Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Turvapaikanhakijoiden määrä Suomessa on romahtanut sitten vuoden 2015, Helsingin Sanomien Kuukausiliite kertoo.
Vuonna 2015 turvapaikanhakijoita tuli Suomeen ennätykselliset 32 761 . Heistä 9 200 on saanut joko turvapaikan tai tilapäisen oleskeluluvan. Lisäksi reilulla 5 900 henkilöllä turvapaikanhaku on yhä vireillä. Vuoden 2015 jälkeen turvapaikanhakijoiden määrä on ollut selvässä laskussa. Vuonna 2018 Suomessa jätettiin 4 548 turvapaikkahakemusta, joista puolet oli uusintahakemuksia. Vuonna 2017 hakemuksia jätettiin vielä vähemmän. Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo toteaa HS:lle hakijoiden määrän olevan 2000-luvun pienimpiä.
Syiksi arvioidaan Suomen kiristynyt lainsäädäntö ja pakolaisten kulkureittien sulkeutuminen Euroopassa. https://www.verkkouutiset.fi/hs-turvapaikanhakijoiden-maara-romahti-2015-jalkeen/
Onnea Espoo! Sitä tulette tarvitsemaan rikkautenne kanssa..https://www.hs.fi/kaupunki/espoo/art-2000006022665.html?ref=rss
Palju õnne Espoo eestiksi! Jos saapujat olisivat koulutettua väkeä jotka tulleet tänne töihin, niin koko uutinen olisi aiheeton.
https://www.hs.fi/kaupunki/espoo/art-2000006022665.html?ref=rss
Palju õnne Espoo eestiksi! Jos saapujat olisivat koulutettua väkeä jotka tulleet tänne töihin, niin koko uutinen olisi aiheeton.
Espoon väkiluku kasvoi viime vuonna 5 000 hengellä. Siitä 4 000 oli vieraskielisiä. Ensi syksynä koulunsa aloittavista lapsista joka neljäs on vieraskielinen.
”Vieraskielisen väestön määrä kymmenkertaistuu 30 vuodessa. Se tarkoittaa meille valtavia haasteita.”
Onhan se aika epistä muita kohtaan, Espoo saa 4000 kultamunaa vuodessa ja mikäs se kullan hinta sitten on?Tuo olis hyvä. Kunnille oma yleellisyysvero. Jos rohmuaa rikkauksia niin sitä pitää verottaa. Näinhän se yksityis verotuksessa menee.
Ei se ole kuin määräaikainen rangaistus, 5 vuotta ja nuo ovat pk-seudulla...Sääliksi käy kyllä pakolaisia... Kouvostoliittoon...
Orpo ja Nerg paljastavat kirjassa: Venäjällä turvapaikanhakijat majoitettiin ensin hotelliin ja ohjattiin sitten pyörillä ja lopuksi Ladoilla Suomeen
Kolmen kuukauden aikana Venäjältä tuli Suomeen noin 1 700 turvapaikanhakijaa. Kuva Oulusta turvapaikanhakijoiden mielenilmauksesta syyskuussa 2015.
Pohjois-Lapin raja-asemille vuodenvaihteessa 2015–2016 polkupyörillä ja Ladoilla saapuneet turvapaikanhakijat nousivat Suomen ja Venäjän suhteiden ylimmälle tasolle.
Iltalehden ulkomaantoimittaja Nina Järvenkylä ja sisäministeriön entinen kansliapäällikkö Päivi Nerg kirjoittavat tapahtumista keskiviikkona ilmestyvässä kirjassaan Tiukka paikka (Docendo).
Nerg paljastaa kirjassa, että Venäjä antoi jo alkuvaiheessa tylyn virallisen viestin Suomen viranomaisille.
– Virallinen viesti Venäjältä oli tammikuussa 2016 se, että kun turvapaikanhakijat sanovat sanan `turvapaikka` vaikkakin jo Venäjän puolella, on heillä oikeus tulla Suomeen, kirjassa kerrotaan.
Venäjän ja Suomen välillä voimassa ollut rajasopimus oli siis pelkkää paperia.
Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) aloitti poliittiset neuvottelut venäläisten kanssa.
Kirjassa kerrotaan, että samaan aikaan poliisin ja rajavartiolaitoksen yhdyshenkilöt alkoivat kartoittaa, mitä Venäjällä oikein tapahtui.
– Tätä kautta selvisi, että Kantalahdessa sijaitsee hotelli, jonne ihmisiä kuljetetaan, kirjassa valotetaan tiedustelutietoja.
Orpo vahvistaa, että venäläiset organisoivat turvapaikanhakijoiden tulon Suomen itärajalle.
Rajasopimus mahdollisti sen, että Suomi kielsi pyöräilyn Sallan ja Lotan raja-asemille. Sen jälkeiset tapahtumat viimeistään vahvistivat toiminnan järjestelmällisyyden.
– Ei mennyt aikaakaan, kun he keksivät tulla autoilla. Taas käytiin keskustelua puomista.Todettiin, että meillä on kaikki perusteet sanoa, että raja-asema on täynnä. Otimme vain yhden auton kerrallaan läpi. Se meni siihen, että autot ajoivat niin kiinni toisissaan, ettei puomia saatu väliin, Orpo kuvailee.
Venäjä painosti turvapaikanhakijoilla ensin Norjaa, sitten Suomea.
