Omat kuvat mistä vain aiheesta

Pihatonttu

Ylipäällikkö
Laitetaanpas kuvia tosta mun karanteeninäkkäristä tännekin.

Ensin kuva kokonaisesta näkkäristä täytteineen kahvikupin vieressä.


Hengästyttävä näkkäri-1940.jpg

Sitten kuva kvartaaleihin jaetusta näkkäristä 1.25 litran kannun edessä. Kvartaali lautasella. Sinapilla tursutettu nakinpuolikas antaa myös mittakaavaa. (Kokonaisen näkkärin kuvassa noi kaksi nakinpuolikasta vähän kuin hukkuvat näkyvistä. Ne ovat vasemman reunan kirsikkatomaattien ja suolakurkkujen välissä.)

Näkkärin paloja-1942.jpg

Näin karanteeni-säännöstely-pula-aikana pitää säilyttää kohtuus kaikessa. Esim. yksi näkkäri kohtuullisten täytteiden kanssa on hyvä paastonajan aamupala.
 

Baltriber

Majuri
Ihailtavan hienosti kytketty.
näistä kyseisen hahmon kytkennöistä ja muista pikkurempoista sais kyllä aikaan sellasen rakennusvirheitä käsittelevän kokoelmateoksen. Antitalotohtori.

osittain tää on kyllä omaakin vikaa. Jos oppis virheistään, mutta kun tää on jo kolmas (ja viimeinen ja pahin) talo mitä tuo kyseinen (nyt jo vissiin viimeiseen kytkentään menehtynyt) tyyppi on vähän laitellut. Edellisessä paikassa oli kaksi taloa ja tämä nykyinen on aikanaan rakennettu tuon edellisen maille. Edellisessä se oli vaan vähän ”remppaillut” esivanhempiensa rakentamia. Tämä on valitettavasti kokonaan hänen kättensä työtä.

tulee muuten rumaa jälkeä kun mökin kyökissä räjähtää ponupannu ja ryhdytään keittiöremonttiin pikaisella aikataululla ja nollabudjetilla.. vesiputket on hyvä tulpata superlonilla ja kaikessa kiireessä unohtaa kiinnittää keittiön kaapit. Ei siinä muuten mutta rempan jälkeen vierähti kaksi vuosikymmentä kun mökki oli käyttämättä.. sitten laitettiin vedet päälle. Ei tullut myyjä kertoneeksi että saattoi jäädä vähän kesken aikanaan :ROFLMAO:
 

Pihatonttu

Ylipäällikkö
Älä kysy tuommoisia vaikeita. Joku zoomattava objektiivi on muttei hajuakaan numeroista. Olen täysi amatööri kuvaaja.
Pikakurssi:

Pidempi polttoväli eli telepää tarkoittaa sitä että tötterö on tungettu silleen pitkäksi tai muuten niin, että mahdollisimman iso osa kuva-alasta rajautuu pois.

Telepää eli pitkät polttovälit tuottavat lyhyempää syväterävyysaluetta, jolloin tausta blurrautuu kivasti. Lyhyemmillä polttoväleillä sama saadaan aikaan käyttämällä isompaa aukkoa.

Eli tavallaan voit ajatella, että jos leikkaisit tietyn paksuisesta putkesta - vaikka 4-5cm paksusta muovirööristä eri pituisia pätkiä, niin näkisit niiden läpi katsoessasi eri määrän maailmaa. 2cm eli 20mm pitkän pätkän läpi katsoessa näkisit hyvin laajakulmaisesti maailmaa. 30cm eli 300mm pitkän putken läpi näkisit paljon suppeamman kuvan.

Eli jos olisi käytössä vaikka zoomitötterö, josta löytyisi tämmöisiä numeroita:
75-300/4-5.6 niin nuo numerot kertoisivat että tötterön polttovälialue olisi 75mm viiva 300mm. Valovoimasta ne kertoisivat että 75mm asennossa putken valovoima olisi 4 ja 300mm asennossa 5.6.

Valovoima voi olla häkellyttävä luku. Se kannattaa ajatella yks per jotain -kaavalla. Kakkosen valovoima 1/2. Puolet tötteröön tulevasta valosta pääsee perille. Nelosen valovoima on 1/4. Neljäsosa töttöröön tulevasta valosta pääsee perille. Kuudentoista valovoima on 1/16. Kuudestoistaosa valosta pääsee perille.

Iso aukko tuottaa lyhyen syväterävyysalueen. Pieni tuottaa pidemmän.

Hyvin karkeasti voisi sanoa, että pitkiä teleputkia lukuunottamatta noin 2.8 on sellainen valovoima eli aukkoarvo, että voidaan puhua valovoimaisista eli nopeista objektiiveista. Nelosta isommat ovat pimeitä.

