Kreikkalaisella Lesboksen saarella uutinen turvapaikanhakijoiden vapaasta liikkumisesta ei ilahduta: "Maineemme on jo pilattu"
Paikalliset yrittäjät eivät usko, että turismi palautuu enää ennalleen.
Turvapaikanhaku
19.4.2018 klo 18:01
Burkina Fasosta kotoisin oleva Aminou Aboubakar haluaisi jatkaa Lesbokselta muualle Eurooppaan. Hän joutuu odottamaan turvapaikkahaastatteluaan heinäkuuhun, eli yhteensä 9 kuukautta.Rinna Härkönen / Yle
Anna Saraste
MYTILENE
Lesboksen pääkaupungissa on meneillään mielenosoitus. Runoilija Sapphon mukaan nimetylle aukiolle on kokoontunut kymmeniä turvapaikanhakijoita, jotka huutavat kuorossa “Moria not good!” (Moria ei ole hyvä).
Näky on jo osa Mytilenen arkea. Afrikasta, Lähi-idästä ja Keski-Aasiasta tulevat turvapaikanhakijat oleskelevat täällä useita kuukausia. Odotusaika kuluu hitaasti ja aiheuttaa paljon turhautumista, niin turvapaikanhakijoissa kuin paikallisissakin.
Kreikkalaisen oikeuden keskiviikkoinen päätös antaa turvapaikanhakijoille mahdollisuus vapaaseen liikkumiseen Kreikan sisällä voi tarkoittaa saarten taakan helpottamista.
Toisaalta arviolta 15 000 turvapaikanhakijaa odottaa edelleen turvapaikkapäätöksiään Lesboksella ja neljällä muulla Kreikan saarella: Leroksella, Kosilla, Chioksella ja Samoksella.
Heitä oikeuden päätös ei koske, vaan ainoastaan saarille vastedes saapuvia pakolaisia.
Moriassa turvapaikkapäätöksiä pitää odottaa jatkossakin
Lesboksen suurin ja kurjin vastaanottokeskus on 6 500 rekisteröidyn turvapaikanhakijan Moria-leiri. Noin 3 000 henkilölle suunniteltu leiri nitisee liitoksissaan.
Morian apulaisjohtaja Dimitri Vafaes sanoo, että Lesboksella on velvollisuus ottaa kaikki turvapaikanhakijat vastaan, vaikka tilaa ei oikeastaan ole ollut enää pitkään aikaan.
– Toivon tottakai, että ihmiset voisivat jatkaa täältä Ateenaan tai muualle. Jos tänne tulee yhtään enempää pakolaisia, emme voi tarjota heille edes peruspalveluja, hän kommentoi Ylelle.
Morian leirin apulaisjohtaja Dimitri Vafaes kertoo, että Lesboksella on velvollisuus ottaa kaikki turvapaikanhakijat vastaan, vaikka tilaa ei oikeastaan ole ollut enää pitkään aikaan.Rinna Härkönen / Yle
Morian vastaanottoleiriä ylläpitävällä Kreikan ulkoministeriöllä olisi taloudellisesti varaa laajentaa leiriä, mutta paikalliset ja Morian kunta vastustavat suunnitelmia.
Kaikki turvapaikanhakijat haluavat Vafaeksen mukaan jatkaa täältä Saksaan ja Pohjoismaihin, eikä kukaan halua jäädä pysyvästi Lesbokselle.
Vafaes kuitenkin uskoo, ettei vapaata liikkumista Kreikassa aleta soveltaa saman tien – jos ollenkaan.
–
Mielestäni tämä oikeuden päätös ei tule kestämään tässä muodossa, sillä se on Kreikan muun turvapaikkapolitiikan vastainen ja myös EU:n ja Turkin välisen sopimuksen vastainen, Vafaes arvioi.
Moriassa kuten muillakin pakolaisleireillä turvapaikanhakijat ovat tähän asti joutuneet odottamaan useita kuukausia päätöstä siitä, saavatko he jatkaa matkaa Lesbokselta Manner-Kreikkaan tai muualle Eurooppaan.
Kreikkalaisella Lesboksen saarella sijaitsevassa Morian vastaanottoleirissä elinolosuhteet ovat tukalat. Alun perin 3 000 hengelle suunnitellussa leirissä turvapaikkapäätöstä odottaa yli 6 500 pakolaista.Anna Saraste
– Tulin tänne marraskuussa, ja (turvapaikkaa koskeva) haastatteluaikani on vasta heinäkuussa, Burkina Fasosta kotoisin oleva Aminou Aboubakar kertoo.
– Haluaisin jatkaa matkaani täältä, sillä Moria on kuin helvetti. Olen sairas enkä pysty hankkimaan lääkkeitä mistään.
Väkivaltaisuudet ja levottomuudet ovat tavallisia Moriassa, sillä ruoasta, vedestä ja lääkkeistä on vakava pula. Hoitoon pääsy on vaikeaa.
Uutiset pakolaistilanteesta karkottivat turistit
Lesboksen pääkaupungissa Mytilenessä turismi on hiljentynyt liki olemattomiin kolmen viime vuoden aikana. Ennen saarelle saapui kahdesta kolmeen suurta risteilylaivaa viikossa.
Risteilyliikenne Lesbokselle lopetettiin jo pari vuotta sitten.
Paikalliset turismiyrittäjät syyttävät tilanteesta viimeisen kolmen vuoden uutisointia saarelta.
– Lehdistö on esittänyt tilanteen Lesboksella todella huonona, Repanis Tours -matkatoimistossa työskentelevä Glykeria Kontaxaki sanoo.
Turistit suuntaavat hänen mukaansa nyt muille kreikkalaissaarille, kuten Mykonokselle ja Santorinille.
Repanis Tours -matkatoimistossa työskentelevä Glykeria Kontaxaki kertoo, että turismi Lesbokselle on tyrehtynyt lähes kokonaan.Anna Saraste
Noin puolet itäisen Välimeren alueelle tulevista pakolaisista saapuu Lesboksen saarelle, koska se sijaitsee hyvin lähellä Turkkia. Kapeimmassa kohdassa Lesbokselle on meriteitse matkaa vain seitsemän kilometriä.
Parin askeleen päässä sijaitsevassa paikallisia herkkuja myyvässä liikkeessä on sielläkin hiljaista.
– Pakolaistilanne on romahduttanut saaremme tulot, ja tilanne vaikuttaa meihin kaikkiin, niihinkin, jotka eivät työskentele turismin parissa. Emme pysty ostamaan yhtä paljon palveluja, kun rahaa on vähemmän, liikkeen myyjä Olympia Michalakelli kertoo.
Vaikka pakolaiset alkaisivat nyt liikkua saarelta nopeammin muualle Kreikkaan, ei Michalakelli usko, että turismi palautuisi entiselle tasolleen.
– Maineemme on jo pilattu. Vaikka turvapaikanhakijat ovat käyttäytyneet täällä pääsääntöisesti hyvin, kukaan ei halua tulla vastaanottokeskuksestaan tunnetuksi tulleelle saarelle lomamatkalle.