Norjalla on parisataa kilometriä pitkällä Venäjän vastaisella maarajallaan ainoastaan Storskogin raja-asema. Vuosina 2003–2014 Venäjä päästi puomille vuosittain keskimäärin 17 ihmistä ilman viisumia.
Syksyllä 2015 turvapaikanhakijoita saapui Norjaan arktista reittiä pitkin 5 500. Venäjä ja Norja väänsivät asiasta, minkä jälkeen turvapaikanhakijoiden tulo Storskogiin loppui kuin seinään. Sydäntalvella heitä alkoi saapua kiihtyvällä tahdilla Suomen pohjoisille raja-asemille.
Suomen valtionjohto ei ollut sinisilmäinen.Viranomaiset kertoivat tasavallan presidentti Sauli Niinistölle, että hämmentävän suuri osa tulijoista oli lähtöisin Moskovan rakennustyömailta. Sieltä ei sattumalta päädytä Napapiirin pohjoispuolelle lumiseen korpeen.
Rajavartiolaitoksen raja- ja meriosaston päällikkö, prikaatikenraali Pasi Kostamovaaramurehti tammikuussa 2016, että viranomaiset valmistautuivat Venäjän vastaisen 1 340 kilometrin maarajan repeämiseen.
Teoriassa rajavalvojia oli yksi per kilometri.Kostamovaara kuvaili Venäjän vastaista rajaa portiksi, josta ihmisiä voi virrata lumien sulaessa Suomeen paljon ja helposti.
Orpo kuuluu edelleen Suomen valtiojohtoon, eikä voi kertoa kaikkea tietämäänsä. Kirjassa hän vahvistaa, että venäläiset viranomaiset vaikuttivat turvapaikanhakijoiden tulon järjestelyihin.
– Siellä oli kaikenlaisia henkilöitä: oli eri viranomaisia, oli kaikennäköistä porukkaa liikkeellä, Orpo kertoo.
Sisäministerinä ollut Orpo muistaa lopun ikäänsä, miten hän asteli kahdesti turvallisuuspalvelu FSB:n päämajaan Moskovan Lubjanka-aukiolla.
Orpon mielessä kolkutti tietoisuus siitä, että neuvottelut käytiin pahamaineisen KGB:n rakennuksessa. Suomen sisäministeri koki olleensa uransa kovimmassa paikassa.
– Viestin heille, ettei tämä vaikuta millään tavoin myönteisesti Venäjä-kuvaan Suomessa.Olen varma, että siinä oli tärkeä viesti, Orpo pohtii kirjassa.
– Syyllistämättä nyt ketään: miten oli mahdollista, että sitä väkeä tuli? On selvää, että Venäjän ylin poliittinen johto päätti, että asia hoidetaan pois päiväjärjestyksestä, Orpo jatkaa.
Sauli Niinistö puhui turvapaikanhakijoista Venäjän presidentti Vladimir Putinille ja pyysi tätä vaikuttamaan tilanteeseen.
Suomi teki Venäjälle ehdotuksen: valtionjohto esitti rajasopimusta, jolla pohjoiset Sallan ja Lotan rajanylityspaikat suljettaisiin määräajaksi muilta paitsi Venäjän ja EU-maiden kansalaisilta. Kremlissä EU-maat sivuutettiin, eikä Niinistö vastustanut venäläisten oikkuja.
Putin sanoi lausunnossaan, että ”nämä rajoitukset vaikuttavat kolmansien maiden kansalaisiin, mutta ne eivät millään tavalla vaikuta Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliiton ja Suomen kansalaisiin”.
Kertoessaan loppuratkaisusta Putin kuin ohimennen huomautti edeltävässä virkkeessään Fortumin omistuksista Venäjällä ja Rosatomin Fennovoima-hankkeesta Suomessa. Niinistö taipui siihen, että muiden EU-maiden kansalaisia kohdeltiin kahdella suomalaisella raja-asemalla puolen vuoden ajan kolmansien maiden kansalaisina, joilta oli rajanylitys kielletty.
Kolmen kuukauden aikana Venäjältä tuli Suomeen noin 1 700 turvapaikanhakijaa. He edustivat 36 eri kansallisuutta.
46 miljardin euron lasku vuosilta 1990-2018
Kirjoitussarjansa 3. osassa Vahtera sanoo, että humanitäärisen maahanmuuton menot ovat 46 miljardia euroa 1990-2018.
– Jos vuotta 1990 pidetään maahanmuuton hinnan nollavuotena ja sen jälkeen menot olisivat kasvaneet tasaisesti vuoden 2018 3,2 miljardiin euroon, ovat humanitäärisen maahanmuuton menot olleet vuosina 1990-2018 46 miljardia euroa ilman korkomenoja.
– Kahden prosentin korko on lisännyt valtion velkaa 9 miljardia euroa. Vuoden 2015 suuren tulijamäärän aiheuttamaa hyppäystä ei ole huomioitu.
Hän sanoo, että Suomi on velkaantunut ”käytännössä joka vuosi” vuodesta 1990, kun huomioidaan se, että valtio on samaan aikaan myynyt hänen mukansa noin 20 miljardin euron edestä omaisuuttaan.
– Sekä humanitäärinen maahanmuutto että kehitysapu on rahoitettu velaksi. Jos laskemme tälle velalle kahden prosentin vuotuisen koron, on vuosina 1990-2018 käytetty humanitääriseen maahanmuuttoon ja kehitysapuun yhteensä 79 miljardia euroa. Se on 76 prosenttia valtion velasta.