Suomi ottaa lisää turvapaikanhakijoita sisäisenä siirtona, mutta nyt tuli stoppi – Rinne: ”Voi olla signaalivaikutus”
Tänään klo 6:07
Pääministeri Antti Rinteen mukaan perjantaina tehdyn päätöksen jälkeen Suomi ei ota vastaan mereltä pelastettuja turvapaikanhakijoita sisäisinä siirtoina ennen kuin asiasta on saatu väliaikainen järjestely.
Kuvassa Maltalle saapuvia turvapaikanhakijoita vuonna 2015.EPA/AOP
Hallituksen EU-ministerivaliokunta käsitteli perjantaina Suomelle esitettyä pyyntöä ottaa vastaan sisäisinä siirtoina Välimerestä pelastettuja turvapaikanhakijoita.EU-ministerivaliokunta linjasi, että
Suomella on valmius käynnistää valmistelut ottaa Maltalta vastaan enintään viisi turvapaikanhakijaa.
Nyt tehty linjaus on tuen osoitus Maltalle, joka on ministerivaliokunnan mukaan joutunut kestämättömään tilanteeseen.
Hallitus vahvisti torstaina EU-ministerivaliokunnan kaksi viikkoa sitten tekemän linjauksen siitä, että Italiasta voidaan ottaa Suomeen sisäisinä siirtoina enintään kahdeksan Välimereltä pelastettua turvapaikanhakijaa.
Pääministeri
Antti Rinteen (sd)mukaan nyt linjatut sisäiset siirrot on tehty Suomen EU-puheenjohtajuuskauden vuoksi.Suomen EU-puheenjohtajakauden tavoitteena on edistää Välimereltä pelastettujen turvapaikanhakijoiden sisäisiä siirtoja koskevia väliaikaisia järjestelyjä.
Suomi haluaa pyrkiä pois alus kerrallaan etsittävistä ratkaisuista kohti nykyistä ennakoitavampia toimia. Hallituksen mukaan tavoitteiden edistämistä tukee osaltaan se, että Suomi puheenjohtajavaltiona osoittaa käytännössä solidaarisuutta.
Pääministeri Antti Rinteen mukaan Suomi pyrkii nopeasti saamaan ratkaisun sisäisiin siirtoihin. JUSSI ESKOLA
Rinne painottaa Iltalehdelle, että tehdyt päätökset ovat kertaluontoisia. Jatkossa Suomi pidättäytyy ottamasta vastaan mereltä pelastettuja sisäisesti siirrettäviä turvapaikanhakijoita siihen saakka, että EU:ssa on sovittu väliaikaisesta sisäisten siirtojen järjestelystä.
– Nyt pistimme stopin eli ennen kuin väliaikaisesta järjestelystä on sovittu, emme ota ketään mereltä pelastettuja vastaan, Rinne sanoo.
Päätöksen taustalla vaikuttaa Rinteen mukaan se, ettei Suomi halua tukea salakuljettajien toimintaa.
Rinteen mukaan se, että Libyan rannikolle kumiveneissä tulevia turvapaikanhakijoita nostetaan laivoihin, voi auttaa salakuljettajien toimintaa.
– Me näemme asian siten, että sillä voi olla signaalivaikutus. Eli jos laivalta pääsee tulemaan Euroopan sisälle, se alkaa vaikuttaa lähtemiseen omasta maasta.
”Puhuin Merkelin kanssa”
Suomi aikoo käynnistää nopeasti valmistelut sisäisiä siirtoja koskevan väliaikaisen järjestelyn toteuttamiseksi. Tavoitteena on saada järjestelyyn mukaan mahdollisimman vahva jäsenmaiden enemmistö. Rinteen mukaan tavoitteena on saada ainakin 20 jäsenmaata mukaan järjestelyyn.
– Se on mahdollista laittaa nopeasti pystyyn. Puhuin siitä Merkelin kanssa puolessa välissä viikkoa ja he ovat tukemassa tätä meidän aloitteellisuutta asiassa kovasti, että saadaan sellainen väliaikainen järjestely, Rinne kertoo viitaten tapaamiseensa Saksan liittokansleri
Angela Merkelin kanssa Berliinissä.
Rinne kertoo, että väliaikaista järjestelyä käsitellään ensi viikon EU:n sisä- ja oikeusministerien epävirallisessa ministerikokouksessa Helsingissä.
Järjestelyllä pyritään siirtämään ennalta sovitulla tavalla mereltä pelastettuja turvapaikanhakijoita EU-jäsenmaiden kesken. Uuden Euroopan komission on tarkoitus päättää pysyvämmästä järjestelystä.
Hankaluuksia aiemmin
EU:n aiemmin sopimat sisäiset siirrot eivät toteutuneet sovitusti.Vuonna 2015 EU-maat sopivat sisäisistä siirroista, mutta osa jäsenmaista eli Unkari, Puola ja Itävalta eivät suostuneet niihin osallistumaan lainkaan ja
moni muukin jäsenmaa osallistui puutteellisesti.
Suomi puolestaan toteutti omat velvoitteensa vuosina 2015–2017 ja otti Kreikasta ja Italiasta sisäisinä siirtoina yhteensä 1980 henkilöä.
Kesäkuusta 2018 alkaen mereltä pelastettuja henkilöitä on siirretty EU:n sisäisesti hieman yli kymmeneen valtioon, ja yhteensä noin 800 henkilöä.
Rinne korostaa, että Suomen ja EU:n on autettava ihmisiä, jotka lähtevät henkensä edestä pakoon jotakin. Tähän velvoittavat myös kansainväliset sopimukset.
–
Siellä on myöskin joukossa paljon ihmisiä, jotka lähtevät hakemaan parempaa elämää, niin kuin Suomesta lähdettiin 60-70-luvulla hakemaan parempaa elämää kovan työttömyyden aikana. Sekin on tietenkin ihan sallittua, mutta pelisäännöt näiden ihmisten maahantuloon ovat ihan erilaiset.
Väärillä perusteilla hakijoita
Rinteen mukaan nyt ongelmana on ollut, että osa on hakenut turvapaikkaa suojelun perusteella, vaikkei sille olisi tarvetta.
– Se on yksi suurimpia syitä kritiikkiin, joka eurooppalaisissa jäsenmaissa on ihmisten keskuudessa, että systeemiä käytetään väärin ja tullaan väärillä perusteilla hakemaan suojelua.
Rinteestä on tärkeää, että Euroopan unionin puitteissa pyritään rakentamaan järjestelmä, jossa jokainen jäsenvaltio kantaa oman osansa suojelun tarpeessa olevien ihmisten auttamisesta.
Pääministeri uskoo, että tällaisen järjestelmän luomisessa onnistutaan, vaikka EU:n sisäiset siirrot ovatkin aiemmin takunneet.
Pääministeri Antti Rinteen mukaan perjantaina tehdyn päätöksen jälkeen Suomi ei ota vastaan mereltä pelastettuja turvapaikanhakijoita sisäisinä siirtoina ennen kuin asiasta on saatu väliaikainen järjestely.
www.iltalehti.fi