Oulun seksuaalirikokset ja raiskaukset

Bwana

Kapteeni
Ananasläpsyttelija ja Karjalan evakot ihan eri asia, päässä vikaa sellaisella joka ei sitä ymmärrä. Karjalan evakot olivat suomalaisia ja operaatio maan sisäinen muuttoliike pois sotatantereelta.
Juu näät, kylhä se silviisii ol jot kyl meijä iso-tät porukoinee ja ol just niinko nää irakkilaiset ko hyö Polviseläst taipaleel läht. Kolme veljee heil rintamal olkii tuollo et ei siin apuja juur ollu, kaik onneks kotio pääsivät ja vaa yhel ol takas tulles rautaa seläs niinko kilo ruuviloit olis haulikol ammuttu.

Että mua sitten harmittaa isolla veellä tuo rinnastus.
 

hansai

Supreme Leader
Dyynikojootit oli ottaneet ohjeen liian kirjaimellisesti...onneksi jäi kesken.

MIEHET JAHTASIVAT 15-VUOTIASTA NELLIÄ KOTIIN ASTI: KOULULAISTYTTÖ PAKENI HENKENSÄ EDESTÄ - HURJA TOSITARINA OULUN SEKSIRIKOSVYYHDISTÄ!
17.1.2019 06:58
Oulua ja koko Suomea ravistelee ennennäkemätön seksirikosvyyhti, jossa useita ulkomaalaistaustaisia miehiä epäillään alaikäisiin tyttöihin kohdistuneista rikoksista.

Tapahtumat ovat saaneet niin oululaisnuoret kuin vanhemmat varpailleen, ja moni haluaa puhua kokemuksistaan.

Seiska tapasi 15-vuotiaan Nellin (nimi muutettu), jolla on tuore, omakohtainen uhkaava kokemus kerrottavanaan. Haastattelu on tehty Nellin perheen luvalla.

MIESKAKSIKKO LÄHESTYI
Perjantai-iltana 4. tammikuuta Nelli oli Oulun keskustassa tapaamassa kavereitaan. Nellin kotipaikkakunnalle on Oulusta matkaa noin 30 kilometriä, ja hän päätti lähteä hyvissä ajoin bussilla kotiin.

Nelli meni odottelemaan bussin lähtöä Isokadulla sijaitsevaan Valkean ostoskeskukseen. Siellä hänen luokseen tuli kaksi tuntematonta ulkomaalaistaustaista miestä.
– Lähde meidän mukaamme, miehet pyysivät Nelliä.

Painukaa vittuun, Nelli kertoo vastanneensa, jolloin miehet siirtyivät hieman kauemmas.

He jäivät kuitenkin seisoskelemaan lähietäisyydelle.


Valkean ostoskeskus on nuorten suosima ajanviettopaikka.


SAMAAN BUSSIIN
Nellin lähdettyä bussipysäkille miehet yllättäen seurasivatkin häntä bussiin. Toinen miehistä istuutui Nellin takana olevalle penkille.

Tässä vaiheessa Nelliä pelotti niin, että hän painoi pysäytysnappia, ja bussin pysähdyttyä hän siirtyi istumaan lähemmäs kuljettajaa.

Matkan päätteeksi Nelli nousi jäädäkseen bussista pysäkillä, josta on matkaa hänen kotiinsa noin 200 metriä. Taas miehet seurasivat Nellin liikkeitä. Hekin päättivät jäädä pois samalla pysäkillä.

Nelli lähti juoksemaan heti bussin ovien avauduttua eikä jäänyt odottamaan, olisivatko miehet sanoneet hänelle enää mitään.

Nelli oli kotiin päästessään hengästynyt ja kertoi äidilleen juosseensa koko matkan. Kerran hän oli kääntynyt katsomaan, seuraavatko miehet häntä ja oli pelännyt miesten saavan selville, missä hän asuu.

https://www.seiska.fi/Uutiset/Miehet-jahtasivat-15-vuotiasta-Nellia-kotiin-asti-koululaistytto-pakeni-henkensa-edesta
 

hansai

Supreme Leader
Poliisilla on kahden ja puolen vuoden työ yksinomaan näitä tapauksia pöydällä..

