Israel perui afrikkalaissiirtolaisten karkotusohjelmansa – aikoo asuttaa 16 000 ihmistä muun muassa Italiaan, Kanadaan ja Saksaan
Siirtolaisten kohdemaiksi nimetyt Italia ja Saksa sanovat kuitenkin olevansa tietämättömiä Israelin ja YK:n pakolaisapujärjestön välillä tehdystä sopimuksesta, Reuters kertoo.
ISRAEL perui maanantaina aiemman suunnitelmansa
karkottaa noin 38 000 pääosin afrikkalaista siirtolaista takaisin Afrikkaan, kertoo uutistoimisto Reuters.
Sen sijaan noin 16 000 Israeliin tullutta siirtolaista asutetaan muiden muassa Italiaan, Kanadaan ja Saksaan. Suurin osa heistä on alun perin Sudanista ja Eritreasta. Israelissa he ovat asuneet huonoissa oloissa pääasiassa Tel Avivissa.
ISRAEL kertoo sopineensa järjestelystä YK:n pakolaisapujärjestö UNHCR:n kanssa. Reutersin mukaan nyt mainitut kohdemaat ovat kuitenkin kertoneet olevansa täysin tietämättömiä sopimuksesta. Ajatus uusista siirtolaisista on herättänyt vastustusta erityisesti Italiassa, jossa on omasta takaa jo nyt satojatuhansia luvattomasti maassa olevia siirtolaisia.
”Italian kanssa ei ole tehty minkäänlaista sopimusta Israelin ja YK:n kahdenkeskisestä järjestelystä”, Italian ulkoministeriön lähde sanoi Reutersin mukaan.
Samoin Saksan sisäministeriön tiedottaja sanoi maan olevan tietämätön suunnitelmasta asuttaa afrikkalaisia siirtolaisia Saksaan.
Italian, Kanadan ja Saksan mainitsi kohdemaiksi maanantaina Israelin pääministeri
Benjamin Netanjahu.
Sen sijaan UNHCR:n edustajat eivät nimenneet maita, vaikka he vahvistivat tehdyn sopimuksen.
LOPUT Israeliin laittomasti tulleista saavat jäädä maahan ainakin seuraaviksi viideksi vuodeksi. Monet heistä ovat turvapaikanhakijoita, joita alkoi tulla Israeliin vuodesta 2007 lähtien Egyptistä, Reuters kertoo.
Rajalla on nykyään aita, eikä rajaa voi enää ylittää laittomasti.
Ihmisoikeusjärjestöt ja YK ehtivät arvostella Israelia aikeista lähettää siirtolaiset takaisin Afrikkaan. Israel lupasi antaa vapaaehtoisille lähtijöille lentoliput ja rahaa. Sen sijaan luvatta maahan jäävät uhattiin vangita.
Karkotusmaita olisivat olleet pääasiassa Ruanda ja Uganda.