Pakolaisuus

Eivätkö virolaiset ymmärrä, mitä tämä aiheuttaa heidän maineelleen maailmalla?

Ehkäpä ovat valmiit hyväksymään sen että kaikki muutamaa pösilötoimittajaa, Tiina Rosenbergiä ja vapaa liikkuvuus Ry:tä lukuunottamatta pitävät heitä luotettavampina ja jämäköinä.

Hyvä Viro!
 
Irakilaiset protestoivat turvapaikkapäätösten jäädyttämisiä – "Älkää luottako Irakin hallituksen lausuntoihin"

Irakilaismiehistä koostuva joukko osoitti tänään mieltään Helsingissä. Taustalla on Maahanmuuttoviraston päätös pistää irakilaisten ja somalialaisten turvapaikkapäätökset jäihin.

Helsingissä 300 turvapaikkaa odottavien irakilaisten joukko on kirjoittanut vetoomuksen Suomen kansalaisille ja hallitukselle pyytääkseen suojelua.

Joukko irakilaisia piti tänään tiedotustilaisuuden median edustajille tuodakseen esiin Irakin turvattomuutta.

Tilaisuuden jälkeen joukko kerääntyi eduskuntatalon liepeille protestoimaan muun muassa turvapaikkapäätösten jäädyttämistä vastaan.

Irakilaiset pelkäävät, että turvapaikan saaminen Suomesta vaikeutuu, jos maan turvallisuustilanteen tulkinta kiristyy.

"Kuolen mieluummin, kuin palaan Bagdadiin"

Suomeen on tullut viime aikoina erityisen paljon turvapaikanhakijoita Bagdadista.

Vapaa Liikkuvuus -järjestön mukaan nyt pelätään, että Bagdadia ei vastaisuudessa luettaisi vaarallisten alueiden joukkoon.

25 päivää sitten Helsinkiin saapuneen Ahmed Shukr pitää Bagdadia sotatantereena.

– Kuolen mieluummin kuin palaan sinne takaisin.

Hallitus lausuu hänen mukaansa vääriä tietoja Irakin turvallisuustilanteesta.

–He (hallituksessa) ovat gangstereita. He tekevät irakilaisista taistelijoita, jotka jakavat irakilaiset kahtia. Älkää luottako heidän lausuntoihinsa.

Sinkkuja syrjitään Irakissa siviilisäätynsä vuoksi

Bagdadissa asuva 27-vuotias Saad kertoi tilaisuudessa, että häntä syrjitään paitsi uskontonsa vuoksi, myös siksi, että hän on naimaton mies.

– En ole saanut asuntoa viiteen vuoteen, koska sinkkumiehen on vaikea saada asunto vuokramarkkinoilta. Olen viisi vuotta asunut eri perheiden nurkissa.

Saad palautettiin takaisin Bagdadiin odotettuaan turvapaikkaa Ruotsissa kolmisen vuotta.

– Palattuani poliisi epäili terroristiksi ja minua kidutettiin kahden viikon ajan. Vaikkakin hallituksen kanssa oli olemassa sopimus, että palautettujen elämä Irakissa on turvattu.

– Emme ymmärrä miten Suomi voi neuvotella Irakin hallituksen kanssa palautussopimuksesta.

http://yle.fi/uutiset/irakilaiset_p...ttako_irakin_hallituksen_lausuntoihin/8374256


Muutamia huomioita. Jos juttuun on edes vähänkään uskominen, toiset irakilaiset ovat täällä terroristeja paetakseen kun taas toiset hallitusta kohtaan tuntemansa pelon vuoksi. Jos haluaisi olla inhorealisti, niin väittäisi että hallitsematon tilanne on johtanut hädänalaisten pelastamisen sijaan konfliktin osapuolten siirtämiseen tänne. Mutta näinhän ei tietenkään voi olla, eihän?

Ja jos tuo "kuolen mieluummin kuin palaan" -heitto myötätunnon kalastamisen lisäksi sisältää pienenkään totuuden jyvän laajemmassa mittakaavassa, tulemme pahimmassa tapauksessa näkemään verta siinä vaiheessa, kun palautuksia yritetään aikanaan laittaa täytäntöön.