Oulussa tutkittavana 160 lapsiin kohdistuvaa seksuaalirikosta – tuoreen tapauksen tutkinta aloitetaan aina viipymättä

Julkaistu: 17.1. 11:54

Oulun poliisi selvitti viime vuonna 64 lapseen kohdistuvaa seksuaalirikosta.

Oulun poliisilaitoksen alueella on avoimia, rikostutkinnassa olevia lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia 160 kappaletta. Luku sisältää kaikkiin 0–17-vuotiaisiin kohdistuneet lapsen seksuaaliset hyväksikäytöt, niiden yritykset, törkeät tekomuodot, törkeät raiskaukset sekä lapsen houkuttelemiset seksuaalisiin tarkoituksiin.

Viime vuonna Oulun poliisille ilmoitettiin kaikkiaan 161 lasten seksuaalista hyväksikäyttötapausta. Niistä 55 luokiteltiin törkeiksi. Poliisi selvitti vuonna 2018 kaikkiaan 64 lapseen kohdistuvaa seksuaalirikosta.

Kaikkiaan lapsiin tai aikuisiin kohdistuneista seksirikoksista tehtiin Oulun alueella viime vuonna 257 ilmoitusta. Niistä poliisi selvitti 116 tapausta. Oulun poliisilaitoksen alueeseen kuuluu seitsemän asemaa: Oulu, Haukipudas, Liminka, Muhos, Suomussalmi, Ylivieska ja Raahe.

Rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisilaitokselta sanoo, että jos alaikäinen raiskataan tai hän joutuu muutoin törkeän seksuaalirikoksen uhriksi ja hän tekee siitä ilmoituksen, tutkinta aloitetaan välittömästi.

– Lapsen kuuleminen sekä tarvittavat seksuaalirikostutkimukset (seri) tehdään viipymättä. Jos asiasta on kulunut jo aikaa vaikkapa kuukausia, se ei ole rikostutkinnan juttupaljoudessa enää ensimmäisen kiireellisyysluokan asia. Tästä huolimatta kaikki epäillyt rikokset kuitenkin tutkitaan, hän huomauttaa.

Lasten kuulemisessa on Kiiskisen mukaan jonoa Oulussa. Sitä on pyritty lyhentämään keskittämällä työvoimaa juttuihin.

– Väkivaltatutkinnassa lähtökohta on se, että otamme hoitoomme aina vakavimmat, kiireellisimmät sekä tutkinnallisesti kriittisimmät rikokset ja teemme tätä harkintaa päivittäin. Harkintaan liittyy monenlaisia seikkoja, jotka vaikuttavat asian etenemiseen poliisissa.

https://www.is.fi/oulun-seutu/art-2000005968492.html
 

hansai

Supreme Leader
Seksuaalirikosilmoitukset lisääntyvät, mutta rikokset näyttäisivät vähentyneen
Kotimaa14:12
STT
Valtaosa seksuaalirikollisuudesta on piilorikollisuutta.Raiskauksia ilmoitettiin noin 1 340, eli kasvua vuodesta 2017 oli yli seitsemän prosenttia. Poliisi partioi Oulussa 13. tammikuuta 2019. LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

Viranomaisten tietoon tulleiden seksuaalirikosten määrä kasvoi viime vuonna liki 14 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Raiskauksia ilmoitettiin noin 1 340, eli kasvua vuodesta 2017 oli yli seitsemän prosenttia.

Lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä tuli viranomaisten tietoon noin 1 360, mikä on liki 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Tilastokeskus huomauttaa, että viranomaisten tietoon tulleiden raiskausten ja hyväksikäyttöjen määrä vaihtelee vuosittain paljon. Tilasto viranomaisten tietoon tulleista rikoksista kertoo sen, kuin paljon rikosilmoituksia viranomaisille on tehty.

Seksuaalirikosten todellista määrää on vaikea selvittää. Valtaosa seksuaalirikollisuudesta on piilorikollisuutta, eli siitä ei ilmoiteta. Ilmoitusten määrän kasvuun on voinut vaikuttaa esimerkiksi poliisin toiminnan tehostuminen ja ilmoitusherkkyyden kasvu.

