Pakolaisuus

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja BlackFox
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
-"Ootteko nussinu noitten kollien kanssa?"

-"Öö, ei olla...?"

-"Tämä selvä, asia tutkittu!"

Jos suuri yleisö tietäisi mitä noissa vokeissa tapahtuu, niin alkaisi helvetinmoinen älämölö.

Eivät tiedä ja lehdistö ei kerro.


Todellisuudessa edes pikkupoikia ei armahdeta, kun himot jyllää. Ne jotka joutui harrastamaan seksiä vain semialkoholisoituneen virkaheiton sossutädin kanssa voi oikeasti olla onnellisia ja myös istua seuraavan viikon aikana.
 
Aika monesti tossa ei sitovassa läpyskässä sitoudutaan johonkin ainakin mikäli 'sitoudumme' sanalla, joka esiinityy dokumentissa 45 kertaa, tarkoitetaan yhtään mitään.

Ei nyt tule ihan heti vastaavaa sumutusta mieleen. Paperi jossa lukee "sitoudumme" kymmeniä kertoja mutta silti sitä paperia ei saa sanoa sitouttavaksi. Johtava totuuden kertoja Helsingin Sanomat kertoo otsikossaan että kymmenet maat sitoutuivat mutta silti se ei ole sitova.

Jos taas valemedia varoittelee että "sopimus on sitova" kuten Helsingin Sanomien otsikossa kerrotaan niin se onkin sitten "äärioikeistolaisten" keksimää valetta. Valemediaahan ovat kaikki paitsi ne jotka toimittavat lehdissä joita ei kohta kukaan tilaa.

YK:n uskottavuus tuolla tullaan rikkomaan. Tulee käymään kuten Kansainliitolle.
Hyvin hankalaa pienten kansakuntien kannalta.

Ajatellaanko nyt jossain Suomen johdossa että kun nyt Suomi sitoutuu, niin tietyt suuret YK-maat sitoutuvat myös Suomen tukemiseen jos paska alkaa roiskua? Miten?

On mielenkiintoista että Yhdysvallat ei sitoudu kyseiseen "kompaktiin" mutta Venäjä on taas sitä ajanut eteenpäin ja sitoutunee varmasti "omalla tavallaan" hajottamaan Eurooppaa. Tämä "kompakti" nyt vaan tällä kertaa sopii hyvin Kremlin duginistien visioihin.

Eikö ole erikoista?
 
Viimeksi muokattu:
SUUNNITELMISSA on ollut keskittää turvapaikka-asioiden käsittely unionin ulkorajoille Välimeren rannoilla sijaitseviin maihinnousu- ja vastaanottokeskuksiin.

Suojelua tarvitsevat jaettaisiin jäsenmaiden kesken, ja taloudellisista syistä tulleet henkilöt palautettaisiin takaisin lähtömaihinsa.

– Tämä ei houkuttelisi käyttämään väärin tätä oikeutta. Paitsi että väärinkäyttäjien joukko vaarantaa Euroopassa turvallisuudentunteen, niin myös aidosti vainottujen oikeudet, Mykkänen sanoo.

Hänen mukaansa nykyjärjestelmällä ei kyetä keskittämään apua hauraimmissa asemassa oleville.

Vuonna 2015 Eurooppaan pyrki 1,5 miljoonaa ihmistä. Moni heistä pakeni vainoa ja kidutuksen uhkaa, joka oikeuttaa turvapaikkaan.

– Mutta osa ei, osa on tullut muista syistä. Ihan ymmärrettävistä syistä, mutta ei turvapaikkasyistä. He ovat sitten pääsääntöisesti saaneet kielteisiä päätöksiä, Mykkänen sanoo.

– Nyt meillä on puoli miljoonaa ihmistä Euroopassa, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen, mutta heitä on vaikea palauttaa.

VAIKKA Eurooppa ei voi ottaa vastaan ihmisiä siinä mittakaavassa kuin tulijoita olisi, voi Afrikan kasvava työikäinen väestö Mykkäsen mukaan kuitenkin tarjota ratkaisuja myös Suomen tilanteeseen.

Koko Eurooppa harmaantuu, ja myös Suomen polttavia kysymyksiä on heikkenevä huoltosuhde.

– Kyllähän Eurooppa tarvitsee tekijöitä. Suomessakin meidän pitää vähintään kaksinkertaistaa työn perässä Suomeen tulevien vuosittainen määrä.

Mykkäsen mukaan Suomessa tehdäänkin töitä sen eteen, että pystyisimme rekrytoimaan ulkomailta osaavaa väkeä nykyistä helpommin.

Pelkkä turvapaikkajärjestelmän uudistaminen tai työperäisen maahanmuuton lisääminen ei tietenkään Mykkäsen mukaan ratkaise Afrikan väestönkasvun Euroopalle luomaa haastetta.

– Täytyy todeta, että kun puhutaan näistä miljardeista, niin ei se sitä koko kuvaa tietysti ratkaise.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005931738.html
 
IL tutkimus on siis tehty kansalaisuuden perusteella eli kansalaisuuden saaneet edustavat tässä tilastossa Suomea. Kyllähän suomalaisetkin... kuten Oulun tapauksessa nähtiin.

Hyvä kuitenkin, että tästä uskalletaan puhua ääneen. Tai ainakin kirjoittaa lehteen jos ei keskustella.

IL selvitti: Irakilaisten osuus peräti 12 prosenttia Suomessa vuonna 2017 tehdyistä raiskauksista

Poliisin ja Tilastokeskuksen tilastot kertovat, että tietoon tulleista raiskauksista peräti 30 prosenttia on ulkomaalaisten tekemiä. Irakin lisäksi maana korostuu Afganistan.

Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos (nykyinen Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti) julkaisi 2014 ”Maahanmuuttajat rikosten uhreina ja tekijöinä” -tutkimuksen. Sen mukaan iän ja tulojen vakiointi alensi Afrikasta ja Lähi-idästä muuttaneiden rikollisuustasoa 35 prosenttia.

Mutta sosiodemografisten tekijöiden vakioinnin jälkeenkin Afrikasta ja Lähi-Idästä kotoisin olleiden miesten raiskausrikollisuuden taso oli edelleen kymmenkertainen syntyperäisiin suomalaisiin nähden.


https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/c2640498-3233-4d76-b2ef-af2fc9d0d473
 
Täytyy varmaan taas muistuttaa, että näitä rikoksia tekevät myös suomalaiset. Itseasiassa 70% raiskauksista, eli enemmistö, oli suomalaisten tekemiä. Ei siis aihetta hyperventilointiin, tai toimenpiteisiin. Natsit.
 
https://www.suomenuutiset.fi/gcm-so...7W_PxiaeslnwsvxVHWAeJicAxQTzEFJosmvSAh52vbgI0
joulukuu 14, 201813:26
GCM-sopimusta vastustava kansalaisaloite julkaistu – ”Ei saa käyttää minkäänlaisena oikeuslähteenä”

MATTI MATIKAINEN

luukkanen_gcm-aloite.png


YK:n siirtolaissopimus GCM:ää vastustava kansalaisaloite on julkaistu tänään. Kansalaisaloitteen puuhamiehenä toimii dosentti Arto Luukkanen (ps.).

Kansalaisaloitteessa esitetään, että ”GCM-sopimus on katsottava virheellisesti tuoduksi Suomen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja on sitä kautta Suomessa kaikilta osiltaan toimivallan ulkopuolella. Sitä ei saa käyttää minkäänlaisena oikeuslähteenä eikä siihen saa vedota Suomen ulko- tai sisäpolitiikkaa määriteltäessä.”
Kansalaisaloitteen perusteluissa todetaan GCM-sopimuksen rajoittavan Suomen suvereniteettia maahanmuuttoasioissa: ”Sen jälkeen emme voi enää määrätä omista rajoistamme ja joudumme ottamaan vastaan massoittain maahanmuuttajia, jotka vaikeuttavat suomalaisen yhteiskunnan normaalia toimintaa ja laskevat suomalaista palkkatasoa tekemällä työtä alipalkattuina.”
Perustelut jatkuvat: ”GCM-sopimus ei ole kansallisen edun mukainen eikä sitä ole käsitelty asianmukaisesti Suomen eduskunnassa. Koska eduskunta ei ole varsinaisesti hyväksynyt tai allekirjoittanut tätä sopimusta, eikä kansainvälistä velvoitetta vielä ole, voi eduskunta todeta GCM-prosessin laittomaksi ja mitättömäksi. ”
Jos kansalaisaloite kerää 50 000 nimeä, voi aloitteen tekijä toimittaa sen eduskunnan käsiteltäväksi lakialoitetta varten.

Kansalaisaloite löytyy täältä >
 
Täytyy varmaan taas muistuttaa, että näitä rikoksia tekevät myös suomalaiset. Itseasiassa 70% raiskauksista, eli enemmistö, oli suomalaisten tekemiä. Ei siis aihetta hyperventilointiin, tai toimenpiteisiin. Natsit.

Jaan tähän YLE:n narratiivia: ".. ellei koko Suomi olisi niin löperö:"
Heikki Valkama
Journalist. Author. Journalisti. Kirjailija. Luennoitsija. Sisältöpäällikkö Yle uutiset
retweeted
Yle Uutiset Yle Uutiset
@yleuutiset Dec 13
Analyysi: Trafi-kohun suurin syy on se, että koko Suomi on toivottoman löperö
https://yle.fi/uutiset/3-10550731

Löperö maa, ja vetelykset ministereinä?
 
Onko nyt mediassa käynnissä jokin uusi koordinoitu projekti, jolla haetaan hyväksyntää perheenyhdistämisille?

Syyriasta Suomeen saapunut Nemat Khalil ei voi tavata iäkästä isäänsä – “Ilman Suomen kansalaisuutta emme voi matkustaa näkemään rakkaitamme”
Khalilin perheellä on oleskelulupa Suomessa, muttei paluuta kotimaahan. Ilman Suomen passia he eivät pääse edes Turkkiin tapaamaan sukua. Yle Perjantai kysyy: Kuka saa jäädä Suomeen?
Perjantai
14.12.2018 klo 17:00
13-3-10555249.png

Kun Nemat Khalilin pieni perhe tuli Suomeen syksyllä 2015, nyt viisivuotias Ghaith oli vain puolitoistavuotias.Nemat Khalilin albumi
13-3-6635642.jpg

Ami Assulin

Tästä on kyse
  • Suomeen tuli yli 32 000 turvapaikanhakijaa vuonna 2015.
  • Khalilin perhe saapui Syyriasta ja on asettunut Seinäjoelle.
  • Suomen kansalaisuutta perhe voi anoa runsaan vuoden kuluttua.
  • Yle Perjantai kysyy tänään: Kuka saa jäädä Suomeen?
– Ajattelen koko ajan isää, ja pelkään, etten saa nähdä häntä enää koskaan.

Nemat Khalilin ääni murtuu.

– Ajattelen koko ajan sitäkin, etten voinut tehdä mitään kun äitini kuoli munuaissairauteen viime vuoden elokuussa. Enkä enää saanut nähdä häntä. Mitä jos isälle käy samoin?

