen, siirtymiseen vapaaehtoiseen järjestelmään ja lyhyessä ajassa maanpuolustuksen ulkoistamiseen, siirtymiseen ammattiarmeijaan Ruotsin kehityskulun mukaisesti.

  Yhteiskunnassa, jossa korostetaan yksilön oikeuksia velvollisuuksien jäädessä taka-alalle, kuvattu kehitys olisi nopeaa.

  Koska Suomen puolustus olisi Nato-jäsenenäkin viime kädessä kuitenkin omien puolustusvoimiemme varassa, olisi nykyjärjestelmän peruspilarien horjuttaminen vaarallista.

  Onhan täysin selvää, että sellaista massiivista lisäystä, jolla edes lähimain voitaisiin korvata yleiseen asevelvollisuuteen perustuva armeija, ei olisi puolustusbudjettiin millään saatavissa.

  Juha Korkeaoja
  puheenjohtaja
  Maanpuolustuskoulutusyhdistys


  http://www.hs.fi/mielipide/a1412388684586?jako=b506fc661db9a0a347cb5968b7bd46f4&ref=og-url
   
 2. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,513
  Tykkäykset:
  33,165
  Pisteet:
  1,286
  Korkeaoja olisi kyllä voinut kirjoittaa mielipiteen allekirjoitukseen Suomen Keskusta.
   
  elso, Peiper, Tähystäjä ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. Laamanator

  Laamanator Eversti

  Liittynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  1,811
  Tykkäykset:
  3,319
  Pisteet:
  316
  Olihan tämäkin ulostulo. Virkistävän raikas tuulahdus suoraan pimeimmältä YYA-ajalta ja vieläpä valtakunnan ykköslehdessä julkaistuna. Tavallisen kansan silmissä tietenkin turvallisuuspolitiikan virallisena asian tuntian lausuntona. Lukeehan järjestön nimessäkin maanpuolustus.

  Sitten vaan lisää turvakursseja, makkaranpaistoa ja maamiesseuran kokouksia, niin pääsee MPK:n puuhastelu palaamaan takaisin sille tarkoitettuihin uomiin.

  Parempaankin kontribuutioon olisivat hyvänä päivänä ja oikein järjestettynä voineet MPK:n laukausyhdistelmät riittää.
   
  Rannari, Lepukki, elso ja 7 muuta jäsentä tykkää tästä.
 5. Tähystäjä

  Tähystäjä Eversti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.07.2012
  Viestejä:
  1,501
  Tykkäykset:
  1,674
  Pisteet:
  316
  Eikö tuo Korkeaoja nimenomaan ole tunnettu Keskustan mies? Sinänsä huolestuttavaa, että MPK:kin on näin vahvasti poliittisessa ohjauksessa, tämä kyllä avaa silmiä koko organisaation toimintaa kohtaan.

  Onko lopulta, niin että kyseessä on vain Keskustan sotilaallinen piiri, jonka pohjimmaisena tarkoituksena on luoda mielikuva sille perähikiän viimeisellekin jyväjemmarille, että koko maata puolustetaan ja kaikkien panosta tarvitaan?

  Eli toimiiko MPK vain savuverhona sille, että Keskusta voi edelleen pitää kiinni lempilapsistaan yleisestä asevelvollisuudesta, alueellisesta puolustuksesta ja sotilaallisesta liittoutumattomuudesta?

  Rakentuuko siis Suomen nykyinen puolustusratkaisu vain Keskustan ideologiselle näkemykselle asioiden toivottavasti tilasta, ilman minkäänlaista analyysiä maanpuolustuksen todellisista tarpeista?

  Siihen vähän kirsikkana kakun päälle nimeksi NATO-yhteistyötä, niin pidetään Kokoomuksen NATO-intoilijatkin remmissä mukana..
   
