Mikään ei tule olemaan entisensä. Koittaa Suomen uusi huomen.
https://yle.fi/uutiset/3-10034393
Niinistö: "Keskustelu suojeluskunnista voidaan päättää" – Ministeri on lämmennyt armeijavetoiselle vapaaehtoisten sotilaskoulutukselle
Armeijan kouluttamat vapaaehtoiset kuuluvat paikallispataljooniin, joille suunnitellaan myös omaa henkilöstöä.
Maanpuolustus
22.1.2018 klo 14:54
Naisten maanpuolustuskurssi Rovajärvellä 2015.SoMa-harjoitus tiedotuksen jatkokurssi
Kari Ikävalko
Puolustusvoimat on saamassa päävastuun vapaaehtoisten maanpuolustuskoulutuksesta.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) kaipaa vapaaehtoisen koulutuksen terävöittämistä osana maanpuolustusta. Hän on nostanut ajatuksen armeijavetoisesta koulutuksesta esille valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa.
Armeijavetoisella koulutuksella varmistettaisiin Niinistön mukaan puolustusvalmiutta ja suorituskykyä. Hänen mukaansa malli on myös poliittisesti tarkoituksenmukainen.
– Lähtökohtana on paikallispuolustuksen lisääminen, Niinistö sanoi
puheessaan(siirryt toiseen palveluun).
Mallissa koulutuksen tavoitteet tulisivat puolustusvoimilta. He myös valvoisivat vapaaehtoisten koulutusta.
Niinistö korostaa, että asiasta ei ole tehty vielä varsinaisia päätöksiä. Vielä syksyllä vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittämiseen oli
esillä(siirryt toiseen palveluun) kolme
mallia(siirryt toiseen palveluun). Loppuvuonna asiaa pohtinut
työryhmä(siirryt toiseen palveluun) ehdotti jatkotyössä koulutuksen siirtoa puolustusvoimille.
Vapaaehtoisten koulutuksesta on tähän asti vastannut Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK). Yhdistyksen toiminta on ollut aktiivista viime aikoina. Se on järjestänyt satoja maanpuolustuskursseja, joihin on osallistunut kymmeniätuhansia suuomalaisia.
Tavoitteena iskukykyisemmät vapaaehtoispataljoonat
Puolustusministeri haluaa jatkossakin hyödyntää maanpuolustusintoa, mutta suunnata sen päämäärätietoisemmin paikallisjoukkojen kehittämiseen. Hän haluaa sijoittaa paremman koulutuksen käyneet erityisiin paikallispataljooniin. Tavoitteena on paikallispuolustuksen iskukyvyn lisääminen.
Joukkoja voitaisiin käyttää myös puolustusvoimien virka-aputehtävissä, kuten etsinnöissä.
– Tavoitteena on ottaa käyttöön maanpuolustustyön hyödyntämätön potentiaali ja tehostaa käyttömahdollisuuksia virka-avun kehittämisessä. Tällä voi olla suuri merkitys erityisesti haja-asutusalueella.
Niinistö haluaa muutoksesta huolimatta säilyttää vapaaehtoisten joukkojen ja puolustusvoimien kiinteän yhteistyön. Vaapaehtoisten käytännön koulutuksen hoitavat mallin mukaan paikallispataljoonien reserviläisjohtajat.
Pataljoonille henkilökuntaa
Vapaaehtoisen maanpuolustuksen heikkoina lenkkeinä on tehdyssä selvityksessä pidetty muun muassa sitä, että MPK:llä ei ole palkattua henkilöstöä ja kouluttajien saamisessa on ollut vaikeuksia.
Ajoittain pintaan nouseva keskustelu suojeluskunnista voidaan päättää, jos koulutus on osa yhteiseksi tuntemaa instituutiota
JUSSI NIINISTÖ
Muutos selkiyttäisi ja vakiinnuttaisi vapaaehtoisen sotilaallisen koulutuksen, kun sitä antaisi jatkossa vain puolustusvoimat.
– Ajoittain pintaan nouseva keskustelu suojeluskunnista voidaan päättää, jos koulutus on osa yhteiseksi tuntemaa instituutiota.
Niinistön kannattama malli muun muassa palkattuine pataljoonien valmiuspäällikköineen maksaisi vuosittain noin viisi miljoonaa euroa. Se edellyttäisi 40 lisätehtävän perustamista puolustusvoimiin.
Puolustusvoimat on ostanut maanpuolustuskoulutusta MPK:lta vuosittain noin miljoonalla eurolla.
Niinistö korosti puheessaan myös uusien tiedustelulakien valmistelun kiirellisyyttä, strategisten alueiden omistuksen merkitystä ja kaksoiskansalaisten sopimattomuutta puolustusvoimiin eräänlaisena viidentena kolonnana. Kolonnalaisilla hän viittaa maan sisältä käsin vahinkoa tekeviin.