Nemat vastaa puhelimeen sujuvalla suomen kielellä kotoaan Seinäjoella, jossa hän opiskelee koulunkäynnin ohjaajaksi ryhmänsä ainoana, jonka äidinkieli ei ole suomi.

Perheen tilanne on patissa: isä ei pääse Suomeen, tytär perheineen ei voi mennä Syyriaan eikä tapaaminen naapurimaissa Libanonissa tai Turkissa onnistu, niin kauan kun Khalilin perheellä on passien sijaan pakolaisen matkustusasiakirjat(siirryt toiseen palveluun), joilla ei saa vaadittavaa viisumia.

– Siksi haaveilemme, että saisimme Suomen kansalaisuuden mahdollisimman pian ja voisimme matkustaa tapaamaan perhettämme, Nemat kertoo.

Kaipausta on nyt jatkunut yli kolme vuotta.

Kävellen ja kumiveneellä
Syyrialainen opettaja Nemat Khalil, 28, saapui Suomeen turvapaikanhakijana syksyllä 2015 miehensä Muhammed Khalilin, 35 ja poikansa, nyt viisivuotiaan Ghaith Khalilin kanssa.

Mieheni siepattiin kahdesti ja perhettämme uhkailtiin. Tilanne oli todella vaarallinen. Päätimme lähteä.
Nemat Khalil​
Sinä vuonna Suomeen tuli yli 32 000 turvapaikanhakijaa.

Matka Turkin rajalla sijaitsevasta Al Qamishlin kaupungista, koillis-Syyriasta Suomeen kesti 22 päivää. Sitä taitettiin junalla, bussilla, autolla, kävellen ja kumiveneellä, ensin Turkin kautta Kreikkaan, sitten Euroopan halki Ruotsiin ja lopulta Suomeen Kauhavan vastaanottokeskukseen.

– Mieheni työskenteli meteorologina lentoasemalla, ja hänet siepattiin kahdesti, jotta hän antaisi tietoja työpaikastaan, Nemat kertoo.

– Kun mieheni ei suostunut antamaan tietoja, perhettä alettiin uhkailla ja päätimme lähteä.Tilanne oli todella vaarallinen, hän sanoo.

Määränpäänä ensin Ruotsi
Nemat Khalil näki vanhempansa viimeisen kerran yli kolme vuotta sitten. Perhe kannusti tytärtään matkaan - kukaan ei nähnyt muutakaan vaihtoehtoa.

– Kaikki itkivät, kun me lähdimme.

Alun perin määränpää oli Ruotsi, josta Nematin serkku oli kertonut paljon hyvää. Matkaa taittaessaan Khalilit kuulivat ihmisten puhuvan paljon hyvää Suomesta. He alkoivat itsekin ottaa selvää ja googlata tietoa tästä kaukaisesta maasta.

– Hyvä, että tulimme tänne. Täällä on oikeasti turvallista ja rauhallista, voimme elää vapaasti, meillä on hyvä koulutusjärjestelmä ja voimme opiskella mitä tahansa. Ennen kaikkea halusimme hyvän elämän lapsillemme, Nemat hehkuttaa.

13-3-10554854.png


Ghaith Khalil puhuu suomea päiväkodissa ja arabiaa kotona.Nemat Khalilin albumi
Toistaiseksi lapsia on vain yksi, viisivuotias päiväkotipoika Ghaith. Nemat haaveilee yhdestä lapsesta lisää, joku päivä.

Vielä ei ole kiire.

– Ghaith on todella vilkas, vastaa kymmentä lasta, Nemat nauraa.

Voisiko isän saada Suomeen?
Kun Ghaith syntyi Syyriassa, sukulaiset olivat lähellä ja kaikki auttoivat nuorta perhettä.

– Suomessa olen yksin. Kun on ilman perhettä kaikki on vaikeampaa, vaikka ystäviä onkin ympärillä, Nemat sanoo.

Hänellä on seitsemän siskoa ja kolme veljeä. Kolme heistä asuu Turkissa ja yksi Libanonissa. Yksi sisko asuu Saksassa. Nuorin sisko asui isän kanssa Syyriassa, mutta hänen mentyään naimisiin noin 70-vuotias isä asuu yksin.

Nemat pitää päivittäin yhteyttä perheeseensä sosiaalisessa mediassa, muttei usko, että saisi isäänsä mitenkään Suomeen.

– Alaikäinen voi tuoda tänne isän tai äidin, mutta minä olen 28-vuotias.

Oleskelulupaa anotaan ulkomailla
Koska syyrialaisten on usein käytännössä mahdotonta päästä tekemään perheenyhdistämishakemus Suomen Turkin-suurlähetystöön, Nematin isän pitäisi itse matkustaa ulkomaille tekemään hakemus.

Ulkoministeriö ja Maahanmuuttoviraston virkailijat tekevät matkoja Libanoniin, jotta siellä laillisesti oleskelevat syyrialaiset voisivat jättää oleskelulupahakemuksen Suomeen. Näiden matkojen aikana hakijat myös haastatellaan.

Tällaisia matkoja on tehty neljä, ensimmäinen tammikuussa 2017. Viidettä matkaa suunnitellaan alkuvuodeksi 2019.

Hakemuksen voi jättää myös muissa maissa, joissa oleskelee laillisesti.

Se ei silti takaa oleskelulupaa.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen korostaa, että ministeriön rooli on mahdollistaa hakemusten vastaanotto.

– Asiassa on myös moraalinen ulottuvuus – kannattaako maksaa oleskelulupahakemuksesta yli 400 euron käsittelymaksu, kun varmuutta oleskeluluvan saamisesta ei kuitenkaan ole, Tuominen toteaa.