Tuo yksi tyyppi on ainakin jo yhdesti dumpattu pois ruotsista, joten ei ole mitään syytä miksi ei dumpata meiltäkin.
 
Jep. Vanginvartijat, poliisit, tulkit, monikulttuurisuusasiantuntijat, terapeutit, psykologit, ensi- ja turvakotien henkilöstö sekä tietysti julkisin varoin palkattavat imaamit vain muutamia mainitakseni.

Siltikin... töitä. Siis sellaista mitä täällä ei ole ollut. Ja samalla veronmaksamista. Onko sulla veronmaksamista vastaan jotain?

Edit: typos
 
Siltikin... töitä. Siis sellaista mitä täällä ei ole ollut. Ja samalla veronmaksamista. Onko sulla veronmaksamista vastaan jotain?

Edit: typos
Ja mistähän noiden palkat maksetaan? Muiden veroista, ei edes nollasummapeliä vaan ne jotka nyt jo maksavat veroja, maksavat entistä enemmän. Sitä vastaan on ainakin minulla että maksan vielä lisää veroja nykyisten päälle.
Tai voidaanhan pitää verot ennallaan ja leikata päivähoidosta, vanhusten hoidosta ja koulutuksesta. Ai niin mutta noinhan ollaan jo muutenkin tekemässä.
 
hmmm ..... jutun päiväys on 25.5.2015




http://kuntalehti.fi/kuntauutiset/sote/kunnilta-varautumissuunnitelmat-isoon-pakolaismaaraan/


Koulut ja hallit
majoituskäyttöön


Kunnissa varautuminen merkitsee konkreettisten majoitustilojen etsimistä. Tehtävänä on laatia esitys sekä aikataulu aiesopimusten mukaisesti mahdollisista perustettavista järjestely- tai vastaanottokeskuksista. Niiden tilojen osalta, joista ei tehdä aiesopimuksia, laaditaan erillinen käyttöönottojärjestys.


Kunnissa pakolaisten järjestely- ja vastaanottokeskuksina voivat toimia esimerkiksi urheiluhallit ja osa kouluista.


Kunnille esitetään varautumissuunnitelmassa, että ne solmivat pakolaisten vastaanotosta aiesopimuksen ELY-keskuksen kanssa. Uudellamaalla ELY-keskuksen tavoitteena on 11 400 majoituspaikkaa.


Sisäministeriön ohjeen mukaan laajamittaisen maahantulon varautumisessa majoituspaikkatavoite kaikkien ELY-keskusten alueella on yhteensä 80 000.



.... mulla on folio loppu .... lähen hakemaan uutta rullaa ...
 
World

Immigration wave to EU could be organized by Russia – Czech Defense Minister
12.10.2015 | 16:10
106 0 16 1 0
Minister of Defense of the Czech Republic Martin Stropnicky said Russia could be involved in financing transportation of refugees to the European Union, Radio Praha reported.
1443356832-5533.jpeg

REUTERS
Stropnicky said he does not expect a decline in the number of migrants seeking refuge in the EU in the near future, according to the report.

The minister also shared information obtained from the Hungarian Defense Ministry regarding the movement of migrants through the territory of the Balkan Peninsula to the Schengen border.

Read alsoGermany introduces border controls with Czech RepublicStropnicky said he was told that the buses transporting refugees from the Balkans to Western Europe could be organized by Russia, and added that he had no reason to question that information.

Stropnicky also suggested that the Russian Federation has an interest in gradual disintegration of the European Union.
Read more on UNIAN: http://www.unian.info/world/1150279...ganized-by-russia-czech-defense-minister.html
 
Lisää toimijoita pakolaisbisnekseen.

http://yle.fi/uutiset/palkkaisitko_..._turvapaikanhakijoiden_tyonvalityksen/8375476

Palkkaisitko pakolaisen kotiisi suoraan netistä? Suomalaisyritys aloitti turvapaikanhakijoiden työnvälityksen
Yksityishenkilöt voivat vastedes tarjota pakolaisille töitä, jos Suomen Palkkalaskenta -yrityksen tuore verkkopalvelu palkkaapakolainen.fi onnistuu löytämään työtä tarjoavia ja sitä etsiviä. Työ- ja elinkeinoministeriöllä ei ole mitään sitä vastaan, että pakolaisia palkataan suoraan netistä. Lakia pitää kuitenkin noudattaa.