Kansallisen rikosuhritutkimuksen mukaan seksuaalinen väkivalta ei ole viime vuosina lisääntynyt. Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin (Krimo) tutkimuksen mukaan seksuaalista väkivaltaa kokeneiden määrä on pysynyt enintään kahdessa prosentissa.

"Vuosien 2013–2017 välillä ei ole tapahtunut mitään muutoksia seksuaalirikosten yleisyydessä. Se on vaihdellut yhden ja kahden prosentin välillä, mitä ihmiset ovat uhritutkimuksissa kertoneet", sanoo Krimon suunnittelija Petri Danielsson STT:lle.

Tutkimukseen on vastannut yli 6 000 suomalaista 15–74-vuotiasta.

Viimeisin lapsiuhritutkimus on toteutettu vuonna 2013. Sen perusteella myöskään lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ei ole yleistynyt. Sen sijaan se on vuodesta 1988 vähentynyt.

Vuonna 1988 tutkimukseen vastanneista 9.-luokkalaisista seksuaalisesta hyväksikäytöstä kertoi 14 prosenttia tytöistä ja viisi prosenttia pojista. Vuonna 2008 vastaavat luvut olivat tytöillä seitsemän ja pojilla yksi prosentti. Vuonna 2013 hyväksikäytön uhriksi kertoi joutuneensa neljä prosenttia ja pojista yksi prosentti.

Tutkimus huomauttaa, että muutos on päinvastainen, kun vertaa tuomioistuimissa käsiteltyjen tapausten määrään, joka on 2000-luvulla selvästi kasvanut.

"Tulos vahvistaa oletusta siitä, että tosiasiassa hyväksikäyttötapausten määrän sijaan viime vuosina on lisääntynyt viranomaiskontrollin ja kiinnijäämisriskin myötä tapausten ilmitulo", tutkimuksessa sanotaan.
Lapsiuhritutkimuksen on toteuttanut Poliisiammattikorkeakoulu.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/kotimaa/artikkeli-1.363403
 

hansai

Supreme Leader
Oulussa on tullut ilmi kymmenen eri seksuaalirikosepäilyä, joista yhdessä nuorin uhri on vasta 9-vuotias.

- Se minkä takia näitä on nyt näin paljon, johtuu tilastollisesta poikkeamasta, eli niin sanottu piikki tuli loppusyksystä, kun näitä paljastui yhtä aikaa useampia. Toisaalta yhteistyö sosiaaliviranomaisten kanssa toimii hyvin. Osahan näistä tapauksista on tullut poliisin tietoon juuri viranomaisyhteistyön kautta, osa poliisin omien tutkimusten kautta ja osa hälytystehtävien kautta.

https://www.seiska.fi/Uutiset/Oulun-seksuaalirikostapausten-tutkinnanjohtaja-Seiskalle-Tapauksia-tulee-viela-lisaa

Toissa päivänä taas kerrottiin näin..

Oulun poliisilaitos on tiedottanut viime viikkojen aikana yhteensä yhdeksästä tällä hetkellä tutkinnassa olevasta alaikäisiin kohdistuneesta epäillystä seksuaalirikoksesta Oulussa. Uhrit ovat olleet 10–15-vuotiaita tyttöjä. Teot ajoittuvat kesään ja syksyyn 2018.
https://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/kooste-oulun-seksuaalirikoksista-poliisin-tietoon-tullut-yhdeksan-tapausta-tutkintavankeudessa-12-henkiloa-some-keskeisessa-roolissa/813602/
 

Oho

Eversti
Hän (Dahlgren) ei pidä järkevänä rikosten selittämistä kulttuurisilla seikoilla...

mutta toisaalta

– Afganistanissa on tietyillä alueilla pöyristyttävä tapa, että mies voi hyvittää [kenelle, raiskatun isälle?] raiskauksen menemällä naimisiin raiskaamansa naisen kanssa, kertoo Dahlgren.

