Ulkomaat 29.9.2015 klo 5:35
Suomen mielenilmaukset eivät hätkäytä irakilaisia – Facebookissa ylistetään yhä Suomea
Lahden perjantainen mielenilmaus turvapaikanhakijoita kohtaan ei ole vaikuttanut irakilaisten turvapaikanhakijoiden Suomesta tekemiin Facebook-päivityksiin. Valtaosassa päivityksistä Suomesta kerrotaan yhä myönteisiä asioita.
Tampereen yliopiston tutkija, sosiaaliantropologi Marko Juntunen on viikon ajan seurannut tiiviisti irakilaisten perustamia Facebook-sivustoja, joissa käsitellään turvapaikanhakijakriisiä. Eri sivustoille julkaistaan satoja kommentteja, videoklippejä ja valokuvia päivittäin Suomesta, Ruotsista, Saksasta ja Kreikasta.
Juntusen mukaan ilotulitteiden heittäminen tai rasistinen käytös eivät hätkähdytä valtaosaa irakilaisista turvapaikanhakijoista.
– Irakin yhteiskunnan kaaoksen kokeneet ovat tavattoman paksunahkaisia. Tällaiset mielenilmaukset ovat pientä sen rinnalla, että Irakissa on tammi-kesäkuun välisenä aikana teloitettu 3 000 siviiliä ja siviiliuhreja on 17 000.
– Joka viikko räjähtää jossain puolella. Se, että joku heittää paukkupommeja tai käyttäytyy rasistisesti on todella pientä sen rinnalla, mitä näillä ihmisillä on takana.
Suomea arvostelleita ryöpytetään rankasti
Suomesta tehdyissä Facebook-päivityksissä näytetään maisemia ja kerrotaan olosuhteista.
Esimerkiksi eräässä päivityksessä ajellaan pyörätiellä Turun Pansion lähimetsissä. Selostuksessa kuvataan majoitustiloja, ruoka-annoksia ja arjen järjestelyjä.
Yleissävy on ylistävä ja monissa videoklipeissä arvostellaan niitä, jotka valittavat kohteluaan Suomessa ja suunnittelevat paluumatkaa Irakiin.
– Irakilaisten päivitysten perussanoma on, että Suomea arvostelevien viestien levittäminen vaikeuttaa niiden asemaa, joiden olosuhteet Irakissa ovat sietämättömiä.
– Samalla arvostelijat jäytävät oman turvapaikkansa perustaa. Et ole todella uhattuna Irakissa, jos mielessä pyörii vain, onko ruoka hyvää tai majoitusolosuhteet kahden ensimmäisen päivän jälkeen miellyttävät, Juntunen kuvailee irakilaisten kommentteja.
Juntusen mukaan Suomea arvostelleet videoklipit ovat joutuneet kovan höykytyksen kohteeksi myös aiemmin Suomeen tulleiden irakilaisten parissa, jotka pelkäävät, että ne heijastuvat laajemminkin suomalaisten käsityksiin irakilaisista.
Irakin armeijan jättäneet puolustelevat lähtöään
Irakilaisten Facebook-sivustoilla eräs Helsingissä kuvattu video on herättänyt voimakkaita tunteita. Videolla yksi mies istuu ikkunalaudalla vastaanottokeskuksessa ja toinen puhuu kameralle.
Kameralle puhuva mies kertoo aloittavansa tervehdyksensä hiljaisella hetkellä Camp Speicherin uhreille. Tikritin kaupungissa sijaitsevassa Camp Speicherin tukikohdassa terrorijärjestö Isis teurasti kesäkuussa 2014 ainakin 1 400 Irakin armeijan sotilasta.
Videolla mies kertoo olevansa shiiataustainen ja lähteneensä Irakin armeijasta. Hän puolustelee ratkaisuaan ja korostaa, ettei ole maanpetturi.
Tutkija Marko Juntunen on yllättynyt, että ihmiset kertovat näin avoimesti jättäneensä armeijan, sillä se voi vaikeuttaa mahdollisuuksia saada turvapaikka.
– Tällainen armeijan jättänyt ex-sotilas ei varmasti ole turvapaikkaprosessissa vahvimmillaan.
Kännykkävideot muuttavat pakolaisuutta
Juntunen korostaa, että sosiaalinen media ja kännykkävideot muuttavat koko ajan myös pakolaisuutta. Valtaosa sisällöstä koostuu terveisistä Irakiin jääneille sukulaisille ja tuttaville. Samalla jaetaan myös ohjeita ja neuvoja, kuinka löytää luotettava salakuljettaja ja mihin vaaroihin pitää varautua.
Tilanne on aivan uusi Euroopassa ja myös Suomessa.
– Kännykkävideoista on tullut ihmisiä tänne vetävä tekijä. Se on monille ihmisille tavattoman luotettavaa informaatiota. Kun he ovat matkalla, he saavat eri nettisivustojen kautta omalta kannaltaan hyvinkin luotettavaa tietoa.
Juntusen mukaan luotettavuus edellyttää isoa ihmismäärää ja samalla selittää myös sitä, miksi Suomestakin tulee niin paljon kuvamateriaalia.
Esimerkiksi useilla sivustoilla on tavattoman paljon helpottuneita päivityksiä Kreikasta. Saksan kaupunkien lisäksi videoklippejä julkaistaan myös Suomen ja Ruotsin turvapaikkakeskuksista.
Ennen ihmiset olivat turvapaikkaprosessissa hyvin varovaisia siitä, mitä kertoivat julkisuuteen matkareiteistään.
– Aiemmin turvapaikanhakijat olivat passiivisia sivustaseuraajia. Nyt he tuottavat koko ajan tulkintaa omasta tilanteestaan ja ovat samanaikaisesti pakolaisuuden sisällöntuottajia.
Samalla Eurooppaan saapuu myös paremmin asioista perillä olevia turvapaikanhakijoita, jotka tietävät, millaisiin tapauksiin suhtaudutaan suosiollisemmin.
http://yle.fi/uutiset/suomen_mielen...a__facebookissa_ylistetaan_yha_suomea/8337457