Palkkaapakolainen.fi -sivusto ei ole vielä saanut yhtään pakolaista työllistettyä, mutta odottaa ennakkorekisteröintejä työtä tarjoavilta ja etsiviltä. Kuva on kuvakaappaus Suomen Palkanlaskenta -yhtiön sivulta. Kuva: Yle
Suomen Palkkalaskenta toimii jo netissä palkkaus.fi -sivustolla. Sivuston idea on, että työtä tarjoava maksaa palvelumaksun, joka on neljästä kymmeneen euroa. Työnhakija saa ilmoittautua mukaan ilmaiseksi.

Suomen Palkkalaskennan toimitusjohtaja Janne Isosävi sanoo, että pakolaisten palkkaussivusto on kehitetty suoraan tältä pohjalta. Esimerkkejä ei ole haettu ulkomailta, vaikka niitä siellä onkin.

– Haluttiin jotain edes tehdä mieluummin kuin olla tekemättä. Toivotaan, että saadaan myös palautetta, Isosävi sanoo.

Vielä ensimmäistäkään turvapaikanhakijaa ei ole työllistetty. Käynnissä on ennakkorekisteröintivaihe, jonka aikana sivusto odottaa suomalaisten yritysten ja yksityishenkilöiden ilmoittautuvan työn tarjoajiksi.

Suomeen saapuneille pakolaisille sivusto on tarjolla myös englanniksi. Sivustolla pakolainen voi avata oman profiilin ja kertoa osaamisestaan. Turvapaikkaa hakevalla, jolla on voimassa oleva matkustusasiakirja, on oikeus tehdä työtä, kun hakemuksen jättämisestä on kulunut kolme kuukautta.

Työ- ja elinkeinoministeriön maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman suhtautuu palkkaapakolainen.fi -sivustoon näillä tiedoin myönteisesti.

– TE-toimistojen palveluthan ovat lähinnä heille, joilla on jo oleskelulupa. Tämä on täydentävä palvelu. Ja myös tälle kentälle tulee erilaisia toimijoita. On järjestöjä, viranomaisia ja sitten yksityisiä toimijoita, Stenman sanoo.

Byrokratia alas haavoittuvilta turvapaikanhakijoilta
TEM:in maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman uskoo, että nyt avatun sivuston ja mahdollisesti perässä tulevien työpaikkoja pakolaisille tarjoavien yritysten voima on siinä, että ne tekevät palkkaamisesta mahdollisimman yksinkertaista ja antavat työtä tarjoaville ja haluaville myös selkeitä ohjeita.

– Yksi tavoite on ollut se, että kuka tahansa pääsisi kiinni työelämään ja saisi ensimmäisen työpaikkansa. Lähtökohtaisesti tämä on myönteinen asia niin kauan kuin noudatetaan lakia.

TEM:issä on huomattu, että varsinkin yksityishenkilöiden palkkaamisen esteenä on monimutkainen byrokratia. Työtä tarjoavat yritykset ottavat juuri tämän hankalan byrokratian maksua vastaan hoitaakseen.

– Juridisesti me olemme tilitoimisto. Aina, kun meidän kautta maksetaan palkkaa, otamme siitä pienen palkkion, Suomen Palkkalaskennan toimitusjohtaja Janne Isosävi sanoo.

Ministeriössä seurataan nyt tarkoin, miten valtava kiinnostus turvapaikanhakijoita kohtaan alkaa näkyä työmarkkinoilla.

– Turvapaikanhakijana tänne tulleella ei välttämättä ole tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta. Maahanmuuttaja on tämän vuoksi haavoittuvassa asemassa. Tärkeintä on, että turvapaikanhakija ei ajaudu pimeille markkinoille, toteaa maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman.
 