Naimisiin ei varmaan pääse mutta oikeusvaltio Suomessa jos sattuu raiskaamaan naisen raskaaksi ja nainen vielä synnyttää lapsen, muodostanee lapsi pysyvän siteen Suomeen jolla perusteella oleskelulupa ja kansalaisuus lohkeavat aika nopeasti....


1547746236018.png
 
Viimeksi muokattu:

Merkava

Eversti
Olin tässä rekrymessuilla ja itselle tuli eräs kohtaaminen hyvänä muistutuksena,että maahan muuttaa myös hyviä tyyppejä. Juttelin espanjalaisyntyisen reilu parikymppisen nuoren naisen kanssa ja hän oli viidessä vuodessa oppinut suomen kielen niin hyvin,että en edes heti tajunnut hänen olevan maahanmuuttaja. Opiskeli ammattiin ja oli kiinnostunut myös meidän ammatista. Tarkoitus ei ole kiillottaa kilpeä tai edes maahanmuuttokriittisyydestä luopua mutta tälläisina aikoina nämä ovat raikkaita kohtaamisia ja keskusteluja.
 

hansai

Supreme Leader
JÄRKYTTÄVÄÄ. Pöyristyttävää. Suututtavaa.Puoluejohtajat kiirehtivät tuomitsemaan kuin yhdestä suusta.

Epäiltyjä seksuaalirikoksia oli tammikuun alkuun mennessä paljastunut lyhyessä ajassayhdeksän. Kaikki Oulussa, kaikki alaikäisiin kohdistuneita, useat törkeitä. Kaikissa epäiltynä ulkomaalaistaustainen mies, tai useampi.


Myös Helsingin poliisi kertoi tammikuussa ottaneensa kiinni kolme miestä epäiltynä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raiskauksesta. Ulkomaalaistaustaisia. Kaksi vapautettiin heti, ei ollut syytä epäillä.

Sisäministeri Kai Mykkänen puhui ”ilmiöstä”. Hallituksen kerrottiin ryhtyvän toimiin sen ”yleistymistä vastaan”.
Lue lisääTällainen ei mahdu Suomeen!

Perussuomalaiset olivat asialla jo aiemmin. Puolueen naiset julkaisivat ennen joulua valokuvan, jossa heidän suunsa oli suljettu teipillä. He pitivät kylttiä, jossa luki: ”Outoa on hiljaisuus maahanmuuttajien tekemisen seksuaalirikosten ympärillä.”

Se on viesti, jota perussuomalaiset toistaa jatkuvasti. Puolueen mielestä julkisuudessa hyssytellään ja paapotaan raiskaajia, jätetään kertomatta väkivallasta. Suvaitsevaisuussyistä.

Mielipiteen tukena on tilasto: ulkomaalaistaustaiset miehet ovat yliedustettuina seksuaalirikostilastoissa.

Viime vuonna lähes joka neljäs seksuaalirikoksista epäilty oli ulkomaalainen. Alaikäisiin kohdistuneissa tapauksissa joka viides. Tilastojen kärjessä ovat irakilaiset ja afganistanilaiset.

Luvut ovat peräisin poliisille ilmoitetuista tapauksista. Kun rikollisuutta tutkitaan, vertaillaan aina ilmoitusmääriä, sillä ne ovat lähempänä itse tapahtumaa. Oikeudessa tuomittujen määrä kertoisi enemmän näyttökynnyksestä, oikeusprosessista, juridiikasta.

Syitä ja selityksiä yliedustavuudelle on pohdittu paljon. Varsinaisia tutkimuksia on tehty hyvin vähän.KEVÄÄLLÄ 2018 kahdesta raiskauksesta ja yhdestä raiskauksen yrityksestä tuomittu syyrialaismies valitti tuomiostaan hovioikeuteen.

Siellä hän vetosi hyvin harvinaiseen puolustukseen: kulttuurisyihin.

Parikymppinen mies oli kasvanut hartaassa muslimiperheessä Damaskoksessa, mutta karannut esiteini-ikäisenä Turkkiin. Aloittaakseen uuden elämän, ryhtyäkseen työntekoon, niin hän kertoi.

