Älykäs PR-veto...
https://yle.fi/uutiset/3-10259559Analyysi: Kyllästynyt Italia sulki satamansa siirtolaisilta, ja Espanja näki siinä tilaisuutensa – uusi pääministeri kiskoo maata liberaalille linjalle
Aquarius-laivalle tarjottu apu on pääministeri Sanchezin älykäs PR-veto.
Turvapaikanhakijat
17.6.2018 klo 09:49
Espanjan pääministeri Pedro Sanchez aloitti virassaan 2. kesäkuuta 2018.EPA-EFE/Mariscal
Anna Saraste
Espanjan uusi pääministeri Pedro Sanchez on esiintynyt viime päivien uutisotsikoiden sankarina. Niin hallitukset kuin järjestöt ympäri Eurooppaa onnittelivat Espanjaa Aquarius-laivasaattueen siirtolaisten auttamisesta.
– Espanjan päätös on aitoa käytännön solidaarisuutta, EU:n muutto- ja sisäasioista vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos kommentoi Twitterissä.
– Olemme helpottuneita ja tyytyväisiä Espanjan päätöksestä, kertoi puolestaan(siirryt toiseen palveluun) YK:n lasten oikeuksien järjestö Unicef.
Sanchezille päätös oli harkittu solidaarisuuden ele, joka nykäisi Espanjan taas hieman lähemmäksi EU:n liberaalin siiven keskusta.
Pedro Sanchez edustaa Espanjan hallituksessa sosialistista PSOE-puoluetta. Häntä on kuvailtu taitavaksi mediankäyttäjäksi, joka tietää, miten esiintyä julkisuudessa.
Sanchez on hakenut kansainvälistä huomiotapääministeriuransa alulle. Kuluneella viikolla hän nimitti hallituksen(siirryt toiseen palveluun), jonka jäsenistä 65 % on naisia ja joka on erittäin EU-myönteinen. Esimerkiksi hänen uusi talousministerinsä Nadia Calvino on kokenut EU-viranhaltija.
Sanchez on myös hakenut uutta, sovittelevampaa yhteyttä Katalonian aluehallitukseen vuosia Madridin ja Barcelonan välillä jatkuneen konfliktin ratkaisemiseksi.
Aquarius-laivalle tarjottu apu on Sanchezin uusin älykäs PR-veto. Italian ja Maltan rantautumiskieltojen jälkeen Sanchezin avuntarjous sai Euroopan ja maailman huokaisemaan helpotuksesta tilanteessa, joka näytti epätoivoiselta.
El Confidential -lehden(siirryt toiseen palveluun) mukaan Sanchez hakee selkeästi edeltäjästään Mariano Rajoysta poikkeavaa, eurooppalaisesti suuntautunutta politiikkaa. Rajoyerotettiin luottamuspulan takia sen jälkeen, kun hänen keskustaoikeistolainen Partido Popular -puolueensa (PP) sai tuomion korruptiosta.
Espanjan parlamentti kärsii luottamuspulasta ja kaipaa uutta ryhtiä julkisuuskuvaansa.
Sanchezin johtamalla sosialistipuolueella on vain 84 paikkaa maan 350-paikkaisessa parlamentissa, mutta Sánchez on onnistunut saamaan tuekseen lukuisia muita puolueita, muun muassa vasemmistolaisen Podemos-puolueen sekä baski- ja katalaaniseparatisteja.
Toinen kysymys on, pysyvätkö puolueet ruodussa tukemassa Sanchezin selustaa. Uusi pääministeri voisi teoriassa jatkaa hallituskauden loppuun vuoteen 2020, mutta on ehtinyt jo luvata pitää ennenaikaiset vaalit. Tarkka vaalipäivä on vielä nimeämättä.
Kesäkuun lopulla pidettävä Eurooppa-neuvoston kokous on sekin Sanchezin solidaarisuusvedon taustalla.
Solidaarisuuden lipunkantajan rooli on Sanchezille varmasti Rajoyn ja PP:n jättämää korruptiomainetta mieluisampi.
Tänä vuonna Espanjaan on saapunut meriteitse saman verran siirtolaisia kuin Kreikkaan, eli yli 12 000 henkilöä, kertoo YK:n pakolaisavusta vastaava UNHCR(siirryt toiseen palveluun). Liki 800 ihmistä on kuollut tai kadonnut alkuvuoden aikana ylittäessään Välimeren kohti Eurooppaa.
Espanjaan saapuvien siirtolaisten määrä nousi äkillisesti vuonna 2017(siirryt toiseen palveluun), kun pakoreitit Libyasta vaikeutuivat.
Luvut kuitenkin kalpenevat sen rinnalla, miten paljon Italiaan on saapunut siirtolaisia. Pelkästään Välimeren yli on Italiaan tullut viimeisen neljän vuoden aikana maan sisäministeriön mukaan yli 620 000 ihmistä.
Rajoyn Espanja pui julkisuudessa Katalonian itsenäistymispyrkimyksiä ja korruptiota paljon turvapaikanhakijoiden kohtelua enemmän(siirryt toiseen palveluun). Sanchezilla on mahdollisuus kääntää sivu paikoin räikeästi siirtolaisten oikeuksia polkeneelle politiikalle.
Euroopassa tämä olisi tervetullutta vaihtelua rajojen sulkemista äänekkäästi kannattavalle politiikalle.
https://yle.fi/uutiset/3-10259559