 6. yrjö

  yrjö Kenraali

  Liittynyt:
  29.01.2012
  Viestejä:
  2,645
  Tykkäykset:
  3,164
  Pisteet:
  636
  On ihan puhdas olkiukko, et ressuja tai varusmiehiä pantaisiin nato-suomesta vasten tahtoaan ulkomaille sotimaan. Sitä en usko tapahtuvan. Vapaaehtoisuuteen perustuvissa lähtijöissä en näe ongelmaa. Se on ihan selvä, jos ollaan natossa ni pitää osallistua. Ajatus on tosiaan mahdoton. Kai se on hyvä et tämäkin täydellinen itsestäänselvyys sanotaan ääneen.
   
  elso ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 7. Fencer

  Fencer Majuri

  Liittynyt:
  15.09.2014
  Viestejä:
  1,268
  Tykkäykset:
  1,601
  Pisteet:
  156
  Voi hyvät hyssykät mitä tarkoitushakuista kuvitteellisiin faktoihin perustuvaa kepulaista huttua Korkeaoja suoltaa. Ja vielä MPK:n nimissä.
   
  Lepukki, Samses ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 8. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,513
  Tykkäykset:
  33,165
  Pisteet:
  1,286
  Riippumatta siitä, mikä on totuus tässä asiassa: politiikka irti MPK:sta. Poliitikot ovat vuosia yrittäneet vesittää hommaa jonkinlaiseksi sielunhoidoksi. Tämä on vain looginen jatkumo.
   
  Lepukki, elso, Myrskyhiiri ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 9. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286
  Kepun vallassa oleva Sipilä-siipi saattaa hyvinkin olla Natoon menossa. Vaaleihin tulevat toki menemään vastakkaisella linjalla.
   
 10. Fencer

  Fencer Majuri

  Liittynyt:
  15.09.2014
  Viestejä:
  1,268
  Tykkäykset:
  1,601
  Pisteet:
  156
  Juuri näin. MPK jos mikä pitää olla puoluepoliitiikasta irrallaan. Kyllä pitää Korkeaojalla olla kanttia, tai sitten ei vain pieneen ja yksinketaiseen mieleen tullut tällainen asia.
   
  Lepukki ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 11. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286
  Tuo on tietty selvää, ellei sitten isompaan kahinaan jouduta. Ongelmaksi vaan muodostuu sen ulkomailla operoimaan tarkoitetun porukan rahoitus. Makkaranpaisto takalinjoilla ei siinä vaiheessa enää kelpaa nykyiseen tapaan, vaan etulinjassa pitäisi tapella kaikkine himmeleineen. Siinä budjetti pompsahtaa, kun raahataan maailman laidalle pataljoonan verran mekanisoituja joukkoja ja ilmatuki päälle. Jostain pitää siinä vaiheessa leikata ja muita Nato-maita katsoessasi arvaat varmaan mistä.
   
  reservin esikuntaupseeri tykkäsi tästä.
 12. taktinen taistelumajava

  taktinen taistelumajava Kapteeni

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  960
  Tykkäykset:
  945
  Pisteet:
  76
  No vuodesta 2008 alkaen asiaa on säädellyt lainsäädäntö.

  Kyseessä on poliittinen kompromissi. Vasemmiston puolelta haluttiin alunperin, että sotilaallista koulutusta saisi antaa vain puolustusvoimien kantahenkilökunta. Toisaalta kun ajattelee, että tälläkin foorumilla selvin päin ja tosissaan on vaadittu kansalaisoikeuksien perumista varusmiespalvelua suorittamattomilta niin en yhtään ihmettele, että tiettyjä epäluuloja vapaaehtoinen toiminta herättää.
   
 13. Myrskyhiiri

  Myrskyhiiri Kenraali

  Liittynyt:
  24.04.2014
  Viestejä:
  2,170
  Tykkäykset:
  3,083
  Pisteet:
  636
  No onhan se nyt perhana ettei sinne NATO:on ollakaan ryntäämässä vaikka tällä foorumilla asia on jo hyväksi katsottu:

  "Kertausharjoituksen taustoista kertoessaan Järvi painotti Puolustusvoimien käyvän läpi suurimpia muutoksiaan sitten sota-ajan. Puolustusvoimien organisaatio ja taistelutavat ovat muuttuneet, mutta perusperiaatteet – yleinen asevelvollisuus, alueellinen puolustus sekä sotilaallinen puolueettomuus – pysyvät edelleen samana."

  http://www.puolustusvoimat.fi/wcm/erikoissivustot/wanaja14/suomeksi/uutiset/tiedoitustilaisuus

  Mitä kerettiläisyyttä ja suomettumista suoraan 70-luvulta! Tälläkin everstillä tai vähintäänkin artikkelin tehneellä tiedottajalla on ilmeisesti salajäsenyys Kehittyvien Maakuntien Liitossa. Vai mikäs se nyt oli. Kepulainen salaliitto ryntää esiin kaikilla rintamilla!
   
