Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Niinistö: Nato-jäsenyys oli mahdollisuus 20 vuotta sitten

Viestiketju osiossa 'Yleinen keskustelu' , aloittaja Taitolaji, 24.11.2014.

 1. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  Asian sörssivät aikoinaan Sorsan, Holkerin ja Ahon hallituset. Kavahtakaamme heidän hengenheimolaisiaan. Paras turvamme (oman puolustuksen lisäksi) on harras toive, että Nato pitää Baltian pohjoispuolen puolustusta niin tärkeänä, että on valmis tarvittaessa auttamaan myös Suomea. EU:n poliittinen tuki on selvä, mutta kuinka kauas Lissabonin sopimus kantaa onkin siten jo toinen juttu.

  Edit: Suluissa oleva on oma huomioni!

  http://yle.fi/uutiset/presidentti_niinisto_nato-jasenyys_oli_mahdollisuus_20_vuotta_sitten/7646978

  Ulkomaat klo 8:21
  Presidentti Niinistö: Nato-jäsenyys oli (sörssitty) mahdollisuus 20 vuotta sitten

  Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi, että Suomen Nato-jäsenyys olisi ollut helppo askel 20 vuotta sitten.
   
 2. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,096
  Pisteet:
  1,286
  Vieläkö Taitolaji uskoo, että Suomessa käydään ensi keväänä oikeat Nato-vaalit, kuten uumoilitte tuossa puoli vuotta sitten? Ja kun minä vähän teitä yritin toppuutella, ettette ihan kyyneliin asti pettyisi, jos toisin kävisi. Mutta kun sitä aikuiset miehet vielä uskovat, miten kokomus suorastaan hyppyyttää Suomen Natoon...kun on presidentti, pääministeri ja niin edelleen.....myönnän, olen kirotun epäluuloinen suhteessa politiikkaan...ja silti joutuu joka kerta vielä pettymään, kun ei ollut sittenkään tarpeeksi epäluuloinen.

  Se kuuluisa juna taisi mennä, jäi sentään pikaraide. Mutta tulee se aika toinenkin ja jos nämä pöntiöt eivät tuolloin käytä tilaisuutta, niin olemme ansainneet kohtalomme.
   
  Nypykkä, YliKoo ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. Fencer

  Fencer Majuri

  Liittynyt:
  15.09.2014
  Viestejä:
  1,269
  Tykkäykset:
  1,603
  Pisteet:
  156
  Niinistön kommentti on luonnollisesti jälkiviisautta, mutta aika harva muistaakseni ehdotti NATO-jäsenyyttä EU-jäsenyyden kylkiäiseksi vuonna 1994. EU-vaalit ymmärrettiin osittain turvallisuusvaaleiksi, vaikka EU ei suoranaisesti turvallisuutta voi taata. Mutta kyllä näin jälkikäteen harmittaa, ettei sellaista kaukonäköisyyttä ollut, että NATO-jäsenyyttä olis haettu.

  NATO pitää olla yksi vaaliteema, jotta tiedetään minkälaisella mandaatilla turvallisuuspolitiikkaa hoidetaan vuodet 2015-2019. Se, onko NATO vaalien ykkösteema, jää nähtäväksi, muitakin teemoja varmasti nousee esille. NATO-jäsenyyden juna ei vielä mennyt, mikään ovi ei ole mennyt pysyvästi kiinni. Mutta se on totta, että ei NATO:n jäseneksi mennä yhtä helposti kuin 5, 10 tai 20 vuotta sitten.
   
  skärdis ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 5. jurppi

  jurppi Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  01.08.2014
  Viestejä:
  3,413
  Tykkäykset:
  7,723
  Pisteet:
  1,286
  Samaisen (tämän päivän IL) uutisen ohessa oli kysely siitä, "olisiko Suomenpitänyt liittyä Natoon 20 vuotta sitten?" Tähän 75% vastaajista sanoi kyllä.

  Toivottavasti ei käy niin että viiden vuoden päästä 100% suomalaista vastaa kyllä, olisi pitänyt liittyä..

  Ikävä kyllä nykyisen Suomen politiikan johdossa ovat sellaiset johtajat jotka jo nuorina opetettiin nöyristelemään Neuvostoliiton edessä. Minkäänlaista poikkipuolista mielipidettä ei saanut sanoa. Jopa mielipiteensä kertomattajättäminen tulkittiin neuvostovastaisuudeksi. Tämä on jättänyt pysyvän jäljen johtajiemme mieliin.