Perhesiteet eivät takaa lupaa
Viestintäasiantuntija Kaisa HärkisaariMaahanmuuttovirastosta sanoo, että aikuisen lapsen iäkäs vanhempi saa harvoin oleskeluluvan perhesiteen perusteella. Se edellyttää yleensä, että vanhempi on täysin riippuvainen Suomessa oleskelevista sukulaisistaan.

13-3-10554861.png


Nemat Khalil opiskelee koulunkäynnin ohjaajaksi ja opettaa arabiaa Seinäjoella. Hänellä on opettajan korkeakoulututkinto myös Syyriasta.Nemat Khalilin albumi
Härkisaari muistuttaa, ettei myöskään kansalaisuus tule automaattisesti.

– Sitä pitää hakea erikseen ja hakijan tulee täyttää tietyt edellytykset, hän sanoo.

Suomen kansalaisuuden saamisen edellytyksiä (siirryt toiseen palveluun)ovat mm. riittävä kielitaito ja asumisaika, nuhteettomuus, toimeentulo ja maksuvelvoitteiden suorittaminen.

– Onneksi minulla on suomen kielen testi suoritettuna ja valmistun nyt koulunkäynnin ohjaajaksi. Ja onneksi miehelläni on vartijan ammattitodistus, Nemat pohtii toiveikkaana.

Toivottavasti voin jatkaa opiskelua. Toivomme hyviä työpaikkoja ja normaalia, turvallista elämää.
Nemat Khalil​
Maahanmuuttoviraston sivuilla kerrotaan(siirryt toiseen palveluun), että viimeisen 12 kuukauden aikana Suomen kansalaisuutta anoi 12 208 ihmistä, joista 10 249 sai myönteisen päätöksen. Oleskelulupa myönnettiin 58 644:lle ihmiselle ja kiellettiin 6030:lta hakijalta. Maasta poistettiin karkottamalla tai käännyttämällä noin 2500 henkilöä.

Maahanmuuttajastipendi marraskuussa
Khalileille on sanottu, että he voivat anoa kansalaisuutta, kun oleskeluluvan myöntämisestä on kulunut neljä vuotta.

Vielä pitäisi odottaa vuosi.

Nemat Khalil sai marraskuussa Ammattiosaamisen kehittämisyhdistyksen AMKE:n maahanmuuttajastipendin, joka luovutetaan esimerkilliselle maahanmuuttajaopiskelijalle. Valinnassa painotetaan mm. menestystä kotoutumisen koulutuksessa ja ammattilaisessa koulutuksessa.

Hänellä on opettajan korkeakoulututkinto Syyriasta, mutta Suomessa opettajana toimiminen vaatii täydentävää koulutusta.

– Toivottavasti voin jatkaa opiskeluja vielä opettajaksi. Toivomme molemmat hyvää työpaikkaa ja normaalia, rauhallista ja turvallista elämää sekä hyvää tulevaisuutta lapsille, Nemat haaveilee.

13-3-10554865.png


Kuka saa jäädä Suomeen? Siitä Yle Perjantaissa puhuvat mm. eduskuntaryhmän pj. Simon Elo sekä opiskelijat Nemat Khalil ja Hasan Khademi.Topi Tirri
Perjantai: Kuka saa jäädä Suomeen? Kielteinen turvapaikkapäätös murskaa unelmat. Eduskuntaryhmän pj. Simon Elo, kansanedustaja Olli-Poika Parviainen, opiskelijat Nemat Khalil ja Hasan Khademi sekä opettaja Juha Heinonen. Yle TV1 perjantaina klo 21.10, uusinnat sunnuntaina klo 15.05 ja tiistaina klo 23.05. Ohjelma on nähtävissä myös Yle Areenassa

https://yle.fi/uutiset/3-10554697
https://yle.fi/uutiset/3-10554697?origin=rss
 
Estäisikö perheiden yhdistäminen rikollisuutta?
Presidentti Tarja Halonen sanoi viikonloppuna, että perheitä pitäisi yhdistää, jotta maahanmuuttajien kotoutuminen onnistuisi nykyistä paremmin Suomessa.

Halosen mukaan perhe toisi "lähiyhteistön kontrollia" ja sillä voitaisiin ennaltaehkäistä Oulun kaltaisia tapahtumia.

Nuutinen on Halosen kanssa samoilla linjoilla. Hänen mielestään perheenyhdistämisen lakisääteisiä kriteerejä olisi hyvä käydä läpi ja arvioida, ovatko ne nykyisellään liian tiukat. Perheenyhdistämistä voi hakea oleskeluluvan saamisen jälkeen.

Perheenjäsenellä tarkoitetaan niin sanotun ydinperheen jäseniä eli puolisoa ja alle 18-vuotiaita naimattomia lapsia. Poikkeustapauksissa myös muut omaiset voivat hakea ja saada oleskeluluvan.

Rikosta tai rikollisuutta ei vastaanottokeskuksissa mitenkään suosita ja paineta villaisella.
Pekka Nuutinen​
Nuutinen mukaan sillä ollut iso merkitys, että koolla on paljon nuoria miehiä ilman oman perheen, suvun ja lähipiirin tarjoamaa tukea ja sosiaalista kontrollia.

– Se on selvää, että nämä tekijät ehkäisisivät ajelehtimista ja erilaisia toilailuja.

Sisäministeri Mykkänen ei lähtisi helpottamaan perheenyhdistämistä. Sen sijaan hän haluaisi ottaa maahan suoraan tulevien turvapaikanhakijoiden sijaan enemmän kiintiöpakolaisia. Tällöin Suomeen tulisi pakolaisleireiltä lapsiperheitä ja kaikista haavoittuvammissa tilanteessa olevia ihmisiä.

