Onko Suomella paha hallitus?
31.10.2017
VESA SISÄTTÖ
LOKAKUUN ALUSSA kansainvälinen Punainen risti ilmoitti, että se vetäytyy suurelta osin pois Afganistanista. Maa on liian väkivaltainen ja turvaton järjestölle, joka on erikoistunut kriisi- ja katastrofialueilla toimimiseen.
Suomen viranomaisten mukaan Afganistan on niin turvallinen, että sinne voidaan palauttaa vainoa paenneita ihmisiä.
Helsingin poliisi
kertoi torstaina, että neljä afganistanilaista oli lennätetty Kabuliin. Karkotusta Afganistaniin odottaa myös 18-vuotias afganistanilainen poika, joka sai kielteisen oleskelulupapäätöksen tultuaan täysi-ikäiseksi.
Sitä ennen häntä on aktiivisesti kotoutettu ja koulutettu kahden vuoden ajan. Poika kuuluu Afganistanissa vainottuu hazara-vähemmistöön. Suomen Kuvalehti kertoi tapauksesta elokuussa.
Maahanmuuttovirasto vaikuttaa tekevän päätöksensä tiukimman kautta. Jos on mahdollisuus karkottaa, sitten karkotetaan.
Monet päätökset ovat paitsi inhimillisyyden ja oikeustajun, myös järjen vastaisia. Kannattaako ensin käyttää rahaa lapsen kotouttamiseen, ja sitten karkottaa hänet maahan, jossa hänen kansanryhmäänsä vainotaan?
Maahanmuuttovirasto ei ole mikään valvonnan ja ohjauksen ulkopuolinen itsenäinen tuomioistuin, joka omassa ylhäisyydestään lausuu päätöksiään. Virasto on sisäministeriön alainen. Sisäministeriötä taas komentaa sisäministeri Paula Risikko (kok), joka noudattanee valtioneuvoston linjaa maahanmuutosta.
Juha Sipilän (kesk) hallitus voisi lopettaa mahtikäskyllään kaikki epäinhimilliset ja järjenvastaiset päätökset. Sen sijaan hallitus on päättänyt jatkaa omaksumallaan linjalla.
Syytä tähän ei tarvitse miettiä. Sampo Terhon ja Timo Soinin sinisillä on suuri tarve saada edes osa perussuomalaisten rasistisesta kannattajakunnasta taakseen.
Ilmeisesti Sipilä ja Petteri Orpo (kok) hyväksyvät julmuuden ja järjettömyyden mieluummin kuin riskeeraavat hallituksen tulevaisuuden.
Sipilän hallitus on jo menettänyt kansan enemmistön tuen. Sen legitimiteetti on kyseenalainen perussuomalaisten jakautumisen vuoksi – johon muut hallituspuolueet saattoivat vastoin julkisia puheitaan osallistua.
Julmat karkotuspäätökset ovat pahuutta.
Valeuutisten ja vihapuheen keskellä olen yrittänyt pitää kiinni vanhasta viisaudesta: Miksi syyttää jotakuta pahuudesta, kun asian voi laittaa typeryyden ja taitamattomuuden piikkiin?
Voiko Sipilän hallituksen pahuutta palauttaa osaamattomuuteen? Ei tunnu siltä.
Hallitus on luonut järjestelmän, jossa pahuus tapahtuu. Valtioneuvoston kokoushuoneesta on pitkä ketju päätöksiä ja virkakoneiston rattaita siihen Kabulin kaduille heitettyyn 18-vuotiaaseen.
Pahuus on matkalla laimentunut pieniksi ikäviksi teoiksi. Yksi linjaa politiikkaa, toinen tulkitsee pykäliä linjauksen pohjalta, kolmas kirjoittaa päätöksiä, neljäs panee niitä toimeen. Kenelläkään ei ole vastuuta pahuudesta.
Vastuulliset pahuuteen ovat kuitenkin olemassa. He ovat Juha Sipilä, Petteri Orpo ja Sampo Terho. He ovat pienessä mittakaavassa teollistaneet pahuuden. Ei tarvinne muistuttaa, missä ja koska sama tehtiin suuressa mittakaavassa.
Onko niin, että satavuotiaalla Suomella on hallitus, jolle ihmisoikeudet ja inhimillisyys ovat vieraita?
Onko meillä paha hallitus?