  Poliitikkojemme päättämättömyydestä johtuen tilanne on NATO-option osalta koko ajan muuttunut. Meillä on NATO-päätöstä vastustettu myös vasemmisolaisten presidenttien toimesta. Ja, edelleenkin "liukas-Erkki" Tuomioja ulkoministerinä, pyrkii kaikin keinoin saattamaan maamme takaisin Venäjän etupiiriin.

  Pahoin pelkään että olemme jo niin pitkään venyttäneet päätöksiämme ettei:
  - Suomessa ei enää uskalleta lähteä tekemään päätöstä jäsenyydestä.
  - Ei ainakaan yksin ja itsenäisesti ilman samanaikaista Ruotsin NATO-jäsenyyshakemusta.
  - Seuraava vaihe on sitten se että emme uskalla osallistua jäsenhakemukseen edes ruotsalaisten kanssa yhdessä.
   
  skärdis, YliKoo ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 6. Museo

  Museo Eversti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,511
  Tykkäykset:
  601
  Pisteet:
  316
  Eiköhän se seuraava ikkuna liittoutua sotilaallisesti aukene mahdollisesti joskus aikaisintaan puolen vuosikymmenen jälkeen kun Suomessa vaihtuu hallitus, tai joskus Putinin jälkeen 2020-luvulla, tai Ruotsin seuraavan hallituksen tehdessä omat johtopäätöksensä, tai EU:n ryhtyessä sorvaamaan uutta perussopimusta joskus hamassa tulevaisuudessa, tai Venäjän saatua suhteet länteen totaalisesti jäädytettyä esim. uhkailemalla jotain EU-maata.

  Yksi asia on varma: liittoutumisikkuna ei välttämättä ole aukia loputtomiin ja silloin pitää toimia nopeasti eikä ryhtyä tehtailemaan mitään loputtomia komiteamietintöjä.
   
  YliKoo, Tähystäjä ja yrjö tykkäsivät tästä.
 7. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286
  Johan toki käydään Nato-vaalit. Tunteita herättävän teeman alle peittyy moni paljon olennaisempi asia Suomen tulevaisuutta ajatellen. Politiikan vasemmalta laidalta kuuluu ehkä jonkilainen kuiskaus alati pahenevasta eriarvoisuudesta ja persuista irtoaa pientä pihinää maahan vaeltavista vieraista kansoista, mutta nuo tuollaiset hukkuvat valtamedian sotarumpujen kuminaan.
   
 8. jurppi

  jurppi Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  01.08.2014
  Viestejä:
  3,413
  Tykkäykset:
  7,723
  Pisteet:
  1,286
  NATO-kysymys on niitä asioita joka heijastelee vielä vuosikymmenien takaisia aikoja jolloin koko suomalainen yhteiskunta oli kiinteästi osana Neuvostoliiton etupiiriä. Samalla kun maamme politiikassa vaikutti erittäin vahva kommunistinen puolue joka osaltaan pakotti myös sosiaalidemokraat ja muutkin puolueet huomattavan nöyräksi Neuvostoliittoa kohtaan. Eihän meiltä vieläkään löydy yhtäkään oikeistolaisia aatteita edustavaa puoluetta.

  Se hieman ihmetyttää koskahan meillä oikeasti huomataan että Venäjä on polittisesti diktatuuri jossa hallitsee yksi äärioikeistolainen, kansallisuusaatetta ajavan poliittinen puolue. Venäjän nykyinen poliittinen hallinto on äärimmäisen kaukana siitä ideologisesta suomalaisesta poliittisesta liikkeestä joka edelleen näkee Venäjässä vain rauhaa rakastavan työläisten johtaman sosialistisen ystävän.
   
  elso, MeriTJ, yrjö ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 9. Museo

  Museo Eversti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,511
  Tykkäykset:
  601
  Pisteet:
  316
  Venäjä on Venäjä, mutta toisaalta jos nykymeno jatkuu niin kansa ei välttämättä koe Natoa jatkossakaan kovin houkuttelevana. Ja jos kansa vastustaa niin harva poliitikko ryhtyy tekemään poliittista itsemurhaa Suomen johdossa Naton vuoksi.
   
