Iltalehden tapaamat turvapaikanhakijat: Kielteinen päätös tai ei, me jäämme Suomeen!
Tiistai 7.2.2017 klo 06.44
Moni turvapaikanhakija ei suostu poistumaan Suomesta, vaikka kielteinen päätös tulisikin.
(TUULA MALIN)">
Bagdadista Tampereelle matkustaneet Ali (vasemmalla) ja Ashraf eivät aio lähteä, vaikka kielteinen turvapaikkapäätös saisi lainvoiman. Ali on poliisi ja Ashraf historian opettaja. (TUULA MALIN)
LUE MYÖS
Vastaanottokeskuksen johtaja: "Yksin Suomeen tulleet jäävät laittomasti"
Pohjois-Irakista Tampereelle päätynyt Hakim on saanut kaksi kielteistä päätöstä. Ensin tarpeen eväsi Maahanmuuttovirasto, sitten Helsingin hallinto-oikeus. Nyt asia on korkeimman hallinto-oikeuden pohdittavana.
- Jos korkeimmasta hallinto-oikeudesta tulee kielteinen päätös, aloitan koko homman alusta. Asianajajani sanoi, että se on mahdollista.
Hakim ei suostu poistumaan Suomesta. Hän aikoo odotella Suomessa myös toisen kierroksen lopputulosta.
- Eiköhän se onnistu, kunhan välttelen poliiseja. Mieluummin kuolen, kuin lähden Irakiin. Sitä en tee missään tilanteessa.
"En voi palata"
Hakim uskoo, että viimeistään toinen turvapaikkakierros tuottaa hänen toivomansa lopputuloksen. Mikäli päätös senkin jälkeen on kielteinen, aikoo Hakim jäädä laittomaksi siirtolaiseksi Suomeen.
- En suostu sittenkin lähtemään Suomesta, koska en voi palata Irakiin. Minulla on mielenterveysongelmia ja olen ollut täällä jo kaksi kertaa sairaalahoidossa. Irakissa ei ole tarjolla mitään hoitoa psyykkisiin ongelmiin ja masennukseen.
Hakim ei ole käynyt koulua. Hän ei osaa lukea eikä kirjoittaa.
- En ole käynyt koskaan koulua, mutta osaan silti puhua neljää kieltä. Suomessa olen ollut reilun vuoden ja osaan jo suomea, kertoo Hakim ymmärrettävällä suomen kielellä. Joitakin sanoja englannilla täydentäen.
Hakim matkusti Suomeen Irakista syksyllä 2015 yhdessä monen muun irakilaisen miehen kanssa. Matka maksoi 8000 dollaria ja kesti 15 päivää.
Bagdadista miesjoukko lähti lentokoneella, Turkista matkaa jatkettiin junalla, autolla ja veneellä. Viimeinen etappi oli kuorma-autokyyti Ruotsin halki.
- Unkarissa poliisit hakkasivat polveni ja mafia ryösti 1000 euroa. Saksasta minut heitettiin ulos ja Englannin kanaalissa olin vähällä hukkua, muistelee Hakim vaiherikasta matkaansa Irakista Suomeen.
Hakim kertoo lähteneensä matkaan kolmen veljensä kanssa. Kaikki neljä ovat nyt Tampereella samassa Kaupin vastaanottokeskuksessa. Kaikkien henkilöpaperit ovat hukkuneet.
- Ne tippuivat mereen Englannin kanaalissa, kertoo Hakim.
Hakim sanoo olevansa 27-vuotias. Hänen veljensä 17-, 22- ja 23-vuotiaita.
- Kukaan meistä ei lähde takaisin. Suomi on paras maa Euroopassa.
Ali: Poliisiksi Suomeen
Irakista Suomeen tullut
Asraf Al-Janabi jakaa huoneen niin ikään Bagdadista Irakista Suomeen matkustaneen
Alin kanssa. Miehet kertovat olevansa parhaita kaveruksia siitäkin huolimatta, että Ali shiiamuslimi ja Ashraf sunni.
35-vuotias Ali kertoo työskennelleensä 15 vuotta poliisina Bagdadissa.
- Oli pakko jättää työ ja paeta, koska jouduin katujengin tappolistalle. Yritin laittaa heitä kuriin toisin kuin muut poliisit ja jouduin suuriin ongelmiin, Ali kertoi.
Vaimo ja poika jäivät Irakiin.
- He ovat piilossa maaseudulla. Haluan heidät kuitenkin pian kanssani Suomeen, koska jengi löytää heidät jos haluaa.
Toisin kuin pääosa muista asukkaista, Ali ei ole vielä saanut ensimmäistä turvapaikkapäätöstä Maahanmuuttovirastosta.
- Mikäli päätös on kielteinen, niin valitan siitä ilman muuta. Jos minut lopulta käännytetään, niin tapan itseni. Mieluummin kuolen kuin palaan Irakiin jengien tapettavaksi.
Ali haluaisi työskennellä poliisina Suomessa. Hän toivoo, että koko perhe voisi muuttaa Tampereelle.
- Minulla on pitkä kokemus poliisin työstä ja olen hyvä siinä. Meistä tulisi hyviä suomalaisia.
Ashraf: Suomi tarvitsee minua
Bagdadista Tampereelle matkustanut Ashraf vakuuttaa, että Suomi tarvitsee häntä. Hän vannoo tekevänsä kaikkensa, jotta pääsisi osaksi suomalaista yhteiskuntaa.
- Valmistuin Bagdadin yliopistosta historian opettajaksi vuonna 2012. Tulen hyvästä perheestä ja saan rahaa isältäni, jos sitä tarvitsen. Suomalaisten ei tarvitse maksaa minulle yhtään mitään, kunhan saan työpaikan, kertoo Ashraf.
Maahanmuuttoviraston mukaan Ashraf Al-Janabi ei ole objektiivisesti tarkasteltuna kansainvälisen suojelun ja turvapaikan tarpeessa. Kielteisen päätöksen mukaan häneen ei kohdistu Irakissa hengen ja terveyden uhkaa.
- Valitin kielteisestä päätöksestä hallinto-oikeuteen. Olen sunnimuslimi ja Bagdadin shiiamuslimit vainoavat minua, se täytyy teidän suomalaisten ymmärtää.
Ashraf on ollut ahkera koko Suomessa olonsa ajan. Hän on kerännyt kymmeniä kirjallisia todistuksia erilaisista kursseista ja vapaaehtoistöistä Suomessa olonsa ajalta.
- Olen ollut aktiivinen, koska haluan teidän ymmärtävän, etten aio palata Irakiin. Olen ahkera ja Suomi hyötyy minusta. Ashraf kertoo, että hän halusi tulla nimenomaan Suomeen kolmesta syystä.
- Suomessa on vain 5 miljoonaa asukasta ja te tarvitsette uusia asukkaita. Suomessa on myös paljon vanhoja ihmisiä, joten nuoria tarvitaan rakentamaan ja ylläpitämään yhteiskuntaa. Kolmas syy oli se, että siirtolaisia on täällä niin vähän, että asiakirjojen käsittelyajat ovat lyhyempiä kuin muissa Euroopan maissa.
TUULA MALIN