Luottoluokittajan arvio: Maahanmuutto tuo paljon hyvää – "Suomen kannalta avaintekijä"
20.5.2018 16:07
PolitiikkaPuolueetTurvallisuusTyömarkkinatValtiontalous
KUVA: EPA
Luottoluokittaja Moody’s arvioi, että maahanmuutto vauhdittaa talouskasvua Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.
"Odotamme, että maahanmuutto tarjoaa kasvuruiskeen Pohjoismaille. Vaikka osalla maahanmuuttajista työllistymisaste onkin alempi, ovat sen julkiset kustannukset hallittavissa", kommentoi
Moody’s toukokuisessa raportissaan.
Moody’s viittaa kustannuksia suurempiin hyötyihin: paineessa olevaan huoltosuhteeseen pitää tarttua. Suomessakin on tehtävä enemmän työtä ja saavutettava nykyistä korkeampi työllisyysaste, joten Suomeen tarvitaan työvoimaa maan ulkopuolelta.
Suomalaisten syntyvyys on laskussa, mutta luottoluokittajan mukaan maahanmuutto korjaa tilannetta.
"Maahanmuutto kasvattaa työvoiman määrää ja lopulta tuottavuutta. Pitkällä tähtäimellä tämä helpottaa niitä ongelmia, jotka liittyvät väestön ikääntymiseen", Moody’s summaa.
Maahanmuuton ansiosta työvoiman määrä kasvaa ja tuottavuus paranee. Tällä on myönteinen vaikutus muutenkin vahvoihin luokituksiin: Ruotsin Moody’s-luokitus on Aaa, Norjan Aaa, Tanskan Aaa ja Suomen pykälän alempi Aa1.
Massamuutto on pysyvä trendi
Moody’s korostaa, että työvoiman koko ja tuottavuus ovat luottoluokituksen keskeisiä muuttujia. Vanhenevan väestön synnyttämät ongelmat pitää ratkaista.
Luottoluokittaja lähtee raportissaan siitä, että maahanmuutto ja siirtolaisuus ovat kansainvälisesti pysyviä ilmiöitä. EU:n ulkopuolelta tulevat muuttovirrat Pohjoismaihin jatkuvat, joten niihin on sopeuduttava.
"Maahanmuutto on poliittinen keskustelunaihe, mutta näkemyksemme mukaan Pohjoismaiden poliittiset riskit ovat erittäin alhaiset", Moody’s uskoo.
Luottoluokittajan mielestä pohjoismaisen politiikan valtavirta suhtautuu maahanmuuttoon rakentavasti, eivätkä maahanmuuttovastaiset voimat saa yliotetta päätöksenteossa.
Moody’s viittaa raportissaan
Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n laskelmiin, joiden mukaan vuonna 2015 maahanmuuttajien kansainvälinen virta oli jo 250 miljoonaa ihmistä, kun se vuonna 1990 oli 150 miljoonaa.
Suurin osa virroista kohdistuu kehittyneisiin teollisuusmaihin. Pohjoismaista suurin maahanmuuttovyöry osuu Ruotsiin, mutta Norja ei ole kaukana sen takana.
"Suomen kannalta maahanmuutto on avaintekijä. Sillä pidetään väestön pieneneminen hallinnassa", Moody’s arvioi.