Aiempi tuomio tapon yrityksestä alensi raiskauksesta tuomitun miehen rangaistusta.
TURUN hovioikeus tuomitsi 14-vuotiaan raiskanneen 22-vuotiaan miehen yhden vuoden ja kahden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.
Rangaistusta alentavana seikkana hovioikeus otti huomioon miehelle aiemmin tuomitun ehdottoman vankeusrangaistuksen tapon yrityksestä. Varsinais-Suomen käräjäoikeus oli tuominnut
Rawand Faiak Ismailin 3,5 vuoden vankeusrangaistukseen maaliskuussa 2014 tehdystä tapon yrityksestä.
Tuolloin mies löi uhria kääntöveitsellä useita kertoja ravintolassa. Hän oli toisen miehen kanssa ns. velanperintäreissulla. Uhria lyötiin kuusi kertaa voimakkaasti yläselkään ja kerran olkavarteen. Vammamekanismi oli hengenvaarallinen, vaikka tässä tapauksessa hengenvaaraa ei ollut, koska uhrille ei aiheutunut oikeuden mukaan sisäelinvammoja. Lyönnit osuivat sattumanvaraisesti.
KÄRÄJÄOIKEUS oli tuominnut miehen raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä yhden vuoden ja seitsemän kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen maaliskuussa 2015. Varsinais-Suomen käräjäoikeuskin otti jo huomioon rangaistusta alentavana seikkana kesäkuussa 2014 annetun tuomion tapon yrityksestä.
Seksuaalirikos käsiteltiin salaisena, mutta oikeuden antaman julkisen selosteen mukaan mies oli ollut asunnolleen yöksi tulleen 14-vuotiaan uhrin kanssa tämän vastusteluista huolimatta sukupuoliyhteydessä väkivaltaa käyttämällä helmikuussa 2012.
Mies kiisti oikeudessa tapahtumankulun ja väitti, ettei uhri olisi ollut edes hänen asunnollaan. Uhrin ja kahden todistajan kertomukset sekä uhrin huoltajan ja hoitohenkilökunnan havainnot tukivat syytettä.
MIES valitti seksuaalirikostuomiosta Turun hovioikeuteen ja vaati syytteen hylkäämistä ja ainakin rangaistuksen ja korvausten alentamista. Miehen mukaan hänen aiempaa rangaistusta ei oltu otettu ”riittävästi huomioon rangaistusta alentavana seikkana”.
Hovioikeuden mukaan ”oikeudenmukaisena rangaistuksena” miehen seksuaalirikoksista on pidettävä lähtökohtaisesti kahden vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistusta.
Tapon yritys olisi voitu hovioikeuden mukaan käsitellä samassa oikeudenkäynnissä seksuaalirikosten kanssa. Rangaistus seksuaalirikoksista oli hovioikeuden mukaan mitattava siten kuin kaikki teot olisi tuomittu samalla kertaa.
KÄRÄJÄOIKEUDEN tuomio miehelle oli hovioikeuden mukaan ”liian ankara, minkä vuoksi sitä on alennettava”. Siksi yhden vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistus oli hovioikeuden mukaan ”oikeudenmukainen rangaistusseuraamus” seksuaalirikoksista.
Korvauksia hovioikeus ei alentanut. Mies joutuu maksamaan uhrille 13000 euroa kärsimyksestä.
Sari Autio
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1452487181560.html