Sisäministeri
Petteri Orpo (kok.) ei yllättynyt
Lännen Median kyselystä, jonka mukaan suurin osa poliiseista katsoo turvapaikanhakijoiden suuren määrän heikentäneen maan turvallisuustilannetta.
– Kun kyse on nimenomaan käytännön työtä tekevistä poliiseista, on tulos oikeastaan odotettu. Tiedän, kuinka paljon he ovat tehneet töitä maahanmuuttoon liittyvien kysymysten parissa.
Orpo arvioi, että poliisien vastaukset heijastelevat samoja huolia kuin muidenkin suomalaisten.
– He ovat huolissaan yhtäkkiä tulleesta suuresta ihmismäärästä, siihen liittyvästä suuresta työmäärästä, riskien kasvusta ja siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu, hän tulkitsee.
Ministeri muistuttaa, että poliisi on toisaalta se taho, joka joutuu työssään tekemisiin nimenomaan maahanmuuttoon liittyvien negatiivisten asioiden kanssa.
– He eivät ole samalla tavoin onnistumisten kanssa tekemisissä. Ymmärrän, että sitä kautta kuva muotoutuu kriittisemmäksi, Orpo sanoo.
Poliisin huolia on kuultu
Orpon mielestä päättäjät ovat kuunnelleet poliisien huolia tilanteesta.
– Uskaltaisin sanoa, että poliisin viesti on otettu huomioon ja monia asioita on koitettu myös parantaa.
Orpon mukaan poliisilta on esimerkiksi siirretty tehtäviä Maahanmuuttovirastolle. Lisäksi nopeaan tahtiin perustettuja vastaanottokeskuksia käydään parhaillaan läpi ja niiden toiminnan jatkumisessa otetaan huomioon poliisin työturvallisuuteen vaikuttavia asioita.
Poliisi on joutunut käymään läpi säästökuureja viime vuosina. Orpon mukaan jatkossa turvallisuus edellyttää resurssien lisäämistä jo yksin siitä syystä, että poliisien määrä vähenee viidessä vuodessa lähes tuhannella eläköitymisen takia.
– Ensi vuodesta alkaen tarvitaan lisärahoitusta, että pystytään nostamaan koulutusmääriä. Tälle vuodelle pystytään hyvin pitkälle lupaamaan töitä jokaiselle poliisille.
Orpo myös muistuttaa, että turvapaikanhakijatilanne kärjistyi viime syksynä nopeasti, koska Suomen lainsäädäntö ja turvapaikkakriteeristö olivat tietyiltä osin muita Pohjoismaita houkuttelevampia esimerkiksi irakilaisille.
– Kriteeristöä korjattiin pohjoismaiselle tasolle ja tilanne on nyt sen tuhteen parempi.
Kotouttaminen tärkeää
Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt on Orpon mukaan saatava lähikuukausina palautettua tehokkaasti kotimaihinsa, jotta Suomeen ei jäisi laittomasti maassa oleskelevia paperittomia ihmisiä.
Lännen Median kyselyssä poliisit kritisoivat maahanmuuttopolitiikkaa muun muassa peläten, että maahan syntyy ulkomaalaistaustaisten ihmisten asuttamia lähiöitä, joihin pesiytyy työttömyyttä ja muita ongelmia.
Tämä segregaatioksi kutsuttu kehitys on Orpon mukaan aiheellinen huoli, joka näkyy jo siinä, että maahanmuuttajat keskittyvät pääkaupunkiseudulle ja isompiin kaupunkikeskuksiin.
– Heidän kotouttamisensa on kaikkein keskeisin työ. Tarvitaan uudenlaista politiikkaa, jotta heidät saadaan kiinni suomalaiseen yhteiskuntaan, oppimaan kieli, saamaan ammatti ja pääsemään töihin. Jos epäonnistumme, meillä on vastassa samoja ongelmia kuin esimerkiksi Ruotsissa.
Orpo sanoo haastaneensa viranomaiset ja eri ministeriöt tutkimaan kotouttamisesta ulkomailta niin hyviä esimerkkejä kuin epäonnistumisiakin.
– Nyt luodaan uudenlaista maahanmuutto- ja kotouttamispolitiikkaa, joilla on suora vaikutus turvallisuustilanteen kehittymiseen. Olen ihan varma, että suomalainen yhteiskunta pystyy hoitamaan tämän, hän sanoo.
Sisärajatarkastukset
saadaan nopeasti voimaan
Suurin turvallisuuskysymys on Orpon mukaan se, miten Euroopan ulkorajojen valvonta pitää lähinnä Turkin ja Kreikan välillä.
– Jos Eurooppa epäonnistuu ja tulevina kuukausina syntyy uusi vyöry, siitä tulee tiukka paikka.
Orpon mukaan Suomi varautuu vakavasti myös yhteisen eurooppalaisen politiikan epäonnistumiseen.
– Meillä on valmius sisärajatarkastusten nopeaan käyttöönottoon kaikilla rajoilla, jos Suomea kohtaan tulee uusi paine. Tai oikeastaan kyse olisi silloin enää Ruotsin rajasta, koska itäraja on jo täysin valvottu ja lentokentät ja satamat ovat hyvin kontrollissa.
Turvapaikanhakijoiden tulo Venäjältä Lappiin loppui viikko sitten, kun maan presidentti
Vladimir Putin kehotti viranomaisia tiukentamaan kontrollia länteen pyrkivistä pakolaisista. Orpon mukaan Suomen ja Venäjän viranomaisilla ja poliittisilla päättäjillä on ollut tiivis keskusteluyhteys asiassa.
– Kehitys on ollut erittäin hyvää, mutta suhtaudun kuitenkin huolella niin kauan, kunnes saadaan varmasti pysyvä ratkaisu aikaan venäläisten kanssa. Neuvottelut ovat vielä kesken, Orpo sanoo.
Neuvotteluissa on Orpon mukaan kyse muun muassa yhteistyöstä ihmissalakuljetuksen kaltaisen rikollisuuden torjunnassa.
– Pitää löytää pelisääntöjä rajakäytännöistä. Meillähän oli kymmeniä vuosia tilanne, että kukaan ei kulkenut paperitta meidän raja-asemillemme, ja samaan tilaan pitää jatkossakin päästä pysyvästi.