Seksuaalirikosvyyhti tuli yllätyksenä Maahanmuuttovirastolle
Nuutinen kertoo, että Maahanmuuttovirastossa aiotaan käydä läpi, kuinka seksuaalikasvatusta annetaan ja kuinka vaikuttavaa se on. Tarvittaessa mietitään parannuskeinoja.

Seksuaalikasvatusta annetaan turvapaikanhakijoille osana esikotouttamista. Varsinainen kotouttaminen alkaa vasta, kun henkilö on saanut oleskeluluvan ja sijoittunut johonkin kuntaan.

Nuutinen sanoo, että nyt paljastunut seksuaalirikosvyyhti tuli yllätyksenä, vaikka vastaanottokeskuksissa on ilmennyt vuosien aikana esille monenlaista rikollisuutta.

– Voidaan sanoa, että rikollisuuden eri muotoja ilmenee vastaanottokeskuksissa samoin kuin ympäröivässä yhteiskunnassa. Rikosta tai rikollisuutta ei vastaanottokeskuksissa mitenkään suosita ja paineta villaisella.

Keskustelu on suljettu ja kommentit poistettu, koska osa keskustelijoista ei noudattanut Ylen kommentointiohjetta.

https://yle.fi/uutiset/3-10547528
 
Maahanmuuton tilannekatsaus tarjoaa kokonaiskatsauksen maahanmuuttoon 2017–2018

Sisäministeriö 14.12.2018

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli...a-kokonaiskatsauksen-maahanmuuttoon-2017-2018


Tuore maahanmuuton tilannekatsaus on julkaistu. Raportti esittelee tiivistetysti vuoden 2017 ja vuoden 2018 alkupuolelta muuttoliikkeeseen liittyviä poliittisia linjauksia, keskeisiä lakimuutoksia sekä ajankohtaisia tilastoja. Raportissa on myös kattava mediakatsaus.

Vuosina 2017–2018 maahanmuuttopolitiikassa tapahtui paljon uudistuksia ja valmisteltiin uutta lainsäädäntöä. Esimerkiksi Maahanmuuttoviraston roolia vahvistettiin siirtämällä sille turvapaikka- ja oleskeluoikeusasioita poliisilta ja Rajavartiolaitokselta. Turvapaikkaprosessin osalta pyrittiin lisäämään esimerkiksi vapaaehtoisen paluun houkuttelevuutta. Lisäksi hallitus edisti työvoiman maahanmuuttoa ja yrittäjyyttä muun muassa pidentämällä erityisosaajien, tutkijoiden ja opiskelijoiden oleskelulupia sekä luomalla uuden startup-oleskeluluvan kasvuyrittäjille.

Mediaseurannan perusteella maahanmuutto oli usein otsikoissa. Kotimaan uutisissa eniten kiinnitettiin huomiota turvapaikanhakijoiden oikeuksien toteutumiseen. Media kiinnitti huomiota myös turvapaikanhakijoihin liittyviin turvallisuusuhkiin, maahanmuuttajien kotoutumiseen sekä maahanmuuttajiin kohdistuvaan rasismiin.

Nyt julkaistu tilannekatsaus on samalla Suomen muuttoliikeraportti OECD:lle eli taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestölle. Näin ollen raportin aiheet perustuvat pääosin OECD:n ohjeistukseen. Tänä vuonna erityisenä teemana oli eläkeläisten maahan- ja maastamuutto.

Raportti on valmisteltu sisäministeriössä. Useat muut ministeriöt sekä virastot, kuten työ- ja elinkeinoministeriö, oikeusministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö, ovat olleet mukana tuottamassa aineistoa. Raportti on toimitettu OECD:lle englanniksi.

International Migration 2017–2018 - Report for Finland (englanninkielinen julkaisu)

Lue myös Miikka Pajulan blogi OECD-raportin valmistelusta

Lisätietoja

erityisasiantuntija Miikka Pajula, p. 0295 488 210, [email protected]

VALTIONEUVOSTO
Statsrådet | Finnish Government
https://valtioneuvosto.fi/artikkeli...a-kokonaiskatsauksen-maahanmuuttoon-2017-2018
 
Estäisikö perheiden yhdistäminen rikollisuutta?
Presidentti Tarja Halonen sanoi viikonloppuna, että perheitä pitäisi yhdistää, jotta maahanmuuttajien kotoutuminen onnistuisi nykyistä paremmin Suomessa.

Halosen mukaan perhe toisi "lähiyhteistön kontrollia" ja sillä voitaisiin ennaltaehkäistä Oulun kaltaisia tapahtumia.

Nuutinen on Halosen kanssa samoilla linjoilla. Hänen mielestään perheenyhdistämisen lakisääteisiä kriteerejä olisi hyvä käydä läpi ja arvioida, ovatko ne nykyisellään liian tiukat. Perheenyhdistämistä voi hakea oleskeluluvan saamisen jälkeen.

Perheenjäsenellä tarkoitetaan niin sanotun ydinperheen jäseniä eli puolisoa ja alle 18-vuotiaita naimattomia lapsia. Poikkeustapauksissa myös muut omaiset voivat hakea ja saada oleskeluluvan.

Rikosta tai rikollisuutta ei vastaanottokeskuksissa mitenkään suosita ja paineta villaisella.​
Pekka Nuutinen​
Nuutinen mukaan sillä ollut iso merkitys, että koolla on paljon nuoria miehiä ilman oman perheen, suvun ja lähipiirin tarjoamaa tukea ja sosiaalista kontrollia.

– Se on selvää, että nämä tekijät ehkäisisivät ajelehtimista ja erilaisia toilailuja.