Mies oli käynyt koulua muutaman vuoden ajan ja tullut erotetuksi. Lukemaan tai kirjoittamaan hän ei ehtinyt oppia.

Hän oli päätynyt Istanbulin ja Ankaran kautta Kreikkaan. Sieltä Serbiaan, Unkariin, Ruotsiin, sitten Suomeen, Lohjalle. Tarinasta on totta ainakin Unkarissa oleskelu, siitä on virallisia dokumentteja.

Käräjäoikeuden tuomio annettiin helmikuussa 2018. Mies oli seurannut yöllä kadulla kävellyttä naista, yrittänyt suudella ja kosketella, päästä rappuun. Naisen onnistui päästä pakoon. Seuraavan ei. Mies oli tunkenut asuntoon ja raiskannut. Viikkoa myöhemmin hän teki saman kolmannelle naiselle.

Kolme ja puoli vuotta ehdotonta vankeutta.

Ennen pidätystä mies oli asunut joitakin kuukausia Suomessa. Valituksessa hän sanoi, ettei ollut vielä ehtinyt sopeutua Suomeen. Ettei hän tiennyt, että raiskaus on rikos. Toisaalta mies myös sanoi, että hänen isänsä oli kyllä kertonut hänelle jo nuorena Syyriassa, ettei naisia saa lähestyä ilman suostumusta.

Valitus ei menestynyt. Kulttuuritausta ei ole peruste rangaistuksen alentamiselle. Tuomioistuimelle pitäisi olla yksi ja sama, mistä syytetty on kotoisin.

Jostain syystä kuitenkin ulkomaalaistaustaiset toimitaan raiskauksista huomattavasti suomalaistaustaisia useammin ehdottomaan vankeuteen.

Vuosina 2008–2014 ulkomaalaistaustaisille tuomioista ehdottomia oli 65 prosenttia, suomalaistaustaisille 40 prosenttia.

On saatettu viettää aikaa keskustassa, alkaa seurustella. Toisinaan tuttavuus on alkanut niin, että nuori on pyytänyt ostamaan tupakkaa tai alkoholia.​
SYYRIALAISMIEHEN tapaus päätyi alun perin juristi Elisabeth Vuorenhelan pöydälle. Hän avusti miestä käräjäoikeudessa, hovin hoiti toinen avustaja.

Vuorenhela on työskennellyt hallinto-oikeuden tuomarina ja tuntee ulkomaalaisasiat hyvin. Oman toimiston perustamisen jälkeen hän on auttanut turvapaikanhakijoita oleskelulupa-asioissa.

Siksi poliisi soittaa usein, kun Suomeen tulleet ovat epäiltyinä ja tarvitsevat oikeusapua. Yleisin Vuorenhelan hoitama nimike on lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

Monesti Vuorenhela puolustaa sellaisia syytettyjä, jotka ovat tunteneet uhrin entuudestaan edes jotenkin. On saatettu viettää aikaa Helsingin keskustassa, alkaa seurustella. Toisinaan tuttavuus on syntynyt niin, että alaikäinen nuori on pyytänyt ostamaan tupakkaa tai alkoholia.

Samasta kerrotaanPoliisiammattikorkeakoulun turvapaikanhakijoita koskevassa raportissa. Sen mukaan teini-ikäisiin kohdistuneissa tapauksissa on käynyt usein niin, että päihteiden oston yhteydessä on vaihdettu yhteystietoja.

Merkittävä osa poliisin tietoon tulleista tapauksista on alkanut sosiaalisessa mediassa.

Kun Vuorenhela menee tapaamaan asiakasta ensimmäisen kerran, hän kyselee, minkä verran tämä tietää Suomen laista. Hän kysyy, mitä asiakkaan mielestä raiskaus tarkoittaa. Se on muutakin kuin penetraatio. Hän kysyy samaa suomalaisilta.

”Kyllä melkein kaikki tietävät. Moni tuntee lainsäädäntöä, on kyllä teoriassa selvää, missä rajat menevät”, Vuorenhela sanoo.

