Laiskuuttani menin käyttämään "säästää" ilmaisua, olisi pitänyt valita jokin toinen termi. En tarkoittanut että suomalaisilla olisi ollut halu pelastaa Leningrad, ainoastaan optimoida sotilaallinen ja poliittinen lopputulos omalta kannaltaan. Tämä optimointi olisi ehkä voinut mennä paremminkin (Tietenkin riippuen siitä, mikä oli tavoite. Jos tavoite oli käydä hyökkäyssotaa siten kiltistä, että voi varmistaa jäämisen vastustajan jalkoihin ja toivoa sitten armoa, perustuen siihen että on kuitenkin omalla hyväntahtoisuudellaan varmistanut vastapuolen menestyksen ja oman tappion ... silloinhan tuo optimointi on mennyt aivan loistavasti)Ei Suomi Leningradia tietoisesti ollut säästämässä hyökkäysvaiheen aikana. Toki vältti pommittamasta kaupunkia, missä ei olisi ollut sotilaallisestikaan mitään järkeä.
Suomen armeija oli saartamassa Saksan suunnitelman mukaisesti Leningradia laatokan itäpuolelta etenemällä syvärille. Saksa ei tässä omalta puoleltaan onnistunut ja tavoite jäi saavuttamatta. Suomen sodanjohto Keskeytti hyökkäyksen Kannaksella Leningradin pohjoispuolelle virhearviosta joka perustui uskoon Leningradin kukistuvan muutenkin tai puhtaasti sotilaallista tyhmyyttään. Leningradin säästäminen ei tässä ollut päämäärä toteuttihan Suomi sen saartamista toisaalla. Tämä säästämisselitys tuli mukaan vasta myöhemmin Suomen ja Mannerheimin julkisuuskuvan kiillottamiseksi.
Sinäänsä vihollisen sotajoukkojen saartamisessa ei ole mitään väärää, mitä pitäisi hävetä. Jos saartoon jää siviileitä satimeen, on se viimekädessä saarrettujen ratkaisu päättää kuinka kauan kituuttelevat ja milloin antautuvat.
Leningrad on ollut melkoinen paradoksi ja suomalaisille olisi ollut tärkeää saada se antautumaan saksalaisille.
Karmea vaihtoehto olisi ollut hyökätä kaupunkiin siten, että olisi onnistunut saamaan Leningradin antautumaan suomalaisille.
Saksalaiset taas omalla käyttäytymisellään varmistivat, että antautuminen saksalaisille ei ole ollut suosikkilistan kärjessä.