Jatkosotaan lähdettiin sitten vähän ovet auki molempiin lännen leireihin. Saksalta haluttiin aseita, joukkoja ja mahdollisen voiton myötä alueita. Kuitenkin ns. optimaalisena lopputuloksena pidettiin Saksan ja Neuvostoliiton yhteistä tappiota, eli ensin Saksa voittaa Neuvostoliiton, jolloin Suomi saa idästä uusia alueita ja sitten Länsi kukistaa Saksan, jolloin ei ole pelkoa siitä, että Saksa alistaa Suomen. Lisäksi katsottiin, että Länsi ei nosta itänaapurissa valtaan uudestaan kommunismia, vaan jotain ihan muuta. Silti jopa se 1941 todennäköisimpänä pidetty vaihtoehto, eli Saksan voitto (ja mahdollinen Suomen joutuminen Saksan määräysvaltaan vuoden 1918 sopimusten malliin) nähtiin parempana kuin Neuvostoliiton suora miehitys.
Proosallisesti ilmaistu, mutta tämä oli oikeasti se syvällisin toive ainakin aikalaisten kertomien tuntemusten mukaan.
Tein joskus mielikuvaleikin. Suljin kokonaan kaiken historiatiedon sodan kulusta ja lopputuloksesta ja keräsin eteeni pöydälle vain sen tiedon, mikä oli vuonna 1940 syksyllä.
Istun ja tarkastelen papereita pöydälläni. Tulkaa mukaan mielikuvaleikkiin ja unohtakaa kaikki sen jälkeinen.
TILANNEKUVA
Molotov pyytää Berliinissä Saksalta vapaita käsiä Suomeen.
Tanskan salmessa on saksalainen. Voiko sen ohittaa? Katsotaan. Minulla on henkireikänä Petsamossa sijaitseva ympäri vuoden sula satama. Sinne ei ole rautatietä. Maantieyhteys on yksi tientapainen lanka, Jäämerentie. Kelirikon aikana heikko. Kaukana keskuksista. Liinahamaria on mahdotonta puolustaa minkäänlaista hyökkääjää vastaan rauhansopimuksen määräämien sotilaallisten rajoitusten takia. Meritie on joutunut venäläisten rannikkopatterien kantomatkan piiriin.
Englanti kiristää Suomea vaatimalla jokaista laivalastia varten ”navycertin”. Saadakseen laivauslupia Suomi meidän pitää antaa kauppalaivastostamme osa Englannin käyttöön. Petsamosta suomalaiset kauppalaivat saavat kulkea vain Lontoon hallituksen myöntämien 'navycertien' turvin. Se vaatiii nyt 50 000 tonnia kauppalaivoja hintana. Pojat yrittävät (ministeri Gripenberg Lontoossa) tinkiä sen 32 000 tonniin.
Valtamerikauppa on täysin Englannin armoilla. Nyt se keksiikin vaihtaa tonnistohomman täydeksi merisaarroksi. Miten minä nyt hankin mitään Yhdysvalloista?
Selitys! Gripenberg lähettää salattuna. Joku valopää Englannissa on keksinyt kuningasidean. Gripenbergille on kerrottu suoraan varsin kyynisesti, että merisaarrolla Suomi pakotetaan hankkimaan kauppatavarat Saksasta ja sen valvonnassa olevista maista, jotta Suomen tarve
ohentaisi sotaa käyvän Saksan varastoja.
Helvetti. Olemme täysin riippuvaisia Saksan leipäviljasta. On mahdollista, että Englanti katkaisee milloin tahansa Petsamon meriliikenteen kokonaan. Mitä helvettiä sitten syödään? Omat sadot vähentyneet 30% jo kahden peräkkäisen hallan vuoksi.