”Netissä jutteleminen on ehkä sellainen, mistä kaikki eivät tiedä, mikä on rikollista. Mutta eivät tiedä suomalaisetkaan.”TILASTOJEN syitä selittävää tutkimusta Suomessa ei juuri ole. Yksi sentään.

Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti tarkasteli vuonna 2014, miten ikä ja sukupuoli selittävät maahanmuuttajien rikollisuutta neljässä rikostyypissä: pahoinpitelyissä, ryöstöissä, varkauksissa ja raiskausrikoksissa. Samalla tutkittiin tulotason ja asuinpaikan vaikutusta.

”Niiden selitysarvo on aika suuri, mutta ei tyhjentävä”, yksi tutkimuksen tekijöistä, yliopistotutkija Martti Lehti sanoo.

Iän, sukupuolen ja sosiaalisten syiden vaikutus pyritään poistamaan, jotta luvut olisivat kuvaavampia. Sitä kutsutaan vakioinniksi. Suomeen tulleissa, erityisesti irakilaisissa ja afganistanilaisissa, kun on nuoria miehiä suhteellisesti paljon.

”Raiskauksissa vaikutus oli erittäin pieni, toisin kuin muissa rikostyypeissä. Tasot Lähi-idästä ja Afrikasta muuttaneilla olivat kymmenkertaiset syntyperäisiin suomalaisiin verrattuna vakioinnin jälkeenkin.”

Lehden mielestä ei ole perusteltua puhua maahanmuuttajien tai ulkomaalaisten rikollisuudesta. Erot rikollisuustasoissa maahanmuuttajaryhmien välillä ovat niin suuret.

Kulttuurieroilla, joita perussuomalaiset toistelevat ja joihin syyrialaismies vetosi hovioikeudessa, ei vaikuttaisi olevan suurempaa merkitystä. Maahantulon muodolla näyttäisi olevan enemmän vaikutusta kuin lähtömaalla.

”Ne maat, joista tullaan pakolaisstatuksella, ovat aika korkealla tilastoissa. Sieltä, mistä maahanmuutto on pääasiassa työperäistä, myös Afrikan maista tulevilla, rikollisuusluvut ovat matalat”, Lehti sanoo.

Se ei tarkoita, että turvapaikan hakeminen aiheuttaisi rikokseen syyllistymisen. Jotta aiheuttavat tekijät voisi eritellä, pitäisi tutkia epäiltyjen taustoja. Sellaista tutkimusta ei ole tehty.SEKSUAALIRIKOKSET ovat nousseet puheenaiheeksi aina kuohuttavien oikeustapausten kautta.

Niihin ei ole suhtauduttu aiempina vuosikymmeninä julkisuudessa niin vakavasti kuin nykyään. Eikä laissakaan: avioliiton sisällä tapahtuva raiskaus ei ollut edes rikos ennen vuotta 1994. Seksuaalinen ahdistelu kirjattiin rikoslakiin 2014.

Mutta kun tekijä on ollut tuntematon, 80-lukulaisin termein ”himoraiskaaja” tai ”puskaraiskaaja”, otsikoihin on kyllä päässyt.

Kesällä 1981 kolme helsinkiläistä miestä tuomittiin 16-vuotiaan raiskauksesta. He olivat kaapanneet tytön autoonsa ja ajaneet kaupungin laidalle. Yksi miehistä raiskasi, toiset avustivat.

Samana kesänä espoolainen linja-autonkuljettaja raiskasi ja tappoi 18-vuotiaan tytön. Häntä epäiltiin sarjamurhaajaksi.

Lehdissä oli tapana maalailla rikolliset erityislaatuisiksi ja pidäkkeettömiksi hirviöksi. Tilastoja ei juuri tarkasteltu. Asiantuntijaksi Helsingin Sanomiin kelpasi oikeustieteiden ylioppilas. Pirkko Viitala selitti, että suurin osa raiskauksista on tosiasiassa tuttujen, ”ihan tavallisten miesten”, tekemiä.

Poliisi ja media antoivat jatkuvasti ymmärtää, että vastuu on naisilla. ”Naisen pitäisi tietää, mihin mies pyrkii. Jos mies ei onnistu viettely-yrityksessään, hän saattaa turvautua väkivaltaan”, Helsingin rikospoliisin väkivaltatoimiston johtaja Väinö Rantiovaroitteli kesäkuussa 1979.

