Siitä punahilkkoja ja muuta mukavaa.
Ihmissalakuljetuksen takana on yhä useammin terroristiryhmä
Kun salakuljetushinnat ovat taas kohonneet ja salakuljetus ammattimaistunut, ohjautuvat rahavirrat yhä useammin yhä järjestäytyneemmille ryhmille.
Irakissa syntynyt, konfliktinratkaisujärjestö CMI:ssä työskentelevä suomalaistutkija Hussein al-Taee. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Jos Ahmed al-Shamaa ei olisi tullut Ruotsista Suomeen ojentamaan rikoskumppaneitaan, hän olisi tuskin koskaan jäänyt kiinni ihmisten salakuljetuksesta. Jutun epäillyt olivat kyllä puhuneet Ahmedista, mutta viranomaiset eivät olleet saaneet kiinni nimestä.
Al-Shamaa johti liigaa Ruotsista ja halusi tulla Suomeen antamaan ohjeita hierarkiasta. Ohjeistettavia oli kuitenkin telekuuntelussa, ja Rajavartiolaitos pääsi al-Shamaan jäljille.
– Kovat konnat olivat hänen edessään luimussa kuin koiranpennut, tilannetta läheltä seurannut viranomainen kuvailee.
Ihmissalakuljettajat voivat toimia kuin verkottuneet pienyritykset tai yritysjätti, joka hallitsee koko matkaa esimerkiksi Irakista Eurooppaan.
Viranomaisten näkemyksen mukaan al-Shamaa hallitsi kaikkea: asiakirjojen hankintaa Ruotsissa, matkajärjestelyjä Itävallassa, niihin sopivien lähtijöiden rekrytointia Mosulissa sekä kuriireja ja majoittajia pitkin matkaa Irakista Pohjois-Eurooppaan.
Rikkaimmat tulijat pystyivät lentämään ainakin osan matkasta, mutta osa käveli Välimeren ylittämisen jälkeen Kreikasta Itävaltaan. Matka jatkui osalla Saksaan, Tanskaan, Ruotsiin tai Suomeen.
Salakuljetus ammattimaistuu yhä
Irakissa ja erityisesti Mosulissa on hedelmälliset olosuhteet salakuljettajille. Usein salakuljettajat ovat itse lähteneet maasta pakolaisina tai turvapaikanhakijoina. Esimerkkejä löytyy myös al-Shamaan ympärille rakentuneesta tuttavaporukasta vajaat kymmenen vuotta aiemmin.
– Isis ja al-Qaida nousivat Irakin sodan jälkeen siitä, että organisaatiot pystyivät kiristämään valtiota ja ihmisiä. Esimerkiksi Mosulissa Irakin omat poliisit ja sotilaat saattoivat kiristää ihmisiä toisella alueella ja Isis ja al-Qaida toisella, kuvaa Irak-asiantuntija Hussein al-Taee Crisis Management Intiative -konfliktinratkaisujärjestöstä.
Eurooppa onnistui Turkin avulla luomaan tulpan Irakin ja Euroopan väliin, mutta ihmisten motivaatio lähteä ei ole vähentynyt. Tuhoutunut infrastruktuuri, huonot työmahdollisuudet, kiristys ja heikot poliittiset instituutiot saavat ihmiset hakemaan muutosta.
Salakuljetuksen hinnat ovat taas kohonneet ja bisnes ammattimaistunut. Rahavirrat ohjautuvat yhä useammin yhä järjestäytyneemmille ryhmille.
– Suurilla rikollis- ja terroristijärjestöillä on jo mahdollisuudet salakuljettamiseen. Salakuljetuksesta tuleva raha on nyt kanavoitunut heille, al-Taee kuvaa.
Myös vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunnasta vastaava päällikkö Jari Liukku Europolista sanoo terroristijärjestöjen roolin kasvaneen.
– Salakuljetusorganisaatioiden toimintaan näyttää tällä hetkellä liittyvän myös huumekauppaa, tuoteväärennöksiä, ihmiskauppaa ja jonkin verran aseiden salakuljetusta.
Tutkinta rajattiin Itävaltaan
Viranomaiset rajasivat al-Shamaa-tutkintansa Itävaltaan, mutta heidän käsityksensä mukaan rahat bisneksestä siirrettiin Irakista Jordaniaan.
– Rahoja ei koskaan anneta käteen, vaan raha vapautuu tällaiselle organisaatiolle lähtömaassa, kun henkilö on todistetusti päässyt perille. Tämän vuoksi rahavirtoihin ei päästä käsiksi, viranomainen sanoo.
Oikeus tuomitsi jutussa kahdessa oikeusasteessa 11 ihmistä enintään kymmenien salakuljetuksista, mutta osalla tuomioista ei ole lainvoimaa. Syytetyt kiistivät olleensa järjestäytyneessä rikollisryhmässä. Kysytyt kieltäytyivät haastattelusta tai eivät vastanneet.
STT, MINDS
http://www.ksml.fi/kotimaa/Ihmissal...1000649?pwbi=9cfeddac791387667804cfd6b70da764