Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Korkeaoja allekirjoitti tekstin julkisoikeudellisen yhdistyksen puheenjohtajan roolissa. Pitänee kysellä Töölöntorinkadulta aiheeseen liittyvistä yhdistyksen päätöksistä. Aika rapsakka ulostulo meinaan MPK:lta, kun se noin luetaan.
Mikä on oikea osoite kysyä toimiko Korkeaoja MPK:n mandaatilla?
Miksi sitä pitäisi jostakin selitysvirastosta kysellä?
Itseäni nyt vähän ihmetyttää tuo ketjussa ollut taivastelu. MPK on saatettu poliittiseen ohjaukseen ja sen johdossa on myös politiikkoja. Korkeaoja ei ole upseerin virassa tai edes puolisotilaallisessa freikorps everstin virassa.
Poliitikot politikoi. Vai onko ongelmana se, että mielipide ei ole sitä mitä kirjoittajat haluaisivat kuulla?
"Nato-jäsenyys ei horjuttaisi peruspilareita
Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen puheenjohtaja, hyvä ystäväni ja kunnioitettu entinen kollegani Juha Korkeaoja varoitti kirjoituksessaan (HS Mielipide 5.10.) horjuttamasta puolustuksen peruspilareita. Korkeaoja viittasi harjoitettuun viisaaseen ulkopolitiikkaan, uskottavaan omaan puolustukseen ja kansalaisten korkeaan maanpuolustustahtoon ja sanoi, ettei tilanne ole niin huono kuin väitetään. Miksi muuttaa sellaista, mikä toimii hyvin, hän kysyi.
Rohkenen kyseenalaistaa Korkeaojan maalaamaa ruusuista kuvaa maanpuolustuksen nykytilanteesta ja varsinkin tulevaisuuden näkymistä, vaikkakin puolustukselle on tulossa lisää rahaa.
Korkeaoja väitti ilman minkäänlaisia perusteluja, että jos yhtä Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kolmesta peruskivestä – yleisestä asevelvollisuudesta, alueellisesta puolustuksesta ja sotilaallisesta liittoutumattomuudesta – muutettaisiin, koko rakennelma sortuisi. Minkälaisiin faktoihin väite perustuu?
Korkeaoja väitti perustelematta, että Nato-jäsenyydellä olisi syvällisiä vaikutuksia niin yleiseen asevelvollisuuteen kuin alueelliseen puolustukseenkin. Rohkenen olla täysin eri mieltä. Naton jäsenenäkin Suomen ensisijainen tehtävä olisi – kuten nyt – oman maamme puolustaminen. Se, millä tavalla me organisoimme puolustuksemme, on täysin meidän omassa harkinnassamme. Siitä Nato ei päätä.
Ja miksi maanpuolustustahto romahtaisi jäsenyyden seurauksena? Ei se Naton rauhankumppanuuden aikanakaan ole romahtanut.
Vakavin puute Korkeaojan kirjoituksessa on kuitenkin, ettei hän sanallakaan maininnut Natoon liittymisen tärkeintä syytä: viidennen artiklan antamaa turvatakuuta. Naton koko rakenne perustuu siihen, että mahdollinen hyökkäys yhtä jäsenmaata vastaan on yhtä kuin hyökkäys koko liittoa vastaan. Jokaisen jäsenmaan velvollisuus on puolustaa hyökkäyksen kohteeksi joutunutta jäsenmaata.
Tämä pelote on se iso juttu ja se on toiminut. Mikään Nato-maa ei ole joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Voi vain kuvitella, miltä virolaisista, latvialaisista ja liettualaisista tuntuisi tässä geopoliittisessa tilanteessa ilman Nato-jäsenyyttä.
Muiden maiden kokemus ja faktat eivät tue Korkeaojan pelottelua. Kannattaa tutustua vaikkapa Norjan, Tanskan ja Baltian maiden kokemuksiin Nato-jäsenyydestä. Ne ovat myönteiset."
http://www.hs.fi/mielipide/a1413169684316
vaalipaskaa.
Sotilaat toteuttavat poliitikkojen määrittelemää turvallisuuspoliittista linjaa, oli se millainen hyvänsä ja PV:n tiedotuspolitiikka on sen mukaista. Oletan, että "muutamissa" kapiukkojen saunailloissa on kiroiltu esim. jv-miinakieltoa, mutta ei siitä kukaan julkisesti esitä poikkipuolista sanaa. Omakohtaisesti tiedän, että PV:n tiedotuspolitiikka on hakattu aika perusteellisesti PV:n henkilökunnassa päihin niin, että siellä ollaan varpaillaan kaikesta tiedottamisesta.
Tästä eräs esimerkki on upseeriliitto, jonka kyselyssä upseerit esittivät huolestumisensa resursseista sekä halun liittyä NATO:on. Tässä siis tarvittiin anonyymi kysely liiton suojista, jotta sen pystyi julkaisemaan.
Eri asia on sitten ilman vormua esitetyt mielipiteet, mutta uskon että aika harva ammattisotilas lähtee esim. siviiliblogissaan toitottamaan omia näkemyksiään turvallisuuspolitiikasta, jos se eroaa PV:n virallisesta linjasta.
Tässä konkreettinen esimerkki aiemmin sanotusta.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014120518894824_uu.shtml
"Tuomioja hermostui upseerin lausunnoista: "Mä lasken kolmeen, ennen kuin sanon mitään"
Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) hermostui everstiluutnantti Torsti Sirénin kannanotoista.
Sirén on arvostellut Fennovoiman ydinvoimahanketta, koska laitetoimittaja Rosatom on Venäjän hallinnon ohjauksessa.
Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja Sirén arvioi STT:lle, että EU:n maat voivat nyt aiheesta epäillä, onko Suomi edes Venäjän pakoterintamassa mukana. Iltalehti kysyi ulkoministeriltä, näkeekö hän saman vaaran.
- Mä lasken kolmeen, ennen kuin sanon mitään Torsti Sirénistä. En viitsi häntä kommentoida yhtään ja ihmettelen, jos ei hänen esimiehillään ole näkemyksiä siitä, millä tavalla virassa olevan sotilaan sopii ylipäätään esiintyä, Tuomioja sanoi perjantaina Iltalehdelle eduskunnassa."
Torstin pitää nyt olla hissukseen vähän aikaa. Some on virkamiehelle vaarallinen paikka. Harva sen haldaa. On todennäköisesti liian hyvä mies, että poliitikoille kannattaa antaa aseita savustaa.