Sama jatkui seuraavilla vuosikymmenillä.

”Kunpa naiset huolehtisivat yhtä hyvin itsestään kuin kännykästä ja käsilaukusta”, poliisit huokailivat Helsingin Sanomissa kesällä 1999.

”Miesten ja naisten erilaisuus on edelleen tosiseikka, jota ei pidä unohtaa. Nainen kaipaa juttuseuraa, mies haluaa seksikumppanin.”

Uutisointi häiritsi parikymppistä valtiotieteiden opiskelijaa Anna Mäkelää. Hän halusi tehdä siitä gradun. Tutkimusta oli hyvin vähän, Suomessa ei yhtään.

Mäkelä päätyi kirjoittamaan vuonna 2000 lopputyössään, että media ylläpitää myyttiä petomaisesta puskaraiskaajasta, joka on ”oikeampi” raiskaaja kuin tuttu mies.

”Jako Meihin ja Niihin, Meihin ja Toiseen auttaa jaottelemaan raiskaukset oikeisiin ja vääriin”, Mäkelä kirjoitti.

Hän on lopettanut tutkijantyön jo kymmenen vuotta sitten, mutta seuraa uutisia.

”Hätkähdyttää, että ulkomaalaisiin liittyvistä seksuaalirikoksista on rakennettu ’meidän’ ja ’toisten’ toimintaa”, Mäkelä sanoo.

”Se sama 90-lukulainen asetelma toistuu.”

Aihe nousi esille, kun turvapaikanhakijoiden määrä nousi äkisti syksyllä 2015. Saksan Kölnistä raportoitiin seuraavana uutenavuotena, että ”ulkomaalaiset miehet” olivat syyllistyneet satoihin ja satoihin ahdistelutapauksiin.

Yhtäkkiä Helsinginkin poliisi oli sitä mieltä, että Helsingin rautatieasemalla oli tapahtunut vuodenvaihteessa jotain Kölnin joukkoahdistelun tapaista. Ensin se oli tiedottanut, että juhlinta oli sujunut rauhallisesti, rauhallisemmin kuin aiempina vuosina.

Sitten se pyysikin tekemään rikosilmoituksia paikasta, johon oli kokoontunut paljon ulkomaalaistaustaisia. Tutkintapyyntöjä tuli kuusitoista, mutta jo helmikuuhun 2016 mennessä tutkinta oli keskeytetty kaikkien paitsi yhden osalta.

Kaikkia ahdistelun uhreja ei edes löydetty. Puolella tavoitetuista ei ollut rangaistusvaatimuksia.

”Syistä voi esittää hypoteeseja, ja suurimmaksi osaksi ne ovat järkeenkäypiä. Mutta asiaa kannattaisi tutkia ennen kuin ryhdytään tekemään ehkäisysuunnitelmia.”​


Tutustu nyt digipalveluun
9,95 €/kk

Painetun lehden kestotilaajalle
digipalvelu 2,50 €/kk

TILAA NYT

OULUN ja Helsingin rikosepäilyistä tiedetään vielä hyvin vähän.


Tapauksista on silti tullut nopeasti valtava poliittinen kysymys. Niiden takia kevään vaaleista on jo ryhdytty puhumaanmaahanmuuttovaaleina.

Epäilyt on niputettu yhdeksi ja samaksi ilmiöksi epäiltyjen taustan takia. Ne saattavat olla keskenään hyvinkin erilaisia, kuten muutkin seksuaalirikostapaukset.

Yhdessä Oulun tutkinnassa epäillyt eivät ole itsekään täysi-ikäisiä. Joihinkin tapauksiin liittyy useampi tekijä, toisiin yksi. Vain kolmen tapauksen osalta on kerrottu, että kyse on turvapaikanhakijoista tai kiintiöpakolaisista.

Keskusrikospoliisin erityistutkija Tuija Hietaniemi on joutunut toppuuttelemaan: keskeisessä roolissa näyttäisi olevan internet, ei kenenkään syntymämaa.