Sisäministeri Mykkänen ei lähtisi helpottamaan perheenyhdistämistä. Sen sijaan hän haluaisi ottaa maahan suoraan tulevien turvapaikanhakijoiden sijaan enemmän kiintiöpakolaisia. Tällöin Suomeen tulisi pakolaisleireiltä lapsiperheitä ja kaikista haavoittuvammissa tilanteessa olevia ihmisiä.

Seksuaalirikosvyyhti tuli yllätyksenä Maahanmuuttovirastolle
Nuutinen kertoo, että Maahanmuuttovirastossa aiotaan käydä läpi, kuinka seksuaalikasvatusta annetaan ja kuinka vaikuttavaa se on. Tarvittaessa mietitään parannuskeinoja.

Seksuaalikasvatusta annetaan turvapaikanhakijoille osana esikotouttamista. Varsinainen kotouttaminen alkaa vasta, kun henkilö on saanut oleskeluluvan ja sijoittunut johonkin kuntaan.

Nuutinen sanoo, että nyt paljastunut seksuaalirikosvyyhti tuli yllätyksenä, vaikka vastaanottokeskuksissa on ilmennyt vuosien aikana esille monenlaista rikollisuutta.

– Voidaan sanoa, että rikollisuuden eri muotoja ilmenee vastaanottokeskuksissa samoin kuin ympäröivässä yhteiskunnassa. Rikosta tai rikollisuutta ei vastaanottokeskuksissa mitenkään suosita ja paineta villaisella.

Keskustelu on suljettu ja kommentit poistettu, koska osa keskustelijoista ei noudattanut Ylen kommentointiohjetta.

https://yle.fi/uutiset/3-10547528
Kyllä perheiden yhdistäminen auttaa jos nuo nuoret miehet lähetetään kotimaahansa oman perheen luokse.
 
Onko nyt mediassa käynnissä jokin uusi koordinoitu projekti, jolla haetaan hyväksyntää perheenyhdistämisille?

Syyriasta Suomeen saapunut Nemat Khalil ei voi tavata iäkästä isäänsä – “Ilman Suomen kansalaisuutta emme voi matkustaa näkemään rakkaitamme”
Khalilin perheellä on oleskelulupa Suomessa, muttei paluuta kotimaahan. Ilman Suomen passia he eivät pääse edes Turkkiin tapaamaan sukua. Yle Perjantai kysyy: Kuka saa jäädä Suomeen?
Perjantai
14.12.2018 klo 17:00
13-3-10555249.png

Kun Nemat Khalilin pieni perhe tuli Suomeen syksyllä 2015, nyt viisivuotias Ghaith oli vain puolitoistavuotias.Nemat Khalilin albumi
13-3-6635642.jpg

Ami Assulin

Tästä on kyse
  • Suomeen tuli yli 32 000 turvapaikanhakijaa vuonna 2015.
  • Khalilin perhe saapui Syyriasta ja on asettunut Seinäjoelle.
  • Suomen kansalaisuutta perhe voi anoa runsaan vuoden kuluttua.
  • Yle Perjantai kysyy tänään: Kuka saa jäädä Suomeen?
– Ajattelen koko ajan isää, ja pelkään, etten saa nähdä häntä enää koskaan.

Nemat Khalilin ääni murtuu.

– Ajattelen koko ajan sitäkin, etten voinut tehdä mitään kun äitini kuoli munuaissairauteen viime vuoden elokuussa. Enkä enää saanut nähdä häntä. Mitä jos isälle käy samoin?

Nemat vastaa puhelimeen sujuvalla suomen kielellä kotoaan Seinäjoella, jossa hän opiskelee koulunkäynnin ohjaajaksi ryhmänsä ainoana, jonka äidinkieli ei ole suomi.

Perheen tilanne on patissa: isä ei pääse Suomeen, tytär perheineen ei voi mennä Syyriaan eikä tapaaminen naapurimaissa Libanonissa tai Turkissa onnistu, niin kauan kun Khalilin perheellä on passien sijaan pakolaisen matkustusasiakirjat(siirryt toiseen palveluun), joilla ei saa vaadittavaa viisumia.

– Siksi haaveilemme, että saisimme Suomen kansalaisuuden mahdollisimman pian ja voisimme matkustaa tapaamaan perhettämme, Nemat kertoo.

Kaipausta on nyt jatkunut yli kolme vuotta.

Kävellen ja kumiveneellä
Syyrialainen opettaja Nemat Khalil, 28, saapui Suomeen turvapaikanhakijana syksyllä 2015 miehensä Muhammed Khalilin, 35 ja poikansa, nyt viisivuotiaan Ghaith Khalilin kanssa.

Mieheni siepattiin kahdesti ja perhettämme uhkailtiin. Tilanne oli todella vaarallinen. Päätimme lähteä.​
Nemat Khalil​
Sinä vuonna Suomeen tuli yli 32 000 turvapaikanhakijaa.

Matka Turkin rajalla sijaitsevasta Al Qamishlin kaupungista, koillis-Syyriasta Suomeen kesti 22 päivää. Sitä taitettiin junalla, bussilla, autolla, kävellen ja kumiveneellä, ensin Turkin kautta Kreikkaan, sitten Euroopan halki Ruotsiin ja lopulta Suomeen Kauhavan vastaanottokeskukseen.

– Mieheni työskenteli meteorologina lentoasemalla, ja hänet siepattiin kahdesti, jotta hän antaisi tietoja työpaikastaan, Nemat kertoo.

– Kun mieheni ei suostunut antamaan tietoja, perhettä alettiin uhkailla ja päätimme lähteä.Tilanne oli todella vaarallinen, hän sanoo.

