Kapiainen kirjoitti:Kuten jo sanoin: Minusta NATO on menettänyt alkuperäisen merkityksensä jo aikaa sitten ja sen olisi yhtä hyvin voinut lakkauttaa kuin Varsovanliitonkin aikanaan.
Aikonaan nato perustettiin agressiivisen ja expansiivisen totalitäärisen suurvallan pysäyttämiseksi ja länsimaisten demokratioiden turvaksi. Pääsipä sinne 52 yksi vähemmän demokraattinen valtio, kun 52 otettiin mukaan turkki ja kreikka.
Liiton ensimmäinen pääsihteeri lordi Ismay totesi tavoitteiden olevan "pitää venäläiset ulkona, amerikkalaiset sisällä ja saksalaiset matalana".
Varsovan liitto oli hieman eri tyyppinen "yhteenliittymä".
Nykyisin NATO:n merkitys on se, että USA hyödyntää sitä täysimääräisesti omien tarkoitusperiensä ajamiseen. NATO kun on täysin riippuvainen USA:sta, niin se tekee mitä USA sanoo.
Sallinet eri mielipiteen. Ensinnäkin päätöksenteko on muodollisesti kollektiivistä päättämistä. Viitosartiklan sitoutumisen jälkeen jäsenmaa ei ole sidottu enemmistöpäätöksiin, vaan tehdäkseen jotain, pitää ihan oikeasti suostua.
Kuinka paljon sitten jäsenmaat suostuvat USA toiveisiin vaihtelee.
Ihan turha väittää että NATO tekee mitä USA sanoo.
USA:lle NATO tuossa tilassa on mitä parhain apuväline, jonka avulla se pystyy sitomaan suurimman osan "länsimaista" omien etujensa ajamiseen ja saa siten toimet näyttämään hyväksyttävämmiltä kuin ne muuten olisivatkaan.
Afganistan on loistava esimerkki. Minusta se on tosiasiassa vain ja ainoastaan USAn operaatio, mutta kas kummaa..USA:n lisäksi alueella toimii joukkoja useimmista "länsimaista", eli NATO-maita, joiden on käytännössä pakko siellä NATO-maina olla + joukko Suomen kaltaisia "wannabe-NATO-maita", joiden on myös eräänlainen pakko siellä olla, jotta NATO-jäsenyys säilyy avoimena mahdollisuutena.
Ei sinne ollut pakko mennä minkään nato mahdollisuuden takia. kun sinne menivät länsimaat tätä pidettiin yleisesti välttämättömänä. nyt on alkanut valjeta, että kehitysmaan sotilaallinen hallitseminen ei välttämättä ole kovin helppoa, kun ei käytetä entisajan keinoja (väestön tuhoaminen kapinallisilta alueilta ja silmitön voimankäyttö).
Tämän kaiken seurauksena Afganistan onkin yhtäkkiä koko lännen yhteinen operaatio ja koska näin on, on esim. Eurooppalaisten paha tuomita operaatiota, koska niin moni Eurooppalainen valtio on siellä mukana. Afganistanissa toimii mm. Englantilaisia, Saksalaisia ja Ranskalaisia joukkoja USA:n rinnalla..eli siis kaikista kolmesta suurimmasta, äänekkäimmästä ja vaikutusvaltaisimmasta EU-maasta. Miten tässä tilanteessa EU voisi tuomita operaation?
miksi se pitäisi tuomita kun sinne lähdettiin harvinaisen konsenksuksen vallitessa?
Veikkaan, että ilman NATO:a ja NATO-jäsenyyttä aika moni maa olisi poissa Afganistanista ja niiden kanta USA:n Afganistan-operaatioon olisi toinen kuin se on nyt.
veikkaat väärin.
oletko liian nuori muistaaksesi mikä johti operaatioon vai eetkö vain seuraa kansainvälisiä tapahtumia?
juhapar kirjoitti:Kapiainen kirjoittaa viisaita sanoja. Millähän ihmeellä USA on painostanut/houkutellut muut Nato- ja kumppanuusmaat Agfanistaniin härppimään? Ja millähän ihmeen ilveellä sieltä pois selvitään?
onko asioiden seuraamisen taso näin alhainen?
kyllähän sieltä pois pääsee. pitää vain päättää. tosin jos sieltä nyt lähtee USA ja muut länsimaat, taas menee muutama vuosin niin siellä on islamofascistit vallassa seurauksineen. USAn ongelma on, että "nation building" on ollut niin huonossa huudossa, ettei siviilipuoleen ole tarpeeksi painostettu. sotilasratkaisut eivät toimi pitkällä tähtäimellä.
mitä sitten tulee natoon, on sillä tulevaisuus. vaikka neuvostoliitto ei ole olemassa, ei se venäjä minnekään ole hävinnyt. meidänkin pitäisi liittyä heti, kun nyt on mahdollisuus. kriisissä sitä ei välttämättä ole.