Aika yllättävä tuokin tieto että Suomen hallitus toteaa 2 vuotta Helsingin olympiakisojen jälkeen että sotatila on päättynyt
Vaikka 2. maailmansota muualla päättyi vuoden 1945 aikana - Japanissakin syyskuussa.
Aika hauskaa. Japani antautui, Saksa antautui, Neuvostoliiton kanssa Suomi teki aselevon, sitten välirauhansopimuksen ja tulipa vielä virallinen Pariisin rauhansopimus. Saksan kanssa kun ei ollut olemassa mitään tuollaista, mielenkiintoiinen ilmiö oli se, ettei myöskään siten ollut lopettu sotaa sen enempää kuin oikein aloitettukaan. Kunhan nyt vain pantiin aseet laulamaan.
Se oli outo sota. Saksalaiset olivat lähdössä muutenkin. Oikeastaan he eivät menneet juurikaan sen nopeammin kuin olisivat varastoineen ja kalustoineen niissä oloissa Lapin kyenneet tyhjentämään. Aluksi käytiinkin valesotaa. Paikoin saksalaisten kanssa neuvoteltiin, että he vetäytyvät ja sitten siihen tyhjään tilaan hyökätään. Neuvostoliitto halusi vankeja näytöksi sotatoimista, jolloin Rendulic harkitsi jopa jättää vaikka pieniä motteja. jotta valvontakomissio saisi himoamiaan vankeja. Neuvostoliitto haistoi nimenomaan vankien puutteesta, että kaikki ei ole kohdallaan.
Niinpä maihinnousu Tornioon saksalaisten selustaan. He tulivat vielä sielläkin valkoisen lipun kanssa, ja suomalaiset vastasivat tulella. Tornion taistelujen jälkeen saksalaisille sotilaille annettiin tuhomiskäskyt (Lapin polttaminen) ja alkoi oikea sota. Samaan aikaan myös Lagus pisti puita uuniin. Oli pakko. Pelättiin, että liittoutuneet katsovat, ettemme noudata välirauhansopimusta.
Viimeinen laukaustenvaihto oli 25.4.1945 Kilpisjärvellä. Kaksi partiota osui vastakkain lähellä Norjan rajaa.
1990-luvulla, kun Saksa yhdistyi, mietittiin hiukan huvittuneina, ollaanko niitä vastaan muuten vielä sodassa, kun ei ole rauhaakaan tehty, mutta joku löysi sitten jostain pöytäkirjasta vuoden 1954 muotoilun.
Tuo Wikitieto sodanjulistuksesta on varmaan kopioitu suoraan englanninkielisestä Wikistä, joka taas käyttää lähteenään jotain muuta aikajanaa ties mistä lähteestä, joka taas on saanut tiedon ties mistä. Oletan alkuperäiseksi lähteeksi jotain ulkomaista pikku-uutista, jossa on tulkittu Paasikiven maaliskuinen toteamus vallitsevasta sotatilasta, mutta en ole varma tästä.