Nojatuolistrategi
Ylipäällikkö
Olisi toki. Ja samoin olisi saattanut Leningradin puolustus romahtaa.
Muuttujia on aika paljon ja jälkeenpäin spekuloinnissa pitäisi pystyä ottamaan huomioon paljon yksityiskohtia ja niiden vaikutuksia. Ja tietenkin ongelmana on sekä aikalaisten, että myöhempien aikojen historiankirjoitus, omine painoituksineen ja eri tavoitteineen. Uskoakseni niissä yksityiskohdissa kuitenkin piilee enemmän totuutta, kuin historian suurissa tarinoissa.
Olen tässä lueskellut kiinnostavan uuden jäsenemme, @Vaitelias linkkaamaa dokumenttia, karttoja, kirjallisuusviitteitä ja viritellyt exceliä .. enkä suoraan sanoen ole mitenkään vakuuttunut siitä, että Leningrad olisi selvinnyt suomalaisten etenemisestä Mustaojalle, JOS siihen olisi liittynyt saksalaisten menestyksekäs Nevan ylitys ja eteneminen edellä esitetyn nuolen suuntaan edes Seuloskoin tasalle, ja jos se olisi tehty syyskuun -41 aikana.
Näiden numeroiden valossa olisi ensinnäkin suomalaisilla ollut mahdollisuus jättää 4.JvD ja 8.JvD vahvistamaan muutenkin merkittävää materiaalista ja miesmääräistä ylivoimaa. Ja NL ei olisi käytännössä ollut reservejä irroitettavaksi, sillä niitä ei yksinkertaisesti ollut - kaikki kului Leningradin eteläpuolella.
Saksalaisten eteneminen olisi katkaissut huollon. NL:n 142. divisioona olisi jäänyt mottiin Laatokan rantaan.
Kastarin pro gradu on mielenkiintoinen ja merkittävästä aiheesta huolellisesti laadittu opinnäyte. Toivottavasti jatkoa seuraa.
Kuten vitjan aikaisemmilta sivuilta käy ilmi, itsekin olen pitänyt suomalaishyökkäyksen jatkamista liikkeestä mahdollisena syyskuussa 1941. Myöhemminkin talvella 1941 ja keväällä 1942 oli kuviteltavissa toteuttamiskelpoisia operaatiota eri suunnissa.
Koordinaation puute Suomen ja Saksan välillä johti kuitenkin kananmuna-ongelmaan. Kumpi hyökkää ensin? Kummankin olisi pitänyt hyökätä samanaikaisesti ja koordinoidusti.
Viimeksi muokattu: