Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Huonompi juttu, onko tarkempia taustoja tai lukuja?
http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/kertauskutsut-eivat-kiinnosta/1953800
Kertausharjoitusten lisääntyminen aiheutti erikoisen ilmiön - "Aika räjähdysmäinen kasvu on ollut"
Puolustusvoimat aikoo ensi vuonna kutsua kertausharjoituksiin viime vuosia enemmän reserviläisiä. Kertausharjoitusten määrän kasvu heijastuu usein myös täydennyspalvelukseen hakeutuvien määrään.
Jukka-Pekka Räsänen
19.12.2014 04:55 (19.12.2014 08:29)
Puolustusvoimien reservistä on tänä vuonna halunnut päästä pois enemmän varusmiespalveluksensa suorittaneita kuin koskaan aiemmin Siviilipalveluskeskuksen historiassa. 18. joulukuuta mennessä niin sanottuun täydennyspalvelukseen oli hakenut jo 317 reserviläistä, kun viime vuonna reserviläisyytensä siviilipalvelukseksi halusi muuttaa 72 henkeä.
– Tänä vuonna tahti rupesi näkymään jo alkuvuodesta. Aika räjähdysmäinen kasvu on ollut, Siviilipalveluskeskuksen johtaja Mikko Reijonen kertoo.
Varusmiespalveluksen käynyt voi kieltäytyä reservistä ja sitä kautta esimerkiksi kertausharjoituksista hakemalla täydennyspalvelukseen. Viiden päivän täydennyspalveluksen jälkeen reserviläinen siirtyy asevelvollisesta siviilipalvelusvelvolliseksi.
– Suurin yksittäinen tekijä on, että kun on paljon kertausharjoituksia, hakeudutaan herkemmin myös pois reservistä. Yleisimmin se menee niin, että jos kertauskutsu ei sovi elämäntilanteeseen tai omaan ajatusmaailmaan, siitä yritetään ensin saada vapautusta työnantajan todistuksella. Jos se ei onnistu, saatetaan lähteä täydennyspalvelukseen, Reijonen selvittää.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana täydennyspalvelukseen on hakeutunut keskimäärin 160 reserviläistä vuodessa. Yli 300 hakemusta ei ole tullut koskaan aiemmin.
Everstiluutnantti Jari Enberg Maavoimien esikunnasta arvelee nousun taustalla olevan paljon yksittäisiä syitä.
– Aluetoimistoilta tuli meille tänä vuonna täydennyspalvelushakemuksia etenkin samaan aikaan, kun meillä oli Turun suunnalla kansainvälinen harjoitus. Voihan olla, että joku äänestää kansainvälistä toimintaa vastaan tällä tavalla, hän huomauttaa.
Lue aiheesta lisää perjantain Savon Sanomista
Paljon mahdollista, että täydennyspavelukseen on hakeutunut enimmäkseen niitä ihmisiä joilla ei olisi muutenkaan sijoitusta 1.1.2015 alkaen.
Tai sellaisia henkilöitä, joiden panos tositilanteessa olisi ollut lähellä nollaa, tai jopa miinuksella (mielialan myrkyttäjiä jne.)
Minusta on hyvä, että tällaiset henkilöt karsiutuvat pois mahd. aikaisessa vaiheessa. Nyt kun kerran KH-päiviä on luvassa edes jonkin verran lisää, ne suuntautuvat motivoituneille henkilöille, joiden panos/hyöty jo KH:ssa, puhumattakaan kovasta tilanteesta, on suurella todennäköisyydellä keskimääräistä parempi.
Toni Wirtanen kertoo kertaamisistaan:
Digilehti:
http://view.24mags.com/publication/ruotuvaki/001ff86a2f435aa7512c215fcc170917#/page=1
On mahdollista. Kun valmiutta nostetaan voidaan kuitenkin ottaa "vakaumuksen tarkastuslautakunnat" käyttöön jotka määrittelevät onko vakaumus aito ja onko vaade perusteltu. Lisäksi valmiuslain työvelvollisuus koskee myös siiviilipalvelusmiehiä. Lisäksi asevelvollisikäisten liikkumisvapautta voidaan rajoittaa ml. rajat.? Onko Suomen lainsäädännön mukaan mahdollista siirtyä reservistä siviilipalvelukseen, jos liikekannallepano tai joustava valmiuden kohotus on käsketty? Tunteeko kukaan lakia tämän mukaan?.
On mahdollista. Kun valmiutta nostetaan voidaan kuitenkin ottaa "vakaumuksen tarkastuslautakunnat" käyttöön jotka määrittelevät onko vakaumus aito ja onko vaade perusteltu. Lisäksi valmiuslain työvelvollisuus koskee myös siiviilipalvelusmiehiä. Lisäksi asevelvollisikäisten liikkumisvapautta voidaan rajoittaa ml. rajat.