Lisää toimijoita pakolaisbisnekseen.

http://yle.fi/uutiset/palkkaisitko_..._turvapaikanhakijoiden_tyonvalityksen/8375476

Palkkaisitko pakolaisen kotiisi suoraan netistä? Suomalaisyritys aloitti turvapaikanhakijoiden työnvälityksen
Yksityishenkilöt voivat vastedes tarjota pakolaisille töitä, jos Suomen Palkkalaskenta -yrityksen tuore verkkopalvelu palkkaapakolainen.fi onnistuu löytämään työtä tarjoavia ja sitä etsiviä. Työ- ja elinkeinoministeriöllä ei ole mitään sitä vastaan, että pakolaisia palkataan suoraan netistä. Lakia pitää kuitenkin noudattaa.

Palkkaapakolainen.fi -sivusto ei ole vielä saanut yhtään pakolaista työllistettyä, mutta odottaa ennakkorekisteröintejä työtä tarjoavilta ja etsiviltä. Kuva on kuvakaappaus Suomen Palkanlaskenta -yhtiön sivulta. Kuva: Yle
Suomen Palkkalaskenta toimii jo netissä palkkaus.fi -sivustolla. Sivuston idea on, että työtä tarjoava maksaa palvelumaksun, joka on neljästä kymmeneen euroa. Työnhakija saa ilmoittautua mukaan ilmaiseksi.

Suomen Palkkalaskennan toimitusjohtaja Janne Isosävi sanoo, että pakolaisten palkkaussivusto on kehitetty suoraan tältä pohjalta. Esimerkkejä ei ole haettu ulkomailta, vaikka niitä siellä onkin.

– Haluttiin jotain edes tehdä mieluummin kuin olla tekemättä. Toivotaan, että saadaan myös palautetta, Isosävi sanoo.

Vielä ensimmäistäkään turvapaikanhakijaa ei ole työllistetty. Käynnissä on ennakkorekisteröintivaihe, jonka aikana sivusto odottaa suomalaisten yritysten ja yksityishenkilöiden ilmoittautuvan työn tarjoajiksi.

Suomeen saapuneille pakolaisille sivusto on tarjolla myös englanniksi. Sivustolla pakolainen voi avata oman profiilin ja kertoa osaamisestaan. Turvapaikkaa hakevalla, jolla on voimassa oleva matkustusasiakirja, on oikeus tehdä työtä, kun hakemuksen jättämisestä on kulunut kolme kuukautta.

Työ- ja elinkeinoministeriön maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman suhtautuu palkkaapakolainen.fi -sivustoon näillä tiedoin myönteisesti.

– TE-toimistojen palveluthan ovat lähinnä heille, joilla on jo oleskelulupa. Tämä on täydentävä palvelu. Ja myös tälle kentälle tulee erilaisia toimijoita. On järjestöjä, viranomaisia ja sitten yksityisiä toimijoita, Stenman sanoo.

Byrokratia alas haavoittuvilta turvapaikanhakijoilta
TEM:in maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman uskoo, että nyt avatun sivuston ja mahdollisesti perässä tulevien työpaikkoja pakolaisille tarjoavien yritysten voima on siinä, että ne tekevät palkkaamisesta mahdollisimman yksinkertaista ja antavat työtä tarjoaville ja haluaville myös selkeitä ohjeita.

– Yksi tavoite on ollut se, että kuka tahansa pääsisi kiinni työelämään ja saisi ensimmäisen työpaikkansa. Lähtökohtaisesti tämä on myönteinen asia niin kauan kuin noudatetaan lakia.

TEM:issä on huomattu, että varsinkin yksityishenkilöiden palkkaamisen esteenä on monimutkainen byrokratia. Työtä tarjoavat yritykset ottavat juuri tämän hankalan byrokratian maksua vastaan hoitaakseen.

– Juridisesti me olemme tilitoimisto. Aina, kun meidän kautta maksetaan palkkaa, otamme siitä pienen palkkion, Suomen Palkkalaskennan toimitusjohtaja Janne Isosävi sanoo.

Ministeriössä seurataan nyt tarkoin, miten valtava kiinnostus turvapaikanhakijoita kohtaan alkaa näkyä työmarkkinoilla.

– Turvapaikanhakijana tänne tulleella ei välttämättä ole tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta. Maahanmuuttaja on tämän vuoksi haavoittuvassa asemassa. Tärkeintä on, että turvapaikanhakija ei ajaudu pimeille markkinoille, toteaa maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman.