Vaihtoehdot? Voisiko yrittää avata reitin Neuvostoliiton kautta? Himo mennä polvillaan isä Stalinilta anomaan leipää on aika vitun vähäinen eikä siinä limpussa taida olla... Mutta nyt on pakko. Tekihän Neuvostoliitto kanssamme Moskovan rauhanehtoihin liittyvän kauppasopimuksen siitä, että se toimittaa Suomeen polttoaineita ja viljaa! Sen sopimuksen tekeminen onkin hankalaa. Kauppasopimus piti allekirjoittaa kesäkuun 25. päivänä 1940, mutta viime hetkellä Anastas Mikojan lykkäsi tilaisuuden tuonnemmaksi ilmoittaen syyksi muut virkavelvollisuutensa. Mutta kun Mikojan meni verhon taakse, sieltä esiin tulikin Molotov, jolla oli vaatimuksia Ahvenanmaasta ja Petsamosta... että onko tsuhnalla nälkä, jutellaanko. On se ketku jumalauta.
Sitten kun kauppa saadaan yhdeksään prosenttiin, Neuvostohallitus sanoo irti voimassa olevan kauppasopimuksen ja keskeyttää kaikki tavaratoimitukset väittäen, että Suomi ei ole täyttänyt sopimuksen asettamia velvoituksiaan. No nehän on täytetty millilleen, kuten aina teemme, mutta kyse on taas isommasta kuvasta.
Paasikivi jutteli Vysinskin kanssa Petsamosta ja perustettavan sekayhtiön toimitusjohtajan kansallisuudesta. Paasikivi sanoi, ettei näin pieni asia sentään ollut sodan arvoinen. Vysinski vastasi: "Olemme jo kauppasodassa keskenämme".
Ihan sama kuin ennenkin. Meiltä ei kysytä.
Suurvalta ei ole missään hyvän hyvyyttään. Jos se jossakin on, se on siellä siksi, että se on suurvalta.
Neuvostoliitto ei "kauppasodan" vuoksi toimita sovittua 35 000 tonnia viljaa. 8000 tonnia bensiiniä, jonka se on velkaa? Ei tule. Ostaa saisi vaihdettavalla valuutalla.
Toukokuussa 1941 Paasikivi muistuttaa Stalinia siitä, että Neuvostoliitto on sanonut irti kauppasopimuksen ja keskeyttänyt vientinsä. Tällöin Stalin lupaa Paasikivelle "mieskohtaisena ystävyyden palveluksena", että Neuvostoliitto välittömästi toimittaa maahamme 20 000 tonnia viljaa. Lupaus hämmästyttää suuresti ulkomaankauppa-asiain kansankomissaaria Mikojania, mutta viljalähetykset saapuvat Suomeen.
Hienoa, että mieskohtaisena ystävyytenä saadaan 2/3 sovitusta, mutta nyt on vain niin, että 90 % maamme tuonnista on Englannin (erityisesti!) ja Neuvostoliiton toimien seurauksena peräisin Saksasta tai kulkee sen läpi.
Sankarihaudoissa makaa 27 000 nuorta poikaa. 500 000 karjalaista on menettänyt kotinsa ja asuu perheineen lännempänä sisä-Suomen ihmisten ullakoilla. Karjalassa satokausi on parempi. Laatokan ilmastossa homma toimii ihan eri tavalla kuin jossain Nivalassa, jossa konitkin kuolevat nälkään.
Heidän kotinsa ovat tuossa aidan takana, jota vartioi muutama hulluksi tullut piippalakki.
Saksa on näyttänyt voimansa ja kykynsä. Liittoutuneet vetäytyvät Norjasta.
Englanti katkaisee Petsamon liikenteen kokonaan. Oma kenttäarmeijamme on vielä puolustusryhmityksessä, mutta äkkiäkös se siitä kääntyy.
Meiltä ei kysytä, sanotaan.
Mitäpä mekään kyselemään. Ei tässä maailmassa toiveet kanna eikä ulinat. Talvisodassa näytimme konttaavalle Euroopalle, mitä vapaa mies voi tehdä. Se on aina raskas päätös ja kova päätös mutta pelastaa äitien ja lapsien elämän. Se vaatii moraalia.
Mikä on tilannekuvan pohjalta päätökseni, kun Saksa hyökkää?
En pane miekkaani vielä tuppeen.