Tässä IL:n kooste. Onkos edelleen väärin sammutettu?
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015120820798254_uu.shtml
IL kokosi: Näin turvapaikkaohjelma kiristää Suomen käytäntöjä
Tiistai 8.12.2015 klo 14.23
Hallituksen tuore turvapaikkapoliittinen ohjelma kiteytyy 80 toimenpiteeseen. IL kokosi niistä keskeisimmät.
Hallitus haluaa katkaista turvapaikanhakijoiden "hallitsemattoman virran". (KALLE JOKINEN)
LUE MYÖS
Maahanmuuttovirasto päivitti Afganistanin turvallisuustilannearvion
Hallitukselta uusi 80 kohdan turvapaikkaohjelma
Hallitus julkisti tiistaisessa tiedotustilaisuudessa uuden turvapaikkapoliittisen toimenpideohjelmansa.
- Suomi ja monet Euroopan maat ovat äärirajoilla turvapaikanhakijoiden kasvavan määrän vuoksi, pääministeri
Juha Sipilä (kesk) alusti ohjelman linjauksia.
80 toimenpiteen joukossa on jo käynnissä olevia ja toisaalta vasta alkavia hankkeita.
Pääpiirteissään ohjelmalla on muutama keskeinen tavoite, sisäministeri
Petteri Orpo (kok) kertoi.
Ensinnäkin turvapaikanhakijoiden "hallitsematon virta" Suomeen on katkaistava. Toisekseen suojelun tarpeessa olevat on tunnistettava ja kotoutettava tehokkaasti. Siinä sivussa myös tilanteesta aiheutuvat kustannukset on saatava hallintaan, Orpo linjasi.
Iltalehti kokosi kymmenien toimenpiteiden joukosta keskeisimmät.
Rajat kuntoon
Hallitus haluaa rekisteröimättömien turvapaikanhakijoiden virran kuriin koko EU:n alueella.
- Suomi tulee vaatimaan voimakkaasti EU:n jäsenmailta kunnollista ulkorajavalvontaa sekä jokaisen maan vastuuta rekisteröidä turvapaikanhakijat. Rekisteröimätön liikkuminen Schengen-alueella on saatava loppumaan, ohjelmassa painotetaan.
Sisäministeri Orpo kiitteli tiedotustilaisuudessa Ruotsin hiljattain kiristyneitä linjauksia, joiden myötä Suomeen suuntautuva paine hieman hellitti. Orpon mukaan Suomi lobbasi muutosten puolesta "painostamiseen asti".
Sisäministeri nosti esiin myös "uusia ilmiöitä": pohjoisesta Venäjän kautta tulevat turvapaikanhakijat sekä lautoilla "Ruotsin ohi" Suomeen tulevat turvapaikanhakijat.
Vielä jokseenkin konkretisoitumaton uhka liittyy Turkin ja EU:n sorvaamaan sopimukseen. Jos sen myötä joukkoliike Turkista Eurooppaan hiipuu, saattaa maahanmuutto "hakea uusia reittejä" esimerkiksi EU:n itäiseltä maarajalta, Orpo pohti.
- Schengen-alue on vaarassa, jos ulkorajoja ei saada kuntoon, arvioi pääministeri Sipilä.
Käytännössä Suomi osallistuu Frontexin rajavalvontaoperaatioihin sekä komission koordinoimiin pelastusoperaatioihin. Suomi tarjoaa tukea myös Kreikkaan ja Italiaan perustettavien niin sanottujen hotspot-käsittelykeskusten optimointiin.
Käytännöt kiristyvät
Turvapaikan myöntämistä koskevat käytännöt kiristyvät monin tavoin.
Maahanmuuttovirasto päivitti jo aiemmin syksyllä Irakin ja Somalian turvallisuusarviot. Tiistaina julkistettiin päivitetty arvio Afganistanin tilanteesta. Näiden arvioiden lopputulemana maiden tietyt osat katsotaan riittävän turvallisiksi.
Jatkossa turvallisuusarviot päivitetään puolen vuoden välein.
Suojelua tarvitseville oleskeluluvat myönnetään neljän vuoden määräajaksi. Orpon mukaan ohjelman myötä tuo määräaikaisuus "betonoidaan". Myönnetty oleskelulupa voidaan peruuttaa, mikäli kyseisen maan turvallisuustilanne paranee.
Hallituksen ohjelman mukaan väärien tietojen antaminen "vaikuttaa suoraan" turvapaikan saamiseen. Maahantulokiellon rikkomisesta puolestaan voi jatkossa saada vankeutta.
Myös perheenyhdistämisen kriteerejä tiukennetaan, kuten hallitus on jo aiemmin linjannut.
Jatkossa Suomi seuraa ja analysoi "jatkuvasti" muiden maiden käytäntöjä.
Tehokkaat palautukset
Hallitus haluaa tehostaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttamista.
Avainasemassa ovat Irakin, Afganistanin ja Somalian kanssa tehtävät palautussopimukset, jotka hallitus haluaa saada maaliin mahdollisimman pian.
Kielteisen päätöksen saaneille taas perustetaan palautuskeskuksia.
Poliisi "valmistautuu lisäämään palautuksia nopeasti". Työsarkaa on paljon, sillä poliisin on mitä todennäköisimmin organisoitava tuhansien ihmisten palauttaminen. Toisaalta myös vapaaehtoisen paluun mahdollisuutta tarjotaan "aktiivisesti".
Kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija voidaan poistaa maasta, vaikka hän valittaisikin päätöksestä, ellei korkein hallinto-oikeus toisin määrää. Henkilö ei siis saa jäädä valituksen käsittelyajaksi Suomeen.
Hallituksen tarkoituksena on tehostaa niin ikään törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden, rikoksen uusijoiden ja yleiselle järjestykselle vaarallisten henkilöiden maasta poistumista.
Vain välttämättömyydet
Kuten jo aiemmin on ehdotettu, hallitus selvittää mahdollisuutta muuttaa maahanmuuttajien sosiaaliturvajärjestelmää niin, että oleskeluluvan saaneet eivät kuuluisi asumisperusteisen sosiaaliturvan piiriin, vaan erilliseen "kotouttamisjärjestelmään".
Tuki olisi työmarkkinatukea alhaisempi ja "vahvasti vastikkeellinen".
Hallitus selvittää myös vastaanottorahan mahdollista alentamista. Vielä päätöstä odottaville turvapaikanhakijoille hallitus haluaisi tarjota vastaanottorahan sijaan ruoka- ja vaatekuponkeja.
Vastaanottokeskuksissa on hallituksen linjauksen mukaan tarjottava "vain välttämättömät" palvelut. Sisäministeri Orpo ei juuri tähdentänyt, mitä päätös käytännössä tarkoittaa, mutta kertoi sen liittyvän tarpeeseen karsia kuluja.
Tavoitteena on myös parantaa vastaanottokeskusten turvallisuutta. Keskuksille laaditaan järjestyssäännöt, joissa muun muassa määritellään päivittäinen ilmoittautumisvelvollisuus vastaanottorahan edellytykseksi. Valvontaa tehostetaan lisäämällä vartijoiden ja järjestyksenvalvojien käyttämistä.
Palautuskeskuksissa kielteisen päätöksen saaneille tarjotaan vain "minimipalvelut".
KALLE JOKINEN
[email protected]