 10. Cold Will

  Cold Will Kapteeni

  Liittynyt:
  10.04.2014
  Viestejä:
  629
  Tykkäykset:
  619
  Pisteet:
  76
  Kansasta on vaikea saada järjellistä tolkkua Nato-jäsenyydestä koska ihmiset projisoi Suomen Nato-jäsenyyteen kaikkea mahdollista. Ihmiset vastustaa Natoa Venäjän pelon takia, Kokoomuksen inhoamisen takia, USA'n inhoamisen takia, EU'n inhoamisen takia jne jne jne. Mutta minkäs teet, Suomi jatkaa tuskastuttavan hidasta rämpimistä kohti länsimaisia valtioita.
   
  elso, Teräsmies ja skärdis tykkäsivät tästä.
 11. Jusarius

  Jusarius Kersantti

  Liittynyt:
  10.06.2014
  Viestejä:
  213
  Tykkäykset:
  443
  Pisteet:
  16
  En oikein ymmärrä Niinistön tarkoitusperiä, kun hän jatkuvasti julkisuudessa kertoo, miten juna meni jo ja miten valtavan pitkä raja meillä on Venäjän kanssa. Kannattaako niitä kortteja näyttää noin avoimesti ja sanoa Putinille, että "ymmärretään kyllä, ettet tykkää, joten ei me liitytä".

  "Tuomiojan mukaan suomalaiset ovat huolissaan siitä, että olemmeko nyt uuden kylmän sodan kynnyksellä. Hänen mukaansa kevään eduskuntavaaleissa Nato-kysymys ei tule nousemaan esiin, koska mikään puoluetta aihe ei kiinnosta."

  Ja miksi ei kiinnosta? Siksi että teeman pyörittelemisellä on vaikea saada lisäkannatusta, koska lähes jokaisen puolueen sisällä mielipiteet jäsenyyden suhteen ovat hyvin jakautuneet? Vai siksi ettei asia muka ole ajankohtainen ja tärkeä? Täällä haisee opportunismi, selkärangattomuus ja pään tunkeminen pensaaseen.
   
 12. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,434
  Tykkäykset:
  6,579
  Pisteet:
  1,286
  Teeman pyörittämisestä seuraa vaikeuksia, kun vastustaja voi ottaa helppoja lisäpisteitä syyttämällä heitä vanhusten ja lasten unohtamisesta. Poliitikolle tuo asia on selkeä ansa, joten sitä käsitellään ainoastaan hyvän taloustilanteen aikaan ja silloinkin vaalikauden alkupuolella.

  Eli nenäsi toimii mielestäni aika hyvin.
   
  elso ja Jusarius tykkäsivät tästä.
 13. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  Tämän maan Niinistöt, Lehdet, Holkerit, , Ahot, Kokkilat,Tuomiojat, Väyryset, Pekkariste ja Kääriät veljineen ja siskoineen ovat pedanneet nykytilanteen. On turha syyttää nykyisiä nuorempia poliitikkoja jos vastaan tulee turvallisuuspoliittisia pakkojarrutuksia.

  Hyi helvetti!
   
  jurppi, Tetra ja yrjö tykkäsivät tästä.
 14. Mainos 15. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286
  Voi olla puhdasta politikointia, oma mielipide tai sitten Venäjän johto on kertonut selvät sävelet jäsenhakemusta seuraavista ongelmista. Niinistö varmasti tajuaa Ukrainan perusteella, ettei apua lännestä ole tulossa, jos sillat poltetaan Venäjän suuntaan. Sen sijaan Saksalle voisi olla hyvinkin suotuisaa sotkea Suomi sotaan Venäjän kanssa, jos vastineeksi Saksa saisi pidettyä kiinni Ukrainasta. Eivät Hitleriä kannustaneet geopoliittiset haasteet ole mihinkään hävinneet, vaan Saksan nykyjohdolla on ihan sama kartta ja samat ongelmat edessään.
   
 16. rukkaskikka

  rukkaskikka Kapteeni

  Liittynyt:
  26.11.2010
  Viestejä:
  733
  Tykkäykset:
  588
  Pisteet:
  76
  "The Washington Post -lehden toimittaja Griff Witte siteeraa pääministeri Alexander Stubbin lausuntoa, jonka mukaan Suomen olisi pitänyt liittyä sotilasliitto Natoon 20 vuotta sitten. Witte kysyy presidentti Niinistöltä, onko hän samaa mieltä."

  Mainittu lehti kai nauttii jonkinlaista arvostusta, joten ehkä Niinistö on päättänyt antaa avoimen johdattelevaan kysymykseen myötäilevän vastauksen. Olisi hän voinut tietysti vastata myös:

  a) Stubb? Pitäiskö mun tuntee se?
  b) Göran Stubbin olisi pitänyt käyttää kondomia juhannuksena -67.
  c) Stubbelo nyt on täyspelle, jonka suurin meriitti on polkupyörällä uimahousut jalassa perse pitkällä ajelu, joten annanpa samaa tasoa olevan vastauksen...
   
 17. yrjö

  yrjö Kenraali

  Liittynyt:
  29.01.2012
  Viestejä:
  2,652
  Tykkäykset:
  3,178
  Pisteet:
  636

  Aivan. Tokihan oma uudelleenvalinta aina isänmaan edun voittaa...
   
