Verkosto toimii spontaanisti ilman johtoa
Pakkopalautuksia vastustava verkosto haluaa kiinnittää huomion oikeusturvaan kansalaistottelemattomuuden rajoja kokeillen. Toiminta on sisäministeriön luupin alla.
Turvapaikanhakijan hätäviesti leviää pikaviestipalvelussa kulovalkean tavoin sekä muille turvapaikanhakijoille että luotetuille suomaisille. Tukijoukkoverkosto reagoi viestiin ja on paikalla nopeasti.
Tulijoita voi olla vain yksi, jos kyseessä on vaikkapa avuntarve viranomaiskeskustelussa. Ihmisiä kokoontuu paikalle kymmeniä tai satakin, jos kyseessä on mielenosoitus.
Turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia vastustavat kansalaiset ovat ottaneet keinoksi kansalaistottelemattomuuden rajojen kokeilemisen, kun he haluavat kiinnittää huomiota koettuihin epäoikeudenmukaisuuksiin. Ihmiset ovat estäneet esimerkiksi poliisin ajoneuvojen liikkumisen.
Yksi aktiivisimmista verkostoista on Stop Deportations Finland. Se haluaa, että Maahanmuuttoviraston turvapaikkakäytännöt tarkistetaan ja ulkomaalaispoliisin käännytystoimien lainmukaisuus tutkitaan.
– Verkosto toimii hyvin spontaanisti. Ihmiset lähtevät liikkeelle itse ilman johtoa tai markkinointikoneistoa. Ei ole hierarkiaa tai komentoketjua, kertoo Harri Simolin , yksi verkoston noin sadasta aktiivisimmasta jäsenestä.
Mielenilmaukset ovat näkyvin mutta vain yksi osa toimintaa. Simolinin mukaan suurimman osan aktivistien ajasta vie viranomaistoiminnan epäselvyyksiin tai karkotettavien oikeusturvaan puuttuminen.
Itseohjautuminen on toiminnan edellytys, koska mielenilmauksia ei juuri pysty etukäteen suunnittelemaan.
– Viranomaiset eivät kerro esimerkiksi palautuslentojen ajankohtaa, hän lisää.
– Haluamme, että oikeusturva toteutuu ja että viranomaisten toiminta on läpinäkyvää. Kun se ei ole läpinäkyvää, sinne voi kätkeytyä virheitä. Ja niitä on, sen on Maahanmuuttovirasto itsekin myöntänyt.
Verkoston laajuutta on Simolinin mukaan vaikea arvioida, sillä osallistujia tulee ja menee. He toimivat limittäin useissa eri ryhmissä.
Verkoston viesti yhdistää monenlaista väkeä.
– Osallistujia on aina radikaaleista toimijoista rukouksen voimaan uskoviin.
Joukko kytkeytyy löyhästi yhteen WhatsAppin kaltaisten pikaviestinjärjestelmien lisäksi Facebook-sivun avulla. Nopean toiminnan informaatio kulkee pikaviesteillä, Facebookin ja blogin kautta kulkee taustatieto ja perusteellisempi uutisvirta.
Verkostolla ei Simolin mukaan ole budjettia eikä tuloja. Yksittäiset osallistujat maksavat kulunsa ja saattavat myös tukea omilla varoillaan autettavia.
Simolin korostaa, että verkosto ei toiminnallaan uhkaa palautuslentoja, vaan haluaa kiinnittää huomiota ihmisoikeuksiin, oikeudenmukaisuuteen ja oikeusturvaan.
– Meille on ehdotonta, että kaikki toimintamme on laillista ja väkivallatonta. Jos toimisimme toisin, saattaisimme vaikeuttaa esimerkiksi turvapaikanhakijoiden tai paperittomien elämää.
Simolin on ihmeissään, miksi viranomaiset eivät halua tehdä yhteistyötä kansalaisverkoston kanssa, vaan kokevat pakkopalautuksiin kohdistuvan huomion kiusalliseksi.
– Onko se väärää kansalaistottelemattomuutta, jos joku menee istumaan autojen eteen ja estää liikkeellelähdön, kun vaakakupissa on ihmisen oikeus elämään, Simolin kysyy.
Poliisihallitus on nostanut kanteen Pirkanmaan käräjäoikeudessa uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osaston lakkauttamiseksi.
Sisäministeri Paula Risikko (kok.) ei ota kantaa siihen, ylittyykö esimerkiksi Stop Deportations -ryhmän toiminnassa sellainen raja, että vastaavaa kieltoa voitaisiin hakea.
– Yleisellä tasolla meillä on luupin alla vastustamisen sanktiointi. Poliisilta on tullut viestiä, että heillä pitäisi olla toimivaltuudet puuttua, jos palautuksia estetään. Poliisi toivoo, että asia käydään läpi.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan toiminnan lakkauttamisen hakua ei ole Poliisihallituksessa harkittu.
– Esimerkiksi lentokentällä tapahtuneissa mielenosoituksissa ei ole suoranaista väkivaltaa kehenkään kohdistettu toisin kuin Vastarintarintaliikkeen asema-aukiolla tapahtuneessa pahoinpitelyssä. Jos tämä saa sellaisia piirteitä, että se on systemaattista tai muuttuu väkivaltaiseksi, sitä pohditaan.