Tässä kohtaa on hyvä pohtia sitä, että miten liikekannallepano Suomessa onnistuisi. Paljon on puhuttu siitä, että miten voi olla, että Suomen 5.5 miljoonan kansasta saadaan 230 000 miehen SA-joukko (n. 5% väestä), mutta Ukrainan 40 miljoonan kansasta ei saada edes puolta tästä eli 2.5% väestä = 1 000 000 miestä. Sitten on haukuttu, että ovat surkimuksia, kun eivät saa mitään aikaiseksi.
Mutta pointtini on, että Suomen liikekannallepanoa EI OLE KOSKAAN testattu (siis 70 vuotta sitten, mutta sen jälkeen). Kuinka moni liikekannallepanomääräyksen saaneesta hakeutuisi siviilipalvelukseen, jos käsky käy? Onko Suomen lainsäädännön mukaan mahdollista siirtyä reservistä siviilipalvelukseen, jos liikekannallepano tai joustava valmiuden kohotus on käsketty? Tunteeko kukaan lakia tämän mukaan?
Ukrainan osalta homma juontuu varmasti siihen, mitä joku Ukrainalainen upseeri jossain yhteydessä asiasta sanoi.. Heillä ei tosiasiassa ole koulutettu armeijaa (sotilaita reserviin) enää vuosikausiin = ei yksinkertaisesti ole koulutettua reserviä. Siihen kun lisää sen, ettei ehkä ole sitä kansallista, laajaa tahtotilaakaan niin....
Meilläkin taatusti osa palvelukseen käsketyistä jää tulematta, osasta ei syytä tai toisesta pysty ja kykene ja osasta ei muuten vain ole - mutta siinäpä se onkin, mikä monesti on nykykeskusteluissa unohtunut: meilläpä on kenttäarmeijan verran koulutettuja sotilaita reservissä sijoittamattomina - yksi kun ei tule tai ei muuten pysty, löytyy tilalle kymmenen halukasta ja kyvykästä.
Toki tietysti sitten voisi keskustella siitä, pitäisikö tehdä enemmän työtä että nimenomaan ne halukkaat ja kyvykkäät löytyisivät jo nyt etukäteen. No, kyllä varmasti niinkin, mutta avainkysymys on mielestäni kuitenkin maanpuolustustahto, joka suomalaisille on mitä ilmeisimmin ainakin vielä hyvin korkealla. Se takaa sen, että niitä halukkaita ja kyvykkäitä löytyy ensilähtöönkin riittävästi - siis niin paljon, ettei homma kaadu, vaikka niiden haluttomien tilalle hetki etsitään sitä kyvykästä ja halukasta.
Onko vaativiin erikoistehtäviinkin koulutettu ns. varamiehiä? Esim. CV90-vaunun miehistöjä? Mikä on koulutettujen miehistöjen määrä suhteessa vaunujen määrään? Hornettien osalta muistan lukeneeni, että meillä olisi 1,8 lentäjää per Hornet koulutettuna.
Meinaan vain, että totta kai joku kiväärimies voidaan korvata helposti ja suht nopeasti, mutta jos on joku erikoisempi aselaji ja tehtävä, niin voi olla hankalampi siinä kiireessä alkaa kouluttamaan, vaikka halukkaita olisikin
Siinä selviää jos joku on paikalla joka pääsee järjestelmiin, mutta voi olla että vaativat ensin yhteyden oton ja asiointiajan varauksen. Suosittelen laittamaan meiliä tai soittamaan että ei tule turhaa reissua.Varmasti tähänkin on jo vastattu, mutta kysynpä silti. Eli jos kävelen aluetoimiston tiskille huomenna ja kyselen sijoituksesta, niin selviääkö se siinä samantien vai pitääkö odotella pidempään?
Hmm.... kuulostaa kuitenkin vähän huonolta jutulta... siis että loppupeleissä sotiminen olisi vapaaehtoista. Olisi tosi hyvä juttu, jos tehtäisiin ns. pilliin vihellys harjoitus, jossa etukäteen ilmoittamatta lähetettäisiin palvelukseenastumismääräykset esim. 50 000 reserviläiselle ja katsotaan kuinka moni ilmoittautuu PERKiin ja kuinka moni sivariin.
Muutama sata ukkoa ei kokonaisuudessa meinaa yhtään mitään. Hyvä vaan että hakeutuvat itse ajoissa pois ringistä.
Joo mutta muutama sata ukkoa kuinka monesta? Jos 3000 miestä kutsuttiin harjoituksiin ja 300 siirtyi sivariin, niin tämä on jo 10%. Tarkoittaa SA-vahvuuksissa jo 23 000 kieltäytyjää.