  Tetra ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 18. ajs178

  ajs178 Majuri

  Liittynyt:
  21.01.2014
  Viestejä:
  1,385
  Tykkäykset:
  1,855
  Pisteet:
  156
  Mistä me tiedetään, mitä Putin on Niinistölle Sotshissa sanonut, kun siellä viimeksi kävi? Jos laittoi luun kurkkuun. Jos sanoi, että jos Nato laajenee vielä yhdenkin maan verran Venäjään päin, niin Venäjä tulkitsee sen avoimena sodanjulistuksena Naton taholta. Tämä kaikki spekulaatiota tietty, mutta kuka tietää.

  Oletteko muuten huomanneet, että Venäjän ylin johto ei likaa käsiään, vaan Suomelle uhkaviestit tulevat virkamiesten kautta. Putin käskee uhkailemaan ja myöhemmin kiistää, että ei tarvi niin tosissaan ottaa, että välillä vähän liioittelevat nuo puolustusministerit sun muut
   
  Jusarius tykkäsi tästä.
 19. yrjö

  yrjö Kenraali

  Liittynyt:
  29.01.2012
  Viestejä:
  2,652
  Tykkäykset:
  3,178
  Pisteet:
  636
  ^joo. Plausible deniability on keskeinen osa Venäjän painostus-ulkopolitiikkaa. Tosin plausible-osaan uskoo vain venäläiset.

  Ja tietty iso joukko suomalaisia ymmärtäjiä.
   
  Jusarius tykkäsi tästä.
 20. jurppi

  jurppi Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  01.08.2014
  Viestejä:
  3,413
  Tykkäykset:
  7,723
  Pisteet:
  1,286
  Juuri tällaista tarkoitin omassakin meilissäni. Suomessa vanhempi poliitikkokaarti ja toisaalta vasemmistolaiset eivät todellakaan ymmärrä mitä he itseasiassa tekevät puolustellessaan Venäjän ja Putinin toimia..

  http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288781198470.html

  Tuosta linkistä käy ilmi hyvin se minkälaista maailmankatsomusta Putin ja hänen eurooppalaiset tukijansa yhdessä edustavat.

  Putinin politiikka ja käytännön sotatoimet ovat kuin kopio Hitlerin "Mein Kampf" kirjasta. Eipä ihme että hänen kannattajansakin löytyvät aika lailla samanlaisen ideologian suunnalta..Myös Venäjällä kansalaiset suhtautuvat Putiniin aivan samalla tavalla kuin saksalaiset 1930-luvun lopulla Hitleriin. Toki kummassakin tapauksessa täydellisen propaganda-kampanjan johdosta.
   
  Maidan tykkäsi tästä.
 21. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,096
  Pisteet:
  1,286
  öööö. Muistaakseni monikin ns. nuoren polven poliitikko on suorastaan luvannut suomalaisille Nato-liiton. Stubb rohkeni jopa Usan suurlähettiläälle sen taata, kun maassamme on Kok presidentti ja pm......

  Mikä on turvallisuuspoliittinen pakkojarrutus, kerropa hieman? Onko se juurikin sitä, mistä teille jo viime talvena varovasti vikuuttelin? Tässä vaan ei taas kerran ne "lupaukset ja retoriikka" kohtaa edes huonosti todellisuuden kanssa.

  Psykologiassa tätä taidetaan kuvata kehäpäätelmäksi. Emme liity, kun pitää turvallisuuspoliittisesti pakkojarruttaa ja hyvinä aikoina ei raatsita rasittaa suhteita itään....mikähän aikaikkuna ja olosuhteet tarvitaan, jotta liittohakemus lähtee mennä ornahtelemaan? Onko sinulla, Taitolaji, joku kuvaus sille tilanteelle, jolloin "aika on sopiva"?

  Olisi pitänyt olisi pitänyt ja olisi pitänyt. Helpompi on siis sälyttää vastuu "niille, jotka eivät ymmärtäneet liittoutua" kuin ottaa askel, ja liittoutua. Ja keksiä kuvaus: tuva pakkojarrutus. Nauraahan näille jutuille jo kaikki tundran korpitkin.
   
 22. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,096
  Pisteet:
  1,286
  Eihän tämä ole mikään uniikki venäläistapa toimia. Ainahan virkamiesten osuus on sanoa jotain ja poliittinen päätöksenteko voi vielä tehdä toisin. Ihan normikauraa kaikille valtiotoimijoille. Pelataan liikkumavaraa. Ja roolitetaan touhuja. Viesti menee perille.
   

Jaa tämä sivu