Määränpäänä ensin Ruotsi
Nemat Khalil näki vanhempansa viimeisen kerran yli kolme vuotta sitten. Perhe kannusti tytärtään matkaan - kukaan ei nähnyt muutakaan vaihtoehtoa.

– Kaikki itkivät, kun me lähdimme.

Alun perin määränpää oli Ruotsi, josta Nematin serkku oli kertonut paljon hyvää. Matkaa taittaessaan Khalilit kuulivat ihmisten puhuvan paljon hyvää Suomesta. He alkoivat itsekin ottaa selvää ja googlata tietoa tästä kaukaisesta maasta.

– Hyvä, että tulimme tänne. Täällä on oikeasti turvallista ja rauhallista, voimme elää vapaasti, meillä on hyvä koulutusjärjestelmä ja voimme opiskella mitä tahansa. Ennen kaikkea halusimme hyvän elämän lapsillemme, Nemat hehkuttaa.

13-3-10554854.png


Ghaith Khalil puhuu suomea päiväkodissa ja arabiaa kotona.Nemat Khalilin albumi
Toistaiseksi lapsia on vain yksi, viisivuotias päiväkotipoika Ghaith. Nemat haaveilee yhdestä lapsesta lisää, joku päivä.

Vielä ei ole kiire.

– Ghaith on todella vilkas, vastaa kymmentä lasta, Nemat nauraa.

Voisiko isän saada Suomeen?
Kun Ghaith syntyi Syyriassa, sukulaiset olivat lähellä ja kaikki auttoivat nuorta perhettä.

– Suomessa olen yksin. Kun on ilman perhettä kaikki on vaikeampaa, vaikka ystäviä onkin ympärillä, Nemat sanoo.

Hänellä on seitsemän siskoa ja kolme veljeä. Kolme heistä asuu Turkissa ja yksi Libanonissa. Yksi sisko asuu Saksassa. Nuorin sisko asui isän kanssa Syyriassa, mutta hänen mentyään naimisiin noin 70-vuotias isä asuu yksin.

Nemat pitää päivittäin yhteyttä perheeseensä sosiaalisessa mediassa, muttei usko, että saisi isäänsä mitenkään Suomeen.

– Alaikäinen voi tuoda tänne isän tai äidin, mutta minä olen 28-vuotias.

Oleskelulupaa anotaan ulkomailla
Koska syyrialaisten on usein käytännössä mahdotonta päästä tekemään perheenyhdistämishakemus Suomen Turkin-suurlähetystöön, Nematin isän pitäisi itse matkustaa ulkomaille tekemään hakemus.

Ulkoministeriö ja Maahanmuuttoviraston virkailijat tekevät matkoja Libanoniin, jotta siellä laillisesti oleskelevat syyrialaiset voisivat jättää oleskelulupahakemuksen Suomeen. Näiden matkojen aikana hakijat myös haastatellaan.

Tällaisia matkoja on tehty neljä, ensimmäinen tammikuussa 2017. Viidettä matkaa suunnitellaan alkuvuodeksi 2019.

Hakemuksen voi jättää myös muissa maissa, joissa oleskelee laillisesti.

Se ei silti takaa oleskelulupaa.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen korostaa, että ministeriön rooli on mahdollistaa hakemusten vastaanotto.

– Asiassa on myös moraalinen ulottuvuus – kannattaako maksaa oleskelulupahakemuksesta yli 400 euron käsittelymaksu, kun varmuutta oleskeluluvan saamisesta ei kuitenkaan ole, Tuominen toteaa.

Perhesiteet eivät takaa lupaa
Viestintäasiantuntija Kaisa HärkisaariMaahanmuuttovirastosta sanoo, että aikuisen lapsen iäkäs vanhempi saa harvoin oleskeluluvan perhesiteen perusteella. Se edellyttää yleensä, että vanhempi on täysin riippuvainen Suomessa oleskelevista sukulaisistaan.

13-3-10554861.png


Nemat Khalil opiskelee koulunkäynnin ohjaajaksi ja opettaa arabiaa Seinäjoella. Hänellä on opettajan korkeakoulututkinto myös Syyriasta.Nemat Khalilin albumi
Härkisaari muistuttaa, ettei myöskään kansalaisuus tule automaattisesti.

– Sitä pitää hakea erikseen ja hakijan tulee täyttää tietyt edellytykset, hän sanoo.

Suomen kansalaisuuden saamisen edellytyksiä (siirryt toiseen palveluun)ovat mm. riittävä kielitaito ja asumisaika, nuhteettomuus, toimeentulo ja maksuvelvoitteiden suorittaminen.

– Onneksi minulla on suomen kielen testi suoritettuna ja valmistun nyt koulunkäynnin ohjaajaksi. Ja onneksi miehelläni on vartijan ammattitodistus, Nemat pohtii toiveikkaana.

Toivottavasti voin jatkaa opiskelua. Toivomme hyviä työpaikkoja ja normaalia, turvallista elämää.​
Nemat Khalil​
Maahanmuuttoviraston sivuilla kerrotaan(siirryt toiseen palveluun), että viimeisen 12 kuukauden aikana Suomen kansalaisuutta anoi 12 208 ihmistä, joista 10 249 sai myönteisen päätöksen. Oleskelulupa myönnettiin 58 644:lle ihmiselle ja kiellettiin 6030:lta hakijalta. Maasta poistettiin karkottamalla tai käännyttämällä noin 2500 henkilöä.

Maahanmuuttajastipendi marraskuussa
Khalileille on sanottu, että he voivat anoa kansalaisuutta, kun oleskeluluvan myöntämisestä on kulunut neljä vuotta.

Vielä pitäisi odottaa vuosi.

