Näin syyrialaispakolaiset tavoittivat Lesboksen saaren rannikon 30. heinäkuuta 2015. LEHTIKUVA / JOHANNA KAPRIO
Sinulla on oikeus muodostaa mielipiteesi luotettavan tiedon pohjalta.
Entä kun miljoona tulijaa on rajalla? ”Pakolaistulvat ovat vasta alussa”
JUHA-PEKKA TIKKA | 30.04.2018 | 12:38- päivitetty 30.04.2018 | 12:51
Kansanedustajan mukaan ihmiset eivät halua kuulla maailmanlopun ennustuksia.
Kansanedustaja
Harri Jaskari (kok.) pohtii eduskuntaviestissään
ilmastonmuutoksen vakavuutta. Hänen mukaansa yksi Syyrian kriisin syistä löytyy ilmastonmuutoksesta.
– Ei tarvitse olla mikään
Leonardo da Vinci tajutakseen, että tällä menolla pakolaistulvat maailmalta ovat vasta alussa. Jo yksin Afrikassa on valtava määrä ihmisiä ilman toivoa. Nigeriassa synnytetään juuri sen takia paljon lapsia, jotta osa lapsista voisi tulla rikkaisiin länsimaihin ja lähettää rahaa kotiin. Jos puoli miljardia ihmistä lähtee kohti Eurooppaa, se merkitsi maapinta-alaan perustuvan laskuopin mukaan Suomeen noin 30 miljoonaa pakolaista, Harri Jaskari kirjoittaa
.
Hänen mukaansa valitettavasti luonnonvarojen kulutusta ei voi vähentää, jos rajoitutaan vaan oman maan sisälle.
– Kun katsotaan kaikkea aineellista ja inhimillistä hyrinää, 40 prosenttia maailman luonnonvaroista kuluu kansainväliseen kauppaan. Materiaali-intensiiviset tuotteet kulkeutuvat vauraisiin maihin, Jaskari huomauttaa.
Rajojen sulkijat katsovat Jaskarin mielestä, että ”kun laitetaan vielä rajat kiinni, voimme elää elämämme onnellisena loppuun asti”.
– Tosiasiassa minkäänlainen eristäytyminen maailmasta ei onnistu. Mitenhän sitten suu pannaan, kun itärajalla on miljoona pakolaista rynnimässä Suomen rajan yli? Vuonna 2015 jo 35 000 pakolaista aiheutti sen, että olimme jo tilanteen hallinnan suhteen osittain helisemässä.
Dystopioilla ei Jaskarin mukaan kuitenkaan päästä eteenpäin.
– Ihmiset eivät halua kuulla maailmanlopun ennustuksia. Kaikkialla länsimaissa alkaa käydä selväksi, että hyvinvointia ei voi tuottaa enää nykyisillä keinoilla (fossiiliset polttoaineet, liikenteen ja asumisen energiaintensiivisyys ynnä muut). Mitä hitaammin toimitaan, sitä vaikeammaksi muutokset käyvät.