Jos asuisin Suomessa, en vittu vieköön palkkaisi ensimmäistäkään pakolaista netistä ja muualtakaan, vaan jos tarvetta olisi, niin palkkaisin työttömön Suomalaisen . Kyllä jämptti on niin.
 
Kuinkahan rasistista on kysyä miksi edes irakilainen Irakissa ei halua irakilaista sinkkumiestä vuokralaiseksi?
Se on sitä rakastava islamia, jota he haluavat levittää koko maailmaan. Sinkkunaista myydään kun karjaa toiseksi tai kolmanneksi vaimoksi, jos ei menee jo 13-15 vuotiana kaupassa, niin halvalla menee myöhemmin..Onneksi miehia ei pakoteta seksiin sitä hyvästä että ne ovat toisten nurkissa. Naisia pakotetaan, ja nurkat ovat ns aviomiehen (ostajan) kodissa.

Typerät suvakit Suomessa haluavat sellaista tulevaisuutta varman omille tyttäreille.
 
Ja mistähän noiden palkat maksetaan? Muiden veroista, ei edes nollasummapeliä vaan ne jotka nyt jo maksavat veroja, maksavat entistä enemmän. Sitä vastaan on ainakin minulla että maksan vielä lisää veroja nykyisten päälle.
Tai voidaanhan pitää verot ennallaan ja leikata päivähoidosta, vanhusten hoidosta ja koulutuksesta. Ai niin mutta noinhan ollaan jo muutenkin tekemässä.
No olemme taas vanhassa keskustelussa.

Ei työllisyys ole nollasummapeliä. Kasvava väestö kasvattaa kansantuotetta. Ilmainen raha kantaväestölle tai turvapaikanhakijoille kasvattaa myös sitä, lyhytaikaisesti. Pidemmällä on saatava molemmat duuniin. Se ei onnistu ilmaisen rahan lisäämisellä, kummallekaan ryhmälle.

Tämä ei kuitenkaan ole MAAK keskustelua.
 
Jospa Saksan ex derkkupioneeri Merkel on tehtävässä.
Tämä on tullut itsellekkin mieleen muutaman kerran ei vai tässä mutta myös Ukrainan kohdalla. Olikohan tämä rautarouva ainoa valtionpäämies jota NSA kuunteli jos oli niin miksi?
 
Byrokratia alas haavoittuvilta turvapaikanhakijoilta
TEM:in maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman uskoo, että nyt avatun sivuston ja mahdollisesti perässä tulevien työpaikkoja pakolaisille tarjoavien yritysten voima on siinä, että ne tekevät palkkaamisesta mahdollisimman yksinkertaista ja antavat työtä tarjoaville ja haluaville myös selkeitä ohjeita.

– Yksi tavoite on ollut se, että kuka tahansa pääsisi kiinni työelämään ja saisi ensimmäisen työpaikkansa. Lähtökohtaisesti tämä on myönteinen asia niin kauan kuin noudatetaan lakia.

TEM:issä on huomattu, että varsinkin yksityishenkilöiden palkkaamisen esteenä on monimutkainen byrokratia. Työtä tarjoavat yritykset ottavat juuri tämän hankalan byrokratian maksua vastaan hoitaakseen.

Byrokratia alas hienoajatus mutta miksi tälläinen into työllistämiseksi koskee vain Irakilaisia tai muita siltä suunnalta tulevia, maassa on ollut työttömiä joita ei kukaan työllistä eikä kaikki ole työhaluttomia.
 
Ministeriössä seurataan nyt tarkoin, miten valtava kiinnostus turvapaikanhakijoita kohtaan alkaa näkyä työmarkkinoilla.

Jos olisin ennustaja ja foliohattu tai salaliittoteoreetikko niin väittäisin tämän vaikutuksen olevan Suomalaista syntyperää olevien ihmisten työttömyyden lisääntyminen pitkällä aikavälillä.