Putken teoreettinen maksimiterävyys on sidoksissa sen valovoimaan. Mitä valovoimaisempi lasi, sitä terävämpi se teoriassa voi olla. Käytännössä optiikat ovat yleensä terävimmillään noin kaksi aukkoa himmennettyinä eli silloin kun aukkoarvo on himmennetty tuplaten isompaan lukuun. Jos obiskan valovoima on 1.4 niin se on yleensä terävimmillään noin 2.8 huituvilla. Jos valovoima on 5.6 niin se pitää usein himmentää yhteentoista asti ennen kuin piirto ja kontrasti ovat parhaimmillaan.

Itse kuvaustilanteiden joustavuutta tavoittelevat ihmiset pyrkivät yleensä suureen polttovälikattavuuteen hankkimalla zoomeja. Syväterävyyden hallintaa painottavat pyrkivät yleensä hankkimaan valovoiimaisia laseja. Iso osa niistä on ns. kiinteäpolttovälisiä (prime) eli niillä voi tarkentaa muttei zoomata.

Journalistisessa käytössä ja muussa sellaisessa missä sekä polttovälien kattamisen tarve on suuri että halutaan maksimoida visuaalista hallintaa käytetään usein 2.8 -valovoimaisia zoomeja.

Jos kamerassasi on ns. käyttöaukolle himmentämisen mahdollisuus, niin voit jo ennen kuvan ottamista tarkistaa että miltä kuvan syväterävyys tulee kuvassa näyttämään. Filmiaikana se oli tärkeää. Nykyisiin voi yhtä hyvin ottaa kuvan ja katsoa siitä. Sitten voi säätää aukon mieleisekseen ja ottaa toisen.

Jos katsot mun kuvia tässä ketjussa, niin huomaat, että valkkaan yleensä kuva-alalta kapean syväterävyysalueen haluamaani kohtaan ja annan muun blurrautua. Sillä tavoin kohdistan huomion juuri siihen asiaan + visuaaliseen vaikutelmaan, johon haluan.
 

Pihatonttu

Ylipäällikkö
Vaimo etätyöskenteli suljetun oven takana. Lapset etäopiskelivat, etäsairastivat ja etäpäiväkoteilivat. Niinpä päätin törkeän roistomaisen kelmisti livahtaa etädokumentoimaan Uusimaan kieltolakisulkua.

Ymmärrämme hyvin että pääkaupunkiseudun asukkaille ei pääsiäis- ja kriisiaikana voi tarjota mämmiä voimakkaampia viljatuotteita. Eivät sivistymättömät ressukat tietäisi mitä tehdä niillä. Joten olemme varmaan kaikki yhtä mieltä siitä, että Uusimaan sulku on aiheellinen.

Tunnelma barrikaadeilla oli rauhallinen. Vain konepistoolin satunnainen sarja katkaisi silloin tällöin lokkien iki-ihanan laulun.

Pakko sanoa, että viher-vasemmistolaisessa maassamuuttopolitiikassa on sellaista tomeruutta, jota kaiken maailman keskusta-oikeistonynnyily mediannuoleskeluineen ei saa aikaan. Tällä kertaa kukaan ei sano, että saapujien motiivien epäileminen on rasismia. Kaikkien motiiveja epäillään ja se on ihan oikein.

Tulossa olevan laman torjuntaan osallistutaan myös vaihtamalla poliisin käytössä oleva kalusto edustavampaan ja nopeampaan. Se on erinomaista elvytystä.

Uudenmaan kieltolaki-2032.jpg

Onneksi pääsin livahtamaan takaisin kotiin niin ettei vaimo huomannut että olin käynyt jossain.

Oli kyllä jännittävä reissu!
 
Viimeksi muokattu:

Pihatonttu

Ylipäällikkö
Harvinainen ökyauto sattui ajamaan luonnonvalostudiooni. Paikalle sattui myös palomies ja tuntematon poika ihastelemaan muskelihärveliä.

Keltainen Kopra-2068.jpg

Myötävalo. Viilutettu "lattia". Taustan ja lattian suhteellinen tummuus nostaa auton pääosaan. Tätä on korostettu erittäin lyhyellä syväterävyysalueella.

Yritin istahtaa ajoneuvoon päästäkseni koeajolle, mutta se katosi oudosti juuri kun sain ahterini parkkeerattua sen päälle.
 

Herman30

Greatest Leader
Pietari Suuren merilinnoituksen tulenjohtotorni, johti tulta vieressä sijaitsevalle rannikkotykkipatterille. Sijaitsee tuossa pienessä aukeassa mikä näkyy metsssä.
Tykkiasemat ovat tuosta muutama sata metriä oikealle. Koko paikka on n. 10km Tallinnasta länteen.

 
Viimeksi muokattu:
Top