OldSkool
Kapteeni
doria-siteltä löytyi minulle varsin tuore opus jota ei ole täällä havaintojeni mukaan vielä avattu. Rekkedal, Mälkki "Nykyaikainen sotataito – sotilaallinen voima muutoksessa" on peräti 593-sivuinen oppikirja, MPKK:n käyttöön, neljäs versio, verkkokäyttöön.
En ole tuota vielä lukenut mutta halusin laittaa nimenomaan tänne Taktiikka ja Strategia -puolelle, nojatuolikenraalien ja von Clausewitz-fanien iloksi. Vaikka onhan se laajalti myös sotahistoriaa käsittelevä kirja.
doria esittelee tätä mm näin:
ja itse teoksen introssa kuvataan mm että
"Lukeminen kannattaa aina!"
En ole tuota vielä lukenut mutta halusin laittaa nimenomaan tänne Taktiikka ja Strategia -puolelle, nojatuolikenraalien ja von Clausewitz-fanien iloksi. Vaikka onhan se laajalti myös sotahistoriaa käsittelevä kirja.
doria esittelee tätä mm näin:
Nykyaikainen sotataito – sotilaallinen voima muutoksessa esittelee nykyaikaisen sotataidon keskeisiä ja ajankohtaisia piirteitä. Painopiste on sotateorioissa ja operaatiotaidossa. Tähän liittyen tarkastellaan erityisesti liikesodankäynnin teoriaa, koska sillä on ollut 1970-luvulta alkaen merkittävä rooli sodankäyntiä koskevassa keskustelussa. Myös puolustushaarojen yhteisoperaatioita käsitellään osana sotataidon nykyisiä trendejä. Kirja ei ole siis perinteinen kuvaus Napoleonin sotien jälkeisen ajan sotahistoriasta. Se pyrkii sen sijaan osoittamaan meidän aikaamme asti ulottuvien sotaan liittyvien ajatusten ja teknologisten trendien kehittymisen. Kirjassa on myös kiinnitetty huomiota sotaan inhimillisenä ilmiönä. Näitä ajatuksia on tuotu esiin erityisesti valittujen sotateoreetikoiden ja sodankäynnin filosofien kautta. Kirjassa pohditaan sotataidon historian lisäksi myös kylmän sodan päättymisen jälkeistä aikaa ja näistä kokemuksista mahdollisesti johdettavia trendejä.
Sotaa on yleensä käyty maa-alueiden, voimavarojen ja kansojen hallinnasta, vaikka aseellisen konfliktin puhkeamiseen on luonnollisesti muitakin syitä. Sota on syttynyt, kun osapuolet eivät ole voineet päästä keskenään hyväksyttävään ja rauhanomaiseen ratkaisuun sisäpoliittisesti tai valtioiden tai liittoutumien välillä. Tavanomaisten sotien tarkastelu ei toisaalta anna kattavaa kuvaa sodankäynnin kokonaisvaltaisesta muuttumisesta, koska erityisesti nykyaikaa leimaa yhä enemmän epätavanomainen sodankäynti, sissisodat sekä matalan intensiteetin konfliktit. Tämä kirja on tarkoitettu opetuskäyttöön sotilasopetuslaitoksissa (alun perin Ruotsissa ja Norjassa). Sotilasalaan liittyvä kansainvälinen yhteistyö saattaa lisääntyä Euroopassa tulevina vuosina. Tämä merkitsee sitä, että entistä useampien upseerien mutta myös poliitikoiden tulee tuntea sotataitoon liittyvät kansainväliset termit sekä keskeiset ongelmanasettelut sotatieteissä sotateorian sekä sotahistorian aloilta. Luonnollisesti tämän tietämyksen tulee olla myös osa siviiliasiantuntijoiden asevoimia koskevaa taustatietoa.
ja itse teoksen introssa kuvataan mm että
Lähes vuosikymmen on kulunut N. M. Rekkedalin Modern Krigskonst -julkaisun kääntämisestä
ja toimittamisesta Maanpuolustuskorkeakoulun oppikirjaksi. Kirjan neljännen painoksen
saatteena totesin, että ”konseptin kopiointi ei saa olla vain kopiokonetyötä.
<snip>
Rekkedalin käännösteoksen suosioon on toisaalta selvä syy: hän kirjoittaa sodankäynnistä
käytännönläheisesti ja Carl von Clausewitzia tulkiten, ja on siksi erityisen sopivaa suomalaisille
lukijoille, jotka löytävät sodankäynnin kokemusläheisistä esimerkeistä ja todellisten ilmiöiden
historiatieteellisistä kuvauksista tarvitsemaansa konkretiaa.
"Lukeminen kannattaa aina!"