"Kataisella selityksen paikka"
EU-komissio torppasi kansalaisaloitteen alkuunsa
Maanantai 15.9.2014 klo 19.17
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014091518664243_uu.shtml
EU-komissio esti nimien keräämisen kansalaisaloitteeseen. (EPA / AOP)
Suuren eurooppalaisjoukon ideoima kansalaisaloite ei toteutunut, sillä EU:n komissio päätti estää nimien keräämisen aloitteeseen viime viikolla.
Vasemmistoliiton puheenjohtajan
Paavo Arhinmäen mukaan komissiolla oli sääntöjen mukaan mahdollisuus sensuroida etukäteen nimien kerääminen kansalaisaloitteeseen. Vasemmistoliitoon
Merja Kyllösen ja Arhinmäki jyrähtävät yhteisessä kannanotossaan, ettei komissio halua salassa käydyistä neuvotteluista jatkossakaan kansalaiskeskustelua.
- Kataisella ja muulla komissiolla on nyt selityksen paikka siitä, miksi he haluavat estää keskustelua ja jatkaa sopimuksen valmistelemista salassa, Arhinmäki kirjoittaa.
Komissio voi käsitellä ihmisille tärkeitä asioita eurooppalaisessa kansalaisaloitteessa, jos mukana on miljoona eurooppalaista vähintään neljäsosasta jäsenvaltioita. Tällöin päätösvalta jatkokäsittelystä säilyy komissiolla. Aloitteen tärkeimmäksi merkitykseksi jää tuolloin ihmisten aktivointi ja osallistuminen demokraattiseen päätöksentekoon.
"Suuryritykset hyötyvät"
Merja Kyllönen ja Paavo Arhinmäki vaativat selitystä kansalaisaloitteen torppaamiselle. (JENNI GÄSTGIVAR)
Euroopan Parlamentin Vasemmistoryhmä on tuominnut komission toimet. Parlamentin jäsen
Merja Kyllönen vaatii tiedotteessaan neuvotteluiden keskeyttämistä ja asioiden julkista käsittelyä.
- Sopimus hyödyttää lähinnä suurimpia yrityksiä. Samalla se heikentää valtioiden mahdollisuuksia suojella työntekijöitä, ympäristöä ja julkisia palveluita, Kyllönen sanoo ja kyseenalaistaa sopimuksen mahdolliset hyödyt.
Hänen mukaansa hyödyt ovat mitättömiä sopimuksen tuomiin uhkiin verrattuna.
- Tällainen on esimerkiksi demokraattisen päätöksenteon alistaminen ulkopuoliselle välimiesoikeudelle.
Euroopan parlamentti käsittelee huomenna kauppasopimusta Kanadan kanssa. Kyllösen ja Arhinmäen mukaan Euroopan päätösvalta omiin asioihin olisi vaarassa poistua sopimukseen sisältyvän investointisuojan myötä.
- Suuryritykset ovat jo nykyisin osoittaneet haastavansa valtioita oikeuteen, jos niiden tekemät päätökset ovat olleet ristiriidassa yritysten edun kanssa, kannanotossa sanotaan.
ANU KORHONEN
[email protected]