Europolin yllättävä arvio: Tornio on yksi pahimmista ihmissalakuljettajien pesäkkeistä
Tiistai 23.2.2016 klo 20.53
Turvapaikanhakijoita virtasi viime vuonna länsirajan yli Suomeen. Syyskuussa Tornioon perustettiin turvapaikanhakijoiden järjestelykeskus. (MIRJA RINTALA)
Europol hahmotteli raportissa reitit, joita pitkin turvapaikanhakijat saapuvat Eurooppaan ja kulkevat kohti kohdemaitaan. (EUROPOL)
Euroopan poliisivirasto Europol lanseerasi maanantaina ihmissalakuljetusta vastaan kamppailevan keskuksen.
Samalla Europol julkaisi raportin, jonka perusteella toimenpiteisiin on todella tarvetta.
- Europolin tutkimus osoittaa, että rikollisorganisaatiot auttavat 90 prosenttia Eurooppaan saapuvista siirtolaisista, sanoi Europolin johtaja
Rob Wainwright.
- Siksi tämän valtavan ihmissalakuljetuksen kitkemisestä on tullut keskeinen osa EU:n vastausta siirtolaiskriisiin.
Ihmissalakuljetus on bisneksenä valtava. Raportin perusteella sitä pyörittävät rikollisorganisaatiot tienasivat viime vuoden aikana huimat 3-6 miljardia euroa.
Europolin mukaan summa saattaa jopa kaksin- tai kolminkertaistua, jos pakolais- ja siirtolaiskriisin mittakaava pysyy viime vuoden suuruusluokassa.
Markkina kasvaa
Europolin mukaan pakolaisten ja siirtolaisten vyöry on jättänyt merkittävän jälkensä koko Euroopan rikolliseen maisemaan. Ihmissalakuljetuksesta onkin tullut nopeimmin kasvava rikollinen "markkina", ja trendin odotetaan jatkuvan.
Bisneksen tapaan myös sitä pyörittävät organisaatiot ovat laajoja, monikansallisia ja keskenään verkottuneita.
Salakuljettajat tarjoavat pakolaisille ja siirtolaisille kuljetuksia, majoitusta sekä väärennettyjä dokumentteja. Palvelujaan he mainostavat muun muassa sosiaalisessa mediassa.
Viime vuoden aikana ruuhkaisimmaksi väyläksi nousi Kreikan ja Turkin erottama Egeanmeri. Salakuljettajien veneillä Turkista Eurooppaan tuli vajaat miljoona ihmistä. Kreikasta tie vie maata pitkin takaisin EU:n alueelle yleensä Kroatian, Unkarin tai Romanian kautta, Europol arvioi.
Salakuljettajat kuskaavat tulijoita myös huomattavasti vaarallisempaa reittiä Pohjois-Afrikasta Välimeren yli Italiaan. Tämä "keskisen Välimeren reitti" on kuitenkin jäänyt suosiossa selkeästi "itäisen Välimeren reitin" jalkoihin.
Europol mainitsee myös niin sanotun pohjoisen reitin, joka vie EU:n alueelle Venäjän kautta. Raportissa reitin kohdemaaksi mainitaan vain Norja, mutta viime aikoina virta on tuonut tulijoita pohjoisen kautta myös Suomeen.
Keskeiset pesäkkeet
Europolin mukaan salakuljetusorganisaatioiden kannalta keskeisessä asemassa ovat rikollisen toiminnan "pesäkkeet", eräänlaiset liikenteen solmukohdat.
Euroopan ulkopuoliset "pesäkkeet" sijaitsevat raportin mukaan Välimeren rannoilla, lähinnä Pohjois-Afrikassa ja Turkissa.
Europolin yllätysväite: Tornio on yksi Euroopan merkittävimmistä "rikollisen toiminnan pesäkkeistä". Tornion lisäksi listalla ovat muun muassa Ateena, Berliini, Lontoo, Madrid ja Pariisi. (EUROPOL)
Europolin grafiikka esittää ihmissalakuljetuksesta epäillyt kansalaisuuksittain. Keskellä ovat maat, joiden kansalaisia on eniten epäiltynä. Jokaisen maan kohdalla vasemmalla on listattu top 5 -maat, joihin epäiltyjen toiminta keskittyy. Oikealla taas on listattu maat, joista käsin epäillyt operoivat. Suomessa salakuljetustoimintaa harjoittavat Europolin mukaan siis etenkin irakilaiset ja ruotsalaiset epäillyt, eivät kuitenkaan Suomesta käsin. (EUROPOL)
Poliisivirasto pureutuu raportissaan myös EU:n rajojen sisällä tapahtuvaan ihmissalakuljetukseen.
Kreikkaan tai Italiaan saapuneet turvapaikanhakijat jäävät harvoin aloilleen, vaan he pyrkivät useimmiten syvemmälle Eurooppaan. Suosituimmiksi kohdemaiksi Europol listaa muun muassa Saksan, Ranskan, Tanskan ja Ruotsin.
EU:n sisäisen liikehdinnän kannalta keskeisimpiä rikollisen toiminnan "pesäkkeitä" ovat muun muassa Ateena, Berliini, Budapest, Kööpenhamina, Lontoo, Pariisi, Tukholma - ja hieman yllättäen myös Tornio.
Näissä "pesäkkeissä" ihmisvirtaa kanavoidaan eteenpäin, raportissa kuvaillaan. Samalla ne toimivat myös ihmisiä houkuttelevina "vetovoimatekijöinä".
Europolista kerrottiin tiistaina Iltalehdelle, ettei poliisivirasto kommentoi tarkemmin Tornion tai minkään muunkaan yksittäisen kaupungin tilannetta saati kaupungissa epäiltyä salakuljetustoimintaa.
Irak ja Ruotsi
Europolin tiedustelutietojen mukaan yli 40 000 ihmisen yli sadasta maasta epäillään osallistuvan ihmissalakuljetukseen.
Poliisiviraston raportin mukaan suurin osa epäillyistä on kotoisin joko Itä-Euroopasta tai Balkanilta. Salakuljettajiksi epäillään myös esimeriksi Pakistanin, Syyrian, Ruotsin ja Irakin kansalaisia.
Sekä irakilaisia että ruotsalaisia epäiltyjä operoi Europolin mukaan Suomessa. Suomi on irakilaisten ja ruotsalaisten epäiltyjen kohdalla viiden kärkimaan listalla.
Europolin mukaan joitain irakilaisia epäiltyjä myös asuu Suomessa, kun taas ruotsalaiset epäillyt operoivat lähinnä kotimaastaan käsin.
Viime vuonna Suomeen tuli reilut 32 000 turvapaikanhakijaa, joista suurin osa saapui Suomeen Ruotsin kautta. Tulijoista lähes kaksi kolmasosaa, yhteensä yli 20 000 turvapaikanhakijaa, oli irakilaisia.
Tänä vuonna paine on kohdistunut länsirajan sijaan itärajalle Sallaan ja Raja-Jooseppiin. Viime viikon loppuun mennessä Suomeen oli tullut vuoden alusta lukien reilut 1 600 ihmistä, joista yli neljännes on afganistanilaisia.
Europolin mukaan Torniosta on muodostunut yksi keskeisimmistä ihmissalakuljetuksen solmukohdista. (MIRJA RINTALA)
Ihmissalakuljetus on jo useiden miljardien bisnes, ja Europol ennustaa sen kasvavan vielä moninkertaiseksi. (MIRJA RINTALA)
KALLE JOKINEN
[email protected]