Vieraat näyttäneet poliisille ketkä ovat uusia isäntiä talossa.
http://www.hs.fi/kotimaa/a1449121168313
Poliisi turvautui kaasuun ja patukkaan vastaanottokeskuksessa Lahdessa marraskuussa – ”Nyt odotetaan, koska sattuu jotain vakavaa”
Kotimaa 3.12.2015 17:05
Aapo Mentula
Helsingin Sanomat
Markku Ulander / Lehtikuva
Hennalan vastaanottokeskus sijaitsee armeijan vanhassa kasarmissa.
Fakta
Tilanne määrittelee voimankäytön
Partiopoliisilla on tavallisesti käytössään kaasusumutin, patukka, virka-ase ja käsiraudat.
Poliisin ohjeena on käyttää voimaa tilanteen ja vastarinnan vaarallisuuden perusteella.
Lähtökohtana on käyttää lievintä ja tehokkainta mahdollista voimankäyttötapaa.
Säännöissä ei selvästi rajata, milloin kaasua ja patukkaa saa käyttää.
Lähde: Poliisiammattikorkeakoulu
Lahdessa Hennalan vastaanottokeskuksessa sattui marraskuussa välikohtaus, jossa miesjoukon piirittämä poliisipartio joutui pakenemaan uhkaavaa tilannetta käyttämällä kaasua ja patukkaa. Hämeen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikön
Tero Seppäsen mukaan välikohtauksesta on käynnistetty poliisin sisäinen selvitys.
”Tapahtuma on ollut erittäin sekava ja varmasti hankala. Haluamme tietää, mitä tarkalleen on tapahtunut. Selvitämme, tarvitaanko partioille muuta varustusta kuin nyt on ollut käytössä ja olisiko tässä jotain, josta voisi ottaa oppia. Tietenkin selvitämme myös sen, onko tilanteessa toimittu oikein”, Seppänen sanoo.
Seppäsen mukaan Hennalassa oli paikalla useampia poliisipartioita. Hänen tietääkseen välikohtauksen takia ei ole aloitettu yhtään rikostutkintaa. Tarkempia tietoja tapahtumien kulusta poliisi ei kerro.
Poliisiammattikorkeakoulun voimankäytön kouluttajan
Heikki Asunnan mukaan partion toiminta kuulostaa järkevältä ja tilanteeseen sopivalta.
”En tiedä tilanteesta tarkemmin, mutta tämän perusteella poliisit ovat todennäköisesti tehneet oikean ratkaisun ja perääntyneet. Jos he olisivat jääneet taistelemaan valtavaa ylivoimaa vastaan, siinä voitaisiin ajautua pahempaan tilanteeseen. Kaasu ja patukka ovat tämänkaltaisissa tilanteissa yleensä tehokkaimmat välineet.”
Poliisi on selvittänyt syksyn aikana useita riitoja ja tappeluja Suomen vastaanottokeskuksissa. HS kertoi 18. marraskuuta, että sisäministeriö selvittää, tulisiko vastaanottokeskuksiin palkata järjestyshäiriöiden takia kerrosvahteja.
Seppäsen mukaan Hennalassakin on ollut useita tilanteita, joissa tapahtumia selvittämään tulleen poliisin ja riitapukarien välille on syntynyt vastakkainasettelua. Patukkaan ja kaasuun ei hänen tietääkseen ole kuitenkaan jouduttu turvautumaan tätä ennen.
Poliisin mukaan suurin osa välikohtauksista on ollut turvapaikanhakijoiden keskinäisiä riitoja, mutta poliisia on tarvittu taltuttamaan myös kantaväestön aggressiivista käytöstä.
Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja
Yrjö Suhonen nosti Hennalassa sattuneen tapauksen julkisuuteen
keskiviikkona blogikirjoituksessaan. Hän on huolissaan suomalaisten poliisien turvallisuudesta etenkin niillä seuduilla, joilla vastaanottokeskukset sijaitsevat kaukana poliisiasemista.
”Kun mennään Itä-Suomeen, Oulun korkeudelle ja Lappiin, läheskään aina syrjäisimmille hälytyspaikoille ei saada riittävästi poliiseja. Poliisivoimaa on keskitetty viime vuosina pääpoliisiasemille, eikä vastaanottokeskusten sijaintia ole suunniteltu turvallisuuden näkökulmasta”, Suhonen kertoo HS:lle.
Suhonen arvelee, että poliisin ja turvapaikanhakijoiden välillä syntyy vastakkainasettelua, koska kaikissa maissa suhtautuminen poliisiin ei ole yhtä ongelmatonta kuin Suomessa.
”Turhautuneisuutta tulee muutenkin, kun väkeä on paljon pienessä tilassa. Teemme parhaillaan kyselyä poliisilaitosten luottamusmiehille ja työsuojeluvaltuutetuille. Eräs vastaaja sanoi, että tähän asti on menty tuurilla eteenpäin. Nyt sitten odotetaan, koska tuuri loppuu ja sattuu jotain vakavaa”, Suhonen sanoo.