Netin kautta tapahtuva alaikäisten houkuttelu, niin sanottu grooming, ei ole uusi ilmiö. Se ei vain koskaan ole yltänyt puolueiden vaaliteemaksi.

Tilastot ovat silti mitä ovat. Ne näyttävät samalta Ruotsissa, Norjassa ja Saksassa.

Tutkijoille se kertoo, ettei eri maiden maahanmuuttopolitiikan erityispiirteillä ole vaikutusta, mutta niiden yhteisillä tekijöillä saattaa olla. Mitä ne sitten ovat, pitäisi selvittää erikseen.

Muissakaan maissa ei ole tehty kovin syvällistä tutkimusta rikoksiin syyllistyneiden taustoista.

Julkisuudessa on arvailtu, että kysymys voisi olla traumoista, pitkistä vastaanottokeskuksissa vietetyistä ajoista, perheestä erossa olemisen aiheuttamasta sosiaalisen kontrollin puutteesta.

”Syistä voi esittää mitä tahansa hypoteeseja, ja suurimmaksi osaksi ne ovat ihan järkeenkäypiä. Mutta asiaa kannattaisi tutkia ennen kuin ryhdytään tekemään ehkäisysuunnitelmia. Onko jostain kansalaiskasvatuksesta sitten mitään hyötyä, jos syyt ovat muualla”, tutkija Martti Lehti sanoo.

Sisäministeriö on ilmoittanut valmistelevansa kymmenkohtaista toimenpideohjelmaa, jolla torjutaan ulkomaalaistaustausten rikollisuutta.

Siihen kuuluu palautuspolitiikan uudelleentarkastelua, ilmeisesti erityisesti maasta poistamisen nopeuttamiseksi, ja valistuskampanjoita.

Ennen maaliskuisia vaaleja nykyinen hallitus yrittää ainakin koventaa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä annettavia rangaistuksia. Oulun kaupungille annetaan todennäköisesti rahaa kriisinhoitoon, mahdollisesti lisäbudjettia suunnataan myös työhön, jolla ehkäistään lasten houkuttelua netissä.

Enää perussuomalaisetkaan eivät voi väittää, että suut olisi teipattu umpeen.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/ulkomaalaistaustaiset-miehet-ovat-yliedustettuina-seksuaalirikostilastoissa-tutkijat-eivat-osaa-sanoa-miksi/?shared=1058983-e77c3723-500
 

Oho

Eversti
Kulttuurieroilla, joita perussuomalaiset toistelevat ja joihin syyrialaismies vetosi hovioikeudessa, ei vaikuttaisi olevan suurempaa merkitystä. Maahantulon muodolla näyttäisi olevan enemmän vaikutusta kuin lähtömaalla.

[mutta toisaalta]

”Ne maat, joista tullaan pakolaisstatuksella, ovat aika korkealla tilastoissa. Sieltä, mistä maahanmuutto on pääasiassa työperäistä, myös Afrikan maista tulevilla, rikollisuusluvut ovat matalat”, Lehti sanoo.
Voi elämän kevät.... Eikö nää yhtään mieti mitä kirjoittavat tai suustaan laskevat......
 

Oho

Eversti
Mitä nämä afrikan maat ovat joista tänne tulee työperäistä maahanmuuttoa?
Siis se ei mua ihmetyttänyt vaan lausahdus jonka mukaan lähtömaalla (ja siten kulttuurilla) ei mukamas ole väliä.. ja sitten ikään kuin tätä tukemaan todetaan kuinka maat joista tullaan hakemaan turvapaikkaa korostuvat rikostilastoissa toisin kuin maat joista tullaan työperäisesti... siis voi hyvänen aika...

Tää on samaa tasoa kuin kertoa kuinka Islam on monitulkintainen ja tästä jotenkin seuraisi että ISIS:in Islam tulkinta on väärin... Voi olla että ISIS:in islam tulkinta on väärin mutta se ei oikeastaan voi mitenkään seurata Islamin monitulkintaisuudesta....
 
Viimeksi muokattu:
Top