Ymmärtääkseni aika yleisesti hyväksytty näkemys Itä-Karjalan pitämisestä perustui sodanjohdon ja poliittisen johdon näkemykseen siitä, että Neuvostoliitolta vallattuja alueita pidettiin pantteina tulevia mahdollisia rauhanneuvotteluja varten.
Rauhanneuvottelua kenen kanssa? NLn piti hävitä, ei sen kanssa olisi neuvotellut kukaan eikä mikään. -varalta- hyökättiin, että jos NL ei häviäkään.....
Jos näitä vakiintuneita selityksiä alkaa summaamaan, niin eipä ne loksahtele kohdilleen mitenkään.
Kolmen kannaksen edullinen puolustusmahdollisuus oli tyhjä kirjain. Niin vilkkaasti sieltä lähdettiin tökkimään, että hyvä kun ehtivät reppunsa selkään nostaa. Ei se ollut oikeasti mikään -strategia- tai jos oli, niin ihan sääliksi käy silloisia strategikkoja.
Joku brittitutkija listasi joskus kolme maata, jotka eivät kyenneet kehittämään sodankäyntiään toisen ms:n kuluessa. Suomi ja Japani ja olikohan Romania tai Italia. Ja kyllä se siltä myös näyttää.
Grande finalekin luonnosteltiin heinäkuussa -44 tupakka-askin kanteen varttitunnissa. Okei, yksinkertainen on varmasti kaunista. Mutta entäs jos kyse olikin siitä, että muuta ei osattu.....
Talvisodan historia kannattaa lukea, se -70-luvulla julkaistu järkälepari. Se määrittää edelleen suomalaiskäsitystä Talvisodasta. Ja sitten alkakaa käydä läpi lähde-viiteluetteloa.....
Meille, jotka edustamme ns. yleisöä on omat lorunsa ja sitten on varmasti intin omat lukemistot, joita availlaan asiaan vihittäville.
Summa: kolmen kannaksen puolllustus esiteltiin strategiana. No ei ollut kyllä hääppönen, kun katsoo, millä tahdilla tuo valovoimainen linjatrio jätettiin.....
Uskottiin NLn kaatuvan kohtsillään ja silti jätettiin pelivaraa neuvotteluille....näinköhän. Haiskahtaa jälkikäteiskiillotukselta.
Joukot ja johtajat makuutettiin turmiolle kahdessa ja puolessa vuodessa. MITÄÄN JÄRKIPERUSTELUA tälle tosiasialle ei ole. Makuutetuista joukoista vaan ei yksinkertaisesti ollut enää liikuntasotaan....sikäli kuin liikuntasota olisi koskaan mikään erikoinen suomalaisvahvuus edes ollutkaan.
Ja alleviivaus: osa komentajista kykeni pitämään joukkonsa jatkuvassa koulutuskierrossa ja taistelukuntoisina, melkoinen osa ei edes yrittänyt. PMlle seliteltiin ummet ja lammet.
Erityisen hyvin tulee mieleen tykistökomentaja Kannaksella, joka vaati asemien alituista kierrättämistä jo ennen suurhyökkäystä. Hän käytti sanaa: nikertely. Eli hän hoksasi, miten vastenmielistä on vaihtaa rytmiä, mieluummin joukot ja alaiset keskittyivät nikertelemään.....no, tämä patteristo ei joutunut tulimylläkän alle ja pystyi latomaan kaikki ammuttavat kranaatitkin vihollisen niskaan kesäkuun 10. ja 11. pvä.
Entäs Lagus. Laguksen joukot eivät nikerrelleet. Ja muutamat muut komentajat. Mutta se valtaosa....