 14. Mainos 15. Fencer

  Fencer Majuri

  Liittynyt:
  15.09.2014
  Viestejä:
  1,268
  Tykkäykset:
  1,601
  Pisteet:
  156
  Sotilas ei saa ottaa kantaa poliittisiin asioihin, vaan toistaa virkansa puolesta vallitsevaa turvallisuuspoliittista linjaa.
   
  Tähystäjä ja CV9030FIN tykkäsivät tästä.
 16. Myrskyhiiri

  Myrskyhiiri Kenraali

  Liittynyt:
  24.04.2014
  Viestejä:
  2,170
  Tykkäykset:
  3,083
  Pisteet:
  636
  Mutta eikös me olla sotilaallisesti liittoutumattomattomia, emmekä suinkaan puolueettomia enää kun ollaan NATO-yhteensopivia partnereita ja jättimäinen USA:n tankkauskone laskeutui nyt Rissalaan. Eikö ole jo poliittisesti inkorrektia ja epäilyttävää puhua enää tässä vaiheessa puolueettomuudesta ???!? Salaliitto, I say.
   
 17. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,513
  Tykkäykset:
  33,165
  Pisteet:
  1,286
  Korkeaoja tekee väärin kytkiessään yhdistyksen jota kipparoi, henkilökohtaiseen mielipiteeseensä.

  En tunne häneen luottamusta.
   
  Mustaruuti, AKE-ukki, Samses ja 4 muuta jäsentä tykkää tästä.
 18. reservin esikuntaupseeri

  reservin esikuntaupseeri Kapteeni

  Liittynyt:
  27.11.2011
  Viestejä:
  866
  Tykkäykset:
  282
  Pisteet:
  76
  Totta kai saa ottaa ihan siinä missä muutkin turvallisuusviranomaiset (kuten poliisi, rajavartijat jne). Työnantajansa nimissä (valtio) ei toki saa yleensä puhua pl. aivan ylin sotilasjohto eli käytännössä PV:n komentaja. Mutta kyllä yksityishenkilönä saa ilmaista käsityksiään.
   
 19. Fencer

  Fencer Majuri

  Liittynyt:
  15.09.2014
  Viestejä:
  1,268
  Tykkäykset:
  1,601
  Pisteet:
  156
  Sotilaat toteuttavat poliitikkojen määrittelemää turvallisuuspoliittista linjaa, oli se millainen hyvänsä ja PV:n tiedotuspolitiikka on sen mukaista. Oletan, että "muutamissa" kapiukkojen saunailloissa on kiroiltu esim. jv-miinakieltoa, mutta ei siitä kukaan julkisesti esitä poikkipuolista sanaa. Omakohtaisesti tiedän, että PV:n tiedotuspolitiikka on hakattu aika perusteellisesti PV:n henkilökunnassa päihin niin, että siellä ollaan varpaillaan kaikesta tiedottamisesta.

  Tästä eräs esimerkki on upseeriliitto, jonka kyselyssä upseerit esittivät huolestumisensa resursseista sekä halun liittyä NATO:on. Tässä siis tarvittiin anonyymi kysely liiton suojista, jotta sen pystyi julkaisemaan.

  Eri asia on sitten ilman vormua esitetyt mielipiteet, mutta uskon että aika harva ammattisotilas lähtee esim. siviiliblogissaan toitottamaan omia näkemyksiään turvallisuuspolitiikasta, jos se eroaa PV:n virallisesta linjasta.
   
 20. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,904
  Tykkäykset:
  23,897
  Pisteet:
  1,286
  vaalipaskaa.
   
  Rannari, elso ja Samses tykkäsivät tästä.
 21. Samses

  Samses Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.10.2012
  Viestejä:
  2,983
  Tykkäykset:
  2,540
  Pisteet:
  636
  Aamen.
   
 22. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Hyvin toimi. Ainakaan en äänestä keskustalaista poliitikkoa...
   
  Rannari, skärdis ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.

Jaa tämä sivu