Jos edelleen olisin ennustaja ja foliohattu tai salaliittoteoreetikko yhdistäisin joidenkin työnantajien valituksen siitä että Venäjältä, Valkovenäjältä ja Ukrainasta tulevat työntekijät vaativat nykyään liikaa palkkaa liittyvän jotenkin tähän, onhan halpaa kouluttamatonta oikeuksistaan tietämätöntä väkeä runsainmitoin tarjolla.
 
Viimeksi muokattu:
Mutta eihan YLE:lla ole kommentteja koskaan... suomenkielella. Eika ole muuten tata menoa kauaa ruotsiksikaan:

Siis mikä sua vituttaa?

Se että jossain saa kommentoida myös pakolaisia?

Itke vain suomenkieliselle ylelle.

Miksi Suomenkielinen ei saa Ylellä konnentoida pakolaisia ja Ruotsinkieliset saa johtuu yksinkertaisesti siitä etteivät luota Suomenkielisiin jos sen suoraan sanoo ja tämä taas johtuu suvaitsevaisuudesta joka on niin suvaitsevaista ettei sitä sovi mitenkään haastaa.

Neuvostoliiton ja YYA aikana Suomessa ylen ohjelmissa ja uutisoinnissa oli vissi ero sen minkä sai sanoa Ruotsiksi sitä ei voinut uutisoida Suomeksi, tämä taas johtui siitä että suurin osa ulkomaisista toimittajista osasi ainakin välttävästi Ruotsia jolloin oli ikäänkuin pakko julkaista Ruotsiksi oikeita uutisia ja Suomeksi uutisia jotka olivat ulkopoliittisesti oikeita.
Ehkäpä tämä toimintatapa on siltä ajalta peräisin mikä on luonnollista ovathan ihmiset kasvaneet "talon kulttuuriin"
 
Jos asuisin Suomessa, en vittu vieköön palkkaisi ensimmäistäkään pakolaista netistä ja muualtakaan, vaan jos tarvetta olisi, niin palkkaisin työttömön Suomalaisen . Kyllä jämptti on niin.

Oraakkelimainen ennustukseni on, että tuo palvelu herättää "kovasti kiinnostusta" lehtijutuissa ja asiaa pähkivien virkamiesten tahoilla mutta loppupeleissä vain kourallinen tp-hakijoita sitä kautta pätkätyöllistyy hetkeksi. Sitten koko homma vaietaan hiljaa kuoliaaksi.

Edit: Tosin asiaan liittyvä määräraha saadaan kulumaan - puoliksi onnistunut projekti?
 
Viimeksi muokattu:
Miksi Suomenkielinen ei saa Ylellä konnentoida pakolaisia ja Ruotsinkieliset saa johtuu yksinkertaisesti siitä etteivät luota Suomenkielisiin jos sen suoraan sanoo ja tämä taas johtuu suvaitsevaisuudesta joka on niin suvaitsevaista ettei sitä sovi mitenkään haastaa.

Neuvostoliiton ja YYA aikana Suomessa ylen ohjelmissa ja uutisoinnissa oli vissi ero sen minkä sai sanoa Ruotsiksi sitä ei voinut uutisoida Suomeksi, tämä taas johtui siitä että suurin osa ulkomaisista toimittajista osasi ainakin välttävästi Ruotsia jolloin oli ikäänkuin pakko julkaista Ruotsiksi oikeita uutisia ja Suomeksi uutisia jotka olivat ulkopoliittisesti oikeita.
Ehkäpä tämä toimintatapa on siltä ajalta peräisin mikä on luonnollista ovathan ihmiset kasvaneet "talon kulttuuriin"

Kiitos veli @Geronimo !
 
Näyttää jo siltä että jäljet johtaa sylttytehtaalle.

Myös keskustan Lomayhtymä turvapaikkabisneksessä
1444627635778.jpg

Keskustataustainen Lomayhtymä alkaa majoittaa turvapaikanhakijoita.

Julkaistu: 12.10. 20:39

Pääosin keskustan omistama yhtiö alkaa pyörittää Lappajärven Kivitipussa hotellin sijasta vastaanottokeskusta.
IS kertoi eilen ja tänään kansanedustaja Sanna Lauslahdesta (kok), joka onmukana turvapaikkabisneksessä. Lauslahti on Luona Oy:n hallituksessa, ja Luona huolehtii muutamista vastaanottokeskuksista Espoossa, Vantaalla ja Helsingissä.