Nemat Khalil sai marraskuussa Ammattiosaamisen kehittämisyhdistyksen AMKE:n maahanmuuttajastipendin, joka luovutetaan esimerkilliselle maahanmuuttajaopiskelijalle. Valinnassa painotetaan mm. menestystä kotoutumisen koulutuksessa ja ammattilaisessa koulutuksessa.

Hänellä on opettajan korkeakoulututkinto Syyriasta, mutta Suomessa opettajana toimiminen vaatii täydentävää koulutusta.

– Toivottavasti voin jatkaa opiskeluja vielä opettajaksi. Toivomme molemmat hyvää työpaikkaa ja normaalia, rauhallista ja turvallista elämää sekä hyvää tulevaisuutta lapsille, Nemat haaveilee.

13-3-10554865.png


Kuka saa jäädä Suomeen? Siitä Yle Perjantaissa puhuvat mm. eduskuntaryhmän pj. Simon Elo sekä opiskelijat Nemat Khalil ja Hasan Khademi.Topi Tirri
Perjantai: Kuka saa jäädä Suomeen? Kielteinen turvapaikkapäätös murskaa unelmat. Eduskuntaryhmän pj. Simon Elo, kansanedustaja Olli-Poika Parviainen, opiskelijat Nemat Khalil ja Hasan Khademi sekä opettaja Juha Heinonen. Yle TV1 perjantaina klo 21.10, uusinnat sunnuntaina klo 15.05 ja tiistaina klo 23.05. Ohjelma on nähtävissä myös Yle Areenassa

https://yle.fi/uutiset/3-10554697
https://yle.fi/uutiset/3-10554697?origin=rss

Meterologilla on ollut vissin jotain korkeampaa tietoa. Sieppauksia, uhkailua ja vaarallisia tilanteita. Ja silti tarvitaan kansalaisuus, että voi heti mennä takaisin moikkailemaan tuttuja.

Ei sillä, jos nainen 3v jälkeen puhuu sujuvaa (= auttavaa todennäköisesti) suomea ja opiskelee, niin ehdottomasti sarjassamme hyödyllisempiä tulijoita.

Ihmetyttää vaan nämä tarinat vaaroista ja välittömästä tarpeesta palata. Täyttyyköhän tuossa nyt kansainvälisen suojelun tarpeet. Ehkä mun nyt pitäisi väristä kauhusta ja itkeä myötätunnosta, vaan ei oikein irtoa.
 
Fake news!

EU:ta on repinyt myös suhtautuminen YK:n siirtolaissopimukseen, joka allekirjoitettiin tällä viikolla Marrakeshissa Marokossa.

Ei-sitovasta siirtolaissopimuksesta tuli maahanmuuttovastaisen politiikan symboli, ja sen ulkopuolelle jättäytyivät muun muassa Itävalta, Italia, Tšekki, Unkari, Latvia, Puola ja Slovakia. Belgiassa riita sopimuksesta meinasi kaataa hallituksen.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005933057.html
 
Toimittaja
Mennään paljon puhuttaneeseen maahanmuuttoaiheeseen. Tämä lähti tietyllä tavalla ihmisten silmissä siitä, että pakolaiskriisin aikana ilmoitit, että talosi olisi turvapaikanhakijoiden käytettävissä. No, se ei turvallisuussyistä tapahtunut, mutta onko tässä vuosien varrella asenne maahanmuuttoa kohtaan yhtään muuttunut?

Pääministeri Juha Sipilä
Se oli virhe tämän turvallisuustilanteen vuoksi. Siihen oli tulossa nelihenkinen perhe, joka onneksi sitten majoittautui muualle, ja pystyin sitten auttamaan heitä muualla. Kyllä yllätyin siitä vihareaktiosta, mikä tuli tätä...tai olisi tullut tätä perhettä kohtaan, ja totta kai oli turvallisempaa heidän sijoittua jonnekin muualle. He ovat hyvin kotoutuneet Suomeen, ja sillä tavalla heillä on kaikki hyvin. Mutta kyllähän tämä maahanmuuttokriisi tuli kaikille Euroopassa yllätyksenä. Ja jos me nyt katsotaan jälkikäteen, niin kyllähän Suomessa se hoidettiin hyvin. Viranomaiset toimi äärimmäisen hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Ja nuo kävijä...tai tulijamääräthän ovat pudonneet yhteen kymmenesosaan siitä mitä 2015 vuonna oli.

Toimittaja
Ei niin paljon myöskään siltä kantilta painetta aiheuttanut, mutta onko oma suhtautuminen koko tähän turvapaikanhakija...tai hakemuksen tai pakolaisuuden maailmaan muuttunut?

Pääministeri Juha Sipilä
Kyllä nämä rikolliset toiminnat ja...kyllä nämä muuttavat asennetta ja muuttavat myöskin kansan asennetta, se on selvä asia. Oma ajatukseni on se, että sotaa pakenevaa pitää auttaa. Mutta kun Suomeen tullaan, niin täällä eletään sitten Suomen sääntöjen mukaisesti, ja siihen pitää kaikkien Suomessa tyytyä.

Toimittaja
Kuulostaa siltä, että asenne on ehkä vähän henkilökohtaisesti pikkasen ehkä terävöitynyt tai koventunut tuossa vuosien varrella?

Pääministeri Juha Sipilä
On sikäli, kun tämä pieni pieni osa maahan muuttaneista, jotka käyttävät sitten hyväkseen suomalaista järjestelmää ja eivät toimi Suomen lakien mukaisesti. Niin heitä kohtaan asenteeni on erittäin kova.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli...t-14-vuotta-paaministerina/7200372#gs.UuTlYQk
 
Back
Top