Bodyguard kirjoitti:Omalta osaltani ehkä se kaikkein raskain asia kertauksissa oli unen puute. Siitä kärsi tarkkaavaisuus ja ärtyi helposti aika pienillekin jutuille. Unta oli kyllä periaatteessa se 6-8 tuntia vrk:ssa, mutta kun se uni oli sellaisissa 1-2 tunnin pätkissä.
Erittäin hyvä huomio siinä mielessä, että tutkitusti unenpuute laskee voimakkaasti ja nopeasti kehon anabolisten hormonien, kuten testosteroni, tasoa ja sitä kautta vaikuttaa nopeasti fyysiseen suorituskykyyn sekä suoraan, että välillisesti palautumisen selvänä hidastumisena.
On olemassa useampiakin tutkimustuloksia jotka osoittavat unenpuutteen laskevan tehokkaammin hormonitasoja kuin mitä tekee kova fyysinen rasitus. Kova fyysinen rasitushan jopa hetkellisesti nostaa kehon anabolisten hormonien tasoja..kääntäen ne kyllä sitten aika nopeasti laskuun. Kuitenkin johtopäätös on tästä aika helppo vetää:
Kova fyysinen rasitus yhdistettynä unenpuutteeseen ajaa erittäin nopeasti kovemmankin karjun tilaan, jossa anabolisten hormonien tasot ovat pysyvässä laskusuunnassa..ja suorituskyky sen johdosta koko ajan heikkenevä.
Unen..ja ennenkaikkea LAADUKKAAN unen määrä on siis aivan olennainen osa sotajoukon suorituskyvyn säilyttämistä!
Esim taitamattomasti lämmitetty teltta, jossa lämpötilanvaihtelu on jatkuvaa, tuhoaa hyvin tehokkaasti unen laadun. Sotilas voi olla unessa vaikka 10h, mutta hänen elimistönsä joutuu koko ajan tasaamaan lämpötilanvaihteluita, joka aikaansaa sen, että uni on katkonaista..josta taas seuraa se, että ne toiminnot joiden pitäisi elimistössä tapahtua käynnistämään hormonituotanto, jäävät käynnistymättä....ja kierre on valmis!
Laadukkaan unen riittävän määrän takaaminen on siis yksi olennaisimmista asioista suorituskyvyn säilyttämisen kannalta. Sitä ei kuitenkaan ole vielä toistaiseksi oikein ymmärretty.