Lauslahti ei ole ainoa poliitikko, joka on mukana turvapaikkabisneksessä.

Lomayhtymä - pääosin keskustan, keskustanuorten, keskustanaisten ja MTK:n omistama yhtiö - aloittaa näinä päivinä vastaanottokeskuksen hotelli Kivitipun tiloissa Lappajärvellä.

Lomayhtymä omistaa Kivitipun, joka on viime vuodet ollut suurissa talousvaikeuksissa. Nyt hotelli- ja kylpylätoiminta Lappajärvellä loppuu ja Lomayhtymä alkaa majoittaa turvapaikanhakijoita Kivitipun vastaanottokeskuksessa.

”Ei ole sillä lailla bisnestä”
Lomayhtymän hallituksen puheenjohtaja on kansanedustaja Markus Lohi (kesk). Lohi ei näe mitään ristiriitaa siinä, että hän istuu vastaanottokeskusta pyörittävän yhtiön hallituksessa.

– Meillä tämä ei ole sillä lailla bisnestä. Meillä on yhdistys, joka omistaa yhtiön. Ulos ei lähde yrityksestä voittoja, jos sellaisia syntyy. Yhtään euroa ei tule koskaan lähtemään yhdistyksen ulkopuolelle, kaikki rahaa jää toimintaan.

– Yhdistyksistä ei voi lähteä jäsenille yhtään euroa, toisin kuin yrityksissä, joissa omistajille jaetaan voittoa, Lohi totesi.

Siis, jos Lomayhtymä on tehnyt voittoa, se on jaettu yleishyödylliseen tarkoitukseen. Lomayhtymä on aiemmin tukenut voitoillaan ja RAY:n avustuksella sosiaalista lomatoimintaa.

Lomayhtymän mahdolliset voitot maahanmuuttajien kotouttamiseen
Nyt aatteellinen toiminta, tuettu lomatoiminta, siirtyy historiaan ja Lomayhtymä ryhtyy tukemaan mahdollisilla voitoillaan kotouttamista.

Suomeksi sanottuna, turvapaikanhakijat pelastavat Lomayhtymän ja Kivitipun konkurssilta, ja keskustan lomatoiminta muuttuu vastaanottokeskukseksi.

– Yhtiö luopuu aatteellisesta toiminnasta ja yhdistyksen sääntöjä on aikomus muuttaa. Toiminta muuttuu sosiaalisesta lomatoiminnasta maahaanmuuton kotouttamista edistävään toimintaan, Lohi sanoi.

Valtio ei voi pyörittää vastaanottokeskuksia, mutta valtio kuittaa keskusten kaikki kulut. Valtio tekee jokaisen vastaanottokeskuksen kanssa sopimuksen, ja korvaus on keskimäärin 43 euroa/turvapaikanhakija vuorokaudessa.

Voitot kotoutumisen edistämiseen
Lohen mukaan Lomayhtymän mahdolliset voitot käytetään maahanmuuttajien kotoutumisen edistämiseen.

– Sopimusta ei ole tehty bisnesmielessä. Kulut on tarkoitus kattaa. Jos yhdistykselle jäisi voittoa, kaikki raha käytetään aina toiminnan kehittämiseen.

– Mahdolliset voitot menevät maahanmuuttajien kotoutumista tukevaan toimintaan. Voisimme ehkä tukea maahanmuuttajien kielen oppimista ja täydennyskoulutusta, Lohi näki.

Suomen Punainen Risti ja kunnat pyörittävät valtaosaa vastaanottokeskuksista.

Setlementtiliitolla on kaksi vastaanottokeskusta, ja keskustataustaisella Lomayhtymällä siis yksi, Kivitippu Lappajärvellä.

Luona Oy:n lisäksi Suomessa on toistaiseksi yksi vastaanottokeskusbisneksessä yksityisellä rahalla toimiva yritys, Pihlajalinna, joka on tehnyt sopimuksen kolmen vastaanottokeskuksen pyörittämisestä.
Mika Lehto
 
Back
Top